Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τετάρτη 25 Απριλίου

ΘΕΑΤΡΟ

Οι διά­ση­μες «Γάτες» στο Θέα­τρο Ελλη­νι­κός Κόσμος

Στον ετή­σιο χορό των Jellicle Cats και εν ανα­μο­νή της ανα­κοί­νω­σης του ονό­μα­τος της γάτας που θα ξανα­γεν­νη­θεί και θα ζήσει μια νέα ζωή, οι γάτες δια­σκε­δά­ζουν διη­γού­με­νες παλιές ιστο­ρί­ε­ςΈ­να από τα δια­ση­μό­τε­ρα μιού­ζι­καλ όλων των επο­χών οι «Γάτες» του Aντριου Λόϋντ Γουέμπερ,οι πρω­τα­γω­νι­στές της μαγευ­τι­κής ποί­η­σης του T.Σ. Έλιοτ, θα τρα­γου­δή­σουν για πρώ­τη φορά στα ελλη­νι­κά. Σκη­νο­θε­σία: Δημή­τρης Μαλισ­σό­βας .Από­δο­ση κει­μέ­νου :Γερά­σι­μος Ευαγγελάτος.Στο ρόλο της Grizabella η Σόνια Θεο­δω­ρί­δου. Gus ο Κώστας Αρζόγλου.Πριν και μετά τη λήξη της παρά­στα­σης, όλοι οι συντε­λε­στές θα είναι δια­θέ­σι­μοι να απα­ντή­σουν στις ερω­τή­σεις του κοι­νού. Θέα­τρον Κέντρου Πολι­τι­σμού «Ελλη­νι­κός Κόσμος»:Πειραιώς 254, Ταύ­ρος. Eισι­τή­ρια από 49 ευρώ έως 10 ευρώ­Ώ­ρα. 20.00

Ντε­φι­λέ στο Εθνι­κό Θέατρο

Δέκα πρό­σω­πα φορούν και παρου­σιά­ζουν γυναι­κεία κοστού­μια του Εθνι­κού Θεά­τρου από το 1932 έως και το 2018. Μια πασα­ρέ­λα με τους μεγα­λύ­τε­ρους γυναι­κεί­ους ρόλους του παγκό­σμιου ρεπερ­το­ρί­ου, σπου­δαί­ες γυναί­κες ηθο­ποιούς, συγ­γρα­φείς, ενδυ­μα­το­λό­γους, ποι­ή­τριες, ενδύ­τριες κ.ά., έτσι όπως τις είδε και τις έντυ­σε το Εθνι­κό Θέα­τρο τον 20ό αιώ­να και τα πρώ­τα χρό­νια του 21ου αιώνα.Περφόρμανς των Βάσιας Αττα­ριάν, Μαρί­ας Φιλίνη.Ερμηνεύουν οι Ειρ. Γεωρ­γα­λά­κη, Ρ. Καλο­κύ­ρης, Μ. Φιλί­νη, Κ. Μαυ­ρο­γε­ώρ­γη. .Εθνι­κό Θέα­τρο Rex/ Σκη­νή Κοτο­πού­λη: Πανε­πι­στη­μί­ου 48.Τηλ : 2103305074 Ώρα 20.00 Διάρ­κεια παρά­στα­σης 180 λεπτά

Εκδήλωση της ΕΣΗΕΑ «Νίκος Καζαντζάκης Ο ταξιδευτής»

Ο Νίκος Καζαν­τζά­κης, όπως είναι γνω­στό, δεν υπήρ­ξε μόνο ποι­η­τής, μυθι­στο­ριο­γρά­φος, θεα­τρι­κός συγ­γρα­φέ­ας, δοκι­μιο­γρά­φος, μετα­φρα­στής. Υπήρ­ξε και ταξι­δευ­τής, δημοσιογράφος/ αντα­πο­κρι­τής ελλη­νι­κών και ξένων εφη­με­ρί­δων, στην Ελλά­δα, αλλά κυρί­ως στο εξω­τε­ρι­κό, σε επο­χές που τα ταξί­δια ήταν μακρο­χρό­νια, δαπα­νη­ρά και ριψοκίνδυνα.

Αυτή την δρα­στη­ριό­τη­τα του Καζαν­τζά­κη θα επι­χει­ρή­σει να ανα­δεί­ξει η εκδή­λω­ση που οργα­νώ­νει το Μορ­φω­τι­κό Ίδρυ­μα της ΕΣΗΕΑ. Θα μιλή­σουν ο συγ­γρα­φέ­ας Βασί­λης Βασι­λι­κός, ο καθη­γη­τής και επι­στη­μο­νι­κός σύμ­βου­λος των εκδό­σε­ων Καζαν­τζά­κη Νίκος Μαθιου­δά­κης, ο δημο­σιο­γρά­φος — συγ­γρα­φέ­ας Γιάν­νης Ν. Μπα­σκό­ζος και η συγ­γρα­φέ­ας, καθη­γή­τρια της Νομι­κής Λένα Διβάνη.Αίθουσα Εκδη­λώ­σε­ων ΕΣΗΕΑ: Ακα­δη­μί­ας 20 (α΄ όροφος).Τηλ. 210–3675430‑1.Ώρα 19.00 Είσο­δος ελεύθερη

 ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθε­ση χαρακτικής

Πρω­τό­τυ­πα χαρα­κτι­κά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλί­ων» ή με τον ελλη­νι­κό δόκι­μο όρο «Βιβλιό­ση­μο») συγκε­ντρώ­νει η έκθε­ση Ex-libris που διορ­γα­νώ­νει το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος. Στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο «Μελί­να» :Ηρα­κλει­δών 66 και Θεσ­σα­λο­νί­κης, Θησείο, παλιό πιλο­ποιείο Ηλία Που­λό­που­λου). Ώρα 19.30 Η είσο­δος είναι ελεύθερη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγρα­φι­κή, η εικο­νο­γρά­φη­ση και οι παράλ­λη­λες διαδρομές

Στην έκθε­ση που διορ­γα­νώ­νει η Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρου­σιά­ζο­νται έργα και τεκ­μή­ρια από το πλου­σιό­τα­το αρχείο του ζωγρά­φου, που ανή­κει στο γιο του καλ­λι­τέ­χνη Νίκο Νικο­λι­νά­κο. Το κοι­νό θα έχει την ευκαι­ρία να γνω­ρί­σει ιδιαί­τε­ρες πλευ­ρές του ζωγρα­φι­κού έργου του και να απο­κτή­σει μια εικό­να της ακμαί­ας πολυ­μέ­ρειάς του μέσα από εικο­νο­γρα­φι­κές, γελοιο­γρα­φι­κές και γρα­φι­στι­κές δημιουρ­γί­ες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραι­δε­στού 32 & Π. Τσαλ­δά­ρη, Νίκαια

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθηνών»

Λόγω μαζι­κής προ­σέ­λευ­σης του κοι­νού, παρα­τεί­νο­νται οι προ­βο­λές του ντο­κι­μα­ντέρ «Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθη­νών» στον κινη­μα­το­γρά­φο «Μικρό­κο­σμος» (Λεω­φό­ρου Συγ­γρού 106). Το ντο­κι­μα­ντέρ προ­βάλ­λε­ται καθη­με­ρι­νά από την Πέμ­πτη στις 19.00.

Πρό­κει­ται για ένα ντο­κι­μα­ντέρ για την ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση την περί­ο­δο της Κατο­χής στην Αθή­να (1941-’44). 14 αφη­γή­σεις. 14 ιστο­ρί­ες. Ένας λαός ενά­ντια στους Ιτα­λούς και Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους. Ένα ντο­κι­μα­ντέρ για τη συλ­λο­γι­κή μνήμη…

Σκη­νο­θε­σία: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Γιάν­νης Ξυδάς. Ερευ­να — Σενά­ριο: Γιάν­νης Ξυδάς. Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξε­λός. Διεύ­θυν­ση φωτο­γρα­φί­ας — Μοντάζ: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός. Ηχο­λη­ψία — Μιξάζ: Ανδρέ­ας Γκό­βας. Πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή: drog_A_tek. Κάμε­ρα: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Χρή­στος Πανά­γος. Απο­μα­γνη­το­φώ­νη­ση: Σέβη Σαλα­γιάν­νη. Μετά­φρα­ση — Υπο­τι­τλι­σμός: Ηλί­ας Διά­με­σης. Γρα­φι­στι­κή επιμέλεια:Κώστας Μηνα­ΐ­δης. Παρα­γω­γή: Ομά­δα Συλ­λο­γι­κή Μνήμη.

Αφιέρωμα στον Βιτόριο Ταβιάνι

Μέχρι και την Τετάρ­τη 25 Απρι­λί­ου στον κινη­μα­το­γρά­φο ΑΣΤΟΡ.

Τιμώ­ντας τον μεγά­λο δημιουρ­γό Βιτό­ριο Ταβιά­νι, που έφυ­γε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, η εται­ρεία WEIRD WAVE, προ­βάλ­λει μέχρι και την Τετάρ­τη 25 Απρι­λί­ου στον κινη­μα­το­γρά­φο ΑΣΤΟΡ (Στα­δί­ου 28), κάθε από­γευ­μα στις 18.00, την ται­νία «Θαυ­μά­σιος Βοκά­κιος», την προ­τε­λευ­ταία ται­νία που σκη­νο­θέ­τη­σε μαζί με τον αδελ­φό του Πάο­λο το 2015.
Η τελευ­ταία ται­νία των αδελ­φών Ταβιά­νι «Ουρά­νιο Τόξο» (RAINBOW — A private affair / UNA QUESTIONE PRIVATA) θα κυκλο­φο­ρή­σει από την WEIRD WAVE, στην επό­με­νη κινη­μα­το­γρα­φι­κή σεζόν, από τον Σεπτέμ­βριο του 2018.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο