Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: «Σημάδια ελπίδας» στη μάχη κατά της πανδημίας

Σημά­δια ελπί­δας αρχί­ζουν να δια­φαί­νο­νται στη μάχη κατά της παν­δη­μί­ας Covid-19, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ) σημειώ­νο­ντας εντού­τοις ότι οι χώρες πρέ­πει να συνε­χί­σουν να εργά­ζο­νται για τα μέτρα πρό­λη­ψης για τον περιο­ρι­σμό της εξά­πλω­σης του νέου κορονοϊού.

Ενώ τα κρού­σμα­τα «εξα­κο­λου­θούν να αυξά­νο­νται με ταχείς ρυθ­μούς» σε πολ­λές περιο­χές του κόσμου, υπάρ­χουν «ελπι­δο­φό­ρα σημά­δια», είπε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, σε δια­δι­κτυα­κή συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Ο επι­κε­φα­λής του Οργα­νι­σμού παράλ­λη­λα τόνι­σε πως είναι «πολύ ευχά­ρι­στο νέο» ότι τα αρχι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα μιας κλι­νι­κής δοκι­μής έδει­ξαν ότι ένα φθη­νό, κοι­νό στε­ροει­δές γνω­στό ως δεξα­με­θα­ζό­νη μπο­ρεί να βοη­θή­σει στη διά­σω­ση των ασθε­νών της Covid-19 που νοση­λεύ­ο­νται σε σοβα­ρή κατάσταση.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα των δοκι­μών που ανα­κοι­νώ­θη­καν χθες, Τρί­τη, από ερευ­νη­τές στη Βρε­τα­νία έδει­ξαν ότι η δεξα­με­θα­ζό­νη, που χρη­σι­μο­ποιεί­ται από τη δεκα­ε­τία του 1960 για τη μεί­ω­ση της φλεγ­μο­νής σε ασθέ­νειες όπως η αρθρί­τι­δα, μεί­ω­σε κατά ένα τρί­το την θνη­τό­τη­τα μετα­ξύ των νοση­λευό­με­νων ασθε­νών με Covid-19 που βρί­σκο­νται σε σοβα­ρή κατάσταση.

Ο Μάικ Ράιαν, εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής του προ­γράμ­μα­τος εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων του ΠΟΥ, δήλω­σε από την πλευ­ρά ότι είναι σημα­ντι­κό η χρή­ση της δεξα­με­θα­ζό­νης να φυλάσ­σε­ται για τη θερα­πεία ασθε­νών της Covid-19 σε σοβα­ρή κατάσταση.

«Είναι εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κό σε αυτές τις περι­πτώ­σεις το φάρ­μα­κο να φυλάσ­σε­ται για ασθε­νείς που νοση­λεύ­ο­νται είτε σε σοβα­ρή είτε σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση, ώστε να μπο­ρούν να επω­φε­λη­θούν σαφώς από αυτό», δήλω­σε ο Ράιαν στην συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο