Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πράσινο φως από την Κομισιόν για το εμβόλιο της Johnson & Johnson — Τι πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο;

Πρά­σι­νο φως δόθη­κε πριν από λίγο και την Κομι­σιόν για το εμβό­λιο της Johnson & Johnson.

«Περισ­σό­τε­ρα ασφα­λή και απο­τε­λε­σμα­τι­κά εμβό­λια έρχο­νται στην αγο­ρά. Μόλις εγκρί­να­με τη χρή­ση του εμβο­λί­ου Johnson & Johnson στην ΕΕ, μετά τη θετι­κή γνω­μο­δό­τη­ση του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού Φαρ­μά­κων» δήλω­σε η πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Ούρ­σου­λα Φον Ντερ Λάιεν και προ­σέ­θε­σε: «Με τον αριθ­μό των δόσε­ων που παραγ­γεί­λα­με, θα μπο­ρού­σα­με να εμβο­λιά­σου­με έως και 200 εκα­τομ­μύ­ρια άτο­μα στην ΕΕ».

Παράλ­λη­λα η επί­τρο­πος Υγεί­ας της ΕΕ Στέλ­λα Κυρια­κί­δου σημεί­ω­σε: «Τέσ­σε­ρα εμβό­λια είναι τώρα δια­θέ­σι­μα για πολί­τες στην Ευρώ­πη και όχι μόνο. Θα συνε­χί­σου­με να συνερ­γα­ζό­μα­στε με την εται­ρεία για να δια­σφα­λί­σου­με ότι οι παρα­δό­σεις θα είναι όσο το δυνα­τόν πιο ομαλές».

Το εμβό­λιο είναι το τέταρ­το που λαμ­βά­νει την έγκρι­ση της ευρω­παϊ­κής ρυθ­μι­στι­κής αρχής μετά τα Pfizer-BioNTech , AstraZeneca-Oxford University και Moderna και συνι­στά­ται για χορή­γη­ση σε άτο­μα άνω των 18 ετών, ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση του EMA.

Τι πρέπει να ξέρουμε για το εμβόλιο;

Πρα­κτι­κό

Το εμβό­λιο παρου­σιά­ζει πολ­λά πλε­ο­νε­κτή­μα­τα ως προς την λει­τουρ­γία της εφο­δια­στι­κής αλυ­σί­δας. Είναι μονο­δο­σι­κό, αντί­θε­τα με τα εμβό­λια των Pfizer/BionTech, Moderna και AstraZeneca, που χορη­γού­νται σε δύο δόσεις με από­στα­ση εβδομάδων.

Επί­σης, δια­τη­ρεί­ται για διά­στη­μα 3 μηνών σε θερ­μο­κρα­σί­ες κοι­νού ψυγεί­ου, πράγ­μα που διευ­κο­λύ­νει την διά­θε­σή του.

Απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα

Η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά του δοκι­μά­σθη­κε σε κλι­νι­κές δοκι­μές με την συμ­με­το­χή 40.000 ατό­μων ηλι­κί­ας 18 ετών και άνω σε πολ­λές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βρα­ζι­λία, το Μεξι­κό, η Νότια Αφρική.

Το ήμι­συ των συμ­με­τε­χό­ντων έλα­βε το εμβό­λιο, το άλλο ήμι­συ έλα­βε placebo και στην συνέ­χεια έγι­ναν οι συγκρί­σεις ανά­με­σα στις δύο ομάδες.

Το εμβό­λιο απο­δεί­χθη­κε κατά 85% απο­τε­λε­σμα­τι­κό στην απο­φυ­γή σοβα­ρής νόση­σης από Covid-19, στοι­χείο σοβα­ρό διό­τι απο­τρέ­πει την νοση­λεία και τον θάνα­το. Κανέ­να από τα εμβο­λια­σμέ­να άτο­μα δεν πέθα­νε από Covid-19 κατά την διάρ­κεια των δοκι­μών, ένα­ντι 7 θανά­των που σημειώ­θη­καν στην ομά­δα του placebo.

Το εμβό­λιο έδει­ξε απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα 66% στην πρό­λη­ψη ήπιας έως σοβα­ρής νόση­σης. Ενα ποσο­στό που συνο­ψί­ζει τις δια­φο­ρε­τι­κές πραγ­μα­τι­κό­τη­τες μετα­ξύ χωρών: 72% στις ΗΠΑ, 64% στην Νότια Αφρι­κή, όπου η παραλ­λα­γή B.1.351 κυριαρ­χού­σε κατά την περί­ο­δο των κλι­νι­κών δοκι­μών, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που ανα­λύ­θη­καν από τον Αμε­ρι­κα­νι­κό Οργα­νι­σμό Φαρμάκων.

Και σε σχέ­ση με τα άλλα εμβό­λια; Το απο­τέ­λε­σμα του 66% σε απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα δεν μπο­ρεί να συγκρι­θεί με το 95% των Pfizer et Moderna προει­δο­ποιούν οι ειδι­κοί. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα οι κλι­νι­κές δοκι­μές των Pfizer et Moderna πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε χρό­νο που οι παραλ­λα­γές, και κυρί­ως η νοτιο­α­φρι­κα­νι­κή παραλ­λα­γή, δεν ήταν διαδεδομένες.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Οι συχνό­τε­ρες παρε­νέρ­γειες που παρα­τη­ρή­θη­καν κατά τις κλι­νι­κές δοκι­μές ήταν πόνος στο σημείο της ένε­σης, πονο­κέ­φα­λος, εξά­ντλη­ση και μυι­κοί πόνοι.

Στην Νότια Αφρι­κή κατα­γρά­φη­κε του­λά­χι­στον ένα περι­στα­τι­κό ανα­φυ­λα­ξί­ας, σύμ­φω­να με την εται­ρεία Johnson & Johnson.

Τέτοιες αντι­δρά­σεις, αν και πολύ σπά­νιες, έχουν προ­κλη­θεί και μετά την χορή­γη­ση των εμβο­λί­ων των Moderna και Pfizer.

Ποια τεχνο­λο­γία;

Το εμβό­λιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβό­λιο ιικού φορέα.

Χρη­σι­μο­ποιεί έναν εξα­σθε­νη­μέ­νο αδε­νο­ϊό, τρο­πο­ποι­η­μέ­νο ώστε να δέχε­ται γενε­τι­κές οδη­γί­ες του τμή­μα­τος του ιού που ευθύ­νε­ται για την Covid-19. Μόλις εισα­χθεί στα κύτ­τα­ρα, παρά­γε­ται πρω­τε­ΐ­νη χαρα­κτη­ρι­στι­κή του κορο­νοϊ­ού SARS-CoV‑2, που εκπαι­δεύ­ει το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα να την αναγνωρίζει.

Πού έχει λάβει έγκρι­ση εκτός της ΕΕ;

Το εμβό­λιο της Johnson & Johnson έχει λάβει άδεια επεί­γου­σας χρή­σης στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ας από το τέλος του Φεβρουα­ρί­ου. Εχει επί­σης εγκρι­θεί στον Κανα­δά στις αρχές του Μαρτίου.

Πριν από τις δύο αυτές χώρες, η Νότια Αφρι­κή έχει ήδη αρχί­σει την χρή­ση του.

Συμπλη­ρω­μα­τι­κές έρευνες

Η φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία ανα­κοί­νω­σε ότι μελε­τά την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της χορή­γη­σης δύο δόσε­ων, αντί μίας, στην παρο­χή ανο­σο­λο­γι­κής προστασίας.

Ορι­σμέ­νοι επι­στή­μο­νες έχουν εκφρά­σει επι­φυ­λά­ξεις για το απο­τέ­λε­σμα της επι­πλέ­ον δόσης, εξαι­τί­ας της τεχνι­κής που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για την ανά­πτυ­ξη του εμβο­λί­ου: το ανο­σο­ποι­η­τι­κό σύστη­μα ενδέ­χε­ται να ανα­γνω­ρί­σει τον απο­δυ­να­μω­μέ­νο ιό «όχη­μα» που διο­χε­τεύ­ε­ται μία δεύ­τε­ρη φορά και να τον εξου­δε­τε­ρώ­σει πριν αυτός μπο­ρέ­σει να δράσει.

Η Johnson & Johnson ανα­κοί­νω­σε επί­σης την προ­σε­χή έναρ­ξη δοκι­μών στους εφή­βους, στην συνέ­χεια στα παι­διά, καθώς και στις εγκύους.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο