Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 24 Μαρτίου

5ο Φεστιβάλ Αφήγησης

«Αθή­να… μια πόλη παραμύθια»

Το 5ο Φεστι­βάλ Αφή­γη­σης εμπνέ­ε­ται από την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Αφή­γη­σης στις 20 Μαρ­τί­ου, στην οποία και είναι αφιε­ρω­μέ­νο. Για οκτώ μέρες 17 ‑24/3 η Αθή­να μετα­τρέ­πε­ται σε ένα γαϊ­τα­νά­κι πολι­τι­στι­κών δρα­στη­ριο­τή­των με προ­φο­ρι­κές αφη­γή­σεις για παι­δι­κό και ενή­λι­κο ακρο­α­τή­ριο, επι­στη­μο­νι­κή ημε­ρί­δα, προ­βο­λές ται­νιών και τιμη­τι­κές εκδη­λώ­σεις με κεντρι­κό άξο­να τις ιστο­ρή­σεις. Η φετι­νή διορ­γά­νω­ση έχει ως κεντρι­κό γεγο­νός των Μαρα­θώ­νιο Αφή­γη­σης με διε­θνές θέμα «Σοφοί- τρε­λοί». Πέντε ομά­δες αφή­γη­σης, 14 αφη­γη­τές και περισ­σό­τε­ροι από 25 συμ­με­τέ­χο­ντες του εορ­τα­στι­κού Μαρα­θω­νί­ου συνα­ντιού­νται στην Πλά­κα, στου Ψυρ­ρή, το Θησείο, την Κυψέ­λη και τους Αμπε­λό­κη­πους με τους απα­ντα­χού παρα­μυ­θό­φι­λους. Η είσο­δος για το κοι­νό σε όλες τις εκδη­λώ­σεις είναι ελεύθερη.Πληροφορίες στα Τηλ. 210 5284800, 210 5284856 και στην ιστο­σε­λί­δα www.opanda.gr.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Προ­βο­λή ντο­κι­μα­ντέρ στο Βυζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μουσείο

Η Εφο­ρεία Αρχαιο­τή­των Κυκλά­δων, στο πλαί­σιο της έκθε­σης «Κυκλα­δι­κά στιγ­μιό­τυ­πα, από τα μνη­μεία και τους ανθρώ­πους τους», που συν­διορ­γα­νώ­νει με το Βυζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μου­σείο και την Γαλ­λι­κή Σχο­λή Αθη­νών, προ­σκα­λεί όλους στο αμφι­θέ­α­τρο του Βυζα­ντι­νού και Χρι­στια­νι­κού Μου­σεί­ου, στην προ­βο­λή του ντο­κι­μα­ντέρ «Φύλα­κες του Χρό­νου» της Μαρ­γα­ρί­τας Μαντά. Θα ακο­λου­θή­σει συζή­τη­ση με τη σκη­νο­θέ­τι­δα. Θα προη­γη­θεί, στις 10.00 πμ., ξενά­γη­ση στην έκθε­ση «Κυκλα­δι­κά στιγ­μιό­τυ­πα, από τα μνη­μεία και τους ανθρώ­πους τους» από αρχαιο­λό­γους της Εφο­ρεί­ας Αρχαιο­τή­των Κυκλά­δων. Στο Βυζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μου­σείο (Βασ. Σοφί­ας 22). Τηλ.: 213 2139572, 213 2139500. Ώρα προ­βο­λής: 12.00.

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Δια­δρα­στι­κή Περι­ή­γη­ση στην Ακρό­πο­λη της Επο­χής του Περι­κλή στον «Ελλη­νι­κό Κόσμο»

Με τη χρή­ση των νέων τεχνο­λο­γιών, ο θεα­τής θα έχει την ευκαι­ρία να θαυ­μά­σει τα πιο περί­πλο­κα, από αρχι­τε­κτο­νι­κής άπο­ψης, κτί­ρια της Ακρό­πο­λης, όπως τον Παρ­θε­νώ­να, το Ερε­χθείο, τον Ναό της Απτέ­ρου Νίκης, τα Προ­πύ­λαια, αλλά και τα αγάλ­μα­τα που τα δια­κο­σμού­σαν σε 3D και στα φυσι­κά τους χρώ­μα­τα, όπως ήταν την επο­χή που δημιουρ­γή­θη­καν. Παράλ­λη­λα, παρου­σιά­ζο­νται ναοί και αγάλ­μα­τα τα οποία δεν δια­σώ­ζο­νται μέχρι σήμε­ρα όπως το Αρρη­φό­ριον, το Ιερό του Διός Πολιέ­ως, το Ιερό της Αρτέ­μι­δος Βραυ­ρω­νί­ας, η Χαλ­κο­θή­κη, ο γλυ­πτός διά­κο­σμος του Παρ­θε­νώ­να με το χρυ­σε­λε­φά­ντι­νο άγαλ­μα της θεάς Αθη­νάς κ.ά. Στη «ΘΟΛΟ» του Κέντρου Πολι­τι­σμού «Ελλη­νι­κός Κόσμος» (Πει­ραιώς 254, Ταύ­ρος). Τηλ.: 212 254 0000. Ημέ­ρες και ώρες προ­βο­λής: www.hellenic-cosmos.gr &www.tholos254.gr. Εισιτ.: 8–10 ευρώ.

ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση με έργα του Γιώργη Βαρλάμου

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στο πλαί­σιο του εορ­τα­σμού των 100 χρό­νων του Κόμ­μα­τος, τιμώ­ντας τον μεγά­λο κομ­μου­νι­στή ζωγρά­φο — χαρά­κτη Γιώρ­γη Βαρλάμο(1922 — 2013), οργα­νώ­νει από αυτή την Παρα­σκευή, 15 Δεκέμ­βρη, έως τις 11 Μάρ­τη 2018, έκθε­ση στο Βυζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μου­σείο (Βασι­λίσ­σης Σοφί­ας 11, κοντά στη στά­ση του μετρό «Ευαγ­γε­λι­σμός»), με θέμα «Τ’ αγριο­λού­λου­δα του Βαρλάμου».

«Λουό­με­νες» μια έκθε­ση της Ανα­στα­σί­ας Κομσέλη

Η κερα­μί­στα Ανα­στα­σία Κομ­σέ­λη υπο­γραμ­μί­ζει με τις κερα­μει­κές της «Λουό­με­νες» την γυναι­κεία παρου­σία κατα την «τελε­τουρ­γία» της λου­τρι­κής πρα­κτι­κής. . Συνο­μι­λούν με τον χώρο και τον χρό­νο, ανα­σύ­ρο­ντας μνή­μες άλλων επο­χών, όταν οι γυναί­κες, εφο­δια­σμέ­νες με τα απα­ραί­τη­τα για το λου­τρό τους τάσια, τσό­κα­ρα, μαχρα­μά­δες, λου­τρο­μπό­λιες και άλλα ασπρό­ρου­χα, αρώ­μα­τα και καλ­λυ­ντι­κά αλλά και φρού­τα, φαγη­τά και ποτά, περ­νού­σαν «εις τους μαγι­κούς του αλύ­του μυστη­ρί­ου θαλά­μους» του Λου­τρού πολ­λές ευχά­ρι­στες ώρες. Λου­τρό των Αέρη­δων : Κυρ­ρή­στου 8, Πλά­κα. Τηλ.210 32 44 340 Ώρα 12.00

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το τελευ­ταίο σημείωμα

Θέμα της ται­νί­ας είναι η εκτέ­λε­ση από τους Γερ­μα­νούς των 200 κομ­μου­νι­στών στην Και­σα­ρια­νή, την 1η Μάη 1944. Ο Παντε­λής Βούλ­γα­ρης μετα­φέ­ρει το κοι­νό στο στρα­τό­πε­δο συγκέ­ντρω­σης του Χαϊ­δα­ρί­ου το διά­στη­μα πριν από την Πρω­το­μα­γιά του ’44, παρου­σιά­ζο­ντας ανθρώ­πους και γεγο­νό­τα, με κεντρι­κό πρό­σω­πο τον 34χρονο ήρωα κομ­μου­νι­στή Ναπο­λέ­ο­ντα Σουκατζίδη.

«Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς»

Μια πολύ ενδια­φέ­ρου­σα ται­νία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνά­ντη­σε τον Ένγκελς». Η ται­νία πραγ­μα­τεύ­ε­ται την περί­ο­δο από το 1843 μέχρι το 1847. Δηλα­δή την περί­ο­δο που ο Καρλ Μαρξ γνω­ρί­ζε­ται με τον Φρί­ντριχ Ένγκελς και ξεκι­νούν μαζί την κοι­νή τους πορεία, που πρό­σφε­ρε στο εργα­τι­κό κίνη­μα το θεω­ρη­τι­κό και πολι­τι­κό θεμέ­λιο του επι­στη­μο­νι­κού σοσιαλισμού.

ΘΕΑΤΡΟ

«Cabaret» στο Θέα­τρο Παλλάς

Βερο­λί­νο, 1930. Στη σκιά του ναζι­σμού ένα υπό­γειο Καμπα­ρέ κινεί­ται στους ρυθ­μούς της νύχτας. Όλα τα πρό­σω­πα του έργου ζουν την προ­σω­πι­κή τους ιστο­ρία, συν­δε­δε­μέ­νη με την ιστο­ρία της επο­χής. Το πολυ­βρα­βευ­μέ­νο μιού­ζι­καλ που σφρά­γι­σε την ιστο­ρία των μιού­ζι­καλ, όχι μόνο στο χώρο του θεά­τρου αλλά και του σινε­μά ανε­βαί­νει σε παρα­γω­γή Θεα­τρι­κών Σκη­νών. Σε σκη­νο­θε­σία Σωτή­ρη Χατζά­κη, χορο­γρα­φί­ες Δημή­τρη Παπά­ζο­γλου και σε πρω­τό­τυ­πους στί­χους της Αφρο­δί­τη Μάνου. Στους ρόλους του Κομπέρ (του πλη­θω­ρι­κού παρου­σια­στή με το σαρ­δό­νιο χιού­μορ) ο Τάκης Ζαχα­ρά­τος και της Σάλι Μπό­ουλς (που ερμή­νευ­σε η Λάι­ζα Μινέ­λι στην ομώ­νυ­μη ται­νία) η Τάμ­τα. Μαζί τους και οι Κατε­ρί­να Διδα­σκά­λου, Τάσος Νού­σιας, Βασί­λης Μπι­σμπί­κης, Ευθύ­μης Ζησά­κης, Δήμη­τρα Λημνιού κ.ά. Συμ­με­τέ­χει 10μελή ορχή­στρα υπό τη διεύ­θυν­ση του Αλέ­ξιου Πρί­φτη. Στο Θέα­τρο Παλ­λάς (Βου­κου­ρε­στί­ου 5, Αθή­να). Τηλ.: 210 3213100. Ώρα: 9 μμ. Εισιτ.: 10–80 ευρώ.

«Misery» στο Θέα­τρο «Ιλί­σια – Βολανάκης»

Το θρί­λερ του Στί­βεν Κινγκ «Misery» έρχε­ται από 10 Γενά­ρη στη σκη­νή του Θεά­τρου «Ιλί­σια – Βολα­νά­κης», σε σκη­νο­θε­σία του Τάκη Τζα­μαρ­γιά, με πρω­τα­γω­νι­στές την Ρένη Πιτ­τα­κή, τον Λάζα­ρο Γεωρ­γα­κό­που­λο και τον Δημή­τρη Καραμπέτση.

«Μάλι­στα κύριε Ζαμπέ­τα!…» στο θέα­τρο «Αλί­κη»

Μία παρά­στα­ση που ξεδι­πλώ­νει στιγ­μές από τη ζωή και την καριέ­ρα του δεξιο­τέ­χνη του μπου­ζου­κιού Γιώρ­γου Ζαμπέ­τα, ανε­βαί­νει στο θέα­τρο «Αλί­κη», σε σκη­νο­θε­σία Πέτρου Ζούλια.

 Οι «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη» στη σκηνή

«Γυναί­κες του Παπα­δια­μά­ντη» είναι ο τίτλος της παρά­στα­σης που ανε­βαί­νει από 15 Δεκέμ­βρη, στο θέα­τρο «Χώρα», σε σύν­θε­ση Κει­μέ­νων — σκη­νο­θε­σία Πέτρου Ζούλια.

Η Νένα Μεντή μαζί με την Ερση Μαλι­κέν­ζου, την Ευγε­νία Δημη­τρο­πού­λου, την Χρι­στιάν­να Ματζου­ρά­νη, την Μαριάν­να Του­ντα­σά­κη και την Εφη Σακελ­λα­ρί­ου θα ζωντα­νέ­ψουν τις ηρω­ί­δες του Σκια­θί­τη συγγραφέα.

“Ο συμ­βο­λαιο­γρά­φος” του Νίκου Βασι­λειά­δη στον Άλιμο

Ένας βαθιά συγκι­νη­τι­κός μονό­λο­γος μιας γυναί­κας που ζει σε λάθος χώρο και χρό­νο. Η Ερα­σμία, μια χήρα, μεγα­λώ­νει τη μονα­χο­κό­ρη της, κλει­σμέ­νη σε ένα περί­πτε­ρο, εγκλω­βι­σμέ­νη στα ήθη και τα έθι­μα της μικρής επαρ­χια­κής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγ­μή που τη θλι­βε­ρή, μονό­το­νη ζωή της, δια­κό­πτει ο έρω­τας, το πάθος. Σκη­νο­θε­σία: Γιώρ­γος Καρα­μί­χος. Με την Υρώ Μανέ στο ρόλο της Ερα­σμί­ας. Θεα­τρι­κή Σκη­νή Αλί­μου «Κάρο­λος Κουν» (Υψη­λά­ντου και Θησεί­ου). Στις 19:30. Είσο­δος ελεύ­θε­ρη. Αντί εισι­τη­ρί­ου, συγκε­ντρώ­νο­νται τρό­φι­μα και είδη πρώ­της ανά­γκης για το Κοι­νω­νι­κό Παντο­πω­λείο του Δήμου Αλίμου.

  • Τον «Γλά­ρο» του Σαίξ­πηρ παρου­σιά­ζει το Δημο­τι­κό Θέα­τρο Πει­ραιά,  σε από­δο­ση και σκη­νο­θε­σία Γιάν­νη Χου­βάρ­δα. Μέρες και ώρες παρα­στά­σε­ων: Τετ – Πεμ – Παρ: 20.30, Σαβ: 17.00 & 21.00, Κυρ: 19.00.
  • Φ. Γ. Λόρ­κα «Περ­λι­μπλίν και Μπε­λί­σα» στο Θέα­τρο «Εκά­τη»
  • Το «Φιντα­νά­κι» του Παντε­λή Χορν κάνει πρε­μιέ­ρα στην Πει­ρα­μα­τι­κή Σκη­νή του Εθνι­κού Θεά­τρου σε σκη­νο­θε­σία Ανέ­στη Αζά στις 9 μ.μ. Πανε­πι­στη­μί­ου 48

«Η αγά­πη άργη­σε μια μέρα»

«Η αγά­πη άργη­σε μια μέρα», στο θέα­τρο «Αργώ» της Αιμι­λί­ας Υψη­λά­ντη (Ελευ­σι­νί­ων 15, Μετα­ξουρ­γείο). Πρό­κει­ται για το γνω­στό και αγα­πη­μέ­νο μυθι­στό­ρη­μα της Λιλής Ζωγρά­φου, που μετα­φέ­ρει στη σκη­νή, υπο­γρά­φο­ντας τη δια­σκευή και τη σκη­νο­θε­σία, ο Ένκε Φεζολλάρι.

 «Εγώ, ο Μάρ­κος Βαμ­βα­κά­ρης» στο θέα­τρο «Στοά»

Ξεκί­νη­σαν οι παρα­στά­σεις του έργου «Εγώ, ο Μάρ­κος Βαμ­βα­κά­ρης» με τον Θανά­ση Παπα­γε­ωρ­γί­ου, στο θέα­τρο «Στοά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο