Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού αναμένονται σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες

Σε πολύ υψη­λά για την επο­χή επί­πε­δα θα κυμαν­θεί η θερ­μο­κρα­σία σήμε­ρα. Οι υψη­λό­τε­ρες τιμές της (36–39 βαθ­μοί), σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ), ανα­μέ­νο­νται στα κεντρι­κά και νότια τμή­μα­τα της χώρας (Θεσ­σα­λία, Στε­ρεά Ελλά­δα και Πελο­πόν­νη­σο), ενώ τοπι­κά στη Νότια Κρή­τη και στη Ρόδο το θερ­μό­με­τρο θα φτά­σει τους 40 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Οι μέγι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες στην Κεντρι­κή Μακε­δο­νία ανα­μέ­νο­νται στους 33 έως 35 βαθμούς.

Καθώς οι υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες θα οδη­γή­σουν πολ­λούς στις παρα­λί­ες, το ΕΑΑ-meteo υπεν­θυ­μί­ζει ότι όλοι πρέ­πει να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, επει­δή ο δεί­κτης επι­κιν­δυ­νό­τη­τας της υπε­ριώ­δους ακτι­νο­βο­λί­ας (UV) θα είναι ασυ­νή­θι­στα υψη­λός για την επο­χή. Αυτό οφεί­λε­ται στο γεγο­νός ότι τις τελευ­ταί­ες μέρες η συγκέ­ντρω­ση του όζο­ντος ‑που λει­τουρ­γεί ως προ­στα­τευ­τι­κή ασπί­δα απέ­να­ντι στην υπε­ριώ­δη ακτι­νο­βο­λία- πάνω από τη χώρα μας έχει πέσει σε πολύ χαμη­λά για την επο­χή επίπεδα.

Οι τιμές του δεί­κτη UV που ανα­μέ­νο­νται σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι στη Νότια Ελλά­δα, θα είναι ίσες με αυτές που παρα­τη­ρού­νται συνή­θως τον Ιού­λιο, οπό­τε κατα­γρά­φο­νται οι μέγι­στες τιμές του έτους. Συνε­πώς όσοι εξορ­μή­σουν στις παρα­λί­ες, πρέ­πει να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τα αντη­λια­κά τους με τον ίδιο τρό­πο που το κάνουν και το καλο­καί­ρι και να μην εκτε­θούν για μεγά­λα χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα στον ήλιο. Προ­τεί­νε­ται η χρή­ση αντη­λια­κού με δεί­κτη προ­στα­σί­ας μεγα­λύ­τε­ρο του 15, καθώς επί­σης καπέ­λου, γυα­λιών ηλί­ου και ρού­χων. Ακό­μη πρέ­πει να απο­φευ­χθεί η έκθε­ση των μικρών παι­διών στον ήλιο, ιδί­ως μετα­ξύ των ωρών 11π.μ. — 3 μ.μ..

Οι άνε­μοι στα πελά­γη δεν θα ξεπερ­νούν τα πέντε μπο­φόρ, ενώ οι συγκε­ντρώ­σεις σκό­νης στην ατμό­σφαι­ρα θα παρα­μεί­νουν σε υψη­λά επί­πε­δα, συμ­βάλ­λο­ντας στη μεί­ω­ση της ορατότητας.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο