Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 28 Απριλίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Βασί­λης Παπα­κων­στα­ντί­νου «Οι φωνές των ποιητών»

Στην Ελλά­δα της κρί­σης, της προ­σφυ­γιάς εκεί­νων που φεύ­γουν για μια καλύ­τε­ρη τύχη και εκεί­νων που έρχο­νται και εγκλω­βί­ζο­νται σ’ αυτήν. Ο Βασί­λης Παπα­κων­στα­ντί­νου αντι­πα­ρα­θέ­τει σε όλες τις αντι­ξο­ό­τη­τες μια μου­σι­κή παρά­στα­ση-αφιέ­ρω­μα στους Έλλη­νες ποι­η­τές και συν­θέ­τες, πλαι­σιω­μέ­νος από δύο πιά­να και ένα βιο­λί. Πιά­νο: Ανδρέ­ας Απο­στό­λου. Μπά­σο: Βαγ­γέ­λης Πατε­ρά­κης. Βιο­λί-τρα­γού­δι: Μαί­ρη Μπρό­ζη. Κρεμ­λί­νο (Καρα­ΐ­σκου 119, Κέντρο Πει­ραιά, τηλ. 2104100010). Ώρα: 22.30.

Παρά­τα­ση για τέσ­σε­ρις ακό­μα παρα­στά­σεις παίρ­νει το «Μπελ Ρεβ»

Τα όμορ­φα όνει­ρα συνε­χί­ζο­νται… Το «Μπελ Ρεβ» παίρ­νει παρά­τα­ση για 4 ακό­μη μονα­δι­κές παρα­στά­σεις. Τα Σάβ­βα­τα 21 και 28 Απρί­λη και την Παρα­σκευή 4 και το Σάβ­βα­το 5 Μάη.

Η πιο ιδιαί­τε­ρη παρά­στα­ση της Νατάσ­σας Μπο­φί­λιου, του Θέμη Καρα­μου­ρα­τί­δη και του Γερά­σι­μου Ευαγ­γε­λά­του ανε­βαί­νει ξανά στο «Γκά­ζι LIVE» (Ιερά Οδός 11). Ένα ιδιό­τυ­πο ρεσι­τάλ για φωνή και ορχή­στρα, με ιδιαί­τε­ρη λάμ­ψη, συναρ­πα­στι­κό ήχο και ερμη­νευ­τι­κό πάθος.

«Άνοι­ξη βιδω­τό φιλί» (Ο. Ελύ­της – Τα ετεροθαλή)

Κύκλος ανοι­ξιά­τι­κων συναυ­λιών αφιε­ρω­μέ­νων στο σύγ­χρο­νο ελλη­νι­κό τραγούδι.

Στην αίθου­σα «Κ. Παλα­μάς» του ιστο­ρι­κού φιλο­λο­γι­κού συλ­λό­γου, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν συναυ­λί­ες αφιε­ρω­μέ­νες σε σπου­δαί­ους Έλλη­νες συν­θέ­τες και ποι­η­τές από τις 21/04 εώς και τις 26/05 με την συμ­με­το­χή ταλα­ντού­χων ερμη­νευ­τών της νεό­τε­ρης γενιάς.

ΘΕΑΤΡΟ

Στα ξένα Έλλη­νας και στην Ελλά­δα «ξένος»

Το έργο του Θανά­ση Σκρου­μπέ­λου σκη­νο­θε­τεί ο Γιώρ­γος Σουξές.Μια παρά­στα­ση για την ιστο­ρία ενός μετα­νά­στη με ανα­φο­ρά στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία και στην ξενι­τιά, στις σχέ­σεις των λαών, στην ίδια την ζωή! Η δρά­ση τοπο­θε­τεί­ται στη Γερ­μα­νία τη δεκα­ε­τία του ’60, αλλά δεν ξεκι­νά από εκεί…Ερμηνεύουν οι Λευ­τέ­ρης Ελευ­θε­ρί­ου και Γιώρ­γος Σου­ξές. Θέα­τρο Αθη­νών: Βου­κου­ρε­στί­ου 10 .Τηλ.2103312313, 2121050020 Ώρα 21.15 Εισι­τή­ρια 15 ευρώ, 12 ευρώ. Διάρ­κεια παρά­στα­σης 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Κάσ­συ

Τέσ­σε­ρις γυναί­κες ηθο­ποιοί (Μυρ­τώ Αλι­κά­κη, Αμα­λία Αρσέ­νη, Φαίη Ξυλά, Λένα Ουζου­νί­δου) συνα­ντούν τέσ­σε­ρις γυναί­κες σκη­νο­θέ­τες (Κίρ­κη Καρα­λή, Λιλ­λυ Μελε­μέ, Ρου­μπί­νη Μοσχο­χω­ρί­τη, Κυρια­κή Σπα­νού) και έτσι προ­κύ­πτει η θεα­τρι­κή «Κάσ­συ». Ένα έργο του Ανδρέα Φλου­ρά­κη, που έχει αφορ­μή την ιστο­ρία της μυθο­λο­γι­κής Κασ­σάν­δρας. Η «Κάσ­συ» είναι ένας αρχαιό­θε­μος μονό­λο­γος. Με βάση την τρα­γι­κή Κασ­σάν­δρα διε­ρευ­νά την τρα­γω­δία του ανθρώ­που, που ενώ ξέρει τις συνέ­πειες συγκε­κρι­μέ­νων επι­λο­γών του, εντού­τοις δεν μπο­ρεί ή δεν θέλει να τις εμπο­δί­σει. Από Μηχα­νής Θέα­τρο (Μετα­ξουρ­γείο, τηλ. 2105231131). Ώρα: 18.00.

ΒΙΒΛΙΟ

Τα μικρά βιβλιο­πω­λεία γιορτάζουν

Τα μικρά βιβλιο­πω­λεία ολό­κλη­ρης της Ελλά­δας σήμε­ρα ενώ­νο­νται και μέσα από ξεχω­ρι­στές εκδη­λώ­σεις συμ­με­τέ­χουν σε μια μεγά­λη γιορ­τή, την Ημέ­ρα Μικρών Βιβλιο­πω­λεί­ων. Με συναυ­λί­ες, πικ νικ, παντο­μί­μες, κυνή­για θησαυ­ρού κι άλλες πολ­λές εκδη­λώ­σεις για μικρούς και μεγά­λους. Για­τί τα μικρά βιβλιο­πω­λεία δεν είναι μόνο μαγα­ζιά. Είναι οι χώροι που αγα­πούν οι βιβλιό­φι­λοι, οι χώροι που φρο­ντί­ζουν για τους ανα­γνώ­στες κάθε γει­το­νιάς, οι χώροι που προ­ω­θούν τον πολι­τι­σμό και την ανά­γνω­ση σε κάθε γωνιά της Ελλά­δας. Είναι αυτά που προ­σφέ­ρουν ανοι­χτό­καρ­δα τη γνώ­ση και τις περι­πέ­τειες που κρύ­βει μέσα του κάθε βιβλίο.

Το πρό­γραμ­μα της Ημέ­ρας Μικρών Βιβλιο­πω­λεί­ων στην ιστο­σε­λί­δα www.littlebookstoresday.gr/ekdiloseis/

5ο Φεστι­βάλ Νέων Χορογραφών

Η Στέ­γη σε ανοι­χτό διά­λο­γο με τη νέα γενιά χορο­γρά­φων, την τέχνη και την κοι­νω­νία, φιλο­ξε­νεί για ένα διή­με­ρο τις χορο­γρα­φί­ες των Ελπί­δας Ορφα­νί­δου («Pharmacist or Balloonist»), Κατε­ρί­νας Ανδρέ­ου («BSTRD»), Ευαγ­γε­λί­ας Κολύ­ρα («Code bend time»), Ανδρο­νί­κης Μαρα­θά­κη («Hi Jack. Hijack!»), Χρή­στου Ξυρα­φά­κη & Andi Xhuma («Ok, that’s you..»).Σύλληψη και καλ­λι­τε­χνι­κή διεύ­θυν­ση Φεστι­βάλ Κάτια Αρφα­ρά. Στέ­γη Γραμ­μά­των και Τεχνών :Λεωφ. Ανδρέα Συγ­γρού 107. Τηλ. 21 0900 5800 Ώρα 19.30 Εισι­τή­ρια 7 ευρώ, 6 ευρώ και 5 ευρώ.

 

…Για τον Γιώργο Ιωάννου

Eκδή­λω­ση αφιε­ρω­μέ­νη στο έργο του σπου­δαί­ου λογο­τέ­χνη Γιώρ­γου Ιωάν­νου (1927–1985), πραγ­μα­το­ποιεί η Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη της Ελλά­δος, στο πλαί­σιο των εκδη­λώ­σε­ων Λόγου για την νεο­ελ­λη­νι­κή λογο­τε­χνία. Μια συζή­τη­ση ορι­σμέ­νων όψε­ων του έργου του Ιωάν­νου, δίνει ερέ­θι­σμα για να τον ξανα­δια­βά­σου­με. Εθνι­κή Βιβλιο­θή­κη της Ελλά­δος: Κέντρο Πολι­τι­σμού Ιδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος. Ώρα 19.30 Είσο­δος ελεύθερη

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθηνών»

Λόγω μαζι­κής προ­σέ­λευ­σης του κοι­νού, παρα­τεί­νο­νται οι προ­βο­λές του ντο­κι­μα­ντέρ «Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθη­νών» στον κινη­μα­το­γρά­φο «Μικρό­κο­σμος» (Λεω­φό­ρου Συγ­γρού 106). Το ντο­κι­μα­ντέρ προ­βάλ­λε­ται καθη­με­ρι­νά από την Πέμ­πτη στις 19.00.

Πρό­κει­ται για ένα ντο­κι­μα­ντέρ για την ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση την περί­ο­δο της Κατο­χής στην Αθή­να (1941-’44). 14 αφη­γή­σεις. 14 ιστο­ρί­ες. Ένας λαός ενά­ντια στους Ιτα­λούς και Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους. Ένα ντο­κι­μα­ντέρ για τη συλ­λο­γι­κή μνήμη…

Σκη­νο­θε­σία: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Γιάν­νης Ξυδάς. Ερευ­να — Σενά­ριο: Γιάν­νης Ξυδάς. Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξε­λός. Διεύ­θυν­ση φωτο­γρα­φί­ας — Μοντάζ: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός. Ηχο­λη­ψία — Μιξάζ: Ανδρέ­ας Γκό­βας. Πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή: drog_A_tek. Κάμε­ρα: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Χρή­στος Πανά­γος. Απο­μα­γνη­το­φώ­νη­ση: Σέβη Σαλα­γιάν­νη. Μετά­φρα­ση — Υπο­τι­τλι­σμός: Ηλί­ας Διά­με­σης. Γρα­φι­στι­κή επιμέλεια:Κώστας Μηνα­ΐ­δης. Παρα­γω­γή: Ομά­δα Συλ­λο­γι­κή Μνήμη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ η ζωγρα­φι­κή, η εικο­νο­γρά­φη­ση και οι παράλ­λη­λες διαδρομές

Στην έκθε­ση που διορ­γα­νώ­νει η Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη παρου­σιά­ζο­νται έργα και τεκ­μή­ρια από το πλου­σιό­τα­το αρχείο του ζωγρά­φου, που ανή­κει στο γιο του καλ­λι­τέ­χνη Νίκο Νικο­λι­νά­κο. Το κοι­νό θα έχει την ευκαι­ρία να γνω­ρί­σει ιδιαί­τε­ρες πλευ­ρές του ζωγρα­φι­κού έργου του και να απο­κτή­σει μια εικό­να της ακμαί­ας πολυ­μέ­ρειάς του μέσα από εικο­νο­γρα­φι­κές, γελοιο­γρα­φι­κές και γρα­φι­στι­κές δημιουρ­γί­ες του καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ
“ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ”
Ραι­δε­στού 32 & Π. Τσαλ­δά­ρη, Νίκαια

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο