Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανα­βί­ω­ση βιο­μη­χα­νι­κού χώρου

Στο πλαί­σιο των «Αισχυ­λεί­ων» πραγ­μα­το­ποιεί­ται εκδή­λω­ση-αφιέ­ρω­μα στην ανα­βί­ω­ση του βιο­μη­χα­νι­κού χώρου του Παλαιού Ελαιουρ­γεί­ου της Ελευ­σί­νας μέσω των οπτι­κο­α­κου­στι­κών τεχνών. Η τεχνο­λο­γι­κή εξέ­λι­ξη του σήμε­ρα, μέσω της ψηφια­κής τεχνο­λο­γί­ας, αλλη­λε­πι­δρά με τις σύγ­χρο­νες τάσεις της τέχνης και τις συν­δέ­ει με την ιστο­ρι­κή παρα­κα­τα­θή­κη του τόπου. Το εικα­στι­κό και μου­σι­κό αυτό project, κομ­μά­τι της σύγ­χρο­νης καλ­λι­τε­χνι­κής δημιουρ­γί­ας, εστιά­ζει στη σύμπρα­ξη εικό­νας και ήχου και της διά­δρα­σής τους με τον συγκε­κρι­μέ­νο βιο­μη­χα­νι­κό χώρο (site-specific τεχνι­κές). Θα παρου­σια­στούν έργα καλ­λι­τε­χνών που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο χώρο της videoart και της ηλε­κτρο­νι­κής μου­σι­κής. Καλ­λι­τε­χνι­κή επι­μέ­λεια-σύλ­λη­ψη-δημιουρ­γία: Μonitors&Marion K. Araka. Παλαιό Ελαιουρ­γείο, 21.00. Γενι­κή είσο­δος 5 ευρώ.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ «Βήμα Νέων Καλλιτεχνών»

Το αίθριο του Παλαιού Δημο­τι­κού Νοσο­κο­μεί­ου υπο­δέ­χε­ται τον πρώ­το μήνα του φθι­νο­πώ­ρου ανοί­γο­ντας τις πύλες του στο «Βήμα Νέων Καλ­λι­τε­χνών» του Διε­θνούς Φεστι­βάλ της Πάτρας.

Στο πλαί­σιο του «Βήμα­τος Νέων Καλ­λι­τε­χνών», το τρι­ή­με­ρο 1 με 3 Σεπτέμ­βρη στις 9.30 το βρά­δυ, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν συνο­λι­κά 6 συναυλίες.

Σήμε­ρα Σάβ­βα­το 2 Σεπτέμ­βρη τη σκυ­τά­λη παίρ­νει ο Γιάν­νης Λιόλιος.

Ο Γιάν­νης Λιό­λιος γεν­νή­θη­κε και μεγά­λω­σε στην Πάτρα. Είναι πτυ­χιού­χος του Τμή­μα­τος Μου­σι­κών Σπου­δών του Ιονί­ου Παν/μίου καθώς και Ανω­τέ­ρων Θεω­ρη­τι­κών (Αρμο­νί­ας, Αντί­στι­ξης, Φυγής, Ενορ­χή­στρω­σης και Ενορ­γά­νω­σης, Σύν­θε­σης). Ο Γιάν­νης Λιό­λιος δεν είναι άλλη μια και­νούρ­για παρου­σία στην εγχώ­ρια μου­σι­κή σκη­νή. Έχει ένα μακρύ δρό­μο μου­σι­κής παρου­σί­ας και προ­σφο­ράς στο ενερ­γη­τι­κό του σαν μου­σι­κός και τρα­γου­δι­στής του έντε­χνου τρα­γου­διού σε μου­σι­κές σκη­νές και συναυ­λί­ες. Δάσκα­λος μου­σι­κής στο κύριο επάγ­γελ­μα, λει­τουρ­γεί ταυ­τό­χρο­να σαν ένας μόνι­μα μαθη­τευό­με­νος λάτρης της.

Τιμή εισι­τη­ρί­ου 7 ευρώ.

  • Συναυ­λία των Delinquent Habits από το Λος Αντζε­λες, στις 9 μ.μ., στο «Κύτ­τα­ρο» (Ηπεί­ρου 48 και Αχαρνών).
  • Με τις εμφα­νί­σεις του Γιώρ­γου Ψυχο­γιού, του σεξ­τέ­του του Μάκη Αμπλια­νί­τη και του κουι­ντέ­του της Idra Kayne συνε­χί­ζε­ται το Fougaro Jazz Festival, από τις 9 μ.μ. στο «Φου­γά­ρο», στο Ναύπλιο
  • Ο Δώρος Δημο­σθέ­νους ερμη­νεύ­ει γκό­σπελ ταυ­τι­σμέ­να με τη φωνή του Ελβις Πρί­σλεϊ, στις 8.30 μ.μ., στον υπαί­θριο χώρο του Σπη­λαί­ου της Απο­κα­λύ­ψε­ως, στην Πάτμο. Είσο­δος ελεύθερη.
  • Αφιέ­ρω­μα στην κινη­μα­το­γρα­φι­κή μου­σι­κή από το σχή­μα Cinema Paradiso Project στις 8.30 μ.μ. στο θέα­τρο Ρεμα­τιάς, στο Χαλάν­δρι. Είσο­δος ελεύθερη.
  • Mε τη συναυ­λία του Οθω­να Μετα­ξά ολο­κλη­ρώ­νο­νται οι εκδη­λώ­σεις του 4ου Φεστι­βάλ Θεά­τρου «Ερμη­νεί­ες στην Ερμιο­νί­δα», στις 9 μ.μ., στον πολυ­χώ­ρο ARTIKI στο Κρα­νί­δι.
  • Συναυ­λία του σχή­μα­τος Λακρι­ντί στις 9 μ.μ. στην Πιά­τσα Ανω Σύρου, στο πλαί­σιο του 2ου Φεστι­βάλ Ρεμπέτικου.

ΧΟΡΟΣ

«Carmen» στο Ηρώδειο

Η παρά­στα­ση των Antonio Gades και Carlos Saura επι­στρέ­φει στο Ηρώ­δειο για μία μονα­δι­κή παρά­στα­ση υπό την αιγί­δα της Ισπα­νι­κής Πρε­σβεί­ας. Δημιουρ­γία δύο σπου­δαί­ων μορ­φών της ισπα­νι­κής τέχνης, του χορευ­τή και χορο­γρά­φου Antonio Gades και του σκη­νο­θέ­τη Carlos Saura, η χορο­θε­α­τρι­κή εκδο­χή της Κάρ­μεν πρω­το­πα­ρου­σιά­στη­κε στο Παρί­σι το 1983, λίγο μετά την ομώ­νυ­μη ται­νία των Gades/Saura που σάρω­σε τα βρα­βεία στα διε­θνή φεστι­βάλ. Η Κάρ­μεν έρχε­ται στο Ηρώ­δειο με την υπο­γρα­φή της Compañía Antonio Gades, της ομά­δας που δημιούρ­γη­σε ο μεγά­λος χορευ­τής και σήμε­ρα απο­τε­λεί θεμα­το­φύ­λα­κα του έργου του. Τους κεντρι­κούς ρόλους ενσαρ­κώ­νουν τέσ­σε­ρις από τους κορυ­φαί­ους χορευ­τές της: η Esmeralda Manzanas στον ρόλο της Κάρ­μεν, ο José Huertas ως Δον Χοσέ, ο Jairo Rodríguez ως Ταυ­ρο­μά­χος και ο Miguel Ángel Rojas ως Σύζυ­γος. Τους πρω­τα­γω­νι­στές πλαι­σιώ­νουν χορευ­τές κι ένα σύνο­λο εκλε­κτών μου­σι­κών της ομά­δας. Μου­σι­κή: Antonio Gades, Antonio Solera, Ricardo Freire, Georges Bizet, Manuel Penella, José Ortega Heredia/Federico Garcia Lorca. Την ηχο­γρα­φη­μέ­νη μου­σι­κή ερμη­νεύ­ει η Orchestre de la Suisse Romande υπό τη διεύ­θυν­ση του Thomas Schippers, με τους Regina Rosnik, Mario del Monaco και Tom Krause. Ωδείο Ηρώ­δου Αττι­κού. Έναρ­ξη: 21.00.

Εισι­τή­ρια: 22, 28, 48, 58, 68 και 78 ευρώ.

ΘΕΑΤΡΟ

«Ρωμαί­ος και Ιου­λιέ­τα για 2» από τη θεα­τρι­κή ομά­δα «Ιδέα»

Δύο ηθο­ποιοί παί­ζουν όλους τους ρόλους του έργου, σε ένα τρε­λό παι­χνί­δι παρεν­δυ­σί­ας και μετα­μορ­φώ­σε­ων, σε μια θεα­τρι­κή περι­πέ­τεια που ισορ­ρο­πεί ανά­με­σα στον εμφύ­λιο σπα­ραγ­μό και το ξύπνη­μα του έρω­τα. Μια σπα­ζο­κε­φα­λιά υπο­κρι­τι­κής, ένα θεα­τρι­κό παζλ από ποι­κί­λα θεα­τρι­κά είδη και ύφη, ένας αγώ­νας να δοθεί στο ακέ­ραιο η ουσία του έργου του Σαίξ­πηρ. Μετά­φρα­ση: Διο­νύ­σης Καψά­λης. Σκη­νο­θε­σία, δια­σκευή: Κώστας Γάκης, Αθη­νά Μου­στά­κα, Κων­στα­ντί­νος Μπι­μπής. Μου­σι­κή σύν­θε­ση: Κώστας Γάκης — Κώστας Λώλος. Μου­σι­κή: Κώστας Γάκης. Σκη­νι­κά, κοστού­μια: Έλλη Λιδω­ρι­κιώ­τη. Φωτι­σμοί: Σάκης Μπιρ­μπί­λης. Ερμη­νεύ­ουν η Αθη­νά Μου­στά­κα, ο Κων­στα­ντί­νος Μπι­μπής και συμ­με­τέ­χει ο Κώστας Γάκης, παί­ζο­ντας πιά­νο, κιθά­ρα, κρου­στά. Στο πλαί­σιο του πολι­τι­στι­κού φεστι­βάλ «Ιωνι­κές Γιορ­τές» του Δήμου Νέας Σμύρ­νης. Άλσος Νέας Σμύρ­νης, Λεω­φό­ρος Ελευ­θε­ρί­ου Βενι­ζέ­λου και Εφέ­σου. Ώρα έναρ­ξης: 21. 00.

Εισι­τή­ρια: 5 και 8 ευρώ.

• H παρά­στα­ση «Τα ραδί­κια ανά­πο­δα» του Γιώρ­γου Γαλί­τη παρου­σιά­ζε­ται, στις 8.30 μ.μ., στην Κεντρι­κή Δημο­τι­κή Βιβλιο­θή­κη Αγί­ας Παρα­σκευ­ής (Κοντό­που­λου 13).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

  • Τελευ­ταίο Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο της έκθε­σης ««Θεϊ­κοι διά­λο­γοι: Cy Twombly και Eλλη­νι­κή Aρχαιό­τη­τα», που ολο­κλη­ρώ­νε­ται αύριο στο Μου­σείο Κυκλα­δι­κής Τέχνης.
  • Συνε­χί­ζε­ται έως τις 8/10 η έκθε­ση της Μάρως Μιχα­λα­κά­κου με τίτλο «Η συντρι­πτι­κή υπε­ρο­χή» στο Φετι­χιέ Τζα­μί, στη Ναύ­πα­κτο.

ΒΙΒΛΙΟ

• Σκη­νο­θέ­τες παρα­στά­σε­ων του ΚΘΒΕ και γνω­στοί ηθο­ποιοί, μετα­ξύ των οποί­ων ο Γιάν­νης Στάν­κο­γλου, ο Κων­στα­ντί­νος Χατζη­σάβ­βας και η Κλειώ-Δανάη Οθω­ναί­ου, παρου­σιά­ζουν απο­σπά­σμα­τα από παρα­γω­γές της νέας σεζόν στις 8.30 μ.μ. στο 46ο Φεστι­βάλ Βιβλί­ου, στο Ζάπ­πειο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο