Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Τα μέτρα περιορισμού να αίρονται σε φάσεις 2 εβδομάδων, για να αποτρέπεται η εξάπλωση της Covid-19

Οι χώρες που χαλα­ρώ­νουν τους περιο­ρι­σμούς που επι­βλή­θη­καν για να ανα­κό­ψουν την εξά­πλω­ση του κορο­νοϊ­ού θα πρέ­πει να περι­μέ­νουν του­λά­χι­στον δύο εβδο­μά­δες για να αξιο­λο­γή­σουν τον αντί­κτυ­πο αυτών των αλλα­γών πριν προ­χω­ρή­σουν σε νέα χαλά­ρω­ση, ανέ­φε­ρε σήμε­ρα ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ).

Στην νεό­τε­ρη επι­και­ρο­ποί­η­ση της στρα­τη­γι­κής του (Strategy Update), ο Οργα­νι­σμός ανέ­φε­ρε ότι ο πλα­νή­της βρί­σκε­ται σε ένα «κρί­σι­μο σταυ­ρο­δρό­μι» στην παν­δη­μία και ότι η «ταχύ­τη­τα, η κλί­μα­κα και η ισό­τη­τα πρέ­πει να είναι οι κατευ­θυ­ντή­ριες  γραμ­μές μας» όταν λαμ­βά­νο­νται απο­φά­σεις για το ποια μέτρα είναι απαραίτητα.

Κάθε χώρα θα πρέ­πει να εφαρ­μό­σει ολο­κλη­ρω­μέ­να μέτρα δημό­σιας υγεί­ας για να κρα­τή­σει μια δια­τη­ρή­σι­μη, στα­θε­ρή κατά­στα­ση χαμη­λού επι­πέ­δου ή μηδε­νι­κής μετά­δο­σης και να προ­ε­τοι­μά­σει την δυνα­τό­τη­τα κινη­το­ποί­η­σής της ώστε να αντι­δρά­σει άμε­σα προ­κει­μέ­νου να ελέγ­ξει την όποια εξά­πλω­ση, ανέ­φε­ρε ο ΠΟΥ.

Κάποιες από τις σφο­δρό­τε­ρα πλη­γεί­σες χώρες εξε­τά­ζουν τώρα την άρση του lockdown και αρχί­ζουν τη μετά­βα­ση προς την απο­κα­τά­στα­ση των κανο­νι­κών ρυθ­μών της καθη­με­ρι­νό­τη­τας. Στην επι­και­ρο­ποί­η­ση της στρα­τη­γι­κής του ο ΠΟΥ ανέ­φε­ρε ότι τέτοια μέτρα πρέ­πει να λαμ­βά­νο­νται στα­δια­κά προ­κει­μέ­νου να υπάρ­χει χρό­νος για να αξιο­λο­γεί­ται ο αντί­κτυ­πος πριν ληφθούν νέα μέτρα.

«Προ­κει­μέ­νου να μειω­θεί ο κίν­δυ­νος νέων κρου­σμά­των, τα μέτρα πρέ­πει να αίρο­νται σε φάσεις σε ό,τι αφο­ρά τα βήμα­τα με βάση την αξιο­λό­γη­ση των επι­δη­μιο­λο­γι­κών κιν­δύ­νων και των κοι­νω­νι­κο-οικο­νο­μι­κών οφε­λών σε διά­φο­ρους χώρους εργα­σί­ας, εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα και κοι­νω­νι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες…», ανέ­φε­ρε ο ΠΟΥ.

«Ιδα­νι­κά θα υπάρ­χει ένα ελά­χι­στος χρό­νος 2 εβδο­μά­δων (που αντι­στοι­χεί στην  περί­ο­δο επώ­α­σης της COVID-19) ανά­με­σα σε κάθε φάση της μετά­βα­σης προ­κει­μέ­νου να υπάρ­χει επαρ­κής χρό­νος για να αντι­λη­φθού­με τον κίν­δυ­νο νέων κρου­σμά­των και να αντι­δρά­σου­με κατάλ­λη­λα», πρό­σθε­σε ο Οργα­νι­σμός. Προει­δο­ποί­η­σε ότι ο «θα συνε­χί­σει να υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος επα­νεμ­φά­νι­σης και ανα­ζω­πύ­ρω­σης της ασθένειας».

Ο ΠΟΥ εξέ­δω­σε τις συμ­βου­λές του την ώρα που υφί­στα­ται κρι­τι­κή από τις ΗΠΑ για την αρχι­κή του αντί­δρα­ση στην παν­δη­μία. Ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ ανα­κοί­νω­σε χθες ότι η Ουά­σινγ­κτον ανα­στέλ­λει τη χρη­μα­το­δό­τη­ση του Οργανισμού.

Η Κίνα έχει ξεκι­νή­σει να αίρει κάποιους από τους αυστη­ρό­τε­ρους περιο­ρι­σμούς που επι­βλή­θη­καν στην επαρ­χία Χου­μπέι, από όπου ξεκί­νη­σε ο ιός στα τέλη του περα­σμέ­νου έτους. Στις ΗΠΑ, που κατα­γρά­φουν τον μεγα­λύ­τε­ρο αριθ­μό επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των και θανά­των, ο Τραμπ βρί­σκε­ται σε αντι­πα­ρά­θε­ση με ορι­σμέ­νους κυβερ­νή­τες πολι­τειών για το ποιος έχει την εξου­σία να ξεκι­νή­σει να ανοί­γει και πάλι τις αμε­ρι­κα­νι­κές επιχειρήσεις.

Οι ευρω­παϊ­κές χώρες έχουν αρχί­σει να λαμ­βά­νουν μικρής κλί­μα­κας μέτρα για τη χαλά­ρω­ση του αυστη­ρού lockdown. Σε κάποιες ισπα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις, όπως στους κλά­δους κατα­σκευών και μετα­ποί­η­σης, επε­τρά­πη να ξεκι­νή­σουν και πάλι να λει­τουρ­γούν, αν και τα κατα­στή­μα­τα, τα μπαρ και οι δημό­σιοι χώροι θα παρα­μεί­νουν κλει­στοί έως του­λά­χι­στον τις 26 Απριλίου.

Η Ιτα­λία, που έχει τον δεύ­τε­ρο υψη­λό­τε­ρο στον κόσμο αριθ­μό νεκρών με 21.067 θανά­τους, δια­τή­ρη­σε κάποιους αυστη­ρούς περιο­ρι­σμούς στις μετα­κι­νή­σεις ενώ η Δανία, μια από τις πρώ­τες ευρω­παϊ­κές χώρες που επέ­βα­λαν αυστη­ρά μέτρα, ανοί­γει και πάλι σήμε­ρα βρε­φο­νη­πια­κούς σταθ­μούς, νηπια­γω­γεία και δημο­τι­κά σχολεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο