Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Στους 5.000 οι θάνατοι από κορονοϊό — Η Ευρώπη νέο επίκεντρο της πανδημίας (Συνολική Ενημέρωση)

Η Ευρώ­πη βρί­σκε­ται πλέ­ον στο «επί­κε­ντρο» της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ο διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, καλώ­ντας τις χώρες να «εντο­πί­ζουν, να απο­μο­νώ­νουν, να εξε­τά­ζουν και να θερα­πεύ­ουν κάθε κρούσμα».

«Η Ευρώ­πη βρί­σκε­ται αυτή τη στιγ­μή στο επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας του Covid-19», δήλω­σε ο Γκε­μπρε­γέ­σους σε δημο­σιο­γρά­φους, σημειώ­νο­ντας ότι ο ημε­ρή­σιος αριθ­μός νέων κρου­σμά­των που κατα­με­τρού­νται είναι υψη­λό­τε­ρος από αυτούς που ανέ­φε­ρε η Κίνα όταν κορυ­φω­νό­ταν εκεί η πανδημία.

Ο αριθ­μός των νεκρών εξαι­τί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού ξεπέ­ρα­σε το «τρα­γι­κό ορό­ση­μο» των 5.000, ανα­κοί­νω­σε. Με ιδιαί­τε­ρη σφο­δρό­τη­τα πλήτ­τε­ται η Ευρώ­πη.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ισπανία

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ισπα­νί­ας Πέδρο Σάν­τσεθ κήρυ­ξε σήμε­ρα τη χώρα σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης. Στο έκτα­κτο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο, που θα συγκλη­θεί αύριο,θα εγκρι­θεί το σχε­τι­κό διά­ταγ­μα με το οποίο η Ισπα­νία «θα τεθεί σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για ένα διά­στη­μα 15 ημε­ρών», είπε ο Σάν­τσεθ σε ένα σύντο­μο τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μα που απηύ­θυ­νε, την ώρα που η παν­δη­μία έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε 120 ανθρώ­πους στη χώρα και κατα­με­τρά περισ­σό­τε­ρα από 4.200 κρούσματα.

«Δυστυ­χώς, δεν μπο­ρού­με να απο­κλεί­σου­με το ενδε­χό­με­νο την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα τα κρού­σμα­τα να ξεπε­ρά­σουν τα 10.000», επι­σή­μα­νε. Πρό­σθε­σε ότι η κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης θα επι­τρέ­ψει την κινη­το­ποί­η­ση «όλων των οικο­νο­μι­κών, υγειο­νο­μι­κών, δημό­σιων και ιδιω­τι­κών, και στρα­τιω­τι­κών μέσων για την προ­στα­σία όλων των πολι­τών» και ότι η «νίκη εξαρ­τά­ται από τον καθέ­να εξ ημών… ο ηρω­ι­σμός συνί­στα­ται στο να πλέ­νου­με τα χέρια και να παρα­μέ­νου­με στα σπί­τια μας».

Γαλλία: Σχεδόν 800 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο — 18 νέοι θάνατοι

Σε 3.661 ανέρ­χε­ται ο αριθ­μός των κρου­σμά­των του νέου κορο­νοϊ­ού στην Γαλ­λία, καθώς κατα­γρά­φη­καν σχε­δόν 800 νέα κρού­σμα­τα το τελευ­ταίο 24ωρο, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ολι­βιέ Βεράν, προ­σθέ­το­ντας πως κατα­γρά­φη­καν 18 νέοι θάνατοι.

«Σήμε­ρα, έχου­με κατα­γρά­ψει 3.661 κρού­σμα­τα, που είναι σχε­δόν 800 περισ­σό­τε­ρα από χθες. Μέχρι αυτή τη στιγ­μή, 79 άνθρω­ποι έχουν πεθά­νει και 154 παρα­μέ­νουν σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση», τόνι­σε ο υπουργός.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Γαλ­λί­ας Εντουάρ Φιλίπ ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα πως η κυβέρ­νη­ση θα απα­γο­ρεύ­σει τις συγκε­ντρώ­σεις άνω των 100 ατό­μων στη Γαλ­λία από 1.000 προη­γου­μέ­νως, προ­κει­μέ­νου να ανα­κό­ψει την εξά­πλω­ση του κορονοϊού.

«Θα περά­σου­με στο όριο των 100 για τις συγκε­ντρώ­σεις. Η ιδέα είναι να μπο­ρέ­σου­με να επι­βρα­δύ­νου­με την εξά­πλω­ση, την κυκλο­φο­ρία του ιού» και «η απα­γό­ρευ­ση αυτή θα εφαρ­μο­στεί σε όλη την εθνι­κή επι­κρά­τεια και από τώρα», εξή­γη­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο F1.

Το Μου­σείο του Λού­βρου, ανα­κοί­νω­σε ότι κλεί­νει τις πόρ­τες του από τις 18.00 τοπι­κή ώρα και «μέχρι νεω­τέ­ρας». Το Ανά­κτο­ρο των Βερ­σα­λιών, ένα από τα πλέ­ον πολυ­σύ­χνα­στα αξιο­θέ­α­τα της Γαλ­λί­ας θα κλεί­σει για το κοι­νό από σήμε­ρα στις 18.00 τοπι­κή ώρα, με τη διεύ­θυν­σή του να ανα­κοι­νώ­νει ότι θα παρα­μεί­νει ανοι­κτό μονά­χα το πάρκο.

Γερμανία: Περισσότερα από 3.000 κρούσματα και οκτώ νεκροί

Κλει­στά θα παρα­μεί­νουν τα σχο­λεία όλων των βαθ­μί­δων στην Γερ­μα­νία από την ερχό­με­νη εβδο­μά­δα, λόγω της κρί­σης του κορο­νοϊ­ού. Τα κρού­σμα­τα σήμε­ρα ανέρ­χο­νται σε περί­που 3000, ενώ οκτώ άτο­μα έχουν χάσει τη ζωή τους από επι­πλο­κές του Covid-19.

Παρά τις εκκλή­σεις των κυβερ­νη­τι­κών αξιω­μα­τού­χων προς τους πολί­τες να απο­φεύ­γουν τις αγο­ρές πανι­κού και τις δια­βε­βαιώ­σεις ότι δεν θα παρα­τη­ρη­θούν σημα­ντι­κά κενά στον ανε­φο­δια­σμό της αγο­ράς, πολ­λοί κατα­να­λω­τές σπεύ­δουν να προ­μη­θευ­τούν μεγά­λες ποσό­τη­τες ειδών δια­τρο­φής. Σε σού­περ μάρ­κετ του Όσνα­μπρουκ ένας 41χρονος επι­χεί­ρη­σε να αγο­ρά­σει 70 κιλά αλεύ­ρι και, έπει­τα από έντο­νο δια­πλη­κτι­σμό με δύο υπαλ­λή­λους του ταμεί­ου, υπο­χρε­ώ­θη­κε να περιο­ρι­στεί σε 20 κιλά.

Βρετανία: Αναβλήθηκαν οι δημοτικές εκλογές

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας Μπό­ρις Τζόν­σον ανέ­βα­λε τις τοπι­κές και αυτο­διοι­κη­τι­κές εκλο­γές που επρό­κει­το να διε­ξα­χθούν τον Μάη στην Αγγλία, λόγω της παν­δη­μί­ας Covid-19, μετέ­δω­σε το BBC.

Οι εκλο­γές ανα­βλή­θη­καν για το επό­με­νο έτος.

Την Πέμ­πτη η εκλο­γι­κή επι­τρο­πή είχε προ­τεί­νει να ανα­βλη­θούν οι εκλο­γές μέχρι το φθι­νό­πω­ρο ώστε να «μετρια­στούν» οι επι­πτώ­σεις από την επιδημία.

Απαγόρευση εισόδου στην Τσεχία

Στο μετα­ξύ, η κυβέρ­νη­ση της Τσε­χί­ας ανα­κοί­νω­σε ότι τα σύνο­ρα της χώρας θα κλεί­σουν από τη Δευ­τέ­ρα τόσο για τους ξένους που θέλουν να εισέλ­θουν στη χώρα όσο και για τους Τσέ­χους που θέλουν να ανα­χω­ρή­σουν για το εξω­τε­ρι­κό, προ­κει­μέ­νου να ανα­χαι­τι­στεί η εξά­πλω­ση του κορονοϊού.

«Από τα μεσά­νυ­χτα της Κυρια­κής, απα­γο­ρεύ­ου­με σε όλους τους ξένους την είσο­δο στην Τσε­χι­κή Δημο­κρα­τία και ταυ­τό­χρο­να σε όλους τους Τσέ­χους πολί­τες την έξο­δο από το έδα­φος της Τσε­χί­ας», δήλω­σε στους δημο­σιο­γρά­φους ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Γιαν Χάματσεκ.

Στη χώρα αυτή έχουν κατα­γρα­φεί μέχρι τώρα 117 κρού­σμα­τα, αλλά κανέ­νας θάνατος.

«Είναι ένα πολύ σκλη­ρό μέτρο, αλλά πιστεύ­ου­με ότι θα συνει­σφέ­ρει σε μεγά­λο βαθ­μό στην ανα­χαί­τι­ση της εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού», πρόσθεσε.

Οι περιο­ρι­σμοί αυτοί δεν αφο­ρούν τους ξένους που έχουν μόνι­μη άδεια παρα­μο­νής ή άδεια παρα­μο­νής άνω των 90 ημερών.

Η κυβέρ­νη­ση επέ­βα­λε επί­σης υπο­χρε­ω­τι­κή καρα­ντί­να δύο εβδο­μά­δων για όσους φθά­νουν από 15 χώρες «κιν­δύ­νου» (Γερ­μα­νία, Γαλ­λία, Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, Κίνα, Νότια Κορέα, Ιράν, Ιτα­λία, Ισπα­νία, Αυστρία, Ελβε­τία, Σου­η­δία, Νορ­βη­γία, Ολλαν­δία, Βέλ­γιο και Δανία) εκτός από τους ταξι­διώ­τες τράνζιτ.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Αντρέι Μπά­μπις δήλω­σε εξάλ­λου πως η διά­δο­ση του νέου κορο­νοϊ­ού θα θεω­ρεί­ται αδί­κη­μα. Χθες, Πέμ­πτη, η Πρά­γα κήρυ­ξε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης για 30 ημέρες.

Βουλγαρία: Κλείνουν όλα τα «μη απαραίτητα» καταστήματα

Σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης κήρυ­ξε τη Βουλ­γα­ρία η κυβέρ­νη­ση της χώρας για να ανα­χαι­τί­σει την εξά­πλω­ση του νέου κορο­νοϊ­ού, ενώ απο­φά­σι­σε, εκδί­δο­ντας το σχε­τι­κό διά­ταγ­μα, το άμε­σο κλεί­σι­μο έως τις 29 Μάρ­τη όλων των μη ανα­γκαί­ων κατα­στη­μά­των, την ώρα που ο αριθ­μός των κρου­σμά­των τρι­πλα­σιά­στη­κε σε διά­στη­μα 24 ωρών.

Η Βουλ­γα­ρία κατα­με­τρά σήμε­ρα 23 κρού­σμα­τα ένα­ντι 7 χθες και η κυβέρ­νη­ση κήρυ­ξε τη χώρα σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, δια­τάσ­σο­ντας την ανα­στο­λή όλων των εμπο­ρι­κών συναλ­λα­γών σε εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα, εστια­τό­ρια, μπαρ, καφέ, νυχτε­ρι­νά κέντρα και αίθου­σες παιχνιδιών.

Βάσει της κατά­στα­σης έκτα­κτης ανά­γκης, που θα έχει ισχύ έως τη 13η Απρί­λη, θα επι­βλη­θούν ταξι­διω­τι­κές απα­γο­ρεύ­σεις από και προς τις χώρες όπου κατα­γρά­φο­νται πολ­λά κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού, θα κλεί­σουν τα σχο­λεία και τα πανε­πι­στή­μια και θα δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα στην αστυ­νο­μία να παρεμ­βαί­νει όταν δεν τηρεί­ται η καραντίνα.

Αυστρία: Σε 504 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα

Σε 504 ανέρ­χο­νταν σήμε­ρα το από­γευ­μα τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα του κορο­νοϊ­ού στην Αυστρία, με τα περισ­σό­τε­ρα από αυτά, 167, να κατα­γρά­φο­νται στο ομό­σπον­δο κρα­τί­διο του Τιρό­λου που συνο­ρεύ­ει με την Ιτα­λία, και να ακο­λου­θούν τα ομό­σπον­δα κρα­τί­δια Άνω Αυστρία (84), Βιέν­νη (82), Κάτω Αυστρία (63), Στυ­ρί­ας (52), Σάλτσ­μπουργκ (23), Φόραλ­μπεργκ (23), Μπούρ­γκεν­λαντ (7) και Καριν­θία (4). Αυτοί οι αριθ­μοί μπο­ρούν να αυξη­θούν δρα­στι­κά, όπως ανέ­φε­ρε από­ψε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ρού­ντολφ Άνσο­μπερ, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι μέσα στις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες παρου­σιά­ζε­ται μία αύξη­ση των κρου­σμά­των κατά 40% ημερησίως.

Ο ίδιος εξέ­φρα­σε ανη­συ­χία πως και τα επι­πρό­σθε­τα μέτρα επι­βρά­δυν­σης της εξά­πλω­σης του κορο­νοϊ­ού, που παρου­σιά­στη­καν σήμε­ρα ‑έπει­τα από την απο­γευ­μα­τι­νή σύσκε­ψη του καγκε­λά­ριου Σεμπά­στιαν Κουρτς με τους αρμό­διους υπουρ­γούς- θα παρου­σιά­σουν απο­τε­λέ­σμα­τα το νωρί­τε­ρο έπει­τα από οκτώ ημέρες.

Οι νέοι περιο­ρι­σμοί που θα ισχύ­σουν από την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα, αφο­ρούν κυρί­ως το εμπό­ριο και την εστί­α­ση, της οποί­ας οι επι­χει­ρή­σεις θα κλεί­νουν από τις 15.00 τοπι­κή ώρα (16.00 ώρα Ελλά­δας), ενώ θα παρα­μεί­νουν για μία εβδο­μά­δα κλει­στές όσες επι­χει­ρή­σεις δεν είναι οπωσ­δή­πο­τε απα­ραί­τη­τες για τον εφο­δια­σμό του πλη­θυ­σμού. Αντί­θε­τα, ανοι­κτά θα παρα­μεί­νουν και θα συνε­χί­σουν τη λει­τουρ­γία στα συνή­θη ωρά­ρια τους, όλα όσα συν­δέ­ο­νται και είναι ανα­γκαία για την τρο­φο­δο­σία της καθη­με­ρι­νής ζωής, από κατα­στή­μα­τα τρο­φί­μων, τρά­πε­ζες, φαρ­μα­κεία, πρα­τή­ρια καυ­σί­μων, περί­πτε­ρα, μέχρι κατα­στή­μα­τα ζωοτροφών.

Στα επι­πρό­σθε­τα μέτρα που ισχύ­ουν από την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα περι­λαμ­βά­νε­ται και η δια­κο­πή των αερο­πο­ρι­κών και σιδη­ρο­δρο­μι­κών συν­δέ­σε­ων με χώρες στις οποί­ες κατα­γρά­φε­ται γρή­γο­ρη εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού, όπως είναι η Ισπα­νία, η Ελβε­τία και η Γαλ­λία, ενώ αυτό ισχύ­ει εδώ και ημέ­ρες για την Ιταλία.

Προη­γού­με­νη από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης προ­βλέ­πει το κλεί­σι­μο όλων των σχο­λεί­ων της Αυστρί­ας, σε δύο φάσεις, από την ερχό­με­νη Δευ­τέ­ρα, αρχι­κά των σχο­λεί­ων της δεύ­τε­ρης βαθ­μί­δας της μέσης εκπαί­δευ­σης στα οποία φοι­τούν 410.000 μαθη­τές ηλι­κί­ας 14 ετών και άνω, και από την Τετάρ­τη τα σχο­λεία της πρώ­της βαθ­μί­δας της μέσης εκπαί­δευ­σης των οποί­ων οι μαθη­τές ανέρ­χο­νται σε 340.000. Επί­σης, από την Τετάρ­τη θα κλεί­σουν τα δημο­τι­κά σχο­λεία με 350.000 μαθη­τές, ενώ σε 300.000 ανέρ­χε­ται ο αριθ­μός των παι­διών προ­σχο­λι­κής ηλι­κί­ας (κάτω των έξι χρό­νων) που βρί­σκο­νται σήμε­ρα σε νηπια­γω­γεία, που επί­σης δια­κό­πτουν τη λει­τουρ­γία τους.

Οι Ολλανδοί αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ

Οι Ολλαν­δοί συγκε­ντρώ­νουν απο­θέ­μα­τα από χαρ­τί υγεί­ας, μακα­ρό­νια και κον­σέρ­βες, καθώς αυξά­νε­ται η ανη­συ­χία για την επι­δη­μία του νέου κορο­νοϊ­ού, μία ημέ­ρα αφό­του η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε σει­ρά μέτρων για την ανα­χαί­τι­ση του Covid-19.

Τα ράφια των σού­περ μάρ­κετ στις μεγα­λύ­τε­ρες πόλεις της Ολλαν­δί­ας άδεια­σαν, ώρες αφό­του ο πρω­θυ­πουρ­γός Μαρκ Ρού­τε είπε στους πολί­τες ότι δεν χρειά­ζε­ται να αγο­ρά­σουν επι­πλέ­ον προμήθειες.

Χθες, η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε την απα­γό­ρευ­ση των συνα­θροί­σε­ων άνω των 100 ατό­μων, είπε στις επι­χει­ρή­σεις να ενθαρ­ρύ­νουν τους εργα­ζό­με­νούς τους να εργα­στούν από το σπί­τι και συνέ­στη­σε σε οποιον­δή­πο­τε έχει εμφα­νί­σει συμ­πτώ­μα­τα να παρα­μεί­νει στο σπί­τι του.

Στη χώρα ο αριθ­μός των κρου­σμά­των του νέου κορο­νοϊ­ού ανήλ­θε σήμε­ρα σε 804, ενώ η Ολλαν­δία κατα­με­τρά 10 θανάτους.

“Δεν έχω ξανα­δεί τίπο­τα παρό­μοιο” δήλω­σε ένας ταμί­ας σε σού­περ μάρ­κετ του Άμστερ­νταμ. “Ακό­μα και την περί­ο­δο των Χρι­στου­γέν­νων, δεν έχω ξανα­δεί ποτέ τόσους πολ­λούς ανθρώ­πους με γεμά­τα τα καρό­τσια τους”.

Τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, κατα­γρά­φη­κε αύξη­ση στην αγο­ρά προ­ϊ­ό­ντων όπως προ­ϊ­ό­ντα υγιει­νής και σού­πες, ωστό­σο τις κυβερ­νη­τι­κές εξαγ­γε­λί­ες ακο­λού­θη­σε η πανι­κό­βλη­τη προ­σέ­λευ­ση στα σού­περ μάρκετ.

Οι πολί­τες αγο­ρά­ζουν επί­σης προ­ϊ­ό­ντα καθα­ριό­τη­τας, παρα­κε­τα­μό­λη, αλεύ­ρι και αντι­ση­πτι­κό χεριών, τα οποία έχουν ξεπουλήσει.

“Μόλις πήραν το χαρ­τί υγεί­ας από το καρό­τσι μου και είδα έναν άλλο πελά­τη να παίρ­νει 12 σακού­λες αλεύ­ρι” περιέ­γρα­ψε ένας 16χρονος υπάλ­λη­λος σε σού­περ μάρ­κετ της Ουτρέχτης.

Νορβηγία: Η κυβέρνηση παρεμβαίνει για τη διάσωση του αεροπορικού τομέα

Η νορ­βη­γι­κή κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα μέτρα για τη στή­ρι­ξη των αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών της, καθώς η κορυ­φαία χαμη­λού κόστους εται­ρεί­ας Norwegian Air Shuttle έκα­νε γνω­στό πως λίγο απέ­χει από την χρε­ο­κο­πία χωρίς ενέ­σεις ρευ­στού, καθώς η παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού έχει πλή­ξει σημα­ντι­κά τον τομέα των αερο­με­τα­φο­ρών παγκοσμίως.

Στην πρώ­τη σχε­τι­κή κίνη­ση εθνι­κής κυβέρ­νη­σης για τη στή­ρι­ξη του τομέα από την παν­δη­μία, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Γιαν Τόρε Σάνερ ανα­κοί­νω­σε πως οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες απαλ­λάσ­σο­νται για το πρώ­το εξά­μη­νο από το τίμη­μα που κατα­βάλ­λουν για τα αερο­δρό­μια, ενώ καταρ­γεί­ται και για 10 μήνες ο φόρος που παρα­κρα­τεί η Νορ­βη­γία στα εισι­τή­ρια για τους επι­βά­τες, ενώ πρό­σθε­σε πως βρί­σκε­ται σε δια­βου­λεύ­σεις για τα περαι­τέ­ρω μέτρα που θα ληφθούν, δίχως να ανα­κοι­νώ­σει ποια είναι αυτά.

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε επί­σης πως θα καλύ­ψει το μεγα­λύ­τε­ρο τμή­μα των απο­λύ­σε­ων που θα θελή­σουν να επι­βά­λουν οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, όμως δεν πρό­κει­ται να πάρει άλλα προ­στα­τευ­τι­κά μέτρα. Ο Σάνερ δήλω­σε πως είναι πρό­ω­ρο να μιλή­σει για τα μέτρα που θα ληφθούν, ενώ και η πρω­θυ­πουρ­γός Έρνα Σόλ­μπεργ προει­δο­ποί­η­σε πως ορι­σμέ­νες εται­ρεί­ες μπο­ρεί παρ’ όλα αυτά να καταρ­ρεύ­σουν, ανα­δει­κνύ­ο­ντας μεν το βάθος της κρί­σης για τις αερο­πο­ρι­κές εται­ρεί­ες, αλλά προ­λαμ­βά­νο­ντας κάθε σκέ­ψη για περαι­τέ­ρω κυβερ­νη­τι­κή παρέμ­βα­ση. “Μολο­νό­τι είναι κρί­σι­μο να βοη­θή­σου­με τις αξιό­πι­στες εται­ρεί­ες σε δύσκο­λους και­ρούς, ορι­σμέ­νες ενδε­χο­μέ­νως να χρε­ω­κο­πή­σουν. Δεν θα τα κατα­φέ­ρουν όλες οι εται­ρεί­ες”, τόνισε.

Η ανα­κοί­νω­ση έγι­νε λίγο αφό­του ο Γιά­κομπ Σραμ, πρό­ε­δρος της Norwegian Air, του τρί­του μεγα­λύ­τε­ρου αερο­με­τα­φο­ρέα στην Ευρώ­πη κι ενός εκ των κορυ­φαί­ων πελα­τών της Boeing Co, έκα­νε γνω­στό πως είναι ζήτη­μα εβδο­μά­δων προ­τού ‘ξεμεί­νει’ από ρευ­στό. “Αυτό που είναι κρί­σι­μο είναι να χορη­γη­θεί ρευ­στό­τη­τα εντός των προ­σε­χών εβδο­μά­δων, όχι εντός των προ­σε­χών μηνών. Αισιο­δο­ξώ πως η κυβέρ­νη­ση θα μας βοη­θή­σει σε αυτήν την κρί­ση ρευ­στού”, δήλω­σε σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου ο Σραμ.

Η εται­ρεία που ήδη αιμορ­ρα­γού­σε οικο­νο­μι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια, χθες ανα­κοί­νω­σε πως θα απο­λύ­σει τους μισούς από τους 11.000 υπαλ­λή­λους της και θα καταρ­γή­σει χιλιά­δες δρομολόγια.

Από χθες, η κυβέρ­νη­ση έχει δια­τά­ξει να κλεί­σουν πολ­λοί δημό­σιοι κι ιδιω­τι­κοί φορείς σε μία προ­σπά­θεια να ανα­χαι­τί­σει τον κορο­νο­ϊό, ενώ ζήτη­σε από τους ανθρώ­πους να μην κάνουν άσκο­πα ταξίδια.

Το Ρέικιαβικ περιορίζει τις δημόσιες συναθροίσεις, κλείνει σχολεία, πανεπιστήμια

Η κυβέρ­νη­ση της Ισλαν­δί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι θα απα­γο­ρεύ­σει τις δημό­σιες συνα­θροί­σεις 100 ή άνω των 100 ανθρώ­πων και ότι τα γυμνά­σια τα λύκεια και τα πανε­πι­στή­μια θα κλεί­σουν για τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, ώστε να περιο­ρι­στεί η εξά­πλω­ση της επι­δη­μί­ας του κορονοϊού.

“Πρό­κει­ται για ένα εξαι­ρε­τι­κά σημα­ντι­κό μέτρο που πρέ­πει να τεθεί σε ισχύ την σωστή στιγ­μή, με βάση τις συστά­σεις των κορυ­φαί­ων επι­στη­μό­νων μας, έτσι ώστε να συνε­χί­σου­με να προ­λαμ­βά­νου­με κατα­στά­σεις”, δήλω­σε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Σβά­ντις Σβαβάαρσντοτιρ.

Η απα­γό­ρευ­ση, η οποία δεν ισχύ­ει για τα λιμά­νια ή τα αερο­δρό­μια, θα ισχύ­σει από τη Δευ­τέ­ρα. Μέχρι στιγ­μής, έχουν επι­βε­βαιω­θεί 117 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορο­νο­ϊό στη χώρα, σύμ­φω­να με τις αρχές.

Η Δανία κλείνει τα σύνορά της για να περιορίσει την εξάπλωση του Covid-19

Η Δανία θα κλεί­σει προ­σω­ρι­νά τα σύνο­ρά της αύριο Σάβ­βα­το για τους υπη­κό­ους ξένων χωρών, σε μια προ­σπά­θεια να περιο­ρί­σει την εξά­πλω­ση του νέου κορο­νοϊ­ού, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας.

“Σε όλους τους του­ρί­στες, σε όλα τα ταξί­δια, τις δια­κο­πές και σε όλους τους ξένους που δεν μπο­ρούν να απο­δεί­ξουν έναν αξιό­πι­στο λόγο για να εισέλ­θουν στη Δανία, θα τους απα­γο­ρεύ­ε­ται η είσο­δος στα σύνο­ρα της χώρας” δήλω­σε η πρω­θυ­πουρ­γός Μέτε Φρεντέρικσεν.

Το κλεί­σι­μο των συνό­ρων δεν αφο­ρά τις μετα­φο­ρές προ­ϊ­ό­ντων, όπως τρο­φί­μων, φαρ­μά­κων και βιο­μη­χα­νι­κών εξοπλισμών.

Ελβετία: Η κυβέρνηση θέτει στη διάθεση της οικονομίας δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα

Η ελβε­τι­κή κυβέρ­νη­ση προ­τί­θε­ται να στη­ρί­ξει την οικο­νο­μία της χώρας με δέκα δισε­κα­τομ­μύ­ρια ελβε­τι­κά φρά­γκα (CHF) για να αντι­με­τω­πι­στεί η επι­δη­μία του κορονοϊού.

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ένα πρό­γραμ­μα έκτα­κτης βοή­θειας ύψους μέχρι 10 δισεκ. ελβε­τι­κών φρά­γκων (CHF). Μετα­ξύ άλλων, τα χρή­μα­τα θα χορη­γη­θούν για την απο­ζη­μί­ω­ση περιο­ρι­σμέ­νου χρό­νου εργα­σί­ας και σε εται­ρεί­ες με οικο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα λόγω κορονοϊού.

Η Ελβε­τία έλα­βε επί­σης περαι­τέ­ρω μέτρα για να μην εξα­πλω­θεί η επι­δη­μία του κορο­νοϊ­ού: Απα­γο­ρεύ­τη­καν εκδη­λώ­σεις με περισ­σό­τε­ρα από 100 άτο­μα μέχρι το τέλος Απρι­λί­ου, τα σχο­λεία θα παρα­μεί­νουν κλει­στά μέχρι τις 4 Απρι­λί­ου, ενώ η είσο­δος από την Ιτα­λία θα περιο­ρι­στεί περαιτέρω.

Στην Γεωργία έχουν καταγραφεί 25 κρούσματα με κορονοϊό

Εικο­σι­πέ­ντε κρού­σμα­τα με κορο­νο­ϊό έχουν κατα­γρα­φεί στην Γεωρ­γία. Σε καρα­ντί­να βρί­σκο­νται 245 άτο­μα, ενώ ακό­μη 58 άτο­μα βρί­σκο­νται σε ιατρι­κά ιδρύ­μα­τα υπό την παρα­κο­λού­θη­ση γιατρών.

Όλοι οι νοσού­ντες είναι Γεωρ­για­νοί πολί­τες. Οι περισ­σό­τε­ροι εξ αυτών είχαν επι­σκε­φθεί την Ιτα­λία, μερι­κοί το Ιράν και την Ισπα­νία. Η κατά­στα­ση τους κρί­νε­ται στα­θε­ρή. Μετα­ξύ τους βρί­σκε­ται και ένα παι­δί 12 ετών.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Γεωρ­γί­ας Γκε­όρ­γκι Ζαχά­ρια είχε σήμε­ρα τηλε­φω­νι­κή συνο­μι­λία με τους ομο­λό­γους του της Αρμε­νί­ας και του Αζερ­μπαϊ­τζάν, κατά την διάρ­κεια της οποί­ας συμ­φώ­νη­σαν, από αύριο 14 Μαρ­τί­ου, να κλεί­σουν τα σύνο­ρα για τους πολί­τες των χωρών εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού. Σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση προ­έ­βη η προ­ε­δρία της Γεωργίας.

«Απο­φα­σί­σθη­κε, να ανα­σταλ­λεί προ­σπω­ρι­νά η μετα­κί­νη­ση πολι­τών μέσω των συνό­ρων Γεωρ­γί­ας-Αρμε­νί­ας- Αζερ­μπαϊ­τζάν, από τις 14 Μαρ­τί­ου για διά­στη­μα 10 ημε­ρών» ανα­φέ­ρε­ται στην ανακοίνωση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο