Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ-Covid-19: «Μια αφάνταστη ανθρώπινη τραγωδία» στους οίκους ευγηρίας

Το πλήγ­μα που κατά­φε­ρε ο νέος κορο­νο­ϊ­ός στους οίκους ευγη­ρί­ας, που αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 50% των κατα­γε­γραμ­μέ­νων θανά­των σε ορι­σμέ­νες ευρω­παϊ­κές χώρες, συνι­στά μια «αφά­ντα­στη ανθρώ­πι­νη τρα­γω­δία», είπε σήμε­ρα ο διευ­θυ­ντής για την Ευρώ­πη του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγείας.

Σε αυτά τα κέντρα, η κατά­στα­ση είναι «βαθιά ανη­συ­χη­τι­κή», εκτι­μά ο Χανς Κλού­γκε, που παρα­χώ­ρη­σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου από την Κοπεγ­χά­γη, την έδρα του ευρω­παϊ­κού βρα­χί­ο­να του ΠΟΥ.

Σύμ­φω­να με τους προ­κα­ταρ­κτι­κούς υπο­λο­γι­σμούς του οργα­νι­σμού, «έως και το 50% των νεκρών από τη νόσο Covid-19 ήταν ένοι­κοι σε ιδρύ­μα­τα μακρο­χρό­νιας φρο­ντί­δας», επισήμανε.

Τη 13η Απρι­λί­ου, μετα­ξύ των 444 θανά­των που κατα­γρά­φη­καν στην Ιρλαν­δία, το 55,2% ήταν σε αυτού του είδους τα ιδρύ­μα­τα. Τη 15η Απρι­λί­ου, η Γαλ­λία έκα­νε γνω­στό ότι το 49,4% των νεκρών της ήταν ένοι­κοι οίκων ευγη­ρί­ας, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που επι­κοι­νώ­νη­σε ο ΠΟΥ στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Για τον Κλού­γκε, «υπάρ­χει μια άμε­ση και επεί­γου­σα ανά­γκη να ξανα­σκε­φτού­με και να προ­σαρ­μό­σου­με τη λει­τουρ­γία» αυτών των ιδρυ­μά­των, μπρο­στά στην επι­δη­μία. Κυρί­ως να δοθεί προ­τε­ραιό­τη­τα στα δια­γνω­στι­κά τεστ, να εξο­πλι­στούν οι επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας και να οργα­νω­θούν ειδι­κές μονά­δες για τους ασθε­νείς με Covid-19, προ­τού καν εμφα­νι­στούν τα πρώ­τα συμπτώματα.

Κι αυτό διό­τι, υπο­γράμ­μι­σε ο αξιω­μα­τού­χος, «ακό­μα και στην περί­πτω­ση των πολύ ηλι­κιω­μέ­νων ανθρώ­πων, που είναι ευά­λω­τοι και ζουν με πολ­λές χρό­νιες ασθέ­νειες, πολ­λοί έχουν καλές πιθα­νό­τη­τες να αναρ­ρώ­σουν εάν λάβουν την κατάλ­λη­λη φροντίδα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο