Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (ΔΩΡΕΑΝ)

 ΜΟΥΣΕΙΑ

Δωρε­άν είσο­δος σε Μου­σεία και Αρχαιο­λο­γι­κούς Χώρους

Η είσο­δος στους αρχαιο­λο­γι­κούς χώρους, τα μνη­μεία και τα μου­σεία που ανή­κουν στο Δημό­σιο είναι ελεύ­θε­ρη, χωρίς την κατα­βο­λή αντι­τί­μου, την πρώ­τη Κυρια­κή κάθε μήνα από 1η Νοεμ­βρί­ου έως 31η Μαρ­τί­ου εκά­στου έτους.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Ιδο­με­νέ­ας, Βασι­λιάς της Κρή­της» του Β. Α. Μότσαρτ στην Πει­ρα­μα­τι­κή Σκη­νή της ΕΛΣ

Η όπε­ρα «Ιδο­με­νέ­ας, βασι­λιάς της Κρή­της» εγκαι­νιά­ζει το και­νού­ριο εκπαι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής «Οι νέοι της όπε­ρας» και παρου­σιά­ζε­ται για δύο μόνο παρα­στά­σεις στην Εναλ­λα­κτι­κή Σκη­νή της ΕΛΣ, στις 4 και 6 Φεβρουα­ρί­ου 2018. Το εκπαι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα «Οι νέοι της όπε­ρας» απευ­θύ­νε­ται σε νέους καλ­λι­τέ­χνες που έχουν ολο­κλη­ρώ­σει την εκπαί­δευ­σή τους και βρί­σκο­νται στα πρώ­τα βήμα­τα της επαγ­γελ­μα­τι­κής τους δια­δρο­μής. Υπεύ­θυ­νος του προ­γράμ­μα­τος είναι ο δια­κε­κρι­μέ­νος τενό­ρος Βαγ­γέ­λης Χατζη­σί­μος. Στην Πει­ρα­μα­τι­κή Σκη­νή της ΕΛΣ (Ευρι­πί­δου και Λ.Συγγρού, Κέντρο Πολι­τι­σμού Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος). Τηλ.: 2168091001, 002, 003. Ώρα: 8.30 μμ. Εισιτ.: Είσο­δος ελεύ­θε­ρη με δελ­τία προ­τε­ραιό­τη­τας, τα οποία θα δια­νέ­μο­νται δύο ώρες πριν την έναρ­ξη της συναυ­λί­ας από τα Ταμεία της ΕΛΣ.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εκθε­ση με έργα του Γιώρ­γη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαί­σιο του εορ­τα­σμού των 100 χρό­νων του Κόμ­μα­τος, τιμώ­ντας τον μεγά­λο κομ­μου­νι­στή ζωγρά­φο — χαρά­κτη Γιώρ­γη Βαρλάμο(1922 — 2013), οργα­νώ­νει από αυτή την Παρα­σκευή, 15 Δεκέμ­βρη, έως τις 11 Μάρ­τη 2018, έκθε­ση στο Βυζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μου­σείο (Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας 11, κοντά στη στά­ση του μετρό «Ευαγ­γε­λι­σμός»), με θέμα «Τ’ αγριο­λού­λου­δα του Βαρλάμου».

Σήμε­ρα είσο­δος ελεύθερη

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα «ανθρω­πά­κια» του Γιάν­νη Γαΐ­τη στο Πάρ­κο Ελευθερίας

Tα «ανθρω­πά­κια» του Γαϊ­τη, αυτά τα πανο­μοιό­τυ­πα απρό­σω­πα όμοια μέλη ενός «τέλειου» μηχα­νι­σμού παρα­γω­γής – κατα­νά­λω­σης, ή ‑όπως έλε­γε ο ίδιος ο Γαϊ­της (1923–1984) σε μια από τις τελευ­ταί­ες του συνε­ντεύ­ξεις- «τα ανθρω­πά­κια του σήμε­ρα είναι στο κατε­στη­μέ­νο και το ίδιο το ανθρω­πά­κι αυτό αντι­δρά στο κατε­στη­μέ­νο», επα­ναμ­φα­νί­ζο­νται. Αυτή τη φορά στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθη­ναί­ων, στο Πάρ­κο Ελευ­θε­ρί­ας, από τις 11 Δεκεμ­βρί­ου έως τις 11 Φεβρουα­ρί­ου 2018, σε μια έκθε­ση με τίτλο «Για μικρά και μεγά­λα παι­διά, Γιάν­νης Γαΐ­της». Την επι­με­λού­νται ο Ντέ­νης Ζαχα­ρό­που­λος και η Λορέτ­τα Γαΐ­τη με τη σημα­ντι­κή συμ­βο­λή του Μιχά­λη Γαβρί­λου, στε­νού συνερ­γά­τη του Γιάν­νη Γαΐτη.

Θεσ­σα­λο­νί­κη, πριν και μετά την πύρι­νη καταστροφή

Μια ιστο­ρία για την ακμή και το από­το­μο τέλος της κοσμο­πο­λί­τι­κης Θεσ­σα­λο­νί­κης από τα τέλη του 19ου αιώ­να μέχρι την κατα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά, που σημα­το­δό­τη­σε επί­σης τη μετά­βα­ση από μια εύφλε­κτη ξυλό­πη­κτη πόλη στα μέγα­ρα από μπε­τόν αρμέ, παρου­σιά­ζει το Μορ­φω­τι­κό Ιδρυ­μα Εθνι­κής Τρα­πέ­ζης στη Θεσ­σα­λο­νί­κη με την έκθε­ση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσ­σα­λο­νί­κη 1870–1917», που εγκαι­νιά­στη­κε την Τετάρ­τη 15 Νοεμβρίου.

Αυτό το τέλος, που περιέ­κλειε μια νέα αρχή, ή, ορθό­τε­ρα, μια νέα συνέχεια.

Για τη συλ­λο­γή του φωτο­γρα­φι­κού υλι­κού και των τεκ­μη­ρί­ων το ΜΙΕΤ συνερ­γά­στη­κε με φορείς της Ελλά­δας και του εξω­τε­ρι­κού και με ιδιώ­τες που διέ­θε­σαν υλι­κό των αρχεί­ων τους, όπως η Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη της Αυστρί­ας, τα Εθνι­κά Αρχεία της Ουγ­γα­ρί­ας, η Βρε­τα­νι­κή Σχο­λή Αθη­νών, η Συλ­λο­γή Καλ­φα­γιάν κ.ά.

Στην έκθε­ση απο­τυ­πώ­νε­ται η κατά­στα­ση της περί­κλει­στης Θεσ­σα­λο­νί­κης πριν από την κατε­δά­φι­ση του θαλάσ­σιου τεί­χους, πανο­ρά­μα­τα της πόλης από το 1890, χάρ­τες πριν και μετά την πυρ­κα­γιά του 1917, τα πρώ­τα πολε­ο­δο­μι­κά σχέ­δια της οθω­μα­νι­κής διοί­κη­σης, αερο­φω­το­γρα­φί­ες, καρτ ποστάλ της πυρί­καυ­στης ζώνης κ.ά.

«Το τέλος της παλιάς μας πόλης. Θεσ­σα­λο­νί­κη 1870–1917», Πολι­τι­στι­κό Κέντρο Θεσ­σα­λο­νί­κης ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαν­τζή – Βασι­λίσ­σης Ολγας 108, έως 18 Φεβρουα­ρί­ου 2018.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευ­ταίο σημείωμα

Θέμα της ται­νί­ας είναι η εκτέ­λε­ση από τους Γερ­μα­νούς των 200 κομ­μου­νι­στών στην Και­σα­ρια­νή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντε­λής Βούλ­γα­ρης μετα­φέ­ρει το κοι­νό στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης του Χαϊ­δα­ρί­ου το διά­στη­μα πριν από την Πρω­το­μα­γιά του ’44, παρου­σιά­ζο­ντας ανθρώ­πους και γεγο­νό­τα, με κεντρι­κό πρό­σω­πο τον 34χρονο ήρωα κομ­μου­νι­στή Ναπο­λέ­ο­ντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδια­φέ­ρου­σα ται­νία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς». Η ται­νία πραγ­μα­τεύ­ε­ται την περί­ο­δο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλα­δή την περί­ο­δο που ο Καρλ Μαρξ γνω­ρί­ζε­ται με τον Φρί­ντριχ Ένγκελς και ξεκι­νούν μαζί την κοι­νή τους πορεία, που πρό­σφε­ρε στο εργα­τι­κό κίνη­μα το θεω­ρη­τι­κό και πολι­τι­κό θεμέ­λιο του επι­στη­μο­νι­κού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Μάλι­στα κύριε Ζαμπέ­τα!…» στο θέα­τρο «Αλί­κη»

Μία παρά­στα­ση που ξεδι­πλώ­νει στιγ­μές από τη ζωή και την καριέ­ρα του δεξιο­τέ­χνη του μπου­ζου­κιού Γιώρ­γου Ζαμπέ­τα, ανε­βαί­νει στο θέα­τρο «Αλί­κη», σε σκη­νο­θε­σία Πέτρου Ζούλια.

 Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στη σκηνή

«Γυναί­κες του Παπα­δια­μά­ντη» είναι ο τίτλος της παρά­στα­σης που ανε­βαί­νει από 15 Δεκέμ­βρη, στο θέα­τρο «Χώρα», σε σύν­θε­ση Κει­μέ­νων — σκη­νο­θε­σία Πέτρου Ζούλια.

Η Νένα Μεντή μαζί με την Ερση Μαλι­κέν­ζου, την Ευγε­νία Δημη­τρο­πού­λου, την Χρι­στιάν­να Ματζου­ρά­νη, την Μαριάν­να Του­ντα­σά­κη και την Εφη Σακελ­λα­ρί­ου θα ζωντα­νέ­ψουν τις ηρω­ί­δες του Σκια­θί­τη συγγραφέα.

«Μετά την Βάρ­κι­ζα» του Μυρώ­δη Αδα­μί­δη σκη­νο­θε­σία: Κων­στα­ντί­νος Κων­στα­ντό­που­λος για 2η χρο­νιά στο θέα­τρο Αλκμήνη

“Ρομπέν των δασών” στο Θέα­τρο Τέχνης

Ο πασί­γνω­στος και αγα­πη­μέ­νος μύθος του “Ρομπέν των Δασών” σε μια δια­σκευή που γρά­φτη­κε ειδι­κά για την παρά­στα­ση του Θεά­τρου Τέχνης. Μια περι­πέ­τεια επο­χής, γεμά­τη χιού­μορ και ανα­τρο­πές. Μια υπέ­ρο­χη ιστο­ρία που μιλά για τη δύνα­μη του καλού, τη δικαιο­σύ­νη, τη φιλία, την αλλη­λεγ­γύη. Θεα­τρι­κή δια­σκευή: Ανδρέ­ας Φλου­ρά­κης. Σκη­νο­θε­σία: Δημή­τρης Δεγα­ΐ­της. Θέα­τρο Τέχνης (Φρυ­νί­χου 14). Ώρες: 11.00& 15.00.

  • Τον «Γλά­ρο» του Σαίξ­πηρ παρου­σιά­ζει το Δημο­τι­κό Θέα­τρο Πει­ραιά,  σε από­δο­ση και σκη­νο­θε­σία Γιάν­νη Χου­βάρ­δα. Μέρες και ώρες παρα­στά­σε­ων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.

«Η αγά­πη άργη­σε μια μέρα»

«Η αγά­πη άργη­σε μια μέρα», στο θέα­τρο «Αργώ» της Αιμι­λί­ας Υψη­λά­ντη (Ελευ­σι­νί­ων 15, Μετα­ξουρ­γείο). Πρό­κει­ται για το γνω­στό και αγα­πη­μέ­νο μυθι­στό­ρη­μα της Λιλής Ζωγρά­φου, που μετα­φέ­ρει στη σκη­νή, υπο­γρά­φο­ντας τη δια­σκευή και τη σκη­νο­θε­σία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

 «Εγώ, ο Μάρ­κος Βαμ­βα­κά­ρης» στο θέα­τρο «Στοά»

Ξεκί­νη­σαν οι παρα­στά­σεις του έργου «Εγώ, ο Μάρ­κος Βαμ­βα­κά­ρης» με τον Θανά­ση Παπα­γε­ωρ­γί­ου, στο θέα­τρο «Στοά».

Relax… Mynotis και συζή­τη­ση με τους πρωταγωνιστές

Ο Βασί­λης Παπα­βα­σι­λεί­ου και ο Γιάν­νος Περ­λέ­γκας μετά την παρά­στα­ση Relax… Mynotis, παρα­μέ­νουν στη σκη­νή και μοι­ρά­ζο­νται με το κοι­νό τις σκέ­ψεις και τους προ­βλη­μα­τι­σμούς τους, με αφορ­μή αυτό το ταξί­δι μέσα στον νεο­ελ­λη­νι­κό χρό­νο που απο­τύ­πω­σε μονα­δι­κά στο κεί­με­νό του ο Βασί­λης Παπα­βα­σι­λεί­ου. Θέα­τρο Τέχνης Κάρο­λου Κουν Φρυ­νί­χου 14, Πλά­κα. Τηλ. 2103222464 & 2103236732.Εισιτήρια 15 ερώ και 10 ευρώ. Ώρα 20.00 Διάρ­κεια Παρά­στα­σης 80 λεπτά

«Το τίμη­μα» στο θέα­τρο «Ιλί­σια»

Το έργο του Άρθουρ Μίλερ «Το Τίμη­μα», από τα γνω­στό­τε­ρα έργα του, με αυτο­βιο­γρα­φι­κά στοι­χεία, γραμ­μέ­νο το 1967 και πολυα­νε­βα­σμέ­νο σε θεα­τρι­κές σκη­νές παγκο­σμί­ως με πιο πρό­σφα­τη αυτή του Broadway και πρω­τα­γω­νι­στή τον Danny De Vito, ανε­βαί­νει στο Θέα­τρο «Ιλί­σια». Οι δια­χρο­νι­κές αλή­θειες του έργου του μεγά­λου Αμε­ρι­κα­νού συγ­γρα­φέα ζωντα­νεύ­ουν και φωτί­ζο­νται από τη σκη­νο­θε­τι­κή ματιά της Ιωάν­νας Μιχαλακοπούλου.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Κυρια­κές με Καρα­γκιό­ζη στη Νέα Σμύρνη

Ο ναυ­πη­γός — καρα­γκιο­ζο­παί­χτης Κων­στα­ντί­νος Κου­τσου­μπλής στή­νει τον μπερ­ντέ του και παρου­σιά­ζει κάθε Κυρια­κή ένα δια­φο­ρε­τι­κό έργο. Κινη­μα­το­γρά­φος «‘Αττα­λος», Κοτυαί­ου και Ελ. Βενι­ζέ­λου, Ν. Σμύρ­νη. Τηλ: 6907549090, 2109319779 Εισι­τή­ριο: 6 ευρώ έως 5 ευρώ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο