Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού εξαντλείται η αυστηρότητα της Δικαιοσύνης; — Σήμερα στο Εφετείο η υπόθεση της καθαρίστριας με τα 13 παιδιά

Σήμε­ρα εκδι­κά­ζε­ται στο Εφε­τείο η υπό­θε­ση της καθα­ρί­στριας από τα Γιάν­νε­να, μητέ­ρας 12 παι­διών η οποία πρω­τό­δι­κα κατα­δι­κά­στη­κε ερή­μην σε 8 χρό­νια κάθειρ­ξη επει­δή το 2001 έχο­ντας 11 ανή­λι­κα παι­διά παρα­ποί­η­σε κατά ένα χρό­νο, το έτος κτή­σης του απο­λυ­τη­ρί­ου δημο­τι­κού για να λάβει μέρος σε δια­γω­νι­σμό του ΑΣΕΠ για μια θέση βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού. Η εργα­ζό­με­νη είναι σήμε­ρα μητέ­ρα 13 παι­διών, 4 από τα οποία αυτή τη στιγ­μή είναι ανή­λι­κα ενώ τα 8 από τα 9 ενή­λι­κα είναι άνερ­γα και εργά­ζε­ται από το 2003 στο ΠΓΝΙ.

Προ­φα­νώς η επι­λο­γή να κάνει κάποιος μια παρα­τυ­πία δεν επι­κρο­τεί­ται. Όμως η πρω­τό­δι­κη από­φα­ση και ο τρό­πος που ελή­φθη προ­κα­λεί αγανάκτηση

1. Η καθα­ρί­στρια ζήτη­σε ανα­βο­λή για ιατρι­κούς λόγους (ιατρι­κώς τεκ­μη­ριω­μέ­νοι) και ο δικα­στής την αρνήθηκε.

2. Ο δικα­στής που της αρνή­θη­κε την ανα­βο­λή την κατα­δί­κα­σε, ερή­μην, σε 8 χρόνια,

3. Οι νόμοι είναι για να τηρού­νται και οι ποι­νές να είναι αντί­στοι­χες των «εγκλη­μά­των». Ο δικα­στής δικά­ζει με το γράμ­μα του νόμου και το πνεύ­μα του ανθρω­πι­σμού. Είναι παρά­λο­γο και άδι­κο όμως να κατα­δι­κά­ζε­ται για απά­τη ένα­ντι του Δημο­σί­ου και κατά­χρη­ση δημο­σί­ου χρή­μα­τος μια γυναί­κα που ρίσκα­ρε για μια δου­λειά με τον πενι­χρό μισθό του βοη­θη­τι­κού προ­σω­πι­κού, ώστε να ζήσει τα παι­διά της.

4. Οι νόμοι είναι νόμοι. Ποια η φύση των νόμων; Άτεγ­κτοι εκδι­κη­τι­κοί νόμοι για τους πένη­τες ελα­στι­κοί, φιλι­κοί για το τους έχο­ντες (δε χρειά­ζο­νται να παρα­νο­μή­σουν, πχ παρα­γρά­φη­καν λόγω πεντα­ε­τί­ας τα οφει­λό­με­να Κοντο­μη­νά, όχι όμως μιας μητέ­ρας 11 παι­διών όταν «παρα­νό­μη­σε» – 13 σήμε­ρα). Η  νομι­κός πολι­τι­σμός δεν κρί­νε­ται μόνο από τους νόμους που έχει, αλλά και από το πώς τους χρησιμοποιεί.

5. Η αστι­κή δικαιο­σύ­νη έχει «ερμη­τι­κά κλει­στά τα μάτια» μπρο­στά στην πραγ­μα­τι­κή κοι­νω­νι­κή αδι­κία, που κατα­δι­κά­ζει στη φτώ­χεια και στην ανέ­χεια χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους και συντα­ξιού­χους, που ανα­ζη­τούν απελ­πι­σμέ­να τρό­πο να ζήσουν.

Αυτή η δίω­ξη, όπως και η δίω­ξη της καθα­ρί­στριας στο Βόλο αθροί­ζο­νται από την κυβέρ­νη­ση των «κίτρι­νων γαντιών» στις δεκά­δες διώ­ξεις συν­δι­κα­λι­στών, μαθη­τών και πρό­σφα­τα αγρο­τών που παλεύ­ουν για τα δικαιώ­μα­τά τους και στην κατά 90% κήρυ­ξη παρά­νο­μων των απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων απο­κα­λύ­πτο­ντας το απο­κρου­στι­κό ταξι­κό πρό­σω­πο της αστι­κής δικαιοσύνης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο