Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πράγματα που ένας νέος ιδιοκτήτης σπιτιού συχνά δεν γνωρίζει

Ως νέος ιδιο­κτή­της σπι­τιού, θα αντι­με­τω­πί­σε­τε αρκε­τές προ­κλή­σεις σχε­τι­κά με την από­κτη­ση και την δια­χεί­ρι­σή του. Ευτυ­χώς, έχου­με μερι­κές συμ­βου­λές που ίσως κάνουν τον χει­ρι­σμό των προ­κλή­σε­ων λιγό­τε­ρο αγχωτικές.

Εντοπίστε τις βαλβίδες διακοπής αερίου και νερού

Για έναν νέο ιδιο­κτή­τη σπι­τιού, το σπά­σι­μο ενός σωλή­να ή μια διαρ­ροή αερί­ου στο σπί­τι μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει πανι­κό. Το να μην ξέρε­τε πώς να κλεί­σε­τε το νερό και το αέριο δεν θα σας προ­κα­λέ­σει μόνο άγχος. αλλά θα μπο­ρού­σε να βλά­ψει σε μεγά­λο βαθ­μό το σπί­τι σας και την υγεία της οικο­γέ­νειάς σας. Επεν­δύ­στε χρό­νο για να εντο­πί­σε­τε ή και να επι­διορ­θώ­σε­τε αυτούς τους δια­κό­πτες πριν από μια έκτα­κτη ανάγκη.

Αποθηκεύστε τα σημαντικά έγγραφα σε ασφαλές μέρος μακριά από το σπίτι

Κρα­τή­στε τα έγγρα­φα που σχε­τί­ζο­νται με το σπί­τι σας για όσο διά­στη­μα το έχε­τε. Αυτό περι­λαμ­βά­νει το συμ­βό­λαιο, την υπο­θή­κη, τη σύμ­βα­ση αγο­ρα­πω­λη­σί­ας, την εγγύ­η­ση του σπι­τιού, τις απο­δεί­ξεις για οποια­δή­πο­τε συσκευή ή ανα­καί­νι­ση κτλ. Είναι καλύ­τε­ρο να τα δια­τη­ρεί­τε όλα σε ένα μέρος, όπως μια θυρί­δα ασφα­λεί­ας ή ένα αδιά­βρο­χο κουτί.

Διαβάστε την αναφορά επιθεώρησης οικίας

Η ανα­φο­ρά επι­θε­ώ­ρη­σης του σπί­τι προ­σφέ­ρει σε έναν νέο ιδιο­κτή­τη μια πλη­θώ­ρα πλη­ρο­φο­ριών σχε­τι­κά με την κατά­στα­ση του σπι­τιού. Κρυμ­μέ­να ζητή­μα­τα συντή­ρη­σης, την ηλι­κία των βασι­κών συσκευών, την κατά­στα­ση της στέ­γης και πολ­λά άλλα. Δια­βά­στε την με προ­σο­χή για να πάρε­τε μια ιδέα για το είδος των επι­σκευών που χρειά­ζε­στε ή που θα αντι­με­τω­πί­σε­τε. Αν δεν γνω­ρί­ζε­τε πολ­λά σχε­τι­κά με αυτό το ζήτη­μα μπο­ρεί­τε να απευ­θυν­θεί­τε Οικο­νο­μά­κης Χρή­στος Διε­θνής Δικη­γο­ρι­κή Εται­ρεία.

Ένας νέος ιδιοκτήτης σπιτιού πρέπει να αλλάξει τις κλειδαριές

Οι περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι δίνουν εφε­δρι­κά κλει­διά σε σημα­ντι­κούς ανθρώ­πους στη ζωή τους. Όταν μετα­κο­μή­σε­τε, δεν γνω­ρί­ζε­τε πόσα άλλα άτο­μα εξα­κο­λου­θούν να έχουν κλει­διά για το σπί­τι σας. Γι ‘αυτό ένας νέος ιδιο­κτή­της σπι­τιού πρέ­πει να ανταλ­λά­ξει όλες τις κλει­δα­ριές το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό. Εάν έχε­τε τυπι­κές κλει­δα­ριές, μπο­ρεί­τε να καλέ­σε­τε έναν κλει­δα­ρά ή απλά να επα­να­κλει­δώ­σε­τε τις τρέ­χου­σες κλει­δα­ριές πόρ­τας αφαι­ρώ­ντας τον κύλιν­δρο κλει­δώ­μα­τος και αλλά­ζο­ντας τους πείρους.

Ένας νέος ιδιοκτήτης σπιτιού πρέπει να αναβαθμίσει τον πίνακα διακοπτών

Ο καθέ­νας πρέ­πει να επα­να­φέ­ρει περι­στα­σια­κά έναν ηλε­κτρι­κό δια­κό­πτη. Αυτή είναι μια εύκο­λη δου­λειά, αν γνω­ρί­ζε­τε πού βρί­σκε­ται το κιβώ­τιο του δια­κό­πτη και ποιος δια­κό­πτης ελέγ­χει ποιο κύκλω­μα. Με λίγη τύχη, θα βρεί­τε σχε­τι­κές ετι­κέ­τες — αν όχι, ένας νέος ιδιο­κτή­της σπι­τιού πρέ­πει να επι­ση­μαί­νει ποιοι δια­κό­πτες ελέγ­χουν ποια μεμο­νω­μέ­να κυκλώματα.

Ελέγξτε τους συναγερμούς πυρκαγιάς και τους ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα

Η Εθνι­κή Ένω­ση Πυρο­προ­στα­σί­ας συνι­στά την εγκα­τά­στα­ση συνα­γερ­μών καπνού σε κάθε υπνο­δω­μά­τιο, έξω από κάθε χώρο και σε κάθε επί­πε­δο του σπι­τιού, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του υπό­γειου. Επί­σης, σε κάθε σπί­τι πρέ­πει να υπάρ­χει ένας ανι­χνευ­τής μονο­ξει­δί­ου του άνθρα­κα σε κάθε όρο­φο, ένας σε κάθε χώρο ύπνου και ένας στο υπό­γειο. Βεβαιω­θεί­τε ότι έχε­τε αρκε­τούς ανι­χνευ­τές στο νέο σας σπί­τι, ότι δεν είναι μεγα­λύ­τε­ροι των επτά ετών και ότι είναι σε καλή κατά­στα­ση λειτουργίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο