Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδή­λω­ση της ΠΕΑΦΕ

Εκδή­λω­ση αφιε­ρω­μέ­νη στο ΕΑΜ διορ­γα­νώ­νει αύριο, Τετάρ­τη, στις 6 μ.μ., στο Μου­σείο Μακρο­νή­σου (Ασω­μά­των 31, Θησείο) η Πανελ­λή­νια Ενω­ση Αγω­νι­στών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ  Εκδή­λω­ση για τον Τσε

Ο Ελλη­νο­κου­βα­νι­κός Σύν­δε­σμος Φιλί­ας και Αλλη­λεγ­γύ­ης διορ­γα­νώ­νει εκδή­λω­ση για τα 50 χρό­νια από τη δολο­φο­νία του Ερνέ­στο Τσε Γκε­βά­ρα, αύριο Τετάρ­τη, στις 7 μ.μ., στην Αίθου­σα Εκδη­λώ­σε­ων του δημαρ­χεί­ου Και­σα­ρια­νής (οδός Βρυού­λων & Κλαζομενών).

Θα χαι­ρε­τί­σει η πρέ­σβει­ρα της Κού­βας στην Ελλά­δα, Σέλ­μις Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να, θα μιλή­σει ο πρό­ε­δρος του Συν­δέ­σμου, Νίκος Καραν­δρέ­ας, και θα προ­βλη­θεί ντο­κι­μα­ντέρ για τον Τσε.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ο συλ­λέ­κτης»

Το θρί­λερ «Ο συλ­λέ­κτης» που βασί­ζε­ται στο μυθι­στό­ρη­μα του Τζον Φόουλς παρου­σιά­ζει το θέα­τρο Πόλη σε σκη­νο­θε­σία Χρή­στου Καρα­σαβ­βί­δη στις 8.30 μ.μ. Φωκαί­ας 4 και Αρι­στο­τέ­λους, πλα­τεία Βικτωρίας

“Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην” στο θέα­τρο Σφενδόνη

Το θρυ­λι­κό έργο «Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην» ανε­βαί­νει για δεύ­τε­ρη σεζόν, υπό την σκη­νο­θε­τι­κή ματιά του Απόλ­λω­να Παπα­θε­ο­χά­ρη, με τη Ρού­λα Πατε­ρά­κη στο ρόλο της Μπέ­η­μπι Τζέ­ην και τη Μπέ­τυ Λιβα­νού στο ρόλο της Μπλανς. Το διά­ση­μο θρί­λερ του αμε­ρι­κά­νι­κου κινη­μα­το­γρά­φου είχε ενώ­σει αρι­στουρ­γη­μα­τι­κά δυο ιέρειες του Χόλυ­γουντ, την Μπέ­τυ Ντέ­η­βις και την Τζό­αν Κρώ­φορντ. Το «Τι απέ­γι­νε η Μπέ­η­μπι Τζέ­ην;» έγι­νε τερά­στια εμπο­ρι­κή επι­τυ­χία όταν βγή­κε στους κινη­μα­το­γρά­φους το 1962. Ήταν υπο­ψή­φιο για πέντε Όσκαρ, και ο ρόλος της Μπέ­η­μπι Τζέ­ην απο­τέ­λε­σε για την Ντέι­βις και την αίτια για την ενδέ­κα­τη υπο­ψη­φιό­τη­τα της για τα Όσκαρ. Θέα­τρο Σφεν­δό­νη (Μακρή 4, Πλά­κα). Στις 21.15. Τιμές εισι­τη­ρί­ων: από 10 έως 16 ευρώ.

ΣΙΝΕΜΑ

Κύκλος Σύγ­χρο­νου Ισπα­νι­κού Κινη­μα­το­γρά­φου στο Θέα­τρο της Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Ένωσης

To Ινστι­τού­το Θερ­βά­ντες της Αθή­νας, η Πρε­σβεία της Ισπα­νί­ας στην Αθή­να και η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Ένω­ση σε συνερ­γα­σία με τις εται­ρεί­ες δια­νο­μής Spentzos Film και Seven Films παρου­σιά­ζουν τον Κύκλο Σύγ­χρο­νου Ισπα­νι­κού Κινη­μα­το­γρά­φου 2017. Οι προ­βο­λές θα πραγ­μα­το­ποιού­νται τις πέντε Τετάρ­τες του Νοεμ­βρί­ου (1,8,15,22,29/11) στο Θέα­τρο της Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Ένω­σης. Στις 19:30. Όλες οι ται­νί­ες προ­βάλ­λο­νται με ελλη­νι­κούς υπό­τι­τλους. Είσο­δος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Εγκαί­νια της έκθε­σης φωτο­γρα­φί­ας «Περι­ή­γη­ση στην τελειό­τη­τα» του Πάο­λο Μορέ­λο στο Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο Δελ­φών.  Δελφοί

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυ­λία της Συμ­φω­νι­κής Ορχή­στρας Δήμου Αθη­ναί­ων «Αθή­να ελεύ­θε­ρη – Ενα μου­σι­κό ταξί­δι στην Αθή­να του 1944» στις 8.30 μ.μ. στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθηνών.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

Ο ελλη­νι­κός κόσμος μέσα από τις επιγραφές

Ξεκι­νά­ει το πρό­γραμ­μα μαθη­μά­των της η Αρχαιο­λο­γι­κή Εται­ρεία Αθη­νών, με τίτλο «Εν λίθοις φθεγ­γο­μέ­νοις. Ο ελλη­νι­κός κόσμος μέσα από τις επι­γρα­φές». Την Τετάρ­τη 1 Νοεμ­βρί­ου ο δρ Αρχαιο­λο­γί­ας Βασί­λειος Πετρά­κης και η ομό­τι­μη διευ­θύ­ντρια του Εθνι­κού Ιδρύ­μα­τος Ερευ­νών Αννα Μιχαη­λί­δου θα μιλή­σουν για την επι­γρα­φι­κή επι­στή­μη του σήμε­ρα και για τον τρό­πο μελέ­της των αρχαί­ων επι­γρα­φών. Στις 8 Νοεμ­βρί­ου ακο­λου­θεί η Γραμ­μι­κή Β΄ στη διοί­κη­ση των μυκη­ναϊ­κών ανα­κτό­ρων από τον διευ­θυ­ντή του Επι­γρα­φι­κού Μου­σεί­ου Χαρά­λα­μπο Κρι­τζά και ακο­λου­θούν μαθή­μα­τα για την επι­γρα­φι­κή και τον φυσι­κό κόσμο, την κοι­νω­νία, την οικο­νο­μία. Μέσα από τα μαθή­μα­τα οι συμ­με­τέ­χο­ντες θα γνω­ρί­σουν τη διείσ­δυ­ση της επι­γρα­φι­κής στον αρχαίο ελλη­νι­κό κόσμο και στην παρο­χή πλη­ρο­φο­ριών για την καθη­με­ρι­νή ζωή μέσα από επι­γρα­φές για τους δού­λους, επι­γρα­φι­κές μαρ­τυ­ρί­ες για τις μονο­μα­χί­ες και το κυνή­γι, τα λεγό­με­να «ιάμα­τα» και τις εξο­μο­λο­γη­τι­κές επι­γρα­φές αλλά και τις κατά­ρες και τη μαγεία που απο­τυ­πώ­νο­νταν στις επι­γρα­φές. Η ποί­η­ση, οι ύμνοι, τα επι­γράμ­μα­τα, οι επι­τύμ­βιες επι­γρα­φές και οι συναι­σθη­μα­τι­κές αξί­ες που φέρουν συγκα­τα­λέ­γο­νται ανά­με­σα στις ενδια­φέ­ρου­σες δια­λέ­ξεις από επι­φα­νείς ακα­δη­μαϊ­κούς, όπως ο Αγγε­λος Χανιώ­της, ο Εμμα­νου­ήλ Βου­τυ­ράς, ο Πανα­γιώ­της Καμπά­νης κ.ά.

Εν Αθή­ναις Αρχαιο­λο­γι­κή Εται­ρεία, από 1/11 έως 7/3/2018, Πανε­πι­στη­μί­ου 22

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο