Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Παρασκευή 18 Μαΐου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο κύκλος «Μάνος Χατζι­δά­κις» της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής συνεχίζεται

Ο κύκλος «Μάνος Χατζι­δά­κις» της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής συνε­χί­ζε­ται με την παρου­σί­α­ση των έργων «15 εσπε­ρι­νοί» και «Μυθο­λο­γία», στην Εναλ­λα­κτι­κή Σκη­νή της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής στο Κέντρο Πολι­τι­σμού – Ιδρυ­μα «Σταύ­ρος Νιάρ­χος», στις 10, 16, 18 και 19 Μάη. Η καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια ανή­κει στον Γιώρ­γο Χατζιδάκι.

«Άνοι­ξη βιδω­τό φιλί» (Ο. Ελύ­της – Τα ετεροθαλή)

Κύκλος ανοι­ξιά­τι­κων συναυ­λιών αφιε­ρω­μέ­νων στο σύγ­χρο­νο ελλη­νι­κό τραγούδι.

Στην αίθου­σα «Κ. Παλα­μάς» του ιστο­ρι­κού φιλο­λο­γι­κού συλ­λό­γου, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν συναυ­λί­ες αφιε­ρω­μέ­νες σε σπου­δαί­ους Έλλη­νες συν­θέ­τες και ποι­η­τές από τις 21/04 εώς και τις 26/05 με την συμ­με­το­χή ταλα­ντού­χων ερμη­νευ­τών της νεό­τε­ρης γενιάς.

ΒΙΒΛΙΟ

«Γράμ­μα­τα σπου­δά­μα­τα», Διο­νύ­ση Ξενάκη

Οι Εκδό­σεις Εντύ­ποις και ο Διο­νύ­σης Ξενά­κης σας προ­σκα­λούν στην παρου­σί­α­ση του βιβλί­ου «Γράμ­μα­τα σπου­δά­μα­τα», που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την Παρα­σκευή 18 Μαΐ­ου 2018, στις 20:00 στο Polis Art Cafe, Πεσμα­τζό­γλου 5, Αθήνα.

  Διεθνής Ημέρα Μουσείων & Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2018 στο Μουσείο Ακρόπολης

Tη Διε­θνή Ημέ­ρα Μου­σεί­ων, την Παρα­σκευή 18/5, το Μου­σείο Ακρό­πο­λης (Διο­νυ­σί­ου Αρε­ο­πα­γί­του 15) θα είναι ανοι­χτό από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βρά­δυ με ελεύ­θε­ρη είσο­δο τόσο στη μόνι­μη έκθε­ση όσο και στην περιο­δι­κή έκθε­ση “Ελευ­σί­να. Τα μεγά­λα μυστή­ρια”. Για να τιμή­σει την ημέ­ρα αυτή, το Μου­σείο θα κυκλο­φο­ρή­σει ανα­μνη­στι­κό μετάλ­λιο που έκο­ψε σε συνερ­γα­σία με το Εθνι­κό Νομι­σμα­το­κο­πείο, το οποίο είναι εμπνευ­σμέ­νο από το κυνη­γε­τι­κό σκυ­λί της Ακρό­πο­λης. Η καρ­το­λί­να με το ανα­μνη­στι­κό μετάλ­λιο θα είναι δια­θέ­σι­μη για τους επι­σκέ­πτες στα Πωλη­τή­ρια του Μου­σεί­ου. Το Σάβ­βα­το 19/5, το Μου­σείο θα γιορ­τά­σει την Ευρω­παϊ­κή Νύχτα Μου­σεί­ων με ελεύ­θε­ρη είσο­δο από τις 8 το βρά­δυ έως τα μεσά­νυ­χτα. Στις 8:30 μ.μ., το Κουαρ­τέ­το Εγχόρ­δων Αθη­νών θα ερμη­νεύ­σει έργα από τους μεγά­λους συνθέτες.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Γλά­ρος» στο Υπόγειο

Το εμβλη­μα­τι­κό έργο του Αντον Τσέ­χοφ «Ο Γλά­ρος», που εγκαι­νί­α­σε το Θέα­τρο Τέχνης της Μόσχας, ανε­βαί­νει για πρώ­τη φόρα στο Υπό­γειο του Θεά­τρου Τέχνης «Κάρο­λος Κουν» (Πεσμα­ζό­γλου 5, τηλέ­φω­νο 2103228706), με έναν θία­σο εξαι­ρε­τι­κών ηθοποιών.

«Μορ­φές Έκφρα­σης» παρου­σιά­ζουν το θεα­τρι­κό έργο «Ευ-γενιά»

Οι «Μορ­φές Έκφρα­σης» παρου­σιά­ζουν το θεα­τρι­κό έργο «Ευ-γενιά» σε κεί­με­νο και σκη­νο­θε­σία της Άννας Σεβα­στής Τζί­μα. Η καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια είναι του Θωμά Κιν­δύ­νη και η διδα­σκα­λία ρόλων του Ανδρο­κλή Δεληο­λά­νη. Την πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή της παρά­στα­σης υπο­γρά­φει ο Πανα­γιώ­της Μπερ­λής από τα Διά­φα­να Κρίνα.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εργα των Γιάν­νη Βαλυ­ρά­κη, Μαρ­σέ­λο Ρικάρ­ντο Ζεμπά­λος, Πολ Οζ συνα­ντιού­νται στην έκθε­ση «Crossroads» της Blender Gallery στις 7 μ.μ. Ζησι­μο­πού­λου 4, Γλυφάδα

Εκθε­ση ζωγραφικής 

Εκθε­ση ζωγρα­φι­κής των Ουρα­νί­ας Βολο­νά­κη και Εύας Μελά, γκα­λε­ρί Χρυ­σό­θε­μις, Καλο­γρέ­ζης 14 Χαλάν­δρι. Εγκαί­νια: Παρα­σκευή 18 Μαϊ­ου 2018, ώρα 19.30

Έκθε­ση χαρακτικής

Πρω­τό­τυ­πα χαρα­κτι­κά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλί­ων» ή με τον ελλη­νι­κό δόκι­μο όρο «Βιβλιό­ση­μο») συγκε­ντρώ­νει η έκθε­ση Ex-libris που διορ­γα­νώ­νει το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος. Στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο «Μελί­να» :Ηρα­κλει­δών 66 και Θεσ­σα­λο­νί­κης, Θησείο, παλιό πιλο­ποιείο Ηλία Που­λό­που­λου). Ώρα 19.30 Η είσο­δος είναι ελεύθερη.

Δύο κεντή­μα­τα

«ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΚΟΣ — ΑΝΤΙΟΠΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΔΥΟ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ» στο Μου­σείο Μπενάκη/Κλωστοϋφαντουργία Μέντης.

Η έκθε­ση περι­λαμ­βά­νει δύο κεντή­μα­τα που υλο­ποι­ή­θη­καν από το 2013 έως το 2016, με τίτλους «Κέντη­μα I: Le merveilleux tableau d’ Edvard Munch a Paris» και «Το κέντη­μα ΙI», τα οποία απο­τε­λούν προ­ϊ­όν συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ του εικα­στι­κού Στέ­φα­νου Ρόκου και της αρχι­τε­κτό­νισ­σας Αντιό­πης Παντα­ζή. Με αφορ­μή την ατο­μι­κή του έκθε­ση «Η επο­χή του ηλε­κτρι­σμού», ο Στέ­φα­νος Ρόκος ζήτη­σε από την Αντιό­πη Παντα­ζή τη μετα­φο­ρά δύο ζωγρα­φι­κών έργων σε εργό­χει­ρο κι εκεί­νη τα ενέ­γρα­ψε σε κεντη­μέ­νη εκδοχή.

Διάρ­κεια έκθε­σης: 9/5 — 28/7/2018

Ωρες λει­τουρ­γί­ας: Τρί­τη έως Σάβ­βα­το: 10.00 — 15.00

Δευ­τέ­ρα και Κυρια­κή: Κλειστά

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθηνών»

Λόγω μαζι­κής προ­σέ­λευ­σης του κοι­νού, παρα­τεί­νο­νται οι προ­βο­λές του ντο­κι­μα­ντέρ «Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθη­νών» στον κινη­μα­το­γρά­φο «Μικρό­κο­σμος» (Λεω­φό­ρου Συγ­γρού 106). Το ντο­κι­μα­ντέρ προ­βάλ­λε­ται καθη­με­ρι­νά από την Πέμ­πτη στις 19.00.

Πρό­κει­ται για ένα ντο­κι­μα­ντέρ για την ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση την περί­ο­δο της Κατο­χής στην Αθή­να (1941-’44). 14 αφη­γή­σεις. 14 ιστο­ρί­ες. Ένας λαός ενά­ντια στους Ιτα­λούς και Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους. Ένα ντο­κι­μα­ντέρ για τη συλ­λο­γι­κή μνήμη…

Σκη­νο­θε­σία: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Γιάν­νης Ξυδάς. Ερευ­να — Σενά­ριο: Γιάν­νης Ξυδάς. Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξε­λός. Διεύ­θυν­ση φωτο­γρα­φί­ας — Μοντάζ: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός. Ηχο­λη­ψία — Μιξάζ: Ανδρέ­ας Γκό­βας. Πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή: drog_A_tek. Κάμε­ρα: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Χρή­στος Πανά­γος. Απο­μα­γνη­το­φώ­νη­ση: Σέβη Σαλα­γιάν­νη. Μετά­φρα­ση — Υπο­τι­τλι­σμός: Ηλί­ας Διά­με­σης. Γρα­φι­στι­κή επιμέλεια:Κώστας Μηνα­ΐ­δης. Παρα­γω­γή: Ομά­δα Συλ­λο­γι­κή Μνήμη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο