Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου

ΘΕΑΤΡΟ

«Αμύ­ντας» του Γ. Μόρ­μο­ρη στο Ηρώδειο

Μια «ποι­με­νι­κή κωμω­δία» του 1745. Στη μνή­μη του Σπύ­ρου Ευαγ­γε­λά­του θα παρου­σια­στεί εκ νέου στο Ηρώ­δειο ο «Αμύ­ντας», η τελευ­ταία του παρά­στα­ση, που έκα­νε πρε­μιέ­ρα πέρυ­σι στο Φεστι­βάλ Αθη­νών. Στο πρό­γραμ­μα ο σκη­νο­θέ­της, ακα­δη­μαϊ­κός και πανε­πι­στη­μια­κός δάσκα­λος σημεί­ω­νε: “Το 1745 τυπώ­νε­ται ανω­νύ­μως στη Βενε­τία μια ελεύ­θε­ρη μετά­φρα­ση στην τότε ομι­λου­μέ­νη ελλη­νι­κή της θρυ­λι­κής κωμω­δί­ας του Τορ­κουά­το Τάσ­σο Aminta. Πριν από χρό­νια είχα την τύχη να ανα­κα­λύ­ψω πως κάτω από την ανω­νυ­μία κρυ­βό­ταν ο Επτα­νή­σιος από τα Κύθη­ρα ιατρο­φι­λό­σο­φος και ποι­η­τής Γεώρ­γιος Μόρ­μο­ρης (1720–1790). […] Το ελλη­νι­κό κεί­με­νο ακτι­νο­βο­λεί μια αίσθη­ση εφη­βι­κής δρο­σιάς με γοη­τευ­τι­κό χιού­μορ και συναρ­πα­στι­κή γλώσ­σα, ανά­μει­ξη κοι­νής με ιδί­ω­μα των Κυθή­ρων, ενώ δεν λεί­πουν λόγια ή ψευ­δο­λό­για στοι­χεία. Η όλη σύν­θε­ση της παρά­στα­σης επι­διώ­κει να “φέρει” κάτι από τη γεύ­ση του ονεί­ρου, που άλλο­τε θα ρέπει προς έναν ευμε­νή εφιάλ­τη και άλλο­τε θα εκτι­νάσ­σε­ται προς μια ποι­η­τι­κή φάρ­σα”. Δια­σκευή κει­μέ­νου — Σκη­νο­θε­σία: Σπύ­ρος Α. Ευαγ­γε­λά­τος. Ανα­βί­ω­ση σκη­νο­θε­σί­ας: Κατε­ρί­να Ευαγ­γε­λά­του. Παί­ζουν οι Οδυσ­σέ­ας Παπα­σπη­λιό­που­λος, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώ­τη, Θανά­σης Κουρ­λα­μπάς, Θανά­σης Δήμου, Χρι-στιάν­να Μαν­τζου­ρά­νη, Θωμάς Γκα­γκάς, Γερά­σι­μος Σκα­φί­δας, Μάριος Σαρα­ντί­δης. Στο Ηρώ­δειο (Δ. Αρε­ο­πα­γί­του). Τηλ.: 210 3272000. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 5–40 ευρώ.

«Χαρ­το­πό­λε­μος» του Βαγ­γέ­λη Ρωμνιού

Ο «Χαρ­το­πό­λε­μος» του Βαγ­γέ­λη Ρωμνιού, σε σκη­νο­θε­σία Γιώρ­γου Παλού­μπη, παρου­σιά­ζε­ται στο θέα­τρο Γκλό­ρια στις 9.30 μ.μ.  Ιππο­κρά­τους 7

 

  • Διά­λε­ξη της Ιου­λί­τας Ηλιο­πού­λου με θέμα «Ο διά­λο­γος του Οδυσ­σέα Ελύ­τη με την αρχαιό­τη­τα μέσα από τις πλα­στι­κές τέχνες» στις 6 μ.μ. στο Αμφι­θέ­α­τρο του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μουσείου.
  • Προ­βο­λή έντε­κα ται­νιών animation Ελλή­νων και Ιτα­λών δημιουρ­γών υπό τον γενι­κό τίτλο «BLU» στις 5.30 μ.μ. στη Στέ­γη του Ιδρύ­μα­τος Ωνά­ση με ελεύ­θε­ρη είσοδο.
  • Παρου­σί­α­ση του βιβλί­ου «Εκκλη­ση προς τους Ευρω­παί­ους» του Στέ­φαν Τσβάιχ (εκδ. Μελά­νι) στις 8.30 μ.μ. στον «Ιανό» (Στα­δί­ου 24). Μιλούν οι Εφη Γαζή, Ηλί­ας Μαγκλί­νης και Πανα­γής Παναγιωτόπουλος.
  • Κινέ­ζοι και Ελλη­νες καλ­λι­τέ­χνες συμπράτ­τουν στη συναυ­λία «China meets Greece» στις 7.30 μ.μ. στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθηνών.
  • Η ομά­δα Kursk παρου­σιά­ζει την παρά­στα­ση «Lenz» του Georg Buchner στις 8.30 μ.μ. στην Αυλή του ΜΙΕΤ (Θου­κυ­δί­δου 13, Πλά­κα) με ελεύ­θε­ρη είσοδο.
  • Eναρ­ξη έκθε­σης της Ελέ­νης Γαλά­νη με τίτλο «Το ανα­το­λι­κό τέλος» στις 7.30 μ.μ. στο «TAF» (Νορ­μα­νού 5).
  • Περιο­δι­κή έκθε­ση με τίτλο «Οταν η τέχνη γίνε­ται ιερή. Εβραϊ­κά κει­μή­λια από τα Ιωάν­νι­να» πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο Μου­σείο Αργυ­ρο­τε­χνί­ας, στα Ιωάν­νι­να, έως τις 11 Ιανουαρίου.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο