Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Κυριακή 20 Μαΐου

«Ο Νέος της Μαντίνειας» στο Αθέατο Μουσείο

Το Αθέ­α­το Μου­σείο είναι δρά­ση του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μου­σεί­ου που προ­βάλ­λει επι­λεγ­μέ­νες αρχαιό­τη­τες από τον κόσμο των απο­θη­κών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διε­θνής Ημέ­ρα Μου­σεί­ων στο Μου­σείο Γου­λαν­δρή Φυσι­κής Ιστορίας

Με αφορ­μή τον εορ­τα­σμό της Διε­θνούς Ημέ­ρας Μου­σεί­ων για το 2018, που φέτος έχει τίτλο: «Μου­σεία και (δια)δίκτυα. Νέες προ­σεγ­γί­σεις, νέο κοι­νό», το Μου­σείο Γου­λαν­δρή Φυσι­κής Ιστο­ρί­ας συνερ­γά­ζε­ται με φορείς και οργα­νι­σμούς που επι­δρούν στο φυσι­κό περι­βάλ­λον και το ανα­δει­κνύ­ουν, παρου­σιά­ζο­ντας πτυ­χές της δρα­στη­ριό­τη­τάς τους. Μια δια­δρο­μή στον χρό­νο, από την ελλη­νι­κή μυθο­λο­γία έως τις σύγ­χρο­νες εξο­ρυ­κτι­κές μεθό­δους, αλλά και ένα πραγ­μα­τι­κό οδοι­πο­ρι­κό από την Κολομ­βία έως τη Γη του Πυρός, ανα­δει­κνύ­ουν την παρα­δο­σια­κή σχέ­ση και αλλη­λε­πί­δρα­ση του ανθρώ­που με το φυσι­κό του περι­βάλ­λον. Μου­σείο Γου­λαν­δρή Φυσι­κής Ιστο­ρί­ας — Κέντρο ΓΑΙΑ: Λεβί­δου 13, Κηφι­σιά. 10 π.μ. — 3 μ.μ. με ελεύ­θε­ρη είσοδο.

ΟΠΕΡΑ

“Υπό­θε­ση Μακρό­που­λου” στην Εθνι­κή Λυρι­κή Σκηνή

Ένα από τα λυρι­κά αρι­στουρ­γή­μα­τα του 20ού αιώ­να, η Υπό­θε­ση Μακρό­που­λου του Λέος Γιά­να­τσεκ, έρχε­ται για πρώ­τη φορά στην Εθνι­κή Λυρι­κή Σκη­νή, στις 20, 23 και 25 Μαΐ­ου στην Αίθου­σα Σταύ­ρος Νιάρ­χος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, σε μου­σι­κή διεύ­θυν­ση Οντρέι Όλος και σκη­νο­θε­σία Γιάν­νη Χου­βαρ­δά. Το εμβλη­μα­τι­κό έργο του Γιά­να­τσεκ συν­δυά­ζει το υπαρ­ξια­κό δρά­μα με το φαντα­στι­κό στοι­χείο και μιλά για την ιστο­ρία της διά­ση­μης τρα­γου­δί­στριας Εμί­λιας Μάρ­τυ, μιας κυρί­ας τρια­κο­σί­ων ετών. Το μυστι­κό της αιώ­νιας νιό­της της κρύ­βε­ται σε ένα ελι­ξί­ριο το οποίο παρα­σκεύ­α­σε τον 16ο αιώ­να ο Κρη­τι­κός αλχη­μι­στής Ιερώ­νυ­μος Μακρό­που­λος, τότε στην υπη­ρε­σία του αυτο­κρά­το­ρα Ροδόλ­φου Β΄, και το οποίο δοκί­μα­σε πρώ­τα στην ίδια του την κόρη, την Ελί­να Μακρο­πού­λου. Ο Γιάν­νης Χου­βαρ­δάς υπο­γρά­φει τη σκη­νο­θε­σία της παρα­γω­γής, ισορ­ρο­πώ­ντας ανά­με­σα στις απο­χρώ­σεις του θρί­λερ και της επι­στη­μο­νι­κής φαντα­σί­ας. Εθνι­κή Λυρι­κή Σκη­νή (Ευρι­πί­δου και Λ.Συγγρού). Στις 20.00. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: από 10 έως 80 ευρώ.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

«Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθηνών»

Λόγω μαζι­κής προ­σέ­λευ­σης του κοι­νού, παρα­τεί­νο­νται οι προ­βο­λές του ντο­κι­μα­ντέρ «Οι παρ­τι­ζά­νοι των Αθη­νών» στον κινη­μα­το­γρά­φο «Μικρό­κο­σμος» (Λεω­φό­ρου Συγ­γρού 106). Το ντο­κι­μα­ντέρ προ­βάλ­λε­ται καθη­με­ρι­νά από την Πέμ­πτη στις 19.00.

Πρό­κει­ται για ένα ντο­κι­μα­ντέρ για την ΕΑΜι­κή Αντί­στα­ση την περί­ο­δο της Κατο­χής στην Αθή­να (1941-’44). 14 αφη­γή­σεις. 14 ιστο­ρί­ες. Ένας λαός ενά­ντια στους Ιτα­λούς και Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές και τους ντό­πιους συνερ­γά­τες τους. Ένα ντο­κι­μα­ντέρ για τη συλ­λο­γι­κή μνήμη…

Σκη­νο­θε­σία: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Γιάν­νης Ξυδάς. Ερευ­να — Σενά­ριο: Γιάν­νης Ξυδάς. Αφή­γη­ση: Ρήγας Αξε­λός. Διεύ­θυν­ση φωτο­γρα­φί­ας — Μοντάζ: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός. Ηχο­λη­ψία — Μιξάζ: Ανδρέ­ας Γκό­βας. Πρω­τό­τυ­πη μου­σι­κή: drog_A_tek. Κάμε­ρα: Ξενο­φώ­ντας Βαρ­δα­ρός, Χρή­στος Πανά­γος. Απο­μα­γνη­το­φώ­νη­ση: Σέβη Σαλα­γιάν­νη. Μετά­φρα­ση — Υπο­τι­τλι­σμός: Ηλί­ας Διά­με­σης. Γρα­φι­στι­κή επιμέλεια:Κώστας Μηνα­ΐ­δης. Παρα­γω­γή: Ομά­δα Συλ­λο­γι­κή Μνήμη.

 

ΘΕΑΤΡΟ

 Μια «μπα­σκε­τι­κή» κωμωδία

Ο «Εθνι­κός Ελλη­νο­ρώ­σων» των Αντώ­νη Τσιο­τσιό­που­λου και Γιώρ­γου Παλού­μπη ανε­βαί­νει στο Από Μηχα­νής Θέα­τρο. Πρό­κει­ται για μια κωμω­δία με πρω­τα­γω­νι­στές μια παρέα λίγο μεγα­λύ­τε­ρων παι­διών, που αγα­πούν το μπά­σκετ. Στις 5.15 μ.μ. / Ακα­δή­μου 13

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΡΓΟΥ

Εδώ και τρία χρό­νια, σε μια γει­το­νιά σε μια άκρη του δήμου της Αθή­νας, στο «Ελλη­νο­ρώ­σων», έξι φίλοι γύρω στα σαρά­ντα, μαζεύ­ο­νται, μια φορά τον μήνα, για ένα “μπα­σκε­τά­κι”. Το ραντε­βού συνή­θως πέφτει Σάβ­βα­το — εκεί, κατά το απο­γευ­μα­τά­κι — στο ίδιο πάντα ανοι­χτό γήπε­δο μπά­σκετ. Το κάνουν όπως λένε «για να ξεσκου­ριά­ζουν» …και να πίνουν μετά καμιά μπύ­ρα χωρίς ενο­χές. Και σήμε­ρα το ίδιο. Συνα­ντή­θη­καν, είπαν τα νέα τους, έκα­ναν το ζέστα­μά τους, πήραν την μπά­λα στα χέρια και το παι­χνί­δι άρχισε.

Ο Εθνι­κός Ελλη­νο­ρώ­σων είναι μία κωμω­δία, για τα παι­διά μιας γει­το­νιάς που λένε ότι μεγά­λω­σαν, για πρη­σμέ­νους αστρα­γά­λους, για πλη­γές που έκλει­σαν και για άλλες που μεί­ναν ανοι­χτές. Ένα έργο για ξεχει­λω­μέ­νες φανέ­λες, ξεφού­σκω­τες μπά­λες και εγκλή­μα­τα. Μετα­φο­ρι­κά και κυριο­λε­κτι­κά. Εξ’ αμε­λεί­ας και μη.

“Όταν ο άντρας φτά­νει στα σαρά­ντα, πρέ­πει να αρχί­σει να προ­σέ­χει” Michael Jordan

Το εμβλη­μα­τι­κό έργο του Αντον Τσέ­χοφ «Ο Γλά­ρος», που εγκαι­νί­α­σε το Θέα­τρο Τέχνης της Μόσχας, ανε­βαί­νει για πρώ­τη φόρα στο Υπό­γειο του Θεά­τρου Τέχνης «Κάρο­λος Κουν» (Πεσμα­ζό­γλου 5, τηλέ­φω­νο 2103228706), με έναν θία­σο εξαι­ρε­τι­κών ηθοποιών.

«Εύθυ­μες κυρά­δες του Ουίνδ­σορ» (Σαίξ­πηρ) στον χώρο Mask
Η κωμω­δία «Εύθυ­μες κυρά­δες του Ουίνδ­σορ» του Ουί­λιαμ Σαίξ­πηρ σε δια­σκευή μετά­φρα­ση Νίκης Τριανταφυλλίδη,εκδόσεις Βακ­χι­κόν, προ­σαρ­μο­σμέ­νη για να ανέ­βει με σύγ­χρο­νο τρό­πο σε bar theater σε σκη­νο­θε­σία Ζωής Τρια­ντα­φυλ­λί­δη,παί­ζε­ται για 2η συνε­χη χρονιά.Έχουν γρα­φτεί καλές κρι­τι­κές από τους κρι­τι­κούς θεά­τρου Λέαν­δρου Πολε­νά­κη και Κων­στα­ντί­νο Μπούρα.
Ο «Εκκλη­σια­στής» από την Όλια Λαζα­ρί­δου στο ΚΠΙΣΝ
Το Θεα­τρι­κό Ανα­λό­γιο του Κέντρου Πολι­τι­σμού Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος παρου­σιά­ζει ένα σημα­ντι­κό βιβλίο της παγκό­σμιας λογο­τε­χνί­ας, τον «Εκκλη­σια­στή», άγνω­στου συγ­γρα­φέα, που γρά­φτη­κε, όπως συνά­γε­ται, το δεύ­τε­ρο μισό του 3ου π.Χ. αιώ­να. Την Κυρια­κή των Βαΐ­ων, η Όλια Λαζα­ρί­δου, με την επι­μέ­λεια της σκη­νο­θέ­τη και θεα­τρο­λό­γου Έφης Θεο­δώ­ρου και με τη συνο­δεία του Αλέ­ξη Μαστι­χιά­δη στο τσέ­μπα­λο, θα απο­δώ­σει απο­σπά­σμα­τα του ιδιαί­τε­ρου αυτού κει­μέ­νου σε μετά­φρα­ση του Αλέ­ξαν­δρου Ίσα­ρη. Στο ΚΠΙΣΝ (Λεωφ. Συγ­γρού 364, Καλ­λι­θέα). Ώρα: 7.30 μμ. Είσο­δος ελεύθερη.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθε­ση ζωγραφικής 

Εκθε­ση ζωγρα­φι­κής των Ουρα­νί­ας Βολο­νά­κη και Εύας Μελά, γκα­λε­ρί Χρυ­σό­θε­μις, Καλο­γρέ­ζης 14 Χαλάν­δρι.

Έκθε­ση χαρακτικής

Πρω­τό­τυ­πα χαρα­κτι­κά έργα ex-libris ( «εκ των βιβλί­ων» ή με τον ελλη­νι­κό δόκι­μο όρο «Βιβλιό­ση­μο») συγκε­ντρώ­νει η έκθε­ση Ex-libris που διορ­γα­νώ­νει το Επι­με­λη­τή­ριο Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος. Στο Πολι­τι­στι­κό Κέντρο «Μελί­να» :Ηρα­κλει­δών 66 και Θεσ­σα­λο­νί­κης, Θησείο, παλιό πιλο­ποιείο Ηλία Που­λό­που­λου). Ώρα 19.30 Η είσο­δος είναι ελεύθερη.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο