Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 19 Μαΐου

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Άνοι­ξη βιδω­τό φιλί» (Ο. Ελύ­της – Τα ετεροθαλή)

Κύκλος ανοι­ξιά­τι­κων συναυ­λιών αφιε­ρω­μέ­νων στο σύγ­χρο­νο ελλη­νι­κό τραγούδι.

Στην αίθου­σα «Κ. Παλα­μάς» του ιστο­ρι­κού φιλο­λο­γι­κού συλ­λό­γου, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν συναυ­λί­ες αφιε­ρω­μέ­νες σε σπου­δαί­ους Έλλη­νες συν­θέ­τες και ποι­η­τές από τις 21/04 εώς και τις 26/05 με την συμ­με­το­χή ταλα­ντού­χων ερμη­νευ­τών της νεό­τε­ρης γενιάς.

Ο κύκλος «Μάνος Χατζι­δά­κις» της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής συνεχίζεται

Ο κύκλος «Μάνος Χατζι­δά­κις» της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής συνε­χί­ζε­ται με την παρου­σί­α­ση των έργων «15 εσπε­ρι­νοί» και «Μυθο­λο­γία», στην Εναλ­λα­κτι­κή Σκη­νή της Εθνι­κής Λυρι­κής Σκη­νής στο Κέντρο Πολι­τι­σμού – Ιδρυ­μα «Σταύ­ρος Νιάρ­χος», στις 10, 16, 18 και 19 Μάη. Η καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια ανή­κει στον Γιώρ­γο Χατζιδάκι.

ΘΕΑΤΡΟ

Στα ξένα Έλλη­νας και στην Ελλά­δα «ξένος»

Το έργο του Θανά­ση Σκρου­μπέ­λου σκη­νο­θε­τεί ο Γιώρ­γος Σουξές.Μια παρά­στα­ση για την ιστο­ρία ενός μετα­νά­στη με ανα­φο­ρά στην ελλη­νι­κή κοι­νω­νία και στην ξενι­τιά, στις σχέ­σεις των λαών, στην ίδια την ζωή! Η δρά­ση τοπο­θε­τεί­ται στη Γερ­μα­νία τη δεκα­ε­τία του ’60, αλλά δεν ξεκι­νά από εκεί…Ερμηνεύουν οι Λευ­τέ­ρης Ελευ­θε­ρί­ου και Γιώρ­γος Σου­ξές. Θέα­τρο Αθη­νών: Βου­κου­ρε­στί­ου 10 .Τηλ.2103312313, 2121050020 Ώρα 21.15 Εισι­τή­ρια 15 ευρώ, 12 ευρώ. Διάρ­κεια παρά­στα­σης 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα.

Κάσ­συ

Τέσ­σε­ρις γυναί­κες ηθο­ποιοί (Μυρ­τώ Αλι­κά­κη, Αμα­λία Αρσέ­νη, Φαίη Ξυλά, Λένα Ουζου­νί­δου) συνα­ντούν τέσ­σε­ρις γυναί­κες σκη­νο­θέ­τες (Κίρ­κη Καρα­λή, Λιλ­λυ Μελε­μέ, Ρου­μπί­νη Μοσχο­χω­ρί­τη, Κυρια­κή Σπα­νού) και έτσι προ­κύ­πτει η θεα­τρι­κή «Κάσ­συ». Ένα έργο του Ανδρέα Φλου­ρά­κη, που έχει αφορ­μή την ιστο­ρία της μυθο­λο­γι­κής Κασ­σάν­δρας. Η «Κάσ­συ» είναι ένας αρχαιό­θε­μος μονό­λο­γος. Με βάση την τρα­γι­κή Κασ­σάν­δρα διε­ρευ­νά την τρα­γω­δία του ανθρώ­που, που ενώ ξέρει τις συνέ­πειες συγκε­κρι­μέ­νων επι­λο­γών του, εντού­τοις δεν μπο­ρεί ή δεν θέλει να τις εμπο­δί­σει. Από Μηχα­νής Θέα­τρο (Μετα­ξουρ­γείο, τηλ. 2105231131). Ώρα: 18.00.

 «Μορ­φές Έκφρα­σης» παρου­σιά­ζουν το θεα­τρι­κό έργο «Ευ-γενιά»

Οι «Μορ­φές Έκφρα­σης» παρου­σιά­ζουν το θεα­τρι­κό έργο «Ευ-γενιά» σε κεί­με­νο και σκη­νο­θε­σία της Άννας Σεβα­στής Τζί­μα. Η καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια είναι του Θωμά Κιν­δύ­νη και η διδα­σκα­λία ρόλων του Ανδρο­κλή Δεληο­λά­νη. Την πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή της παρά­στα­σης υπο­γρά­φει ο Πανα­γιώ­της Μπερ­λής από τα Διά­φα­να Κρίνα.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθηνών»

Λόγω μαζι­κής προ­σέ­λευ­σης του κοι­νού, παρα­τεί­νο­νται οι προ­βο­λές του ντο­κι­μα­ντέρ «Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθη­νών» στον κινη­μα­το­γρά­φο «Μικρό­κο­σμος» (Λεω­φό­ρου Συγ­γρού 106). Το ντο­κι­μα­ντέρ προ­βάλ­λε­ται καθη­με­ρι­νά από την Πέμ­πτη στις 19.00.

Πρό­κει­ται για ένα ντο­κι­μα­ντέρ για την ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση την περί­ο­δο της Κατο­χής στην Αθή­να (1941-’44). 14 αφη­γή­σεις. 14 ιστο­ρί­ες. Ένας λαός ενά­ντια στους Ιτα­λούς και Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους. Ένα ντο­κι­μα­ντέρ για τη συλ­λο­γι­κή μνήμη…

Σκη­νο­θε­σία: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Γιάν­νης Ξυδάς. Ερευ­να — Σενά­ριο: Γιάν­νης Ξυδάς. Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξε­λός. Διεύ­θυν­ση φωτο­γρα­φί­ας — Μοντάζ: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός. Ηχο­λη­ψία — Μιξάζ: Ανδρέ­ας Γκό­βας. Πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή: drog_A_tek. Κάμε­ρα: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Χρή­στος Πανά­γος. Απο­μα­γνη­το­φώ­νη­ση: Σέβη Σαλα­γιάν­νη. Μετά­φρα­ση — Υπο­τι­τλι­σμός: Ηλί­ας Διά­με­σης. Γρα­φι­στι­κή επιμέλεια:Κώστας Μηνα­ΐ­δης. Παρα­γω­γή: Ομά­δα Συλ­λο­γι­κή Μνήμη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθε­ση ζωγραφικής 

Εκθε­ση ζωγρα­φι­κής των Ουρα­νί­ας Βολο­νά­κη και Εύας Μελά, γκα­λε­ρί Χρυ­σό­θε­μις, Καλο­γρέ­ζης 14 Χαλάν­δρι.

Έκθε­ση χαρακτικής

Πρω­τό­τυ­πα χαρα­κτι­κά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλί­ων» ή με τον ελλη­νι­κό δόκι­μο όρο «Βιβλιό­ση­μο») συγκε­ντρώ­νει η έκθε­ση Ex-libris που διορ­γα­νώ­νει το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος. Στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο «Μελί­να» :Ηρα­κλει­δών 66 και Θεσ­σα­λο­νί­κης, Θησείο, παλιό πιλο­ποιείο Ηλία Που­λό­που­λου). Ώρα 19.30 Η είσο­δος είναι ελεύθερη.

Δύο κεντήματα

«ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΟΚΟΣ — ΑΝΤΙΟΠΗ ΠΑΝΤΑΖΗ ΔΥΟ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑ» στο Μου­σείο Μπενάκη/Κλωστοϋφαντουργία Μέντης.

Η έκθε­ση περι­λαμ­βά­νει δύο κεντή­μα­τα που υλο­ποι­ή­θη­καν από το 2013 έως το 2016, με τίτλους «Κέντη­μα I: Le merveilleux tableau d’ Edvard Munch a Paris» και «Το κέντη­μα ΙI», τα οποία απο­τε­λούν προ­ϊ­όν συνερ­γα­σί­ας μετα­ξύ του εικα­στι­κού Στέ­φα­νου Ρόκου και της αρχι­τε­κτό­νισ­σας Αντιό­πης Παντα­ζή. Με αφορ­μή την ατο­μι­κή του έκθε­ση «Η επο­χή του ηλε­κτρι­σμού», ο Στέ­φα­νος Ρόκος ζήτη­σε από την Αντιό­πη Παντα­ζή τη μετα­φο­ρά δύο ζωγρα­φι­κών έργων σε εργό­χει­ρο κι εκεί­νη τα ενέ­γρα­ψε σε κεντη­μέ­νη εκδοχή.

Διάρ­κεια έκθε­σης: 9/5 — 28/7/2018

Ωρες λει­τουρ­γί­ας: Τρί­τη έως Σάβ­βα­το: 10.00 — 15.00

Δευ­τέ­ρα και Κυρια­κή: Κλειστά

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο