Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

100 χρό­νια από την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση: τρι­ή­με­ρο αφιέρωμα

Με ένα μεγά­λο αφιέ­ρω­μα στην 100η επέ­τειο ενός από τα πλέ­ον σημαί­νο­ντα γεγο­νό­τα του προη­γού­με­νου αιώ­να, το Φεστι­βάλ Ρεμα­τιάς 2017 – Νύχτες Αλλη­λεγ­γύ­ης επι­χει­ρεί με τρεις μου­σι­κές βρα­διές, από­ψε, αύριο και την Τρί­τη 5 Σεπτεμ­βρί­ου, να φωτί­σει τον αντί­κτυ­πο της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης στην τέχνη. Από­ψε η συμ­φω­νι­κή ορχή­στρα νέων Underground Youth Orchestra παρου­σιά­ζει, υπό τη διεύ­θυν­ση του Κώστα Ηλιά­δη, έργα κλα­σι­κών συν­θε­τών από τη Ρωσία της προ­ε­πα­να­στα­τι­κής περιό­δου και τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση. Πρό­θε­ση των δημιουρ­γών της βρα­διάς είναι να ιχνη­λα­τή­σουν τη δια­δρο­μή που ακο­λού­θη­σε η μου­σι­κή δημιουρ­γία εντός του χώρου που γέν­νη­σε τα γεγο­νό­τα του 1917, να προ­σεγ­γί­σει τη μετέ­πει­τα ερμη­νεία της προ­ε­πα­να­στα­τι­κής καλ­λι­τε­χνι­κής παρά­δο­σης και να ανα­δεί­ξει τους ισχυ­ρούς δεσμούς της τέχνης με την κυρί­αρ­χη ιδε­ο­λο­γία. Το πρό­γραμ­μα της συναυ­λί­ας περι­λαμ­βά­νει έργα από την περί­ο­δο – προ­α­νά­κρου­σμα της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης μέχρι και τον πρό­σφα­το από­η­χο της, καλύ­πτο­ντας τα έτη από το 1880 έως το 1977 με συν­θέ­σεις των Tchaikovsky, Rimsky-Korsakov, Khachaturian, Prokofiev, Shostakovich, Schnittke, Sviridov κ.ά.

Αύριο, Δευ­τέ­ρα, στο πρώ­το μέρος της συναυ­λί­ας του Μιχά­λη Τρα­νου­δά­κη, θα παρου­σια­στούν τρία μελο­ποι­η­μέ­να απο­σπά­σμα­τα από το «Κομ­μου­νι­στι­κό Μανι­φέ­στο» των Μαρξ και Ένγκελς, σε ερμη­νεία Δημή­τρη Βου­τσά, και μια καντά­τα πάνω στο ποί­η­μα του Ναζίμ Χικ­μέτ «Πέτρο­γκραντ 1917» σε από­δο­ση Γιάν­νη Ρίτσου και ερμη­νεία Σοφί­ας Μιχαη­λί­δου. Το δεύ­τε­ρο μέρος της βρα­διάς βασί­ζε­ται στη σύλ­λη­ψη του Μ. Τρα­νου­δά­κη να παρου­σια­στεί το περιε­χό­με­νο μιας εξαι­ρε­τι­κά σπά­νιας έκδο­σης του 1927 με χορω­δια­κά τρα­γού­δια. Τα «Κόκ­κι­να Τρα­γού­δια» απο­τε­λούν το ρεπερ­τό­ριο που ερμή­νευαν οι εργα­τι­κές χορω­δί­ες, οι οποί­ες απο­τε­λού­σαν μια γενι­κευ­μέ­νη τάση της επο­χής, στο πλαί­σιο της διά­δο­σης της τέχνης στην εργα­τι­κή τάξη. Σε θέση εργα­τι­κής χορω­δί­ας η Χορω­δία του Παντεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου υπό τη διεύ­θυν­ση του Γιάν­νη Βρυζάκη.

Την Τρί­τη 5 Σεπτεμ­βρί­ου με οδη­γούς 22 μου­σι­κούς από το Περού, τη Χιλή, την Αργε­ντι­νή, το Μεξι­κό, τη Βολι­βία, την Κού­βα και την Ελλά­δα, απο­μα­κρυ­νό­μα­στε από τη γενέ­τει­ρα της Οκτω­βρια­νής Επα­νά­στα­σης για να ταξι­δέ­ψου­με, μαζί με τις ιδέ­ες της, στις χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής. Οι Entre Amigos παρου­σιά­ζουν επα­να­στα­τι­κά τρα­γού­δια της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής και της Ευρώ­πης καθώς και σύγ­χρο­νες συν­θέ­σεις του Χαλαν­δραί­ου μου­σι­κού από τη Χιλή, Alejandro Diaz. Ευρι­πί­δειο Θέα­τρο Ρεμα­τιάς, Πεζό­δρο­μος Προ­φή­τη Ηλία, Πολύ­δρο­σο Χαλαν­δρί­ου. Ώρα έναρ­ξης συναυ­λιών: 20.30. Είσο­δος ελεύ­θε­ρη. Τηλ.2132023922.

Λαυ­ρέ­ντης Μαχαιρίτσας/ Πανα­γιώ­της Μάρ­γα­ρης, Recital για 2

Μια πολύ ενδια­φέ­ρου­σα μου­σι­κή συνύ­παρ­ξη, ένα ανα­τρε­πτι­κό ρεσι­τάλ για δύο, όπου ο τρα­γου­δο­ποιός και ερμη­νευ­τής της γενιάς του Λαυ­ρέ­ντης Μαχαι­ρί­τσας, θα συνα­ντή­σει επί σκη­νής τον διε­θνούς φήμης βιρ­τουό­ζο της κιθά­ρας Πανα­γιώ­τη Μάργαρη.

Ο Λαυ­ρέ­ντης Μαχαι­ρί­τσας στο συγκε­κρι­μέ­νο ακου­στι­κό πρό­γραμ­μα θα προ­σεγ­γί­σει λιτά, τρα­γού­δια- σταθ­μούς από την προ­σω­πι­κή του δισκο­γρα­φία καθώς και τα μου­σι­κο­ποι­η­τι­κά αρι­στουρ­γή­μα­τα του αξέ­χα­στου Μάνου Χατζι­δά­κι δια­σκευα­σμέ­να από τον Πανα­γιώ­τη Μάργαρη.

Ο Μάνος Χατζι­δά­κις είναι από τους ανθρώ­πους που μας οδή­γη­σαν σε νέους δρό­μους. Είναι από αυτούς, που αν τους αφή­σου­με χώρο, δια­μορ­φώ­νουν το μέσα μας τοπίο. Ένας μεγά­λος συν­θέ­της και ταυ­τό­χρο­να ένας σύγ­χρο­νος φιλό­σο­φος. Η μου­σι­κή, τα τρα­γού­δια και οι σκέ­ψεις του, είναι ακό­μη ζωντα­νά κοντά μας. Σ’ αυτή την ιδιαί­τε­ρη μου­σι­κή παρά-στα­ση θα απο­λαύ­σου­με όλες τις μεγά­λες μελω­δί­ες του Μάνου Χατζι­δά­κι όπως: «Οδός Ονεί­ρων», «Μην τον ρωτάς τον Ουρα­νό», « Θάλασ­σα πλα­τιά», «Ιρλαν­δός και ο Ιου-δαί­ος», «Ηρθε Βοριάς, Ήρθε Νοτιάς», «Η μπα­λά­ντα του ουρί», «Περ­σε­φό­νη», «Με την πρώ­τη στα­γό­να της βρο­χής» κ.ά.

Θα ακου­στούν επί­σης κομ­μά­τια για σόλο κιθά­ρα από τα πρό­σφα­τα album του Πανα­γιώ­τη Μάρ­γα­ρη “Rock of my soul” και με “Τη μαγεία της κιθάρας”.

Το πρό­γραμ­μα θα ολο­κλη­ρω­θεί με την ακου­στι­κή από­δο­ση των μεγά­λων επι­τυ­χιών του Λαυ­ρέ­ντη Μαχαι­ρί­τσα και θα παι­χτούν τρα­γού­δια όπως το «Πεθαί­νω για σένα», «Μάτια δίχως λογι­κή», το «Τι ζητάω», τα «Τερα­τά­κια Τσέ­πης», ο «Νότος», ο «Τιτα­νι­κός», το «Ένας Τούρ­κος στο Παρί­σι» το «Πόσο σε θέλω» κ.ά.

Μέγα­ρο Δου­κίσ­σης Πλα­κε­ντί­ας, Ώρα Έναρ­ξης 21.00

ΘΕΑΤΡΟ

«Βάκ­χες» του Ευρι­πί­δη από το Θεσ­σα­λι­κό Θέατρο

Το Θεσ­σα­λι­κό Θέα­τρο παρου­σιά­ζει στο Παλαιό Ελαιουρ­γείο της Ελευ­σί­νας, στο πλαί­σιο των «Αισχυ­λεί­ων», την τρα­γω­δία του Ευρι­πί­δη «Βάκ­χες», σε σκη­νο­θε­σία Έκτο­ρα Λυγί­ζου. Μετά­φρα­ση: Γιώρ­γος Χει­μω­νάς. Δια­σκευή-σκη­νο­θε­σία: Έκτο­ρας Λυγί­ζος. Σκη­νι­κό-κοστού­μια: Κλειώ Μπομπότη.

Φωτι­σμοί: Δημή­τρης Κασι­μά­της. Μακι­γιάζ: Ιωάν­να Λυγί­ζου. Δρα­μα­το­λο­γι­κή συνερ­γα­σία: Κατε­ρί­να Κων­στα­ντι­νά­κου. Σωμα­τι­κή προ­ε­τοι­μα­σία: Βίκυ Πανα­γιω­τά­κη. Παί­ζουν Ανθή Ευστρα­τιά­δου, Έκτο­ρας Λυγί­ζος, Βασί­λης Μαγου­λιώ­της, Άρης Μπα­λής, Αργύ­ρης Παντα­ζά­ρας, Ανέ­ζα Παπα­δο­πού­λου, Μαρία Πρω­τό­παπ­πα, Χρή­στος Στέρ­γιο­γλου. Παλαιό Ελαιουρ­γείο. Ώρα έναρ­ξης: 20.30. Εισι­τή­ρια 5 και 12 ευρώ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο