Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Πιθανή μια μετάδοση του κορονοϊού μέσω της ψυχρής εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο επι­κε­φα­λής της ερευ­νη­τι­κής ομά­δας του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας για την προ­έ­λευ­ση της Covid-19, που ταξί­δε­ψε στην πόλη Ουχάν της κεντρι­κής Κίνας, δήλω­σε σήμε­ρα ότι μια πιθα­νό­τη­τα είναι ο κορο­νο­ϊ­ός να μετα­δό­θη­κε μέσω της ψυχρής εφο­δια­στι­κής αλυ­σί­δας και δεσμεύ­τη­κε για περαι­τέ­ρω διερεύνηση.

Η έρευ­να της ομά­δας του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας για την προ­έ­λευ­ση της Covid-19 δεν μετέ­βα­λε δρα­μα­τι­κά την εικό­να για την εμφά­νι­ση της επι­δη­μί­ας, αλλά απέ­δω­σε νέες πλη­ρο­φο­ρί­ες, ανα­κοί­νω­σε ο Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ.

Η διε­θνής ομά­δα εμπει­ρο­γνω­μό­νων απο­τε­λού­με­νη από ειδι­κούς από την Κίνα και τον ΠΟΥ, που πραγ­μα­το­ποί­η­σε έρευ­να στην πόλη Ουχάν, ανα­κοί­νω­σε ότι δεν βρή­κε στοι­χεία που να συνο­μο­λο­γούν στην παρου­σία του ιού στην κινε­ζι­κή αυτή πόλη πριν από την ανα­κοί­νω­ση της εμφά­νι­σής του τον Δεκέμ­βριο 2019, ούτε εντό­πι­σε το ζώο από το οποίο προ­ήλ­θε η νόσος.

Ο όρος “ψυχρή αλυ­σί­δα” ανα­φέ­ρε­ται στην μετα­φο­ρά και στο εμπό­ριο κατε­ψυγ­μέ­νων τροφίμων.

Η Κίνα έχει καλ­λιερ­γή­σει την ιδέα ότι ο ιός μπο­ρεί να μετα­δο­θεί από τα κατε­ψυγ­μέ­να τρό­φι­μα και έχει επα­νει­λημ­μέ­νως ανα­κοι­νώ­σει ευρή­μα­τα για ίχνη κορο­νοϊ­ού στις συσκευα­σί­ες εισα­γό­με­νων τροφίμων.

“Γνω­ρί­ζου­με ότι ο ιός μπο­ρεί να επι­βιώ­σει σε συν­θή­κες που συνα­ντώ­νται σε αυτούς τους ψυχρούς, κατε­ψυγ­μέ­νους χώρους, αλλά δεν κατα­λα­βαί­νου­με αν ο ιός μπο­ρεί να μετα­δο­θεί στον άνθρω­πο” ή κάτω από ποιές συν­θή­κες, είπε ο Εμπάρεκ.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, θα άξι­ζε να διε­ρευ­νη­θεί αν ένα κατε­ψυγ­μέ­νο άγριο ζώο σε μια αγο­ρά με κατάλ­λη­λες συν­θή­κες θα μπο­ρού­σε να συμ­βά­λει στη γρή­γο­ρη εξά­πλω­ση του ιού.

Ο Εμπά­ρεκ είπε ότι το έργο για τον εντο­πι­σμό της προ­έ­λευ­σης του ιού παρα­πέ­μπει σε μια δεξα­με­νή μόλυν­σης νυχτε­ρί­δων, αλλά είναι απί­θα­νο να βρί­σκο­νταν στην Ουχάν.

Όπως πρό­σθε­σε ο ίδιος, οι ερευ­νη­τές ανα­ζη­τούν το ενδε­χό­με­νο ο ιός να κυκλο­φο­ρού­σε νωρί­τε­ρα απ΄ό,τι αρχι­κά θεω­ρή­θη­κε και τόνι­σε την ανα­γκαιό­τη­τα να βρε­θούν δείγ­μα­τα αίμα­τος για να διε­νερ­γη­θεί περαι­τέ­ρω έρευνα.

Η πιθα­νό­τη­τα ο ιός να διέρ­ρευ­σε από ένα εργαστήριο–ένα άλλο σενά­ριο– είναι υπερ­βο­λι­κά απί­θα­νη και δεν απαι­τεί περαι­τέ­ρω έρευ­να, εξή­γη­σε ο Εμπάρεκ.

Ένα άλλο μέλος της ομά­δας, πάντως, ο ειδι­κός λοι­μω­ξιο­λό­γος Ντό­μι­νικ Ντουάιερ, δήλω­σε ότι πιθα­νόν να χρεια­στούν χρό­νια για να γίνει πλή­ρως κατα­νοη­τή η προ­έ­λευ­ση της COVID-19.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο