Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν σε Σοϊγκού: Αποκλείστε το Azovstal κατά τρόπο που να μην μπορεί να περάσει ούτε μύγα

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν έκρι­νε σήμε­ρα ότι οι δυνά­μεις του έθε­σαν “επι­τυ­χώς” υπό τον έλεγ­χό τους την Μαριού­πο­λη, την στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας πόλη-λιμά­νι στην νοτιο­α­να­το­λι­κή Ουκρα­νία, και έδω­σε εντο­λή οι ρωσι­κές δυνά­μεις να πολιορ­κή­σουν αυτούς έχουν οχυ­ρω­θεί στις βιο­μη­χα­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις της Αζοφ­στάλ παρά να τους επι­τε­θούν, προ­κει­μέ­νου όπως είπε να σωθούν οι ζωές Ρώσων στρατιωτικών.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος διέ­τα­ξε τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα να δημιουρ­γή­σουν κλοιό γύρω από την εγκα­τά­στα­ση της χαλυ­βουρ­γί­ας από κάθε κατεύ­θυν­ση. Η εντο­λή δόθη­κε στον υπουρ­γό άμυ­νας Σερ­γκέι Σοι­γκού ο οποί­ος ανα­κοί­νω­σε στον Ρωσό πρό­ε­δρο ότι η Μαριού­πο­λη είναι ολό­κλη­ρη υπό ρωσι­κό έλεγ­χο, με εξαί­ρε­ση το εργοστάσιο.

Μια επί­θε­ση θα είχε μεγά­λο κόστος σε ανθρώ­πι­νες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή απο­τε­λεί­ται κυρί­ως από ένα εκτε­τα­μέ­νο δίκτυο υπό­γειων στο­ών. “Θεω­ρώ ότι δεν είναι αρμό­ζου­σα η προ­τει­νό­με­νη επί­θε­ση στην βιο­μη­χα­νι­κή ζώνη. Δια­τάσ­σω να ακυ­ρω­θεί”, δήλω­σε ο Πού­τιν. “Θα πρέ­πει να σκε­φτού­με (…) τη ζωή και την υγεία των στρα­τιω­τών μας και των αξιω­μα­τι­κών μας, δεν θα πρέ­πει να διεισ­δύ­σου­με σε αυτές τις κατα­κόμ­βες και να συρ­θού­με κάτω από τη γη”, συνέ­χι­σε. “Απο­κλεί­στε όλη αυτήν την ζώνη κατά τρό­πο που να μην μπο­ρεί να περά­σει ούτε μύγα”.

Ο Πού­τιν δεσμεύ­τη­κε επί­σης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παρα­δο­θούν. “Προ­τεί­νε­τε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν κατα­θέ­σει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσι­κή πλευ­ρά τούς εγγυά­ται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντι­με­τω­πι­στούν με αξιο­πρέ­πεια”, σημεί­ω­σε, λέγο­ντας ότι στους τραυ­μα­τί­ες που θα παρα­δο­θούν θα παρα­σχε­θεί ιατρι­κή βοήθεια.

Σύμ­φω­να με την ενη­μέ­ρω­ση του υπουρ­γού άμυ­νας, περί­που 2.000 νεο­να­ζί του Τάγ­μα­τος Αζόφ είναι απο­κλει­σμέ­νοι στην χαλυ­βουρ­γία, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας άμα­χους ως ανθρώ­πι­νες ασπί­δες, ενώ 1.500 έχουν παρα­δο­θεί.

Από την πλευ­ρά του, το Κίε­βο, απηύ­θυ­νε αίτη­μα προς τη Μόσχα «να ανοί­ξουν άμε­σα ανθρω­πι­στι­κοί διά­δρο­μοι για αμά­χους και τραυ­μα­τί­ες στρατιώτες.

Παράλ­λη­λα το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυ­νας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι οι ρωσι­κές δυνά­μεις έπλη­ξαν με πυρά πυρο­βο­λι­κού και πυραύ­λους 1.001 στρα­τιω­τι­κούς στό­χους στην Ουκρα­νία κατά τη διάρ­κεια της νύχτας που πέρα­σε, μετα­ξύ των οποί­ων 162 θέσεις από τις οποί­ες εκτο­ξεύ­ο­νταν πυρά.

Οι ρωσι­κές δυνά­μεις και οι υπο­στη­ρι­ζό­με­νοι από τη Ρωσία αυτο­νο­μι­στές έθε­σαν επί­σης υπό τον πλή­ρη έλεγ­χό τους την πόλη Κρε­μί­να στην ανα­το­λι­κή Ουκρα­νία, πρό­σθε­σε το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο