Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα κουνούπια

Πρέ­πει να μάθου­με να ζού­με με τα κου­νού­πια (σ.σ. αυτά που θεω­ρού­νται ως κύριοι δια­βι­βα­στές του ιού του Δυτι­κού Νεί­λου) και να προ­σπα­θού­με όσο το δυνα­τόν να απο­φεύ­γου­με τα τσι­μπή­μα­τά τους, τονί­ζει, μιλώ­ντας στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του Αθη­ναϊ­κού — Μακε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Ειδή­σε­ων «Πρα­κτο­ρείο 104,9 FM» η καθη­γή­τρια Άννα Παπά, διευ­θύ­ντρια του Εθνι­κού Κέντρου Ανα­φο­ράς Αρμποϊ­ών και Αιμορ­ρα­γι­κών Πυρε­τών, που βρί­σκε­ται στο Α’ Εργα­στή­ριο Μικρο­βιο­λο­γί­ας του Τμή­μα­τος Ιατρι­κής του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσσαλονίκης.

«Αυτό που συμ­βαί­νει φέτος δεν είναι κάτι αλλιώ­τι­κο ή περισ­σό­τε­ρο από ό,τι συμ­βαί­νει από το 2010», σημειώ­νει η κ. Παπά και εξη­γεί: «Η περυ­σι­νή χρο­νιά ήταν κάτι πράγ­μα­τι πολύ αλλιώ­τι­κο με περισ­σό­τε­ρα περι­στα­τι­κά, φέτος δε (αυτό που συμ­βαί­νει) είναι ό,τι συνέ­βαι­νε και τις προη­γού­με­νες χρο­νιές, έχου­με δηλα­δή αυτό τον αριθ­μό των περιστατικών».

«Στην πατρί­δα μας», προ­σθέ­τει η κ. Παπά, «έχου­με κου­νού­πια λόγω του κλί­μα­τος εδώ και πάρα πολ­λά χρό­νια, το ζήτη­μα είναι αυτό που έχει προ­κύ­ψει από το 2010 και μετά. Μερι­κά από αυτά τα κου­νού­πια είναι μολυ­σμέ­να, ικα­νά δηλα­δή να μετα­δώ­σουν τον ιό (σ.σ του Δυτι­κού Νεί­λου) και να έχου­με τα περι­στα­τι­κά».

Επι­ση­μαί­νει, δε, ότι στη χώρα μας, όπως πλέ­ον και στη νότια έως και την Κεντρι­κή Ευρώ­πη έχου­με την εμφά­νι­ση του συγκε­κρι­μέ­νου ιού, τον ιού του Δυτι­κού Νεί­λου, ενώ σε άλλες χώρες του κόσμου, οι αρχές και οι πλη­θυ­σμοί έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν και άλλες ασθέ­νειες καθώς είναι πάρα πολ­λές οι νόσοι που μετα­δί­δο­νται με τα κου­νού­πια. Σε κάθε περί­πτω­ση, σύμ­φω­να με την ίδια, η αλλα­γή του κλί­μα­τος έχει υπάρ­ξει επι­δρα­στι­κή και έτσι είχα­με περι­στα­τι­κά «ακό­μη και πολύ πιο βόρεια, για παρά­δειγ­μα στη Γερ­μα­νία, όπου δεν είχα­με ποτέ τα προη­γού­με­να χρό­νια».

Τα κουνούπια Culex «δεν είναι δυνατόν να εξαφανιστούν»

Για την περί­πτω­ση των κου­νου­πιών Culex που θεω­ρού­νται ο κύριος δια­βι­βα­στής του ιού του Δυτι­κού Νεί­λου (ΙΔΝ), η κ. Παπά εξη­γεί πως «δεν μπο­ρεί κανείς να κάνει κάτι» για την ολο­κλη­ρω­τι­κή τους εξα­φά­νι­ση. Από εκεί και πέρα, τονί­ζει, «το γεγο­νός παρα­μέ­νει πως δεν μπο­ρούν να εξα­φα­νι­στούν παντε­λώς τα κου­νού­πια, αυτό είναι σίγουρο».

Ως «αντί­με­τρα» περι­γρά­φει τις σε εξέ­λι­ξη ‑για μεγά­λη περί­ο­δο, ανά έτος πλέ­ον- ανθρώ­πι­νες δρά­σεις, και το πώς αυτές επι­διώ­κε­ται να έχουν τα μέγι­στα απο­τε­λέ­σμα­τα. «Εντα­τι­κο­ποί­η­ση των μέτρων και αερο­ψε­κα­σμοί σε μερι­κές περιο­χές. Έχο­ντας δρά­σεις από τα τέλη Απρι­λί­ου μέχρι τώρα και με τέτοια εντα­τι­κο­ποί­η­ση σίγου­ρα υπάρ­χει απο­τέ­λε­σμα και κανείς δεν μπο­ρεί να φαντα­στεί πώς θα ήταν χωρίς τις δρά­σεις αυτές αντι­με­τώ­πι­σης των κου­νου­πιών», σχο­λιά­ζει η καθη­γή­τρια, ανα­φε­ρό­με­νη στους αερο­ψε­κα­σμούς και τα όσα λαμ­βά­νουν χώρα μέχρι το φθι­νό­πω­ρο, όταν πλέ­ον μειώ­νο­νται, εκ των πραγ­μά­των, οι πλη­θυ­σμοί των κου­νου­πιών, εξαι­τί­ας της πτώ­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας στην επικράτεια.

Τα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι πολίτες και οι πλέον επικίνδυνες ώρες στη διάρκεια της ημέρας

«Πρέ­πει να πάρου­με μέτρα εμείς οι ίδιοι, οι πολί­τες σε κάθε περί­πτω­ση, ώστε να στα­μα­τή­σουν να μας τσι­μπούν», υπο­γραμ­μί­ζει η κ. Παπά, ερω­τη­θεί­σα για τα μέτρα που μπο­ρούν να ληφθούν σε ατο­μι­κό επίπεδο.

Σύμ­φω­να με την ίδια, το πλέ­ον βασι­κό μέτρο είναι η απο­φυ­γή των τσι­μπη­μά­των των κου­νου­πιών, ειδι­κά σε συγκε­κρι­μέ­νες περιό­δους μιας ημέ­ρας. «Το πολύ βασι­κό είναι να προ­σπα­θού­με τις πρω­ι­νές και τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες να έχου­με τα αντι­κου­νου­πι­κά μας, τα εντο­μο­κτό­να, όλα τα γνω­στά μέτρα και μέσα που ξέρει ο κόσμος εδώ και τόσα χρό­νια», εξη­γεί και προ­σθέ­τει πως για το κλί­μα και τις συν­θή­κες της Ελλά­δας, σημα­ντι­κό μέσο απο­τρο­πής είναι και η τοπο­θέ­τη­ση σίτας στα ανοίγ­μα­τα ενός σπι­τιού. Επι­πρό­σθε­τα μέσα θωρά­κι­σης, σύμ­φω­να με την διευ­θύ­ντρια του Εθνι­κού Κέντρου Ανα­φο­ράς Αρμποϊ­ών και Αιμορ­ρα­γι­κών Πυρε­τών, είναι και τα κλι­μα­τι­στι­κά, όπως και οι ανεμιστήρες.

Ως πιο σημα­ντι­κό μέτρο απο­τρο­πής σε ό,τι αφο­ρά κιν­δύ­νους για τη υγεία των πολι­τών η κ. Παπά προ­κρί­νει την απο­φυ­γή της έκθε­σής μας στα κου­νού­πια, ειδι­κά σε συγκε­κρι­μέ­νες ώρες της ημέ­ρας. «Προ­πα­ντός, πρέ­πει να απο­φεύ­γε­ται η έκθε­ση στα κου­νού­πια τις πρω­ι­νές και τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες, κάτι που είναι το πιο σημα­ντι­κό από όλα», επι­ση­μαί­νει και διευ­κρι­νί­ζει πως τις συγκε­κρι­μέ­νες ώρες και στο σού­ρου­πο, από τις έξι με επτά το από­γευ­μα και μετά, «το συγκε­κρι­μέ­νο κου­νού­πι (σ.σ που μπο­ρεί να μετα­φέ­ρει τον ιό του Δυτι­κού Νεί­λου) είναι πιο ενεργό».

«Υπάρ­χουν άλλα κου­νού­πια που είναι πιο ενερ­γά στις υπό­λοι­πες ώρες της ημέ­ρας, αλλά το συγκε­κρι­μέ­νο, το επο­νο­μα­ζό­με­νο Culex που μετα­δί­δει τον ιό είναι πιο πολύ ενερ­γό τις συγκε­κρι­μέ­νες ώρες, θέλει περισ­σό­τε­ρη προ­σπά­θεια για το κατα­πο­λε­μή­σου­με», ανα­φέ­ρει επί του θέμα­τος η κ. Παπά.

Η διευ­θύ­ντρια του Εθνι­κού Κέντρου Ανα­φο­ράς Αρμποϊ­ών και Αιμορ­ρα­γι­κών Πυρε­τών προ­τρέ­πει ειδι­κό­τε­ρα ομά­δες πλη­θυ­σμού, όπως τα ηλι­κιω­μέ­να άτο­μα ή τα άτο­μα που έχουν κάποιο συγκε­κρι­μέ­νο πρό­βλη­μα υγεί­ας να είναι μέσα σε κάποιο χώρο (που να προ­στα­τεύ­ε­ται με τη σίτα τοπο­θε­τη­μέ­νη, ειδι­κό­τε­ρα για το συγκε­κρι­μέ­νο δίω­ρο κάθε βρά­δυ, τις ώρες δηλα­δή «πολύ μεγά­λης κυκλο­φο­ρί­ας και έντο­νης δρά­σης των συγκε­κρι­μέ­νων κουνουπιών».

Πηγή: ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο