Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Πιο μεταδοτική Όμικρον αλλά με ηπιότερα συμπτώματα

Ο επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ότι η παραλ­λα­γή Όμι­κρον του SARS-CoV‑2 που προ­κα­λεί την Covid-19 φαί­νε­ται ότι είναι πιο μετα­δο­τι­κή, όμως προ­κα­λεί ηπιό­τε­ρα συμ­πτώ­μα­τα σε σύγκρι­ση με τη Δέλτα.

«Τα προ­κα­ταρ­κτι­κά δεδο­μέ­να από τη Νότια Αφρι­κή υπο­δη­λώ­νουν ότι ο κίν­δυ­νος επα­να­μό­λυν­σης είναι πιο αυξη­μέ­νος με την Όμι­κρον, όμως χρειά­ζο­νται περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία για να εξά­γου­με πιο ασφα­λή συμπε­ρά­σμα­τα. Υπάρ­χουν επί­σης στοι­χεία που μας οδη­γούν να πιστεύ­ου­με ότι η Όμι­κρον προ­κα­λεί συμ­πτώ­μα­τα λιγό­τε­ρο σοβα­ρά σε σύγκρι­ση με τη Δέλ­τα, όμως και σε αυτό το σημείο είναι πολύ νωρίς για να είμα­στε σίγου­ροι», είπε ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους κατά την τακτι­κή ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων στη Γενεύη.

Προ­κει­μέ­νου να υπάρ­ξει γρη­γο­ρό­τε­ρα μια πιο ακρι­βής εικό­να των χαρα­κτη­ρι­στι­κών της παραλ­λα­γής αυτής ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ ζήτη­σε από όλες τις χώρες να συμ­βά­λουν, υπο­βάλ­λο­ντας στοι­χεία στον Οργα­νι­σμό. Για να κατα­πο­λε­μη­θεί καλύ­τε­ρα η Όμι­κρον, κάλε­σε επί­σης όλες τις χώρες να συνε­χί­σουν τις προ­σπά­θειές τους όσον αφο­ρά τον εμβο­λια­σμό και την τήρη­ση των μέτρων (απο­στά­σεις, χρή­ση μάσκας, περιο­ρι­σμός των κοι­νω­νι­κών επα­φών κλπ).

Η επι­κε­φα­λής επι­στή­μο­νας του ΠΟΥ, Δρ Σού­μια Σουα­μι­νά­θαν, ανα­φέρ­θη­κε επί­σης στις προ­κα­ταρ­κτι­κές μελέ­τες που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες και αφή­νουν να εννοη­θεί ότι η παραλ­λα­γή Όμι­κρον καθι­στά λιγό­τε­ρο απο­τε­λε­σμα­τι­κό το εμβό­λιο των Pfizer/BioNTech. «Νομί­ζω ότι είναι πρό­ω­ρο να συμπε­ρά­νου­με» ότι η μεί­ω­ση στα εξου­δε­τε­ρω­τι­κά αντι­σώ­μα­τα» «θα οδη­γή­σει σε σημα­ντι­κή μεί­ω­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας του εμβο­λί­ου. Δεν το ξέρου­με αυτό», είπε η Σουα­μι­νά­θαν, προ­σθέ­το­ντας ότι απαι­τεί­ται μια συντο­νι­σμέ­νη, παγκό­σμια ερευ­νη­τι­κή προ­σπά­θεια ώστε να μην εξά­γο­νται αυθαί­ρε­τα συμπεράσματα.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο