Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν και Ερντογάν συμφώνησαν σε νέα εκεχειρία και κοινές περιπολίες στη «ζώνη ασφαλείας»

Μετά από έντο­να παζά­ρια (είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι συνο­μι­λί­ες που διήρ­κε­σαν σχε­δόν επτά ώρες) ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν ανα­κοί­νω­σαν κατά τη διάρ­κεια της κοι­νής συνέ­ντευ­ξη Τύπου ότι κατέ­λη­ξαν σε συμ­φω­νία για τη Συρία, η οποία προ­βλέ­πει παρά­τα­ση της εκε­χει­ρί­ας κατά 150 ώρες και κοι­νές περι­πο­λί­ες στη «ζώνη ασφα­λεί­ας».

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος δήλω­σε ότι οι συνο­μι­λί­ες με τον Τούρ­κο πρό­ε­δρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν «μας έδω­σαν τη δυνα­τό­τη­τα να κατα­λή­ξου­με σε απο­φά­σεις που αφο­ρούν τη Συρία». Ο Πού­τιν είπε ότι ο Ερντο­γάν του εξή­γη­σε λεπτο­με­ρώς τους στό­χους της τουρ­κι­κής στρα­τιω­τι­κής επι­χεί­ρη­σης, τονί­ζο­ντας ότι σημα­σία έχει τις ενέρ­γειες της Τουρ­κί­ας στη Συρία να μην τις εκμε­ταλ­λευ­θούν οι τρο­μο­κρά­τες.

Ο Πού­τιν δήλω­σε ότι η Τουρ­κία συμ­με­ρί­ζε­ται την προ­σέγ­γι­ση της Ρωσίας για την ανα­γκαιό­τη­τα της δια­τή­ρη­σης της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της Συρί­ας. Η Συρία, δήλω­σε ο Ρώσος πρό­ε­δρος, πρέ­πει να απαλ­λα­γεί από την παρά­νο­μη ξένη στρα­τιω­τι­κή παρου­σία, προ­σθέ­το­ντας ότι η κατά­στα­ση «στο έδα­φος» της Συρί­ας δεν πρέ­πει να απο­τε­λέ­σει εμπό­διο για τη λει­τουρ­γία της Συνταγ­μα­τι­κής Επιτροπής.

Από την πλευ­ρά του ο Ερντο­γάν ξεκι­νώ­ντας ανέ­φε­ρε ότι η Ρωσία και η Τουρ­κία συμ­φώ­νη­σαν να πραγ­μα­το­ποιούν κοι­νές περι­πο­λί­ες στη Βόρεια Συρία.

Οι κουρ­δι­κές ένο­πλες ομά­δες θα πρέ­πει να αρχί­σουν να απο­χω­ρούν από Τετάρ­τη 23-Οκτ από τη ζώνη ασφα­λεί­ας που εκτεί­νε­ται σε βάθος 30 χιλιο­μέ­τρων από τα σύνο­ρα της Τουρ­κί­ας, είπε ο Ερντο­γάν και για αυτό το λόγο έχουν στη διά­θε­ση τους 150 ώρες αρχί­ζο­ντας από το μεση­μέ­ρι (12.00) της 23ης Οκτώβρη.

Μόλις ολο­κλη­ρω­θεί αυτό το διά­στη­μα των 150 ωρών θα αρχί­σουν οι κοι­νές περι­πο­λί­ες δυτι­κά και ανα­το­λι­κά από το σημείο που πραγ­μα­το­ποιεί­ται η επι­χεί­ρη­ση «Πηγή της Ειρή­νης». Σύμ­φω­να με τον Ερντο­γάν, οι κοι­νές περι­πο­λί­ες θα πραγ­μα­το­ποιού­νται σε βάθος 10 χιλιο­μέ­τρων από τα σύνο­ρα με την Τουρκία.

Συμφωνία και για κοινές «μπίζνες»

Οι πρό­ε­δροι της Ρωσί­ας και Τουρ­κί­ας συζή­τη­σαν επί­σης την έντα­ξη των τουρ­κι­κών τρα­πε­ζών στο σύστη­μα μετα­βί­βα­σης δεδο­μέ­νων για διε­ξα­γω­γή συναλ­λα­γών της Κεντρι­κή τρά­πε­ζας της Ρωσί­ας.

Στο ζήτη­μα αυτό ανα­φέρ­θη­κε ο Ρώσος πρό­ε­δρος, λέγο­ντας ότι «μιλή­σα­με για μία σημα­ντι­κή συμ­φω­νία η οποία προ­βλέ­πει την ενερ­γό αξιο­ποί­η­ση του ρου­βλί­ου και της τουρ­κι­κής λίρας στις εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές, αλλά και τη διεύ­ρυν­ση της απο­δο­χή των ρωσι­κών καρ­τών Mir στην επι­κρά­τεια της Τουρ­κί­ας και τη σύν­δε­ση των τουρ­κι­κών τρα­πε­ζών και εται­ρειών στο σύστη­μα δια­τρα­πε­ζι­κών συναλ­λα­γών της Τρά­πε­ζας της Ρωσί­ας».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο