Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρέσβειρα Κούβας: Η Κούβα μοιράζεται αυτό που έχει — Η Κούβα σώζει ζωές

Η ομι­λία της πρέ­σβει­ρας της Κού­βας στη χώρα μας Σέλ­μις Μαρία Ντο­μίν­γκες Κορ­τί­να στην εκδή­λω­ση της πρω­το­βου­λί­ας για την από­δο­ση του Βρα­βεί­ου Νόμπελ στους Κου­βα­νούς για­τρούς:

Ευχα­ρι­στού­με τον φίλο Βελισ­σά­ριο Κοσ­συ­βά­κη και όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες σε αυτήν την μεγά­λη πρω­το­βου­λία του αιτή­μα­τος για την απο­νο­μή του Βρα­βεί­ου Νόμπελ στους κου­βα­νούς για­τρούς. Θεω­ρού­με ότι αυτή η πρω­το­βου­λία των φίλων της Κού­βας απο­τε­λεί μια σημα­ντι­κή ενέρ­γεια για να φανεί η αλή­θεια σχε­τι­κά με την διε­θνι­στι­κή και αλλη­λέγ­γυα συνερ­γα­σία των κου­βα­νών επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας και να αντι­με­τω­πι­στούν οι εκστρα­τεί­ες ψέμα­τος που προ­σπα­θούν να δυσφη­μί­σουν αυτήν την μεγά­λη ανθρω­πι­στι­κή προ­σπά­θεια, μιας μικρής, αλλά ταυ­τό­χρο­να μεγά­λης σοσια­λι­στι­κής χώρας, απο­κλει­σμέ­νης από έναν ισχυ­ρό εχθρό, στο μέσον της Καραϊβικής.

Η Κου­βα­νι­κή Επα­νά­στα­ση, που από το ξεκί­νη­μά της, τής στέ­ρη­σαν χιλιά­δες για­τρούς, ως απο­τέ­λε­σμα μιας εγκλη­μα­τι­κής εκστρα­τεί­ας από την Κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ, αφιέ­ρω­σε τερά­στια προ­σπά­θεια και πόρους στον τομέα της υγεί­ας και της εκπαί­δευ­σης επαγ­γελ­μα­τιών υψη­λής ειδί­κευ­σης. Μέσα στα επι­τεύγ­μα­τα της κου­βα­νι­κής σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης, σε αυτά τα 60 χρό­νια, υπήρ­ξαν για παρά­δειγ­μα, το ότι το εθνι­κό σύστη­μα υγεί­ας της Κού­βας είναι δωρε­άν σε όλα τα επί­πε­δα και για όλον τον πλη­θυ­σμό. Βασί­ζε­ται δε στην αρχή, ότι κανείς στην χώρα μας δεν θα μεί­νει αβοήθητος.

Σήμε­ρα, έχου­με να επι­δεί­ξου­με θετι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα και στα­τι­στι­κές, φτά­νο­ντας την ανα­λο­γία: 9 για­τροί ανά 1000 κατοί­κους, το πιο υψη­λό ποσο­στό σε παγκό­σμιο επί­πε­δο και ένα από τα πιο ανε­κτί­μη­τα επι­τεύγ­μα­τά μας, που μετα­τρά­πη­κε σε ένα εξαι­ρε­τι­κό οχυ­ρό για την χώρα. Θεω­ρού­με ότι η πρό­σβα­ση στην υγεία είναι στοι­χειώ­δες ανθρώ­πι­νο δικαί­ω­μα και η Κού­βα συνει­σφέ­ρει στο να απο­λαμ­βά­νει ο κόσμος αυτό το δικαίωμα.

Δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι, από την νίκη της επα­νά­στα­σης, η Κού­βα δια­κρί­θη­κε για το πνεύ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης και διε­θνι­σμού της. Ο ρόλος της Κού­βας στην διε­θνή συνερ­γα­σία στον τομέα της υγεί­ας και της βιο­τε­χνο­λο­γί­ας είναι πολύ σημα­ντι­κός για πολ­λές χώρες του κόσμου. Για πολ­λά χρό­νια η Κού­βα στέλ­νει ιατρι­κές μπρι­γά­δες σε διά­φο­ρες χώρες, καθώς και έχει δεχτεί φοι­τη­τές ιατρι­κής και έχει στεί­λει καθη­γη­τές για να δημιουρ­γή­σουν ή να ενι­σχύ­σουν ειδι­κό­τη­τες της ιατρι­κής στις φτω­χές χώρες. Η Κού­βα και οι επαγ­γελ­μα­τί­ες υγεί­ας της απο­τε­λούν πυλώ­να αλλη­λεγ­γύ­ης, εξαι­τί­ας της ανι­διο­τέ­λειας και του ηρω­ι­σμού της, και έτσι κατα­στρέ­φουν όλη την παρα­πλά­νη­ση που προ­έρ­χε­ται από τις καμπά­νιες, οι οποί­ες προ­σπα­θούν να πλή­ξουν το κύρος της δου­λειάς της.

Τα μέλη της Διε­θνούς Απο­στο­λής Εξει­δι­κευ­μέ­νων Για­τρών σε Κατα­στά­σεις Κατα­στρο­φών και Σοβα­ρών Επι­δη­μιών, η επο­νο­μα­ζό­με­νη Μπρι­γά­δα Χέν­ρι Ριβ, απο­τε­λούν μέρος των πάνω από 35 μπρι­γά­δων κου­βα­νών για­τρών που εργά­ζο­νται σήμε­ρα σε διά­φο­ρες χώρες, ενά­ντια στην παν­δη­μία του COVID-19. Αυτές οι μπρι­γά­δες προ­στί­θε­νται στις 64, που ήδη εργά­ζο­νται σε αντί­στοι­χο αριθ­μό χωρών, ως μέρος της ιστο­ρι­κής ιατρι­κής ανι­διο­τε­λούς συνερ­γα­σί­ας της Κού­βας, αλλά και ως μέρος του διε­θνι­σμού και αλλη­λεγ­γύ­ης της. Αυτή η δύνα­μη για­τρών που ονο­μά­ζε­ται Χέν­ρι Ριβ, εργά­στη­κε παλιό­τε­ρα σε σει­σμούς, στη μάχη κατά του Έμπο­λα στην Αφρι­κή και σε άλλες τρο­με­ρές κατα­στά­σεις σε πολ­λές χώρες του κόσμου. Πήρε το όνο­μά της, εις μνή­μην του Για­τρού Χέν­ρι Ριβ από το Μπρού­κλιν, όπου τον 19ο αιώ­να αγω­νί­στη­κε για την ανε­ξαρ­τη­σία της Κού­βας και απο­τέ­λε­σε παρά­δειγ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης και διεθνισμού.

Όλοι οι κου­βα­νοί συνερ­γά­τες υγεί­ας που ταξί­δε­ψαν για να εκπλη­ρώ­σουν απο­στο­λές στην αντι­με­τώ­πι­ση και έλεγ­χο του SARS-CoV‑2/COVID-19, το έκα­ναν μετά από αίτη­μα που εκφρά­στη­κε από τις αρχές των χωρών όπου προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους, ακρι­βώς όπως και αυτοί που πριν την παν­δη­μία προ­σέ­φε­ραν ιατρι­κή βοή­θεια. Το έκα­ναν ελεύ­θε­ρα και εθε­λο­ντι­κά και χωρίς να ασκη­θεί κανέ­νας κατα­να­γκα­σμός οποιου­δή­πο­τε είδους. Η παρου­σία τους στη­ρί­ζε­ται πάντα σε διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες συνερ­γα­σί­ας που υπο­γρά­φο­νται μετα­ξύ των αντί­στοι­χων υπουρ­γεί­ων υγεί­ας. Σε κάποιες περι­πτώ­σεις έχει συμ­με­τά­σχει και ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας ή ο Πανα­με­ρι­κα­νι­κός Οργα­νι­σμός Υγεί­ας. Σε όλες τις μπρι­γά­δες, το κόστος μετα­φο­ράς, φιλο­ξε­νί­ας, δια­τρο­φής, ιατρι­κής φρο­ντί­δας και προ­στα­σί­ας, ανα­λαμ­βά­νε­ται από τις τοπι­κές αρχές. Όλοι, χωρίς εξαί­ρε­ση, έχουν εξα­σφα­λι­σμέ­νη τη θέση τους και τη δου­λειά τους στην Κούβα.

Για δεκα­ε­τί­ες και μέχρι σήμε­ρα, σε εκεί­νες τις χώρες με πιο δυσμε­νείς οικο­νο­μι­κές συν­θή­κες, αυτή η συνερ­γα­σία προ­σφε­ρό­ταν και προ­σφέ­ρε­ται ως χει­ρο­νο­μία αλλη­λεγ­γύ­ης και χωρίς να έχει η Κού­βα καμιά οικο­νο­μι­κή απο­λα­βή. Κατά τον ίδιο τρό­πο και συνά­δο­ντας με την κεντρι­κή ιδέα των Ηνω­μέ­νων Εθνών σχε­τι­κά με την συνερ­γα­σία μετα­ξύ ανα­πτυσ­σό­με­νων χωρών και μετα­ξύ ανε­πτυγ­μέ­νων και ανα­πτυσ­σό­με­νων χωρών , η Κού­βα προ­σφέ­ρει συνερ­γα­σία σε διά­φο­ρες χώρες, πάνω στη βάση της συμπλη­ρω­μα­τι­κό­τη­τας και της μερι­κής απο­ζη­μί­ω­σης για τις προ­σφε­ρό­με­νες υπη­ρε­σί­ες, των οποί­ων τα ποσά συμ­φω­νού­νται ανά­με­σα στα συμ­βαλ­λό­με­να μέρη με βάση τις οικο­νο­μι­κές συν­θή­κες της χώρας που δέχε­ται την βοή­θεια. Στις περι­πτώ­σεις όπου υπάρ­χουν απο­λα­βές, οι συνερ­γά­τες, επι­πλέ­ον του μισθού τους που λαμ­βά­νουν ολό­κλη­ρο στην Κού­βα, λαμ­βά­νουν και ένα εισό­δη­μα ή μισθό στην χώρα όπου προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους, ενός ποσού μεγα­λύ­τε­ρου από τον μέσο όρο του μισθού που παίρ­νουν στην Κού­βα. Τα έσο­δα που λαμ­βά­νει το Κου­βα­νι­κό Κρά­τος, ως απο­τέ­λε­σμα των συμ­φω­νιών που συνά­φθη­καν μετα­ξύ όλων των μερών, προ­ο­ρί­ζο­νται για την χρη­μα­το­δό­τη­ση, βιω­σι­μό­τη­τα και ανά­πτυ­ξη ενός δωρε­άν συστή­μα­τος υγεί­α­ςστην Κού­βα, με υψη­λή ποιό­τη­τα και καθο­λι­κή κάλυψη.

Η στά­ση της Κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ, στην κατα­σκευή εκστρα­τειών δυσφή­μι­σης για αυτήν την μεγά­λη ανθρώ­πι­νη προ­σπά­θεια, είναι ευτε­λής και έχει πολι­τι­κά κίνη­τρα. Είναι ψέμα η κατη­γο­ρία ότι οι κου­βα­νοί επαγ­γελ­μα­τί­ες και τεχνι­κοί υγεί­ας βγά­ζουν από τις δου­λειές τους τους ντό­πιους για­τρούς, στις χώρες όπου προ­σφέ­ρουν τις υπη­ρε­σί­ες τους. Οι κου­βα­νοί για­τροί, κατά κανό­να, εργά­ζο­νται σε περιο­χές απο­μα­κρυ­σμέ­νες και με δύσκο­λη πρό­σβα­ση, εκεί όπου δεν υπάρ­χει ιατρι­κό προ­σω­πι­κό. Παρό­λα αυτά, οι συν­θή­κες ζωής, δου­λειάς και ασφά­λειας συμ­φω­νού­νται με την ηγε­σία των υπουρ­γεί­ων υγεί­ας, έτσι ώστε να είναι οι καλύ­τε­ρες δυνα­τές, δεδο­μέ­νων των συν­θη­κών της κάθε χώρας που δέχε­ται τις υπηρεσίες.

Οι κου­βα­νοί συνερ­γά­τες υγεί­ας δεν εμπλέ­κο­νται στα εσω­τε­ρι­κά θέμα­τα καμί­ας χώρας. Δεν συμ­με­τέ­χουν σε πολι­τι­κές δρά­σεις και στην περί­θαλ­ψη που προ­σφέ­ρουν δεν κάνουν καμία διά­κρι­ση με βάση την πολι­τι­κή ή ιδε­ο­λο­γι­κή προ­τί­μη­ση του καθένα.

Από την άλλη μεριά, οι κινή­σεις των επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας κατά τη διάρ­κεια εκπλή­ρω­σης των απο­στο­λών τους δεν οριο­θε­τού­νται ή περιο­ρί­ζο­νται, πέραν των μέτρων ασφα­λεί­ας, ατο­μι­κών ή συλ­λο­γι­κών, που είναι ανα­γκαία για την προ­στα­σία τους, σύμ­φω­να με τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά της κοι­νό­τη­τας όπου βρί­σκο­νται, ακρι­βώς όπως κάνουν οι διε­θνείς μονά­δες και οργα­νι­σμοί σε επί­ση­μες απο­στο­λές οποιου­δή­πο­τε τύπου. Εάν οι κου­βα­νοί επαγ­γελ­μα­τί­ες κατά τη διάρ­κεια της απο­στο­λής τους θελή­σουν να επι­στρέ­ψουν στην Κού­βα για οποιον­δή­πο­τε λόγο, αμέ­σως διευ­κο­λύ­νε­ται η επι­στρο­φή τους αερο­πο­ρι­κά, ανα­λαμ­βά­νο­ντας το κόστος το Κράτος.

Κανέ­να από τα μέλη των κου­βα­νι­κών ιατρι­κών μπρι­γά­δων δεν είναι υπο­χρε­ω­μέ­νο να παρα­μεί­νει στις απο­στο­λές, ούτε υπό­κει­ται σε απει­λές, χρή­ση βίας, κατα­να­γκα­σμό, εξα­πά­τη­ση ή πίε­ση κανε­νός είδους για να εκτε­λέ­σει την εργα­σία του. Η παρα­μο­νή τους στις χώρες όπου εργά­ζο­νται είναι απο­λύ­τως εθελοντική.

Φυσι­κά φίλοι μου, η δια­τή­ρη­ση των επι­τευγ­μά­των που έχου­με πετύ­χει σε διά­φο­ρους τομείς ανά­πτυ­ξης της χώρας, ακό­μα και της ιατρι­κής, είναι δύσκο­λη, αφού, από τη νίκη της επα­νά­στα­σης το 1959, οι δια­δο­χι­κές κυβερ­νή­σεις των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών έχουν κάνει πολ­λα­πλές ενέρ­γειες για να ρίξουν την κου­βα­νι­κή σοσια­λι­στι­κή κυβέρ­νη­ση και να ανα­κτή­σουν την ηγε­μο­νία τους και την κυριαρ­χία τους στην χώρα μας. Έχουν καθιε­ρώ­σει έναν άδι­κο οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό απο­κλει­σμό, που απο­τε­λεί το πρω­ταρ­χι­κό εμπό­διο για την ανά­πτυ­ξη της Κού­βας και κάτω από αυτόν τον μαν­δύα πραγ­μα­το­ποιούν ενέρ­γειες παρα­βί­α­σης του διε­θνούς δικαί­ου, που επη­ρε­ά­ζουν όχι μόνο την Κού­βα, αλλά και τρί­τες χώρες. Εκτός από τον απο­κλει­σμό, οι κυβερ­νώ­ντες βορειο­α­με­ρι­κα­νοί έχουν χρη­σι­μο­ποι­ή­σει μεθό­δους όπως : ευθεί­ες επι­θέ­σεις, υπο­νό­μευ­ση και προ­πα­γάν­δα ενά­ντια στην Κούβα.

Η σημε­ρι­νή διοί­κη­ση των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών έχει αυξή­σει την επι­θε­τι­κό­τη­τά της, με στό­χο να βλά­ψει τις βασι­κές ανά­γκες του κου­βα­νι­κού λαού, την καθη­με­ρι­νή του δρα­στη­ριό­τη­τα και να ενο­χο­ποι­ή­σει για αυτό την κου­βα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, προ­σπα­θώ­ντας έτσι να απο­δεί­ξει την απο­τυ­χία του σοσια­λι­σμού και να εμπο­δί­σει το λαό από το να συνε­χί­σει να υπο­στη­ρί­ζει την επα­νά­στα­ση. Έχουν πάρει πολ­λα­πλού χαρα­κτή­ρα οικο­νο­μι­κά μέτρα που βλά­πτουν τις πρω­ταρ­χι­κές πηγές εισο­δή­μα­τος της χώρας και εμπο­δί­ζουν την προ­σβα­ση της κου­βα­νι­κής κυβέρ­νη­σης σε ανα­γκαία για τον πλη­θυ­σμό προ­ϊ­ό­ντα και για την ανά­πτυ­ξη της χώρας. Επί­σης, χρη­σι­μο­ποιούν πολύ έντο­να την ιδε­ο­λο­γι­κή υπο­νό­μευ­ση, εφευ­ρί­σκουν ψευ­δείς προ­φά­σεις για να μας συμπε­ρι­λά­βουν σε άδι­κες λίστες, κάνουν εκστρα­τεί­ες ενά­ντια στους για­τρούς μας, ενά­ντια στους ηγέ­τες μας, ενά­ντια στα επι­τεύγ­μα­τα και τις δρά­σεις της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης, δημιουρ­γούν ακό­μα ψεύ­τι­κα θύμα­τα και ψευ­δείς παρα­βιά­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των ώστε να αμαυ­ρώ­σουν την εικό­να της επανάστασης.

Η Κού­βα κάνει μεγά­λες προ­σπά­θειες για να επι­βιώ­σει και να ανα­πτυ­χθεί ενώ αντι­με­τω­πί­ζει αυτές τις δυσκο­λί­ες, και συνε­χί­ζει την προ­σπά­θεια για να κάνει πιο επαρ­κές το οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό μοντέ­λο, σε συνε­χή δια­βού­λευ­ση με τον λαό, όπου είναι αυτός που παίρ­νει τις βασι­κές απο­φά­σεις και προ­χω­ρά μπρο­στά την καθη­με­ρι­νή ζωή της χώρας. Υπάρ­χουν πάρα πολ­λά παρα­δείγ­μα­τα ενερ­γειών με βάση τον απο­κλει­σμό, ώστε να απο­τρα­πεί η πρό­σβα­ση της Κού­βας σε βασι­κό εξο­πλι­σμό για να αντι­με­τω­πί­σει την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, για παρά­δειγ­μα, καθώς και την πρό­σβα­ση σε πετρέ­λαιο και τρό­φι­μα. Αυτού του είδους οι ενέρ­γειες είναι κατα­δι­κα­στέ­ες από τα Ηνω­μέ­να Έθνη και από αλλη­λέγ­γυους φίλους σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτόν τον αγώ­να για την αλή­θεια, την κυριαρ­χία και την αξιο­πρέ­πεια, οι χει­ρο­νο­μί­ες και κινή­σεις συνερ­γα­σί­ας των κου­βα­νών εργα­ζο­μέ­νων υγεί­ας, κατα­στρέ­φουν τις επι­θέ­σεις και τις παρερ­μη­νεί­ες σχε­τι­κά με το τι και ποιά είναι η πραγ­μα­τι­κή αλλη­λεγ­γύη των κου­βα­νών επαγ­γελ­μα­τιών υγεί­ας. Επο­μέ­νως, είναι πολύ σημα­ντι­κές οι δρά­σεις των αλλη­λέγ­γυων φίλων όπως εσείς, για να δεί­ξου­με την αλή­θεια για την Κούβα.

Σαν απο­τέ­λε­σμα αυτών των προ­σπα­θειών και παρά τα ψέμα­τα των εχθρών της κου­βα­νι­κής επα­νά­στα­σης, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι:
Η Κού­βα μοι­ρά­ζε­ται αυτό που έχει.
Η Κού­βα σώζει ζωές.
Η Κού­βα στέλ­νει για­τρούς και όχι βόμβες.

Ευχα­ρι­στώ πολύ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο