Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: “Σπαρακτική” η κατάσταση στην Ινδία — Στέλνει εξοπλισμό, οξυγόνο και κινητά νοσοκομεία

Η κατά­στα­ση στην Ινδία, όπου αυξά­νο­νται ραγδαία τα κρού­σμα­τα της Covid-19, είναι «περισ­σό­τε­ρο κι από σπα­ρα­κτι­κή» και ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας θα στεί­λει προ­σω­πι­κό και εφό­δια στη χώρα αυτή για να τη βοη­θή­σει να αντι­με­τω­πί­σει την παν­δη­μία, δήλω­σε σήμε­ρα ο επι­κε­φα­λής του, ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγέσους.

«Ο ΠΟΥ κάνει ό,τι μπο­ρεί, παρέ­χο­ντας κρί­σι­μο εξο­πλι­σμό και εφό­δια, όπως χιλιά­δες φιά­λες οξυ­γό­νου, προ­κα­τα­σκευα­σμέ­να, κινη­τά νοσο­κο­μεία και εργα­στη­ρια­κό εξο­πλι­σμό», είπε ο Τέντρος στη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παραχώρησε.

Υπεν­θύ­μι­σε επί­σης ότι, όπως έχει ήδη ανα­κοι­νώ­σει, 2.600 μέλη του ΠΟΥ είναι καθ’ οδόν για την Ινδία ώστε να βοη­θή­σουν τις προ­σπά­θειες των αρχών για την αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.

Μέσα σε διά­στη­μα λίγων ημε­ρών, η λεγό­με­νη «ινδι­κή» παραλ­λα­γή του νέου κορο­νοϊ­ού βύθι­σε τη χώρα του 1,3 δισεκ. κατοί­κων στο χάος. Πολ­λές χώρες έχουν ανα­κοι­νώ­σει ότι θα στεί­λουν κατε­πει­γό­ντως βοή­θεια. Την Κυρια­κή η Ινδία κατέ­γρα­ψε νέο παγκό­σμιο ρεκόρ μολύν­σε­ων, με σχε­δόν 350.000 νέα κρού­σμα­τα μέσα σε μία ημέρα.

Στο Νέο Δελ­χί, οι διά­δρο­μοι των νοσο­κο­μεί­ων είναι γεμά­τοι από κρε­βά­τια και φορεία με ασθε­νείς. Οικο­γέ­νειες παρα­κα­λούν, ματαί­ως, να τους δώσουν λίγο οξυ­γό­νο ή μια θέση για τους δικούς τους ανθρώ­πους. Ορι­σμέ­νοι πεθαί­νουν προ­τού να φτά­σουν καν στο νοσοκομείο.

«Ποτέ στο παρελ­θόν δεν ήταν τόσο έκδη­λη η σημα­σία του εμβο­λια­σμού», επέ­μει­νε ο Τέντρος.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο