Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Ο νέος κοροναϊός δεν είναι ακόμη «πανδημία

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως η επι­δη­μία ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας που έχει εμφα­νι­σθεί στην Κίνα δεν απο­τε­λεί ακό­μη «παν­δη­μία», όρος που ισχύ­ει όταν υφί­στα­ται κατά­στα­ση παγκό­σμιας διά­δο­σης μιας νόσου.

«Αυτή τη στιγ­μή δεν βρι­σκό­μα­στε σε κατά­στα­ση παν­δη­μί­ας», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους η Σιλ­βί Μπριάν, η διευ­θύ­ντρια της υπη­ρε­σί­ας του ΠΟΥ που είναι αρμό­δια για την παγκό­σμια προ­ε­τοι­μα­σία για κίν­δυ­νο μόλυν­σης. «Είμα­στε σε μια φάση επι­δη­μί­ας με πολ­λα­πλές εστί­ες», πρόσθεσε.

Η ίδια υπεν­θύ­μι­σε πως η κοι­τί­δα της επι­δη­μί­ας είναι η επαρ­χία Χου­μπέι. «Η διά­δο­ση μετα­ξύ ανθρώ­πων είναι εκεί έντο­νη και οι κινε­ζι­κές αρχές εφάρ­μο­σαν μέτρα» για να περιο­ρί­σουν τη διά­δο­ση της νόσου, υπο­γράμ­μι­σε. «Ελπί­ζου­με πως βασι­ζό­με­νοι σ’ αυτά τα μέτρα που ελή­φθη­σαν στη Χου­μπέι, αλλά και σε άλλα μέρη, στα οποία είχα­με κρού­σμα­τα, θα μπο­ρέ­σου­με να στα­μα­τή­σου­με τη μετά­δο­ση και να απαλ­λα­χθού­με απ’ αυτόν τον ιό», πρόσθεσε.

Η Μπριάν υπο­γράμ­μι­σε πως αυτό είναι μια «πρό­κλη­ση» εξαι­τί­ας των μετα­κι­νή­σε­ων πλη­θυ­σμών και της ευκο­λί­ας με την οποία μετα­δί­δε­ται ο ιός. «Δεν λέω ότι θα είναι εύκο­λο, όμως (…) πιστεύ­ου­με πως είναι δυνα­τό», δήλωσε.

Εξάλ­λου αξιω­μα­τού­χος του ΠΟΥ δήλω­σε σήμε­ρα πως ο οργα­νι­σμός θα έχει αυτή την εβδο­μά­δα τηλε­διά­σκε­ψη με αντι­προ­σώ­πους της βιο­μη­χα­νί­ας των ταξι­διών και του του­ρι­σμού για να εκπο­νή­σουν συστά­σεις για την προ­στα­σία των πλη­ρω­μά­των τους ώστε να μπο­ρέ­σουν να επα­να­λη­φθούν οι πτή­σεις στην Κίνα.

 

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο