Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Ο νέος κοροναϊός «βαφτίστηκε» Covid-19 — Σε 18 μήνες θα είναι έτοιμο το εμβόλιο

Ο νέος κορο­ναϊ­ός που έχει σκο­τώ­σει περισ­σό­τε­ρους από 1.000 ανθρώ­πους στην Κίνα θα ονο­μά­ζε­ται «Covid-19», ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γε­σούς, εξη­γώ­ντας ότι οι άλλες ονο­μα­σί­ες θα ήταν “ανα­κρι­βείς” και ότι είναι σημα­ντι­κό να απο­φευ­χθεί ο στιγματισμός.

Η ονο­μα­σία αυτή επι­λέ­χθη­κε ώστε να είναι “εύκο­λη στην προ­φο­ρά” και ταυ­τό­χρο­να να μην στιγ­μα­τί­ζει μια συγκε­κρι­μέ­νη χώρα ή έναν λαό, υπογράμμισε.

Σύμ­φω­να με τον Τέντρος, το “co” παρα­πέ­μπει στη λέξη “κορό­να”, το “vi” στον “ιό” και το τελι­κό “d” στη λέξη “desease” (ασθέ­νεια στα αγγλι­κά). Ο αριθ­μός 19 ανα­φέ­ρε­ται στο έτος κατά το οποίο πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε (2019).

Περί­που 400 επι­στή­μο­νες απ’ όλον τον κόσμο συμ­με­τέ­χουν από σήμε­ρα στη διή­με­ρη συνά­ντη­ση, υπό την αιγί­δα του ΠΟΥ, με στό­χο την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της μάχης ενα­ντί­ον της ασθέ­νειας αυτής.

Ο Τέντρος προει­δο­ποί­η­σε ότι το πρώ­το εμβό­λιο για την κατα­πο­λέ­μη­ση του Covid-19 ενδέ­χε­ται να είναι έτοι­μο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέ­πει να κάνου­με τα πάντα σήμε­ρα, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας όλα τα δια­θέ­σι­μα όπλα για να αντι­με­τω­πί­σου­με τον ιό», πρό­σθε­σε κατά την καθη­με­ρι­νή πλέ­ον ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων στη Γενεύη.

Παράλ­λη­λα, ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ απηύ­θυ­νε έκκλη­ση σε όλον τον κόσμο να ενώ­σει τις προ­σπά­θειές του ώστε να απο­φευ­χθούν “και άλλα κρού­σμα­τα και πολύ υψη­λό­τε­ρο κόστος”. Εκτί­μη­σε ωστό­σο ότι “υπάρ­χει μια ρεα­λι­στι­κή πιθα­νό­τη­τα να στα­μα­τή­σου­με” την εξά­πλω­ση του νέου ιού.

“Ζητού­με από τις χώρες να είναι όσο πιο επι­θε­τι­κές γίνε­ται, ακό­λου­θού­με μια στρα­τη­γι­κή περιο­ρι­σμού”, πρό­σθε­σε. “Αν ο κόσμος δεν θέλει να ξυπνή­σει και να θεω­ρή­σει τον ιό ως τον δημό­σιο εχθρό υπ’ αριθ­μόν 1, δεν νομί­ζω ότι θα μάθου­με από τα μαθή­μα­τά μας”, προειδοποίησε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο