Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν-Ερντογάν: Τηλεφωνική επικοινωνία με «μενού» Ουκρανία, φυσικό αέριο και εξαγωγή σιτηρών

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και ο Τούρ­κος ομό­λο­γός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν σε τηλε­φω­νι­κή επι­κοι­νω­νία που είχαν σήμε­ρα, μίλη­σαν για την ανταλ­λα­γή αιχ­μα­λώ­των που τραυ­μα­τί­στη­καν στην Ουκρα­νία, τη δημιουρ­γία ενός κόμ­βου φυσι­κού αερί­ου στην Τουρ­κία και την εξα­γω­γή σιτη­ρών από τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το Κρεμλίνο.

«Η ανταλ­λα­γή από­ψε­ων για την κατά­στα­ση γύρω από την Ουκρα­νία συνε­χί­στη­κε», ανέ­φε­ρε το Κρεμ­λί­νο σε ανα­κοί­νω­σή του. Στην ίδια ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρε­ται ότι τέθη­κε το ζήτη­μα της ανταλ­λα­γής αιχ­μα­λώ­των μετα­ξύ Ρωσί­ας και Ουκρα­νί­ας, μετά τις συνο­μι­λί­ες που διε­ξή­χθη­σαν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στην Τουρ­κία μετα­ξύ των επι­τρό­πων για τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα των δυο χωρών.

«Ο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν επέ­στη­σε την προ­σο­χή στην κατα­στρο­φι­κή γραμ­μή του καθε­στώ­τος του Κιέ­βου, η οποία βασί­ζε­ται στην εντα­τι­κο­ποί­η­ση των εχθρο­πρα­ξιών με την υπο­στή­ρι­ξη των δυτι­κών χορη­γών, αυξά­νο­ντας τον όγκο των μετα­φε­ρό­με­νων όπλων και του στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του Κρεμλίνου.

Συζη­τή­θη­καν επί­σης με βάση την ίδια ανα­κοί­νω­ση οι εξα­γω­γές ουκρα­νι­κών σιτη­ρών από τα λιμά­νια της Μαύ­ρης θάλασ­σας και τρό­ποι απε­μπλο­κής των εξα­γω­γών λιπα­σμά­των και τρο­φί­μων από τη Ρωσία. Ερντο­γάν και Πού­τιν συζή­τη­σαν επί­σης για ενερ­γεια­κά ζητή­μα­τα, ανα­κοί­νω­σε το Κρεμλίνο.

«Μετα­ξύ των προ­τε­ραιο­τή­των είναι η συνερ­γα­σία στον ενερ­γεια­κό τομέα, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της προ­μή­θειας ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου και η δημιουρ­γία ενός περι­φε­ρεια­κού κόμ­βου φυσι­κού αερί­ου στην Τουρ­κία» ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του Κρεμ­λί­νου. Συζη­τή­θη­κε επί­σης, σύμ­φω­να με την ίδια ανα­κοί­νω­ση η εξο­μά­λυν­ση των τουρ­κο-συρια­κών σχέσεων.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο