Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι αισθητές για δεκαετίες

Η έξαρ­ση του κορο­νοϊ­ού παγκο­σμί­ως είναι το είδος εκεί­νο της κατα­στρο­φής τα απο­τε­λέ­σμα­τα της οποί­ας θα διαρ­κέ­σουν για πολύ και­ρό στο μέλ­λον, δήλω­σε σήμε­ρα ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγέσους.

«Η παν­δη­μία είναι μια υγειο­νο­μι­κή κρί­ση που συμ­βαί­νει μια φορά στα εκα­τό χρό­νια, τα απο­τε­λέ­σμα­τα της οποί­ας θα είναι αισθη­τά για δεκα­ε­τί­ες», δήλω­σε ο Τέντρος σε συνά­ντη­ση της επι­τρο­πής έκτα­κτης ανά­γκης του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, σύμ­φω­να με σχό­λια τα οποία δημο­σιο­ποί­η­σε ο οργανισμός.

Η παν­δη­μία έχει σκο­τώ­σει του­λά­χι­στον 670.000 ανθρώ­πους αφό­του εμφα­νί­στη­κε στην Ουχάν της Κίνας, ενώ έχουν δια­γνω­στεί 17 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα μόλυνσης.

Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, η Βρα­ζι­λία, το Μεξι­κό και η Βρε­τα­νία έχουν πλη­γεί ιδιαί­τε­ρα σκλη­ρά τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες από την ασθέ­νεια COVID-19, καθώς οι κυβερ­νή­σεις τους προ­σπα­θούν να βρουν μια απο­τε­λε­σμα­τι­κή απόκριση.

Οικο­νο­μί­ες έχουν πλη­γεί από τους περιο­ρι­σμούς του lockdown που επι­βλή­θη­καν προ­κει­μέ­νου να περιο­ρι­στεί η διά­δο­ση του νέου κορο­νοϊ­ού, ενώ πολ­λές περιο­χές φοβού­νται ένα δεύ­τε­ρο κύμα.

Εν τω μετα­ξύ, περισ­σό­τε­ρες από περί­που 150 φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρί­ες εργά­ζο­νται για την ανα­κά­λυ­ψη εμβο­λί­ων, αν και η πρώ­τη χρή­ση τέτοιων εμβο­λί­ων δεν μπο­ρεί να ανα­μέ­νε­ται πριν από τις αρχές του 2021, ανέ­φε­ρε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγείας.

Αν και η γνώ­ση για τον νέο κορο­νο­ϊό έχει προ­χω­ρή­σει, πολ­λά ερω­τή­μα­τα παρα­μέ­νουν ανα­πά­ντη­τα και οι πλη­θυ­σμοί παρα­μέ­νουν ευά­λω­τοι, δήλω­σε σήμε­ρα ο Τέντρος.

«Τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα από ορο­λο­γι­κές έρευ­νες (έρευ­νες αντι­σω­μά­των) σχη­μα­τί­ζουν μια στα­θε­ρή εικό­να: οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι στον κόσμο παρα­μέ­νουν ευά­λω­τοι σε αυτόν τον ιό, ακό­μα και σε περιο­χές που έχουν βιώ­σει σοβα­ρές εξάρ­σεις», είπε.

«Πολ­λές χώρες που πίστε­ψαν πως είχαν περά­σει τα χει­ρό­τε­ρα παλεύ­ουν τώρα με νέες εξάρ­σεις. Ορι­σμέ­νες που είχαν επη­ρε­α­στεί λιγό­τε­ρο τις πρώ­τες εβδο­μά­δες βλέ­πουν τώρα αυξα­νό­με­νους αριθ­μούς κρου­σμά­των και θανά­των», δήλω­σε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο