Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ-Covid-19: Η επιδημία επιταχύνεται

Η επι­δη­μία Covid-19 «επι­τα­χύ­νε­ται» και προ­κά­λε­σε 400.000 νέα κρού­σμα­τα κατά τη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου που πέρα­σε, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), επι­ση­μαί­νο­ντας πως δεν έχου­με φθά­σει ακό­μη στην κορύφωση.

«Αν και ο αριθ­μός των θανά­των μοιά­ζει να έχει στα­θε­ρο­ποι­η­θεί σε διε­θνές επί­πε­δο, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, ορι­σμέ­νες χώρες έχουν κατα­γρά­ψει σημα­ντι­κή πρό­ο­δο στη μεί­ω­ση του αριθ­μού των θανά­των, ωστό­σο σε άλλες χώρες, οι θάνα­τοι συνε­χί­ζουν να αυξά­νο­νται», είπε ο Τέντρος Αντά­νομ Γκεμπρεγέσους.

Επι­πλέ­ον, ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας παρα­δέ­χθη­κε πως «προ­κύ­πτουν απο­δεί­ξεις» σχε­τι­κά με τη δια­σπο­ρά μέσω του αέρα του νέου κορο­νοϊ­ού, αφό­του ομά­δα επι­στη­μό­νων προ­έ­τρε­ψε τον Οργα­νι­σμό να επι­και­ρο­ποι­ή­σει τις οδη­γί­ες του σχε­τι­κά με τον τρό­πο που εξα­πλώ­νε­ται η νόσος.

Κατά τη διάρ­κεια ενη­μέ­ρω­σης στη Γενεύη, η επι­στή­μο­νας του ΠΟΥ Μπε­νέ­τα Αλε­γκράν­τζι είπε ότι ο οργα­νι­σμός πιστεύ­ει ότι «υπήρ­ξε ανοι­κτός στα στοι­χεία σχε­τι­κά με τους τρό­πους της δια­σπο­ράς» του νέου κορονοϊού.

Τα κρού­σμα­τα νέου κορο­νοϊ­ού έφθα­σαν τα 5,9 εκα­τομμ­μύ­ρια στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπειρο

Η Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Καραϊ­βι­κή κατα­γρά­φουν το 50% των κρου­σμά­των COVID-19 στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο και ο αριθ­μός των κατα­γε­γραμ­μέ­νων κρου­σμά­των συνε­χί­ζει να επι­τα­χύ­νε­ται, έχο­ντας ήδη φθά­σει τα 5,9 εκα­τομ­μύ­ρια στην Αμε­ρι­κή, είπε σήμε­ρα η περι­φε­ρεια­κή διευ­θύ­ντρια του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας Καρί­σα Ετιέν.

«Πρό­κει­ται για μια παν­δη­μία συγκλο­νι­στι­κών ανα­λο­γιών και δεν έχου­με άλλη επι­λο­γή από το να συνε­χί­σου­με να βάζου­με όλη την ενέρ­γειά μας για να την θέσου­με υπό έλεγ­χο», επι­σή­μα­νε κατά τη διάρ­κεια δια­δι­κτυα­κής ενη­μέ­ρω­σης από την Ουά­σιγ­κτον με τους διευ­θυ­ντές της Πανα­με­ρι­κα­νι­κής Οργά­νω­σης Υγεί­ας (PAHO).

Η PAHO ευχή­θη­κε στον πρό­ε­δρο της Βρα­ζι­λί­ας Μπολ­σο­νά­ρου ταχεία ανάρ­ρω­ση από τη νόσο COVID-19, με την οποία δια­γνώ­στηκε.

«Το μήνυ­μα είναι ότι αυτός ο ιός είναι απρό­βλε­πτος και δεν σέβε­ται φυλές, τάξεις ή ανθρώ­πους σε εξου­σία, παρά τα μέτρα ασφα­λεί­ας που περι­βάλ­λουν οποιον­δή­πο­τε πρό­ε­δρο», τόνι­σε ο διευ­θυ­ντής της PAHO για τις λοι­μώ­δεις ασθέ­νειες Μάρ­κος Εσπινάλ.

Όσον αφο­ρά τη Βρα­ζι­λία, το γεγο­νός ότι ασθέ­νη­σε από τον νέο κορο­νο­ϊό ο πρό­ε­δρος της χώρας θα πρέ­πει να εντεί­νει την ανά­γκη να ενι­σχυ­θεί η εφαρ­μο­γή των οδη­γιών σχε­τι­κά με τα μέτρα κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης και τη χρή­ση μάσκας, με στό­χο την ανα­χαί­τι­ση της δια­σπο­ράς του νέου κορο­νοϊ­ού, σημεί­ω­σε ο ίδιος.

Πριν από δύο μήνες, οι ΗΠΑ κατέ­γρα­φαν το 75% των κρου­σμά­των COVID-19 στην αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο, υπο­γράμ­μι­σε η Καρί­σα Ετιέν, προει­δο­ποιώ­ντας πως ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας προ­βλέ­πει την επι­τά­χυν­ση των κρου­σμά­των σε διά­φο­ρες αμε­ρι­κα­νι­κές πολι­τεί­ες, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Κεντρι­κής Αμε­ρι­κής και της Νότιας Αμερικής.

Περισσότεροι από 130.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ ξεπε­ρά­στη­κε χθες Δευ­τέ­ρα το όριο των 130.000 θανά­των εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού, ενώ η χώρα κατέ­γρα­ψε νέο εξαι­ρε­τι­κά ανη­συ­χη­τι­κό ημε­ρή­σιο απο­λο­γι­σμό νέων κρου­σμά­των μόλυν­σης, που ανήλ­θαν σε σχε­δόν 55.000, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συγκε­ντρώ­νει το πανε­πι­στή­μιο Τζονς Χόπκινς.

Το 24ωρο ως τις 20:30 χθες Δευ­τέ­ρα (τοπι­κή ώρα· 03:30 σήμε­ρα Τρί­τη ώρα Ελλά­δας), κατα­γρά­φη­καν 54.999 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα, σύμ­φω­να με την κατα­μέ­τρη­ση της σχο­λής αυτής ιατρι­κής της Βαλ­τι­μό­ρης. Συνο­λι­κά, έχουν κατα­γρα­φεί 2,93 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 αφό­του η παν­δη­μία άρχι­σε να εξα­πλώ­νε­ται στη χώρα.

Παράλ­λη­λα, με 357 επι­πλέ­ον θανά­τους σε 24 ώρες, οι ΗΠΑ θρη­νούν πλέ­ον 130.248 νεκρούς εξαι­τί­ας του COVID-19.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει υπο­στεί — σε από­λυ­τους αριθ­μούς — μακράν το βαρύ­τε­ρο πλήγ­μα εξαι­τί­ας της παν­δη­μί­ας, τόσο ως προς τους θανά­τους όσο και ως προς τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης, γνω­ρί­ζουν από τον Ιού­νιο εκρη­κτι­κή αύξη­ση των μολύν­σε­ων που ώθη­σε αρκε­τές πολι­τεί­ες να ανα­στεί­λουν τη δια­δι­κα­σία άρσης των μέτρων περιο­ρι­σμού, με ορι­σμέ­νες να κάνουν άλμα­τα προς τα πίσω και να κλεί­νουν τα μπαρ.

Ο ημε­ρή­σιος αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των μόλυν­σης έφθα­σε σε επί­πε­δο που απο­τε­λού­σε νέο θλι­βε­ρό ρεκόρ την Παρα­σκευή, όταν ανήλ­θε σε 57.683.

Ενώ το όριο των 100.000 νεκρών ξεπε­ρά­στη­κε ήδη την 27η Μαΐ­ου, ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ εκφρά­ζει τελευ­ταία ικα­νο­ποί­η­ση διό­τι οι ημε­ρή­σιοι απο­λο­γι­σμοί των θανά­των βρί­σκο­νται σε πτώ­ση, παρό­τι ειδι­κοί προει­δο­ποιούν πως ενδέ­χε­ται να ακο­λου­θή­σουν την ίδια τρο­χιά με την καμπύ­λη των νέων μολύν­σε­ων σε μερι­κές εβδομάδες.

Μολα­ταύ­τα, το ενδε­χό­με­νο να υπάρ­ξει εκ νέου ανα­στο­λή της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας επ’ ουδε­νί βρί­σκε­ται στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη της κυβέρ­νη­σής του, πολύ περισ­σό­τε­ρο μετά τα κατα­στρο­φι­κά δεδο­μέ­να για την απα­σχό­λη­ση που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν τον Μάρ­τιο και τον Απρί­λιο, εξαι­τί­ας των μέτρων περιορισμού.

Ο κυβερ­νή­της της Νέας Υόρ­κης Άντριου Κουό­μο κάλε­σε τη Δευ­τέ­ρα τον πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ να μην είναι ένας «συνω­μό­της» του κορω­νοϊ­ού και να ανα­γνω­ρί­σει το «μεί­ζον πρό­βλη­μα» που εγεί­ρει ενώ ο αριθ­μός των κρου­σμά­των του ιού αυξά­νε­ται ραγδαία σε δεκά­δες πολι­τεί­ες των ΗΠΑ, καθώς κάποιες βιά­στη­καν να άρουν τους περιορισμούς.

«Οπό­τε, κύριε Πρό­ε­δρε, μην είστε ένας συνω­μό­της του Covid», δήλω­σε ο Κουό­μο σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου. «Ανα­γνω­ρί­στε στον αμε­ρι­κα­νι­κό λαό ότι ο Covid υφί­στα­ται, είναι ένα μεγά­λο πρό­βλη­μα, αυτό πρό­κει­ται να συνε­χι­στεί έως ότου το παρα­δε­χτού­με και καθέ­νας από εμάς ανα­λά­βει το ρόλο που του αντιστοιχεί».

Ο κυβερ­νή­της της Νέας Υόρ­κης είπε ότι ο Τραμπ «διευ­κο­λύ­νει» τον ιό αν δεν ανα­γνω­ρί­σει τη σοβα­ρό­τη­τα της κατά­στα­σης και επέ­κρι­νε τις δηλώ­σεις του Ρεπου­μπλι­κά­νου προ­έ­δρου ότι η άνο­δος των κρου­σμά­των στις ΗΠΑ οφεί­λε­ται σε αυξη­μέ­να τεστ.

«Κατα­σκευά­ζει γεγο­νό­τα. Σκαρ­φί­ζε­ται επι­στή­μη», τόνι­σε, ανα­φε­ρό­με­νος σε πολυά­ριθ­μες προη­γού­με­νες δηλώ­σεις του Τραμπ για τον ιό, όπως ότι αυτός θα εξα­φα­νι­ζό­ταν σαν θαύ­μα από την αύξη­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας τους καλο­και­ρι­νούς μήνες.

«Είπε όλα αυτά τα πράγ­μα­τα, κανέ­να από αυτά δεν ήταν αλή­θεια», συνέ­χι­σε ο Δημο­κρα­τι­κός κυβερ­νή­της. «Και τώρα έχου­με πρό­βλη­μα σε 38 πολι­τεί­ες, επει­δή κάποιοι τον πιστεύουν».

Βραζιλία: 620 νέοι θάνατοι και 20.229 νέα κρούσματα

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρα­ζι­λί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ότι κατέ­γρα­ψε 620 νέους θανά­τους ασθε­νών εξαι­τί­ας του COVID-19 και 20.229 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 το προη­γού­με­νο 24ωρο.

Πλέ­ον στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού ανέρ­χε­ται επι­σή­μως σε 65.487 νεκρούς επί συνό­λου 1.623.284 ανθρώ­πων που έχουν προσβληθεί.

Μεξικό: 480 νέοι θάνατοι και 4.902 νέα κρούσματα

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Μεξι­κού ανα­κοί­νω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ότι κατέ­γρα­ψε 480 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας του COVID-19 και 4.902 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 το προη­γού­με­νο 24άωρο, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού να δια­μορ­φώ­νε­ται έτσι σε του­λά­χι­στον 31.119 νεκρούς επί συνό­λου 261.750 ανθρώ­πων που έχουν προσβληθεί.

Ο Μεξι­κα­νός υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Ούγκο Λόπες-Γκα­τέλ έχει τονί­σει επα­νει­λημ­μέ­να ότι οι πραγ­μα­τι­κοί αριθ­μοί των ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί από τον κορω­νο­ϊό και αυτών οι οποί­οι έχουν υπο­κύ­ψει εξαι­τί­ας του οξέ­ος συν­δρό­μου του ανα­πνευ­στι­κού που προ­κα­λεί είναι πιθα­νόν πολύ υψη­λό­τε­ροι από αυτούς που κατα­γρά­φο­νται επίσημα.

Αργεντινή: Συνολικά 75 θάνατοι μόνο σε μία μέρα

Οι αρχές της Αργε­ντι­νής ανα­κοί­νω­σαν ότι κατέ­γρα­ψαν χθες Δευ­τέ­ρα 75 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19. Συνο­λι­κά η παν­δη­μία, που εξα­πλώ­νε­ται στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, έχει στοι­χί­σει μέχρι σήμε­ρα τη ζωή σε 1.582 ανθρώ­πους επί συνό­λου 80.434 κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Η πρω­τεύ­ου­σα Μπου­έ­νος Άιρες και η μητρο­πο­λι­τι­κή της περι­φέ­ρεια, όπου ζουν 14 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι και συγκε­ντρώ­νε­ται πάνω από το 90% των μολύν­σε­ων, τέθη­κε εκ νέου υπό αυστη­ρό περιο­ρι­σμό από την 1η ως τη 17η Ιου­λί­ου, στο πλαί­σιο της προ­σπά­θειας των αρχών να επι­βρα­δύ­νουν την εξά­πλω­ση του κορωνοϊού.

Με βάση τα νεό­τε­ρα δεδο­μέ­να για την επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση, συνο­λι­κά 676 ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας (ΜΕΘ), δηλα­δή αριθ­μός αυξη­μέ­νος κατά 26% σε σύγκρι­ση με αυτόν που κατα­γρα­φό­ταν μία εβδο­μά­δα νωρίτερα.

Τα μέτρα περιο­ρι­σμού που είχαν επι­βλη­θεί στην πρω­τεύ­ου­σα από την 20ή Μαρ­τί­ου είχαν αρχί­σει να χαλα­ρώ­νουν προ­ο­δευ­τι­κά τις προη­γού­με­νες εβδο­μά­δες, ωστό­σο ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των συνέ­χι­σε να αυξά­νε­ται με ταχύ ρυθμό.

Ο πρό­ε­δρος Αλμπέρ­το Φερ­νά­ντες τονί­ζει ότι οι ατέ­λειω­τες εβδο­μά­δες του περιο­ρι­σμού «έσω­σαν ζωές» καθώς επέ­τρε­ψαν στο σύστη­μα υγεί­ας να εφο­δια­στεί και να προετοιμαστεί.

Η παν­δη­μία έχει βαρύ αντί­κτυ­πο στην οικο­νο­μία της Αργε­ντι­νής, καθώς βρί­σκε­ται ήδη σε ύφε­ση από το 2018.

Οκτώ νέα κρούσματα στην Κίνα

Η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι έως τα μεσά­νυ­χτα της Δευ­τέ­ρας ενη­με­ρώ­θη­κε για οκτώ νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, ένα­ντι τεσ­σά­ρων την προη­γου­μέ­νη. Όλα ήταν «εισα­γό­με­να», διευ­κρί­νι­σε η ίδια πηγή, ανα­φε­ρό­με­νη σε ταξι­διώ­τες από το εξω­τε­ρι­κό που δια­γνώ­στη­κε πως έχουν προ­σβλη­θεί αφού εισήλ­θαν στην κινε­ζι­κή επι­κρά­τεια. Στο Πεκί­νο, δεν κατα­γρά­φη­κε κανέ­να νέο κρού­σμα εντό­πιας μετά­δο­σης. Την προη­γου­μέ­νη, γινό­ταν λόγος για ένα κρούσμα.

Δεν δια­πι­στώ­θη­κε κανέ­νας νέος θάνα­τος εξαι­τί­ας του COVID-19, σύμ­φω­να με την Εθνι­κή Επι­τρο­πή (το υπουρ­γείο) Υγείας.

Εντο­πί­στη­καν 15 νέες περι­πτώ­σεις ασυμ­πτω­μα­τι­κών φορέ­ων του κορω­νοϊ­ού, ένα­ντι 11 μία ημέ­ρα νωρί­τε­ρα, κατά την ίδια πηγή. Οι κινε­ζι­κές αρχές δεν χαρα­κτη­ρί­ζουν τους ασυμ­πτω­μα­τι­κούς φορείς του SARS-CoV‑2 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα εάν δεν ασθενήσουν.

Επι­σή­μως, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη χώρα όπου ξέσπα­σε αρχι­κά στα τέλη του Δεκεμ­βρί­ου ανέρ­χε­ται σε 4.634 νεκρούς επί συνό­λου 83.565 ανθρώ­πων που έχουν προσβληθεί.

Περισσότερα από 30.000 τα κρούσματα στο Ισραήλ

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας του Ισρα­ήλ ανα­κοί­νω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ότι κατέ­γρα­ψε 791 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 σε 24 ώρες, εξέ­λι­ξη που αύξη­σε το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί σε 30.749.

Σύμ­φω­να με την ίδια πηγή, άλλοι τρεις ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στον COVID-19, με το σύνο­λο των θυμά­των της παν­δη­μί­ας να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 334, ενώ ο αριθ­μός των ασθε­νών που νοση­λεύ­ο­νται σε σοβα­ρή ως κρί­σι­μη κατά­στα­ση αυξή­θη­κε σε 88 από 86, από το σύνο­λο των 349 ανθρώ­πων που έχουν εισα­χθεί στα νοσο­κο­μεία. Ο αριθ­μός των λεγό­με­νων ενερ­γών κρου­σμά­των έφθα­σε τα 12.359, αριθ­μό που απο­τε­λεί θλι­βε­ρό ρεκόρ.

Στον αντί­πο­δα, άλλοι 106 ασθε­νείς κρί­θη­κε ότι απο­θε­ρα­πεύ­θη­καν, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχουν ιαθεί στο Ισρα­ήλ να ανέρ­χε­ται σε 18.056.

Νωρί­τε­ρα χθες η κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ανα­κοί­νω­σε ότι επα­να­φέ­ρει σε ισχύ μέτρα που είχαν ήδη αρθεί για να αντι­με­τω­πι­στεί η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας: απο­φά­σι­σε να κλεί­σουν άμε­σα μπαρ, νυκτε­ρι­νά κέντρα, γυμνα­στή­ρια και αίθου­σες εκδη­λώ­σε­ων, μετέ­δω­σε το ισραη­λι­νό ραδιό­φω­νο. Απο­φα­σί­στη­κε επί­σης να κλεί­σουν οι πισί­νες και οι συναυ­λί­ες και οι πολι­τι­στι­κές εκδη­λώ­σεις να ακυ­ρω­θούν. Τα εστια­τό­ρια δεν θα μπο­ρούν να υπο­δέ­χο­νται παρά έως 20 πελά­τες σε κλει­στές αίθου­σες και άλλους 30 σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους. Στις συνα­γω­γές, ο αριθ­μός των πιστών απο­φα­σί­στη­κε να περιο­ρι­στεί σε 19 το μέγι­στο. Στα λεω­φο­ρεία δεν θα μπο­ρούν να επι­βι­βά­ζο­νται πάνω από 20 επιβάτες.

Τοπο­θε­τού­με­νος κατά τη διάρ­κεια της δημό­σιας φάσης της συνε­δρί­α­σης του υπουρ­γι­κού του συμ­βου­λί­ου, ο Νετα­νιά­χου είπε ότι το Ισρα­ήλ έπρε­πε να αντι­στρέ­ψει την πορεία που έχει πάρει για να απο­φύ­γει την επι­βο­λή ευρύ­τε­ρου lockdown το οποίο θα παρέ­λυε την οικο­νο­μία, την ώρα που η ανερ­γία έχει ξεπε­ρά­σει το 20%.

Η Τρά­πε­ζα του Ισρα­ήλ, το κεντρι­κό πιστω­τι­κό ίδρυ­μα της χώρας, προ­έ­βλε­ψε χθες ότι η ισραη­λι­νή οικο­νο­μία θα συρ­ρι­κνω­θεί κατά 6%.

Μόλις το 37% των Ισραη­λι­νών δηλώ­νει ότι εμπι­στεύ­ε­ται τον τρό­πο που η κυβέρ­νη­ση υπό τον Νετα­νιά­χου δια­χει­ρί­ζε­ται την κρί­ση που έχει προ­κα­λέ­σει η παν­δη­μία, ενώ το 59% δηλώ­νει το αντί­θε­το, κατα­δει­κνύ­ει δημο­σκό­πη­ση που αναρ­τή­θη­κε χθες Δευ­τέ­ρα στον ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό ιστό­το­πο N12 News του δωδέ­κα­του κανα­λιού της ισραη­λι­νής τηλεόρασης.

79 νέοι θάνατοι και 969 νέα κρούσματα στην Αίγυπτο

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Αιγύ­πτου ανα­κοί­νω­σε χθες Δευ­τέ­ρα ότι κατέ­γρα­ψε 79 νέους θανά­τους εξαι­τί­ας του COVID-19 και 969 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 το προη­γού­με­νο 24ωρο, με τον αριθ­μό των ανθρώ­πων που προ­σβάλ­λο­νται από τον κορω­νο­ϊό να υπο­χω­ρεί κάτω από το όριο των χιλί­ων ημε­ρη­σί­ως για πρώ­τη φορά από την 27η Μαΐου.

Επι­σή­μως, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στην πολυ­πλη­θέ­στε­ρη αρα­βι­κή χώρα ανέρ­χε­ται σε 3.422 νεκρούς επί συνό­λου 76.222 κρου­σμά­των μόλυνσης.

Το Κάι­ρο άνοι­ξε εκ νέου δημο­φι­λείς προ­ο­ρι­σμούς στους ξένους του­ρί­στες την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα. Ο τομέ­ας του του­ρι­σμού παρέ­λυ­σε τον Μάρ­τιο, εξαι­τί­ας των μέτρων που επι­βλή­θη­καν προ­κει­μέ­νου να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση της πανδημίας.

Η Αίγυ­πτος δεν συμπε­ρι­λή­φθη­κε στον αρχι­κό κατά­λο­γο των «ασφα­λών προ­ο­ρι­σμών» για τους ταξι­διώ­τες που καταρ­τί­στη­κε από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και ανα­κοι­νώ­θη­κε την περα­σμέ­νη εβδομάδα.

Ο του­ρι­σμός εισφέ­ρει περί­που το 5% του ΑΕΠ της Αιγύ­πτου, κατά στοι­χεία της κυβέρ­νη­σης. Ανα­λυ­τές τοπο­θε­τούν το μέγε­θος αυτό περί το 15%, καθώς συνυ­πο­λο­γί­ζουν τις θέσεις εργα­σί­ας και τις υπη­ρε­σί­ες που συν­δέ­ο­νται έμμε­σα μαζί του.

Στα 71 τα νέα κρούσματα στη Λιβύη

Το Εθνι­κό Κέντρο Ελέγ­χου Ασθε­νειών της Λιβύ­ης ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι κατέ­γρα­ψε 71 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με το σύνο­λο των ανθρώ­πων που έχει επι­βε­βαιω­θεί πως προ­σβλή­θη­καν να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 1.117.

Έως σήμε­ρα το Κέντρο κατα­γρά­φει 34 θανά­τους εξαι­τί­ας του COVID-19. Στον αντί­πο­δα, 269 άνθρω­ποι έχουν αναρρώσει.

Χθες Δευ­τέ­ρα η διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη κυβέρ­νη­ση παρέ­τει­νε τα μέτρα περιο­ρι­σμού για δέκα ημέ­ρες προ­κει­μέ­νου να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της απα­γό­ρευ­σης των δημό­σιων συνα­θροί­σε­ων στις περιο­χές οι οποί­ες τελούν υπό τον έλεγ­χό της.

Ινδία: Ξεπέρασαν τους 20.000 οι νεκροί, σχεδόν 720.000 κρούσματα

Στην Ινδία ξεπε­ρά­στη­κε σήμε­ρα το όριο των 20.000 θανά­των εξαι­τί­ας της COVID-19, ενώ ο αριθ­μός των κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 συνε­χί­ζει να αυξά­νε­ται με ταχείς ρυθ­μούς και πλη­σιά­ζει πλέ­ον τα 720.000 συνο­λι­κά, καθώς η χώρα της νότιας Ασί­ας συνε­χί­ζει να χαλα­ρώ­νει τα μέτρα περιο­ρι­σμού που επέ­βα­λε η κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Ναρέ­ντρα Μόντι, εν μέσω των ολο­έ­να πιο δυσοί­ω­νων προ­βλέ­ψε­ων για την ινδι­κή οικονομία.

Οι θάνα­τοι και τα κρού­σμα­τα αυξά­νο­νται με τους ταχύ­τε­ρους ρυθ­μούς των τελευ­ταί­ων τριών μηνών καθώς οι αρχές αίρουν το lockdown στη γιγα­ντιαία χώρα του 1,3 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου κατοί­κων, αφού τα μέτρα άφη­σαν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες ανθρώ­πους άνερ­γους και ανά­γκα­σαν εται­ρεί­ες να κλείσουν.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Ινδί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι κατέ­γρα­ψε 467 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19 το προη­γού­με­νο 24ωρο, με το σύνο­λο των νεκρών να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 20.160. Τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 το ίδιο διά­στη­μα ανήλ­θαν σε 22.252, με το σύνο­λό τους να φθά­νει τα 719.665. Η Ινδία ξεπέ­ρα­σε χθες Δευ­τέ­ρα τη Ρωσία και κατα­τάσ­σε­ται πλέ­ον στην τρί­τη θέση στον πλα­νή­τη ως προς τον αριθ­μό των κρου­σμά­των μόλυν­σης, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Πάντως ο δεί­κτης θνη­τό­τη­τας παρα­μέ­νει χαμη­λός: είναι 0,15, ένα­ντι 3,97 στις ΗΠΑ και 6,65 στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, κατά τους υπο­λο­γι­σμούς του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Ρόιτερς.

Γερμανία: 8 θάνατοι, 390 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Οκτώ ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες στη Γερ­μα­νία, ενώ εντο­πί­στη­καν 390 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2, με τον απο­λο­γι­σμό της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού στην ισχυ­ρό­τε­ρη οικο­νο­μι­κή δύνα­μη της ευρω­ζώ­νης να ανέρ­χε­ται σε 9.024 νεκρούς επί συνό­λου 196.944 ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί, κατά τα δεδο­μέ­να τα οποία συγκε­ντρώ­νει το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ.

Αυστραλία: Κλείνουν τα σύνορα Βικτώριας-Νέας Νότιας Ουαλίας λόγω κορωνοϊού

Εκα­το­ντά­δες αστυ­νο­μι­κοί και άνδρες των αυστρα­λια­νών ένο­πλων δυνά­με­ων ανα­πτύσ­σο­νται για να επι­βά­λουν το κλεί­σι­μο των πολυά­σχο­λων συνό­ρων των δύο πολυ­πλη­θέ­στε­ρων πολι­τειών της Αυστρα­λί­ας, καθώς οι αρχές της μιας δυσκο­λεύ­ο­νται ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρο να περιο­ρί­σουν το πρό­σφα­το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας του κορωνοϊού.

Τα σύνο­ρα της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας με τη Βικτώ­ρια, που έχουν μήκος εκα­το­ντά­δων χιλιο­μέ­τρων, θα κλεί­σουν για πρώ­τη φορά τα τελευ­ταία 100 χρόνια.

Αυτό συμ­βαί­νει διό­τι η Πολι­τεία Βικτώ­ρια ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα νέο αριθ­μό κρου­σμά­των μόλυν­σης. Συγκε­κρι­μέ­να 191 κρού­σμα­τα σε 24 ώρες. Χθες Δευ­τέ­ρα είχαν κατα­γρα­φεί 127.

Ο επι­κε­φα­λής της πολι­τεια­κής κυβέρ­νη­σης Ντά­νιελ Άντριους εξή­γη­σε πως κατα­γρά­φε­ται «πάρα πολύ υψη­λός αριθ­μός νέων κρου­σμά­των», ο οποί­ος συνε­πά­γε­ται πως ήταν από­λυ­τη ανά­γκη να ληφθούν μέτρα.

Η απα­γό­ρευ­ση διέ­λευ­σης των συνό­ρων θα τεθεί σε εφαρ­μο­γή από τη νύχτα της Τρί­της προς Τετάρ­τη. Το μέτρο θα ισχύ­σει για έξι εβδομάδες.

Όσοι επι­χει­ρή­σουν να περά­σουν τα σύνο­ρα χωρίς άδεια θα συλ­λαμ­βά­νο­νται και θα αντι­με­τω­πί­ζουν τον κίν­δυ­νο επι­βο­λής προ­στί­μου 11 χιλιά­δων δολα­ρί­ων Αυστρα­λί­ας (6,8 χιλιά­δων ευρώ) και ποι­νής φυλά­κι­σης έξι μηνών.

Ημε­ρή­σιες άδειες μετα­κί­νη­σης προ­βλέ­πε­ται να χορη­γού­νται σε ανθρώ­πους που ζουν σε παρα­με­θό­ριες πόλεις και κοινότητες.

banner aggoulesΟ Κέβιν Μακ, δήμαρ­χος του Όλμπε­ρι, μιας πόλης που βρί­σκε­ται στην πλευ­ρά της Νέας Νότιας Ουα­λί­ας, επι­σή­μα­νε ότι, καθώς γίνο­νται του­λά­χι­στον 50.000 δια­συ­νο­ρια­κές μετα­κι­νή­σεις με αυτο­κί­νη­τα την ημέ­ρα, τα πράγ­μα­τα θα είναι «εφιαλ­τι­κά για όλους».

Το κλεί­σι­μο των συνό­ρων αναγ­γέλ­θη­κε τη Δευ­τέ­ρα ως αντί­δρα­ση στην έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στη Μελ­βούρ­νη, την πρω­τεύ­ου­σα της Βικτώ­ριας, η οποία ανά­γκα­σε τις αρχές να επα­να­φέ­ρουν σε ισχύ την ισχυ­ρή σύστα­ση για την τήρη­ση της κοι­νω­νι­κής από­στα­σης σε πάνω από 30 συνοι­κί­ες και να επι­βά­λουν lockdown σε εννέα πολυκατοικίες.

Στη Βικτώ­ρια σημειώ­θη­καν τα 191 από τα 199 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 που ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα. Πρό­κει­ται για τον υψη­λό­τε­ρο ημε­ρή­σιο απο­λο­γι­σμό από τις αρχές Απριλίου.

Συνο­λι­κά στην Αυστρα­λία, κατα­με­τρού­νται 8.800 κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον κορω­νο­ϊό και 106 θάνα­τοι εξαι­τί­ας της COVID-19. Οι αριθ­μοί αυτοί είναι μεν θεα­μα­τι­κά χαμη­λό­τε­ροι από ό,τι σε άλλες χώρες, αλλά το ξέσπα­σμα στη Μελ­βούρ­νη έχει θορυ­βή­σει την τοπι­κή και την πολι­τεια­κή κυβέρνηση.

Για τις επι­χει­ρή­σεις στην περιο­χή της μεθο­ρί­ου, που έκλει­σε για τελευ­ταία φορά κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας της ισπα­νι­κής γρί­πης, εν έτει 1919, οι επό­με­νες εβδο­μά­δες ανα­μέ­νο­νται εφιαλ­τι­κές. «Σχε­δόν το ένα τέταρ­το των υπαλ­λή­λων μου, όπως κι εγώ, ζού­με στη Νέα Νότια Ουα­λία. Περ­νά­με, λοι­πόν, καθη­με­ρι­νά τα σύνο­ρα για να έρθου­με στη δου­λειά» εξη­γεί ο Πολ Άρμ­στρονγκ, ο οποί­ος διευ­θύ­νει πρα­τή­ριο καυ­σί­μων στην παρα­με­θό­ρια πόλη Ουο­ντόν­γκα, στη Βικτώ­ρια. «Δεν ξέρω καν εάν θα μπο­ρούν να έρχο­νται» προ­σθέ­τει ο ίδιος.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο