Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Οι νέοι κινδυνεύουν εξίσου από τον κορωνοϊό

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) υπεν­θύ­μι­σε σήμε­ρα Πέμ­πτη πως οι νέοι πλήτ­το­νται επί­σης από την παν­δη­μία της COVID-19 που οφεί­λε­ται στον νέο κορω­νο­ϊό και η οποία έχει προ­κα­λέ­σει θύμα­τα ανά­με­σα στα παι­διά και τους εφήβους.

«Η ιδέα σύμ­φω­να με την οποία “η COVID-19 πλήτ­τει μόνο τους ηλι­κιω­μέ­νους” είναι με βάση τα γεγο­νό­τα εσφαλ­μέ­νη», δήλω­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΠΟΥ για την Ευρώ­πη Χανς Κλού­γκε στην εβδο­μα­διαία συνέ­ντευ­ξη Τύπου που μετα­δό­θη­κε δια­δι­κτυα­κά από την Κοπεγχάγη.

«Η ηλι­κία δεν είναι ο μονα­δι­κός παρά­γο­ντας κιν­δύ­νου για μια σοβα­ρή μορ­φή της ασθέ­νειας», επέ­μει­νε ο Κλούγκε.

Σοβα­ρά κρού­σμα­τα έχουν παρα­τη­ρη­θεί ανά­με­σα σε εφή­βους και νεα­ρούς ενή­λι­κες, πολ­λοί χρειά­στη­κε να νοση­λευ­θούν σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας και κάποιοι πέθα­ναν, είπε.

Στην Ευρώ­πη, το πιο νεα­ρό θύμα που έχει κατα­γρα­φεί ήταν μια 12χρονη που πέθα­νε στο Βέλ­γιο. Στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ένα μωρό έξι εβδο­μά­δων, που μολύν­θη­κε από τον κορω­νο­ϊό, πέθα­νε επίσης.

Ποσο­στό από 10 έως 15% των ανθρώ­πων ηλι­κί­ας κάτω των 50 ετών υπο­φέ­ρουν από μια μέτρια έως σοβα­ρή μόλυν­ση, σύμ­φω­να με τον ΠΟΥ.

«Ωστό­σο εκεί­νοι που γερ­νά­νε και η υγεία τους είναι καλή παρου­σιά­ζουν μικρό­τε­ρο κίν­δυ­νο», είπε ο Κλού­γκε ο οποί­ος λέει πως «άνθρω­ποι άνω των 100 ετών (…) που εισή­χθη­σαν στο νοσο­κο­μείο για την COVID-19 στη συνέ­χεια ανέρ­ρω­σαν πλήρως».

Ο ΠΟΥ για την Ευρώ­πη κατα­γρά­φει του­λά­χι­στον 464.859 κρού­σμα­τα που συν­δέ­ο­νται επί­ση­μα με τον ιό και 30.098 θανά­τους στις 53 πολύ δια­φο­ρε­τι­κές χώρες της διοι­κη­τι­κής περι­φέ­ρειάς του, που εκτεί­νε­ται από τις ευρω­παϊ­κές ακτές στον Ατλα­ντι­κό έως τις ρωσι­κές ακτές στον Ειρηνικό.

Περί­που το 80% των ανθρώ­πων που πέθα­ναν παρου­σί­α­ζαν του­λά­χι­στον ένα υπο­κεί­με­νο νόση­μα, ιδιαί­τε­ρα καρ­διαγ­γεια­κά προ­βλή­μα­τα και διαβήτη.

Για τον Κλού­γκε, η τήρη­ση των κανό­νων υγιει­νής είναι απα­ραί­τη­τη «σε κάθε ηλικία».

«Δεν είναι μόνο μια πρά­ξη αλλη­λεγ­γύ­ης απέ­να­ντι στους άλλους, ιδιαί­τε­ρα εκεί­νους που κιν­δυ­νεύ­ουν να πλη­γούν σοβα­ρά, αλλά και μια πρά­ξη ζωτι­κής σημα­σί­ας για τη δική μας υγεία και ασφά­λεια», ανέφερε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο