Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν προς Μητσοτάκη: «Δείξτε εγκράτεια ως μέλος του ΝΑΤΟ»

Εν μέσω μεγά­λης όξυν­σης της έντα­σης μετα­ξύ ΗΠΑ και Ρωσί­ας, με επί­κε­ντρο την Ουκρα­νία, ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, συνά­ντη­σε τον Ρώσο πρό­ε­δρο Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν στο Σότσι. Στις δηλώ­σεις που ακο­λού­θη­σαν, ο Βλ. Πού­τιν απεύ­θυ­νε νέες προει­δο­ποι­ή­σεις για το ενδε­χό­με­νοι έντα­ξης της Ουκρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ και προ­έ­τρε­ψε την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση «να δεί­ξει εγκρά­τεια ως μέλος του ΝΑΤΟ»!

Στις κοι­νές τους δηλώ­σεις, ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός ανα­γνώ­ρι­σε στον Ρώσο Πρό­ε­δρο «θετι­κή διά­θε­ση να ενι­σχυ­θούν οι σχέ­σεις των δύο λαών και των χωρών μας οι οποί­ες διαρ­κούν αιώ­νες. Μια παρά­δο­ση που δεν μπο­ρούν να την αμφι­σβη­τή­σουν ούτε κάποιες στιγ­μές απο­μά­κρυν­σης, ούτε και οι όποιες δια­φο­ρε­τι­κές θεω­ρή­σεις μπο­ρεί κατά και­ρούς να προ­κύ­πτουν. Αυτές άλλω­στε υπάρ­χουν πάντα για να συζη­τού­νται».

Τόνι­σε ότι έγι­νε μακρά, ειλι­κρι­νής και παρα­γω­γι­κή συζή­τη­ση, «ως μία ακό­μα γέφυ­ρα ενδυ­νά­μω­σης της σχέ­σης μετα­ξύ των λαών μας. Αλλά, και ως μία ευκαι­ρία να διευ­ρυν­θεί η συνερ­γα­σία μετα­ξύ των κυβερ­νή­σε­ών μας στη βάση του αμοι­βαί­ου σεβα­σμού και του κοι­νού συμ­φέ­ρο­ντος». Έβα­λε, πχ στό­χο τη συνέ­χι­ση και επέ­κτα­ση της διμε­ρούς συνερ­γα­σί­ας στον τομέα της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, με επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες ενοι­κιά­σεις αερο­σκα­φών για αντι­με­τώ­πι­ση των πυρκαγιών.

Στην αγο­ρά της Ενέρ­γειας, ανα­γνώ­ρι­σε ότι «η Ρωσία έχει δια­χρο­νι­κά τα τελευ­ταία σχε­δόν 30 χρό­νια απο­δει­χθεί ένας αξιό­πι­στος προ­μη­θευ­τής φυσι­κού αερί­ου στην Ελλά­δα», ενώ συζή­τη­σαν και «περισ­σό­τε­ρες προ­ο­πτι­κές επεν­δύ­σε­ων, ελλη­νι­κών επεν­δύ­σε­ων στη Ρωσία, ρωσι­κών επεν­δύ­σε­ων στην Ελλά­δα, θέμα­τα τα οποία αφο­ρούν τον του­ρι­σμό».

Για την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, επε­σή­μα­νε στον Ρώσο Πρό­ε­δρο ότι «η Τουρ­κία όχι μόνο προ­βαί­νει σε εμπρη­στι­κή ρητο­ρι­κή δια­στρε­βλώ­νο­ντας την ιστο­ρία και τη γεω­γρα­φία αλλά δυστυ­χώς και σε επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες που παρα­βιά­ζουν το Διε­θνές Δίκαιο και πολ­λές φορές ναρ­κο­θε­τούν τη στα­θε­ρό­τη­τα στην περιο­χή». «Η Ελλά­δα είναι ανοι­χτή πάντα στον διά­λο­γο», πρό­σθε­σε, «στο πλαί­σιο όμως της διε­θνούς νομι­μό­τη­τας και ασφα­λώς του Δικαί­ου της Θάλασ­σας το οποίο πάντα στή­ρι­ζε και στη­ρί­ζει η Ρωσία». Θύμι­σε τις αντί­στοι­χες συμ­φω­νί­ες με Ιτα­λία και Αίγυ­πτο για καθο­ρι­σμό ΑΟΖ, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι «η πρό­σκλη­σή μας προς την Τουρ­κία παρα­μέ­νει απο­λύ­τως ενερ­γή».

Την «εκτί­μη­σή» του για την «πολύ καθα­ρή θέση», «συνε­πή και εποι­κο­δο­μη­τι­κή στά­ση της Ρωσί­ας» εξέ­φρα­σε και στο Κυπρια­κό, ζητώ­ντας λύση «στη λογι­κή της μιας, διζω­νι­κής, δικοι­νο­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας με μια νομι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα και μια ιθα­γέ­νεια», προει­δο­ποιώ­ντας πως «αν η Τουρ­κία προ­χω­ρή­σει στην υλο­ποί­η­ση των εξαγ­γε­λιών της για εποι­κι­σμό της περί­κλει­στης πόλης, δυστυ­χώς, θα κλεί­σει τα περι­θώ­ρια προ­ό­δου σε αυτό το ζήτη­μα».

Για τις σχέ­σεις ΕΕ — Ρωσί­ας και ΝΑΤΟ — Ρωσί­ας, όπως είπε ανα­γνω­ρί­ζει τις «μεγά­λες προ­κλή­σεις», αλλά προ­κρί­νει «την ανά­γκη να μένουν πάντα ανοι­χτοί οι δίαυ­λοι επι­κοι­νω­νί­ας». Επέ­μει­νε ότι «η Ρωσία απο­τε­λεί μέρος της ευρω­παϊ­κής αρχι­τε­κτο­νι­κής ασφά­λειας. Συνε­πώς μια λει­τουρ­γι­κή σχέ­ση τελι­κά συμ­φέ­ρει όλες τις πλευ­ρές».

Βέβαια, τόνι­σε πως «η Ελλά­δα ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προ­σεγ­γί­ζει με πολ­λή προ­σο­χή αυτές τις σχέ­σεις», «και προ­φα­νώς δεσμεύ­ε­ται από τις συλ­λο­γι­κές απο­φά­σεις που λαμ­βά­νο­νται στα δύο αυτά υπε­ρε­θνι­κά όργα­να», «και για αυτό και δεν έκρυ­ψα την ανη­συ­χία μου για την ανα­ζω­πύ­ρω­ση των εντά­σε­ων στην Ουκρα­νία. Πιστεύω ότι μια σύγκρου­ση εκεί δεν θα έχει νικη­τή, θα έχει μόνο χαμέ­νους. Για αυτό και θεω­ρώ ότι οι συμ­φω­νί­ες του Μινσκ αλλά και η επα­να­δρα­στη­ριο­ποί­η­ση του σχή­μα­τος της Νορ­μαν­δί­ας μας δεί­χνουν τον δρό­μο», είπε.

Σε κάθε περί­πτω­ση χαρα­κτή­ρι­σε «θετι­κό» το γεγο­νός ότι υπήρ­ξε επι­κοι­νω­νία Πού­τιν — Μπάι­ντεν, ευχό­με­νος «να υπάρ­χει ένας οδι­κός χάρ­της, ένας ορί­ζο­ντας αμοι­βαί­ας απο­κλι­μά­κω­σης, διό­τι δια­φο­ρε­τι­κά θα οδη­γη­θού­με, πιστεύω, σε κατα­στά­σεις που θα μας πάνε πολ­λές δεκα­ε­τί­ες πίσω».

Από την πλευ­ρά του ο Πού­τιν ανα­φε­ρό­με­νος στις εξε­λί­ξεις στην Ουκρα­νία ξεκα­θά­ρι­σε πως «η Ρωσία ακο­λου­θεί φιλει­ρη­νι­κή πολι­τι­κή, αλλά δικαιού­ται να εξα­σφα­λί­σει την ασφά­λειά της. Τα θέμα­τα ασφα­λεί­ας τα συζη­τά­με με τους εταί­ρους μας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του χθε­σι­νού μου συνο­μι­λη­τή, Τζο Μπάι­ντεν τόσο μεσο­πρό­θε­σμα, αλλά και σε μακρο­χρό­νια προ­ο­πτι­κή», είπε προ­σθέ­το­ντας πως «Δεν μπο­ρεί να μην μας ανη­συ­χεί η προ­ο­πτι­κή της προ­σχώ­ρη­σης της Ουκρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ. Για­τί θα ακο­λου­θή­σει η ανά­πτυ­ξη των βάσε­ων και στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων εκεί. Οι ανη­συ­χί­ες μας ελπί­ζου­με να εισα­κου­στούν αυτήν τη φορά. Οι υπο­δο­μές του ΝΑΤΟ πλη­σί­α­ζαν τα σύνο­ρά μας». «Τώρα βλέ­που­με τα αντι­πυ­ραυ­λι­κά συστή­μα­τα MK41 να βρί­σκο­νται στη Ρου­μα­νία. Εχου­με σοβα­ρές υπο­ψί­ες ότι το ίδιο θα συμ­βεί στην Ουκρα­νία. Πώς να μην το σκε­φτού­με; Θα ήταν μια εγκλη­μα­τι­κή αδρά­νεια. Πρέ­πει να παρα­κο­λου­θού­με τι γίνε­ται» συνέχισε.

Παράλ­λη­λα, ο Ρώσος ηγέ­της εξή­γη­σε πως επί­κει­ται η δημιουρ­γία μιας επι­τρο­πής Ρωσί­ας — ΗΠΑ/ΝΑΤΟ που θα εργα­στεί πάνω στην επί­λυ­ση της κρί­σης. «Συμ­φω­νή­σα­με (με τον Μπάι­ντεν) ότι θα συστα­θεί μία επι­τρο­πή που θα δει λεπτο­με­ρεια­κά το θέμα και θα κάνει τις προ­τά­σεις. Αυτή η ιδέα ήταν του Αμε­ρι­κα­νού Προ­έ­δρου. Εγώ τη δέχθη­κα, συμ­φώ­νη­σα και είπα ότι θα παρου­σιά­σου­με τις προ­τά­σεις μας, μέχρι να δια­μορ­φω­θούν οι θέσεις μας είναι λίγο νωρίς να τις ανα­κοι­νώ­σω. Κατα­λα­βαί­νω ότι υπάρ­χει μεγά­λο ενδια­φέ­ρον και θα το κάνου­με δημό­σια» κατέ­λη­ξε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Σημεί­ω­σε ότι «η Ελλά­δα ήταν πάντα στο μέτρο του εφι­κτού υπέρ μιας ισορ­ρο­πη­μέ­νης στά­σης μετα­ξύ Ρωσί­ας — ΕΕ», και πως η συμ­με­το­χή της στο ένα ή το άλλο μπλοκ δεν εμπό­δι­σε την περαι­τέ­ρω και παράλ­λη­λη ανά­πτυ­ξη των ελλη­νο­ρω­σι­κών σχέ­σε­ων, προ­σθέ­το­ντας όμως πως «το ΝΑΤΟ είναι στρα­τιω­τι­κό μπλοκ και έχει συγκρου­σια­κό χαρα­κτή­ρα απέ­να­ντι στη Ρωσία».

Σε κάθε περί­πτω­ση χαρα­κτή­ρι­σε τις συζη­τή­σεις με τον Ελλη­να πρω­θυ­πουρ­γό περιε­κτι­κές και απο­τε­λε­σμα­τι­κές. «Οι ρωσι­κές εται­ρεί­ες έχουν ζωη­ρό ενδια­φέ­ρον για επεν­δύ­σεις στην Ελλά­δα και ανα­μέ­νου­με την ίδια αντα­πό­κρι­ση και από τις αντί­στοι­χες ελλη­νι­κές», επι­σή­μα­νε με κοι­νή πρε­μού­ρα τις μπίζ­νες, εκφρά­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να την ελπί­δα η Ελλά­δα να στη­ρί­ξει την υπο­ψη­φιό­τη­τα της Ρωσί­ας για τη Διε­θνή Εκθε­ση ΕΧPO 2030.

Τόνι­σε, δε, ότι η Ρωσία εξα­σφα­λί­ζει πάνω από το 40% των ενερ­γεια­κών ανα­γκών της Ελλά­δος και «το τρέ­χον έτος αυξή­σα­με τις εξα­γω­γές μας πάνω από 12% μέχρι τρία δισ. κυβι­κά». «Η Ρωσία εκπλη­ρώ­νει με καλή πίστη και πλή­ρως τις υπο­χρε­ώ­σεις της στην Ελλά­δα και τους ευρω­παί­ους κατα­να­λω­τές» επέ­μει­νε. «Φυσι­κά και στο μέλ­λον θα συνε­χί­σου­με τις εγγυ­η­μέ­νες, αδιά­κο­πες προ­μή­θειες και είμα­στε έτοι­μοι να ανα­βαθ­μί­σου­με τη συνερ­γα­σία στον τομέα αυτόν, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψιν και τον αυξα­νό­με­νο ρόλο του φυσι­κού αερί­ου σαν καθα­ρού και φιλι­κού είδους καυ­σί­μων» πρόσθεσε.

Συνε­χί­ζο­ντας είπε πως μίλη­σαν και για θέμα­τα οικο­δό­μη­σης σχέ­σε­ων μετα­ξύ Ρωσί­ας — ΕΕ, τα Βαλ­κά­νια και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο. Για το Κυπρια­κό, ο Πού­τιν ανέ­φε­ρε ότι «για μία ακό­μα φορά επι­βε­βαιώ­σα­με τη θέση της Ρωσί­ας υπέρ της ανα­ζή­τη­σης μίας συνο­λι­κής, δίκαι­ης και βιώ­σι­μης επί­λυ­σης», τονί­ζο­ντας ότι αυτό θα πρέ­πει να γίνει «στο πλαί­σιο του διε­θνούς δικαί­ου».

Τέλος, εστιά­ζο­ντας και στα θέμα­τα συνερ­γα­σί­ας στον τομέα εκτά­κτων κατα­στά­σε­ων, ο Πού­τιν θύμι­σε την απο­στο­λή ρωσι­κών αερο­σκα­φών στην κατά­σβε­ση των πυρ­κα­γιών το καλο­καί­ρι στην Ελλά­δα. Επί­σης ενη­μέ­ρω­σε για την από­φα­ση της Ρωσί­ας να παρα­δώ­σει τα αρχεία των εβραϊ­κών κοι­νο­τή­των που μετα­φέρ­θη­καν από τους ναζί από την Ελλά­δα στη Γερ­μα­νία κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο και από το 1945 βρί­σκο­νται στη Μόσχα.

902.gr

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο