Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ-Covid-19: Το εμβόλιο για τoν νέο κορονοϊό δεν είναι βέβαιο, ίσως σε έναν χρόνο

Δεν είναι βέβαιο ότι οι επι­στή­μο­νες θα μπο­ρέ­σουν να ανα­πτύ­ξουν ένα απο­τε­λε­σμα­τι­κό εμβό­λιο ενα­ντί­ον του νέου κορο­νοϊ­ού, όμως θα μπο­ρού­σε να χρεια­στεί ένας χρό­νος προ­τού κάποιο εμβό­λιο εφευ­ρε­θεί, σύμ­φω­να με τον Παγκό­σμιο Οργα­νι­σμό Υγείας.

Μιλώ­ντας μέσω βιντε­διά­σκε­ψης σε βου­λευ­τές της επι­τρο­πής Υγεί­ας του Ευρω­παϊ­κού Κοι­νο­βου­λί­ου, ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ Τέντρος Αντά­νομ Γκε­μπρε­γέ­σους δήλω­σε ότι εάν ένα τέτοιο εμβό­λιο γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, θα πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει δημό­σιο αγα­θό που θα είναι δια­θέ­σι­μο σε όλους.

«Θα ήταν πολύ δύσκο­λο να πού­με με βεβαιό­τη­τα ότι θα έχου­με ένα εμβό­λιο», τόνι­σε ο Τέντρος.

«Δεν είχα­με ποτέ εμβό­λιο για έναν κορο­νο­ϊό. Επο­μέ­νως, αυτό θα είναι, όταν ανα­κα­λυ­φθεί-ελπί­ζου­με ότι θα ανα­κα­λυ­φθεί, θα είναι το πρώ­το», υπο­γράμ­μι­σε ο Τέντρος.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, ο ΠΟΥ έχει περισ­σό­τε­ρους από 100 υπο­ψη­φί­ους για ένα εμβό­λιο, ένα εκ των οποί­ων βρί­σκε­ται σε προ­χω­ρη­μέ­νο στά­διο ανάπτυξης.

«Με την ελπί­δα ότι θα υπάρ­ξει ένα εμβό­λιο, η εκτί­μη­σή (μας) είναι ότι ενδε­χο­μέ­νως θα έχου­με ένα εμβό­λιο μέσα σε ένα έτος. Εάν (οι προ­σπά­θειες) επι­τα­χυν­θούν, θα μπο­ρού­σε αυτό να γίνει σε λιγό­τε­ρο χρό­νο, κατά έναν-δύο μήνες. Αυτό λένε οι επιστήμονες».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο