Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Όσοι νόσησαν από την Covid-19 μπορεί να επαναμολυνθούν από νοτιοαφρικανική παραλλαγή

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ότι υπάρ­χουν ενδεί­ξεις ότι οι άνθρω­ποι που έχουν νοσή­σει από την Covid-19 μπο­ρεί να επα­να­μο­λυν­θούν με ένα παραλ­λαγ­μέ­νο στέ­λε­χος του νέου κορονοϊού.

Σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε, η Δρ. Σού­μια Σουα­μι­νά­θαν, η επι­κε­φα­λής επι­στή­μο­νας του ΠΟΥ, είπε: «Λαμ­βά­νου­με τώρα ανα­φο­ρές για ανθρώ­πους που επα­να­μο­λύ­νο­νται από μια νέα παραλ­λα­γή του ιού. Υπήρ­ξαν κάποιες πρώ­τες ανα­φο­ρές από τη Νότια Αφρι­κή που αφή­νουν να εννοη­θεί ότι άνθρω­ποι οι οποί­οι είχαν μολυν­θεί προη­γου­μέ­νως, μπο­ρεί να προ­σβλη­θούν και πάλι».

Νωρί­τε­ρα αυτήν την εβδο­μά­δα, μια μικρή μελέ­τη που έγι­νε στη Νότια Αφρι­κή έδει­ξε ότι το εμβό­λιο της εται­ρεί­ας AstraZeneca και του Πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης μπο­ρεί να μην προ­στα­τεύ­ει επαρ­κώς από την παραλ­λα­γή του νέου κορο­νοϊ­ού που εντο­πί­στη­κε για πρώ­τη φορά στη χώρα αυτή, την απο­κα­λού­με­νη B1351 ή 501YV2. Η Σουα­μι­νά­θαν τόνι­σε ωστό­σο ότι «παρέ­χε­ται σαφώς προ­στα­σία ένα­ντι της σοβα­ρής νόση­σης που οδη­γεί στη νοση­λεία και τον θάνα­το», προ­σθέ­το­ντας ότι «υπάρ­χουν τώρα ανα­φο­ρές ότι αν έχε­τε κάνει ένα εμβό­λιο και προ­σβλη­θεί­τε, το ιικό φορ­τίο είναι πολύ μικρότερο».

Σε κρίσιμη κατάσταση ένας ασθενής στη Γαλλία

Στη Γαλ­λία, οι για­τροί προ­σπα­θούν να κρα­τή­σουν στη ζωή έναν ασθε­νή, ο οποί­ος μολύν­θη­κε από τη νοτιο­α­φρι­κα­νι­κή παραλ­λα­γή του νέου κορο­νοϊ­ού, τέσ­σε­ρις μήνες αφό­του ανάρ­ρω­σε από την Covid-19. «Η περί­πτω­ση αυτή υπο­γραμ­μί­ζει το γεγο­νός ότι η παραλ­λα­γή (σ.σ. της Νότιας Αφρι­κής) μπο­ρεί να ευθύ­νε­ται για σοβα­ρή επα­να­μό­λυν­ση μετά από μια πρώ­τη, ελα­φρά μόλυν­ση» με το «κλα­σι­κό» στέ­λε­χος του SARS-CoV‑2, ανέ­φε­ραν οι Γάλ­λοι ερευ­νη­τές που μελέ­τη­σαν την περί­πτω­ση και την περιέ­γρα­ψαν σε άρθρο τους στην επι­στη­μο­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση Clinical Infectious Diseases.

«Εξ όσων γνω­ρί­ζου­με, είναι η πρώ­τη περι­γρα­φή μιας επα­να­μό­λυν­σης με τη νοτιο­α­φρι­κα­νι­κή παραλ­λα­γή που προ­κα­λεί σοβα­ρή Covid-19, τέσ­σε­ρις μήνες μετά από μια πρώ­τη, ελα­φριά μόλυν­ση», πρόσθεσαν.

Ο ασθε­νής είναι ένας 58χρονος που πάσχει από άσθμα και αρχι­κά είχε βρε­θεί θετι­κός στην Covid-19 τον Σεπτέμ­βριο, όταν πήγε στον για­τρό του επει­δή είχε πυρε­τό και δύσπνοια. Τα συμ­πτώ­μα­τα επέ­μει­ναν μόνο για λίγες ημέ­ρες και τον Δεκέμ­βριο ο άνδρας αυτός υπο­βλή­θη­κε δύο φορές σε τεστ, που βγή­καν αρνητικά.

Ωστό­σο, τον Ιανουά­ριο εισή­χθη σε νοσο­κο­μείο και δια­γνώ­στη­κε ξανά με Covid-19, αυτή τη φορά με τη νοτιο­α­φρι­κα­νι­κή παραλ­λα­γή. Η κατά­στα­σή του επι­δει­νώ­θη­κε και χρειά­στη­κε να δια­σω­λη­νω­θεί. Όταν οι συντά­κτες του άρθρου το έδω­σαν προς δημο­σί­ευ­ση, νοση­λευό­ταν σε κρί­σι­μη κατάσταση.

Περι­πτώ­σεις επα­να­μό­λυν­σης με τις παραλ­λα­γές του SARS-CoV‑2 από τη Βρε­τα­νία, τη Βρα­ζι­λία και τη Νότια Αφρι­κή έχουν ανα­φερ­θεί και άλλες φορές, όμως συνή­θως τη δεύ­τε­ρη φορά τα συμ­πτώ­μα­τα είναι πιο ήπια.

Πηγή: ΑΠΕ (Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από Telegraph, Express)

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο