Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου

 ΜΟΥΣΙΚΗ

«Και­νού­ριο κόκ­κι­νο» με τη Ρίτα Αντω­νο­πού­λου στο Θέα­τρο «Τζέ­νη Καρέζη»

Την και­νούρ­για μου­σι­κή παρά­στα­ση «Και­νού­ριο κόκ­κι­νο» με πρω­τα­γω­νι­στές τη Ρίτα Αντω­νο­πού­λου και τον Ιωάν­νη Παπα­ζή­ση παρου­σιά­ζει ο Θέμης Μου­μου­λί­δης στο Θέα­τρο «Τζέ­νη Καρέζη» .

Στα­μά­της Κραουνάκη

O Στα­μά­της Κρα­ου­νά­κης παρου­σιά­ζει κάθε Δευ­τέ­ρα στη μου­σι­κή σκη­νή «Σφίγ­γα» (Ακα­δη­μί­ας & Ζωο­δό­χου Πηγής — Πεζό­δρο­μος Κιά­φας 13), στις 9 μ.μ., με τη «Σπεί­ρα Σπεί­ρα» ένα θέα­μα τρα­γου­διών και τίτλο «Τα παι­διά της Σφίγ­γας», από τη Δευ­τέ­ρα 6 Νοέμ­βρη. Μετά από την τερά­στια επι­τυ­χία της παρά­στα­σης «Όλοι ένα — Φίλα με», τα αγό­ρια της «Σπεί­ρας» μαζί με τον Στα­μά­τη Κρα­ου­νά­κη επι­λέ­γουν για το φετι­νό χει­μώ­να να βρε­θούν σε ένα χώρο που υπο­στη­ρί­ζει το καλό ελλη­νι­κό τρα­γού­δι, με μια παρά­στα­ση που δίνει φως στη χαμέ­νη ταυ­τό­τη­τα της ομα­δι­κής διασκέδασης.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ — ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εκθε­ση με έργα του Γιώρ­γη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαί­σιο του εορ­τα­σμού των 100 χρό­νων του Κόμ­μα­τος, τιμώ­ντας τον μεγά­λο κομ­μου­νι­στή ζωγρά­φο — χαρά­κτη Γιώρ­γη Βαρλάμο(1922 — 2013), οργα­νώ­νει από αυτή την Παρα­σκευή, 15 Δεκέμ­βρη, έως τις 11 Μάρ­τη 2018, έκθε­ση στο Βυζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μου­σείο (Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας 11, κοντά στη στά­ση του μετρό «Ευαγ­γε­λι­σμός»), με θέμα «Τ’ αγριο­λού­λου­δα του Βαρλάμου».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγρα­φι­κή, η εικο­νο­γρά­φη­ση και οι παράλ­λη­λες διαδρομές

Στην έκθε­ση που διορ­γα­νώ­νει η Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρου­σιά­ζο­νται έργα και τεκ­μή­ρια από το πλου­σιό­τα­το αρχείο του ζωγρά­φου, που ανή­κει στο γιο του καλ­λι­τέ­χνη Νίκο Νικο­λι­νά­κο. Το κοι­νό θα έχει την ευκαι­ρία να γνω­ρί­σει ιδιαί­τε­ρες πλευ­ρές του ζωγρα­φι­κού έργου του και να απο­κτή­σει μια εικό­να της ακμαί­ας πολυ­μέ­ρειάς του μέσα από εικο­νο­γρα­φι­κές, γελοιο­γρα­φι­κές και γρα­φι­στι­κές δημιουρ­γί­ες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραι­δε­στού 32 & Π. Τσαλ­δά­ρη, Νίκαια

Έκθε­ση με «Έργα πέρα από τις γρα­φές του Καβάφη»

Το πολυ­σύν­θε­το εικα­στι­κό σύμπαν της γλύ­πτριας Αλε­ξάν­δρας Αθα­να­σιά­δη, που βασί­ζε­ται στους εγκλω­βι­σμέ­νους σε πολυ­και­ρι­σμέ­νες χει­ρό­γρα­φες σελί­δες στί­χους του Κ.Π. Καβά­φη παρου­σιά­ζε­ται για πρώ­τη φορά στη Γεν­νά­δειο Βιβλιο­θή­κη και εγκαι­νιά­ζει τη νέα πτέ­ρυ­γα της Βιβλιο­θή­κης : Σου­η­δί­ας 61, Κολω­νά­κι. Ώρα εγκαι­νί­ων 19.00 ‑22.00

Έκθε­ση “Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο”

Ο Ελβε­τός φωτο­γρά­φος Φρεντ Μπουα­σο­νά (1858–1946) προ­σκλή­θη­κε στην Αίγυ­πτο το 1929 από τον Βασι­λιά Φουάντ Α΄ προ­κει­μέ­νου να πάρει φωτο­γρα­φί­ες για μια πολυ­τε­λή έκδο­ση με τίτλο Αίγυ­πτος (1932). Το 1933 επέ­στρε­ψε για να ολο­κλη­ρώ­σει το ταξί­δι. Κατά τη διάρ­κεια της δεύ­τε­ρης αυτής επί­σκε­ψης απο­τόλ­μη­σε μια φωτο­γρα­φι­κή απο­στο­λή προς το Όρος Σινά, ακο­λου­θώ­ντας τη δια­δρο­μή των Ισραη­λι­τών έτσι όπως κατα­γρά­φε­ται στη βιβλι­κή «Έξο­δο». Κατά τη διάρ­κεια της απο­στο­λής απα­θα­νά­τι­ζε τις βιβλι­κές τοπο­θε­σί­ες όπως τις ταύ­τι­σε η ιερά παρά­δο­ση. Αυτή η σει­ρά φωτο­γρα­φιών προ­ο­ρι­ζό­ταν για μια δεύ­τε­ρη έκδο­ση η οποία όμως δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε ποτέ.

Η έκθε­ση “Ο Fred Boissonnas στην Αίγυ­πτο” επι­κε­ντρώ­νε­ται στο φωτο­γρα­φι­κό του έργο για τα δυο αυτά βιβλία, διε­ρευ­νώ­ντας οπτι­κά, από τη μια πλευ­ρά, τις σύν­θε­τες αφη­γή­σεις του νεο­συ­στα­θέ­ντος αιγυ­πτια­κού κρά­τους (μετά τη μονο­με­ρή κήρυ­ξη ανε­ξαρ­τη­σί­ας από τη Βρε­τα­νία) και, από την άλλη, την ανα­ζή­τη­ση έμπνευ­σης από τον ίδιο το φωτο­γρά­φο στην έρη­μο του Σινά.Μουσείο Μπε­νά­κη: Πει­ραιώς 138 Ώρα εγκαι­νί­ων 20.00

ΘΕΑΤΡΟ

«Άρης»

«Άρης» της Σοφί­ας Αδα­μί­δου, σε σκη­νο­θε­σία Βασί­λη Μπι­σμπί­κη, με τον Τάσο Σωτηράκη

Το έργο βασί­ζε­ται στη ζωή και τους αγώ­νες ενός από τα ηγε­τι­κά πρό­σω­πα της Εαμι­κής Εθνι­κής Αντί­στα­σης, του Άρη Βελου­χιώ­τη, που ταυ­τί­στη­κε με τον εθνι­κο­α­πε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να ενά­ντια στη γερ­μα­νοϊ­τα­λι­κή κατο­χή. Τεχνο­χώ­ρος Cartel (Μικέ­λη 4 & Αγ. Άννης Βοτα­νι­κός ‑Στά­ση μετρό Ελαιώ­να ς- τηλ. 693 989 8258)

«Ο βου­βός σερ­βι­τό­ρος» του Χάρολντ Πίντερ

Σε ένα υπό­γειο στο Μπέρ­μιγ­χαμ, δυο πλη­ρω­μέ­νοι εκτε­λε­στές περι­μέ­νουν την επό­με­νη απο­στο­λή τους. Ο βου­βός σερ­βι­τό­ρος ‑ένα ανα­βα­τό­ριο στη μέση του δωμα­τί­ου- αρχί­ζει να φέρ­νει παραγ­γε­λί­ες. Καθώς εκεί­νες αυξά­νουν, τα τρό­φι­μα δεν υπάρ­χουν, η ανυ­πο­μο­νη­σία για τη «δου­λειά» μεγα­λώ­νει και οι ερω­τή­σεις πλη­θαί­νουν, η επι­κοι­νω­νία με τον έξω κόσμο (αλλά και μέσα στο δωμά­τιο) γίνε­ται επι­κίν­δυ­νη υπό­θε­ση μέσα από ένα παι­χνί­δι ερω­τα­πα­ντή­σε­ων όπου θύτης και θύμα δύσκο­λα δια­κρί­νο­νται. Μετά­φρα­ση: Νίκος Πασχί­δης, Ξαν­θή Κρα­νί­δη. Σκη­νο­θε­σία: Νίκος Πασχί­δης, Νουρ­μά­λα Ήστυ. Σκη­νι­κά — κοστού­μια: Εβε­λί­να Δαρ­ζέ­ντα, Δάφ­νη Κολυ­βά. Φωτι­σμοί: Σάκης Μπιρ­μπί­λης. Ερμη­νεία: Κωστής Μπού­ντας, Θανά­σης Ισι­δώ­ρου. Πολυ­χώ­ρος «Κέντρο Ελέγ­χου Τηλε­ο­ρά­σε­ων» (Κύπρου 91Α και Σικίνου,

Η «Προ­δο­σία» στο «Μικρό Παλλάς»

H «Προ­δο­σία» του νομπε­λί­στα συγ­γρα­φέα Χάρολντ Πίντερ ανε­βαί­νει στο θέα­τρο «Μικρό Παλ­λάς», σε μετά­φρα­ση Μάριου Πλω­ρί­τη και σκη­νο­θε­σία Οδυσ­σέα Παπασπηλιόπουλου.

«Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρελού»

Ο Σωτή­ρης Χατζά­κης σκη­νο­θε­τεί και ερμη­νεύ­ει “Το ημε­ρο­λό­γιο ενός τρελ­λού” του Νικο­λάι Γκό­γκολ στο Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης από τέλος Οκτω­βρί­ου και κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρί­τη. Ένα μεγά­λο έργο έτσι όπως το αντι­λαμ­βά­νε­ται σήμε­ρα ο σκη­νο­θέ­της και ηθο­ποιός, που επι­στρέ­φει στη σκη­νή μετά από 17 χρό­νια για να υπο­δυ­θεί τον Ποπρί­στσιν, τον ήρωα του Γκό­γκολ. Η μεγά­λη κωμω­δία της ύπαρ­ξης συνα­ντά την ελευ­θε­ρία της εσω­τε­ρι­κό­τη­τας και ο μικρός άνθρω­πος, που είχε μεγά­λες προσ­δο­κί­ες, εισέρ­χε­ται στη σκη­νή με το επί­ση­μο ένδυ­μα του κλό­ουν. Ίδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης (Πει­ραιώς 206). Στις 21.00. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: από 8 έως 12 ευρώ.

«Θα σε πάρει ο δρό­μος» στο Θέα­τρο 104

Οι δέκα μικρές ιστο­ρί­ες ανθρώ­πων που τους βρή­κε κατα­κού­τε­λα ένα ζόρι. Όμως δεν το βάζουν κάτω και συνε­χί­ζουν. Για­τί είναι άνθρω­ποι που τους πήρε ο δρόμος.…Η θεα­τρι­κή παρά­στα­ση «Θα σε πάρει ο δρό­μος» , βασι­σμέ­νη στο ομώ­νυ­μο βιβλίο του Σάκη Σερέ­φα, σε σκη­νο­θε­σία της Στέλ­λας Σερέ­φο­γλου που επα­να­λή­φθη­κε με επι­τυ­χία από την περ­σι­νή χρο­νιά ολο­κλη­ρώ­νει τον φετι­νό της κύκλο στις 7 Νοεμ­βρί­ου. Θέα­τρο 104 (Ευμολ­πί­δων 41, Γκά­ζι). Κάθε Δευτέ­ρα και Τρί­τη στις 21.15. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: 10 ευρώ (κανο­νι­κό), 5 ευρώ (ανέρ­γων , ΑΜΕΑ, ατέ­λειες, ομα­δι­κό άνω των 10ατόμων).

 «Θεί­ος Βάνιας»

Το ιστο­ρι­κό και παγκό­σμια ανα­γνω­ρι­σμέ­νο για τη δρα­μα­τουρ­γι­κή του αξία έργο του Τσέ­χοφ «Θεί­ος Βάνιας» ανε­βαί­νει από τις 14 Νοέμ­βρη, κάθε Δευ­τέ­ρα και Τρί­τη, στο ανα­και­νι­σμέ­νο θέα­τρο «Άνε­σις» (Λ. Κηφι­σί­ας 14, Αμπε­λό­κη­ποι, Τηλ. 2107488881–2), σε σκη­νο­θε­σία Δημο­σθέ­νη Παπα­δό­που­λου, ο οποί­ος επι­στρέ­φει στη σκη­νή και με την ιδιό­τη­τα του ηθο­ποιού μετά από απου­σία επτά χρό­νων, δίπλα στη Θάλεια Ματί­κα και τον Βασί­λη Μπι­σμπί­κη. Τη μετά­φρα­ση και τη δρα­μα­τουρ­γι­κή επε­ξερ­γα­σία υπο­γρά­φει ο ίδιος ο σκηνοθέτης.

«Κοριο­λα­νός» στο Θέα­τρο Σημείο

Η σχέ­ση λαού-εξου­σί­ας, αλλά και λαού-ηγέ­τη ανα­λύ­ο­νται στην τελευ­ταία τρα­γω­δία του Σαίξ­πηρ, τον Κοριο­λα­νό, πιο πολύ απ’ οποιο­δή­πο­τε έργο του μεγά­λου δρα­μα­τουρ­γού, ενώ ταυ­τό­χρο­να λυρι­κές διη­γή­σεις και σοφοί μονό­λο­γοι συμπλη­ρώ­νουν ψηφί­δα την ψηφί­δα το ρωμαϊ­κό μωσαϊ­κό που δεν είναι πολύ δια­φο­ρε­τι­κό απ’ αυτό της κοι­νω­νί­ας στην Ελι­σα­βε­τια­νή εποχή.

 Αθανασία»

Την παρά­στα­ση «Αθα­να­σία» του Χρή­στου Δήμα παρου­σιά­ζει το Θέα­τρο Οδού Κεφαλ­λη­νί­ας στις 9 μ.μ. με την Αννα-Μαρία Παπα­χα­ρα­λά­μπους σε σκη­νο­θε­σία του συγ­γρα­φέα. Κεφαλ­λη­νί­ας 16, Κυψέλη

«Το δέντρο του Οιδίποδα»

Παρά­τα­ση για το έργο «Το δέντρο του Οιδί­πο­δα» στο Θέα­τρο Αλφα. Ιδέα σε σκη­νο­θε­σία Κώστα Γάκη και ώρα 9 μ.μ. Πατη­σί­ων 37, Πολυτεχνείο

ΔΙΑΛΕΞΗ

Ομι­λία στο αμφι­θέ­α­τρο του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μουσείου

Διά­λε­ξη με θέμα «Προϊ­στο­ρι­κή εργα­στη­ρια­κή εγκα­τά­στα­ση και Νεκρο­τα­φείο Πρω­το­ελ­λα­δι­κών Χρό­νων στα Αστέ­ρια Γλυ­φά­δας» θα δώσει η Κων­στα­ντί­να Καζά, Αρχαιο­λό­γος, Διευ­θύ­ντρια της Συστη­μα­τι­κής Ανα­σκα­φής στα Αστέ­ρια Γλυ­φά­δας. Η εκδή­λω­ση γίνε­ται στα πλαί­σια των ομι­λιών που διορ­γα­νώ­νει η Εται­ρεία των Φίλων του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου. Στο Αμφι­θέ­α­τρο του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου (οδός Τοσί­τσα 1). Ώρα: 7 μμ. Είσο­δος ελεύθερη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο