Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρέσπες: Σε συρμάτινη θηλιά πιάστηκε νεαρό αρκουδάκι

Σε μια συρ­μά­τι­νη θηλιά παρά­νο­μης παγί­δας για αγριο­γού­ρου­να, πιά­στη­κε αρκου­δά­κι στις Πρέ­σπες, που χάρη όμως στην Ομά­δα Άμε­σης Επέμ­βα­σης για την αρκού­δα του έργου LIFE ARCPROM, απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε μετά από λίγες ώρες. Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση από την περι­βαλ­λο­ντι­κή οργά­νω­ση «Καλ­λι­στώ», το ενά­μι­σι έτους ζώο, εντο­πί­στη­κε το πρωί της 2ας Απρι­λί­ου από γεωρ­γό κατά τη διάρ­κεια του οργώ­μα­τος, ο οποί­ος ειδο­ποί­η­σε αμέ­σως την Εται­ρεία Προ­στα­σί­ας Πρε­σπών. Η Εται­ρεία ενη­μέ­ρω­σε το Δασαρ­χείο Φλώ­ρι­νας και τη Μονά­δα Δια­χεί­ρι­σης του Εθνι­κού Πάρ­κου Πρε­σπών και Προ­στα­τευό­με­νων Περιο­χών Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας (ΟΦΥΠΕΚΑ), η οποία ήρθε σε επα­φή με την «Καλ­λι­στώ». Με τη συν­δρο­μή συνερ­γά­τη κτη­νιά­τρου από την Καστο­ριά, ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε η Ομά­δα Άμε­σης Επέμ­βα­σης (ΟΑΕ) για την αρκού­δα του έργου LIFE ARCPROM, η οποία ξεκί­νη­σε την επι­χεί­ρη­ση το μεση­μέ­ρι της ίδιας ημέρας.

Τα μέλη της ΟΑΕ δια­πί­στω­σαν ότι παρό­λο που το αρκου­δά­κι ήταν εγκλω­βι­σμέ­νο αρκε­τές ώρες, ήταν πολύ καλά στην υγεία του και έτσι αμέ­σως μετά τη νάρ­κω­ση, με ειδι­κό αναι­σθη­τι­κό όπλο, την αφαί­ρε­ση της θηλιάς και τις πρώ­τες βοή­θειες, ακο­λού­θη­σε η απε­λευ­θέ­ρω­ση του. Στο αρκου­δά­κι (θηλυ­κό, βάρους 45 κιλών) δεν τοπο­θε­τή­θη­κε ραδιο­κολ­λά­ρο που θα κατέ­γρα­φε την κίνη­σή του, λόγω του νεα­ρού της ηλι­κί­ας του. Σύμ­φω­να δε, με τον υπεύ­θυ­νο επι­κοι­νω­νί­ας της οργά­νω­σης, Γιώρ­γο Θεο­δω­ρί­δη, το αρκου­δά­κι ήταν σε μια ηλι­κία που είχε ολο­κλη­ρώ­σει την εκπαί­δευ­σή του με την μητέ­ρα του και μπο­ρού­σε να ζήσει μόνο του.

Το έργο LIFE ARCPROM υλο­ποιεί­ται σε τέσ­σε­ρις προ­στα­τευό­με­νες περιο­χές σε Ελλά­δα (Εθνι­κά Πάρ­κα Πρε­σπών, Ορο­σει­ράς Ροδό­πης και Βόρειας Πίν­δου) και Ιτα­λία (Εθνι­κό Πάρ­κο Maiella στην περι­φέ­ρεια του Αμπρού­τζο), με τη συμ­με­το­χή των αρμό­διων Μονά­δων Δια­χεί­ρι­σης. Στό­χος του είναι η βελ­τί­ω­ση της συνύ­παρ­ξης ανθρώ­που-αρκού­δας και μία από της πιο κομ­βι­κές δρά­σης του η λει­τουρ­γία Ομά­δων Άμε­σης Επέμ­βα­σης για την Αρκούδα.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο