Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη προβολή-παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Η πρώ­τη προ­βο­λή-παρου­σί­α­ση του ντο­κι­μα­ντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 100 χρό­νια του Κόμ­μα­τος, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα, στον Περισ­σό και την παρα­κο­λού­θη­σαν οπα­δοί και φίλοι του ΚΚΕ, συνερ­γά­τες, δημο­σιο­γρά­φοι, εργα­ζό­με­νοι στα ΜΜΕ και όσοι συνέ­βα­λαν στην ολο­κλή­ρω­ση του ντοκιμαντέρ.

Στην εκδή­λω­σε παρευ­ρι­σκό­ταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας και πολυ­με­λής αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ.

Στον χαι­ρε­τι­σμό της η Χρι­στί­να Πανα­γιω­τα­κο­πού­λου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επι­σή­μα­νε ότι Η φετι­νή χρο­νιά είναι ξεχω­ρι­στή για το Κόμ­μα και την ΚΝΕ αλλά και μια ιδιαί­τε­ρη χρο­νιά για την εργα­τι­κή τάξη, την νεο­λαία, το κίνη­μα, καθώς “κάθε εργα­ζό­με­νος, κάθε προ­ο­δευ­τι­κός άνθρω­πος, κάθε νέος, κάθε επι­στή­μο­νας, ερευ­νη­τής, αλλά και απλός μελε­τη­τής της Ιστο­ρί­ας που προ­βλη­μα­τί­ζε­ται για το παρόν και το μέλ­λον, έχει πολ­λά να μάθει από τη συναρ­πα­στι­κή ιστο­ρία του ΚΚΕ, την ιστο­ρία του επα­να­στα­τι­κού κόμ­μα­τος της εργα­τι­κής τάξης”.

Ανα­φέρ­θη­κε στην πεντά­χρο­νη πολύ­μορ­φη δρα­στη­ριό­τη­τα που ξεκί­νη­σε το ΚΚΕ με απο­κο­ρύ­φω­μα το 2018, τονί­ζο­ντας ότι συνο­ψί­ζε­ται στις λέξεις “Τιμά­με και δημιουργούμε”.

“Τιμά­με όλους και όλες τους επώ­νυ­μους και ανώ­νυ­μους που έγρα­ψαν μία προς μία τις ηρω­ι­κές σελί­δες αυτής της 100χρονης πορεί­ας, όλους όσοι στά­θη­καν αλύ­γι­στοι, κατέ­θε­σαν κάθε θυσία στον αγώ­να για να ξημε­ρώ­σει ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον για τις νέες γενιές.

Δημιουρ­γού­με, όχι μόνο για να ζωντα­νέ­ψου­με σημα­ντι­κές πλευ­ρές αυτής της ιστο­ρί­ας, που είναι ταυ­τό­χρο­να η ιστο­ρία των αγώ­νων του λαού μας, δημιουρ­γού­με μέσα από την εθε­λο­ντι­κή προ­σφο­ρά φίλων, συντρό­φων, άλλων συνο­δοι­πό­ρων — οι περισ­σό­τε­ροι από αυτούς δεν είναι καν επαγ­γελ­μα­τί­ες — για να μπο­ρούν να μαθαί­νουν, να διδά­σκο­νται και να εμπνέ­ο­νται οι νέες γενιές, να βλέ­πουν κάτω από το μαύ­ρο πέπλο του αντι­κομ­μου­νι­σμού, της παρα­χά­ρα­ξης της ιστο­ρί­ας του λαού μας, της συκο­φά­ντη­σης των πιο ηρω­ι­κών αγώ­νων του” υπογράμμισε.

“Τιμά­με και δημιουρ­γού­με με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στο μέλ­λον, για­τί το κόμ­μα μας μπο­ρεί να συμπλη­ρώ­νει τα 100 χρό­νια του παρα­μέ­νει, όμως, το πιο νέο κόμ­μα, για­τί το νέο σήμε­ρα είναι να ζει ο λαός μας χωρίς ανερ­γία, φτώ­χεια και πολέ­μους, να μπο­ρεί να απο­λαμ­βά­νει σύγ­χρο­να δικαιώματα.

Γι’ αυτό και παρα­μέ­νου­με αμε­τα­κί­νη­τοι στον αγώ­να για μια κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο” τόνι­σε η Χ. Παναγιωτακοπούλου.

“Πορευ­τή­κα­με έχο­ντας στο μυα­λό μας ότι ένα ντο­κι­μα­ντέρ για το ΚΚΕ, δεν μπο­ρεί παρά να λει­τουρ­γή­σει ως ένα σημείο ανα­φο­ράς, ένα ερέ­θι­σμα για την εργα­τι­κή τάξη και το λαό, ιδιαί­τε­ρα για τη νέα γενιά, ώστε να πατή­σει πάνω του και να κολυ­μπή­σει έπει­τα σε πιο βαθειά νερά.

Να ανα­κα­λύ­ψει, τι είναι αυτό που κρά­τη­σε το ΚΚΕ ζωντα­νό έναν αιώ­να τώρα, παρά τις αντι­ξο­ό­τη­τες, τους διωγ­μούς, τα πολ­λά χρό­νια παρα­νο­μί­ας” ανέ­φε­ρε στην ομι­λία του ο Γιάν­νης Κλε­φτο­γιάν­νης, υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Προ­πα­γάν­δας και μέλος της ομά­δας που επι­με­λή­θη­κε το σενά­ριο του Ντο­κι­μα­ντέρ, τονί­ζο­ντας ότι οι βασι­κοί παρά­γο­ντες για την μακρο­βιό­τη­τα, την αντο­χή και τη δύνα­μη του ΚΚΕ “δεν ήταν άλλοι από την στα­θε­ρή πίστη του στην επα­να­στα­τι­κή κοσμο­θε­ω­ρία του μαρ­ξι­σμού — λενι­νι­σμού και στο δίκιο των εργα­ζο­μέ­νων, του λαού”.

“Για την συγ­γρα­φή του σενα­ρί­ου, ήταν πάρα πολ­λές οι φορές που ανα­τρέ­ξα­με στις επε­ξερ­γα­σί­ες που έχει κάνει το Κόμ­μα όλα αυτά τα χρό­νια, στο σύγ­χρο­νο πρό­γραμ­μά του και στις ανα­λύ­σεις του, στα θεω­ρη­τι­κά και ιστο­ρι­κά διδάγ­μα­τα, που έχουν μελε­τη­θεί και συζη­τη­θεί σε όλο το κόμ­μα. Σε πρω­το­πό­ρα έργα ανθρώ­πων της τέχνης και του Πολι­τι­σμού” είπε ο Γ. Κλεφτογιάννης,

Σημεί­ω­σε ότι η “ένδο­ξη πορεία και προ­σφο­ρά του ΚΚΕ προ­σφέ­ρει γνώ­ση και χρή­σι­μα διδάγ­μα­τα για την πάλη του στο σήμε­ρα, με το βλέμ­μα στο μέλ­λον” υπο­γραμ­μί­ζο­ντας “η εργα­τι­κή τάξη και το κίνη­μά της είναι ο και­νούρ­γιος κόσμος. Είναι αυτοί που θα νική­σουν ορι­στι­κά τον καπι­τα­λι­σμό και την φρί­κη που γεν­νά­ει, και θα φέρουν τον νέο κόσμο, τον σοσια­λι­σμό — κομμουνισμό”.

“Τα τεκ­μή­ρια, τα ντο­κου­μέ­ντα, αλλά και το φιλ­μι­κό υλι­κό, που παρα­τί­θε­νται, απο­δει­κνύ­ουν όχι μόνο την ιστο­ρι­κή σημα­σία της εμφά­νι­σης του ΚΚΕ, αλλά και την ηρω­ι­κή του πορεία, τη συνέ­πεια του, την αντι­στοί­χι­ση λόγων και έργων” επι­σή­μα­νε στη δική του ομι­λία ο σκη­νο­θέ­της Κώστας Στα­μα­τό­που­λος, μέλος της ομά­δας σκη­νο­θε­τών του Ντοκιμαντέρ.

“Ο πολυ­τι­μό­τε­ρος σύντρο­φος μας στην υλο­ποί­η­ση του ντο­κι­μα­ντέρ ήταν το αρχείο του ΚΚΕ” ανέ­φε­ρε ο Κ. Στα­μα­τό­που­λος, επι­ση­μαί­νο­ντας την εθε­λο­ντι­κή και ακού­ρα­στη δου­λειά της ομά­δας που συγκρο­τή­θη­κε για τη δημιουρ­γία του Ντο­κι­μα­ντέρ, ενώ ευχα­ρί­στη­σε τους ηθο­ποιούς που στή­ρι­ξαν το εγχεί­ρη­μα, τους Νίκο Καβου­κί­δη και Τάσο Ψαρ­ρά για το σπά­νιο και πολύ­τι­μο υλι­κό που παρα­χώ­ρη­σαν, το αρχείο της ΕΡΤ και το αρχείο Γιώρ­γου και Ηρώς Σγουράκη.

Σημειώ­νε­ται ότι στο πλαί­σιο του εορ­τα­σμού των 100 χρό­νων του ΚΚΕ θα ακο­λου­θή­σουν το επό­με­νο διάστημα:

- Στις 29 Οκτω­βρί­ου η επί­ση­μη προ­βο­λή του ντο­κι­μα­ντέρ και η εκδή­λω­ση για την ανα­κοί­νω­ση των βρα­βεί­ων του δια­γω­νι­σμού για το πρω­τό­τυ­πο λογο­τε­χνι­κό έργο, ο οποί­ος προ­κη­ρύ­χτη­κε προς τιμήν των 100 χρόνων.

- Στις 2–3 Νοεμ­βρί­ου, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο Βερο­λί­νο εκδή­λω­ση στο κτί­ριο που έγι­νε το 9ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ το Δεκέμ­βρη του 1973

- Η έκδο­ση του Δοκι­μί­ου Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ 1918 — 1949, το οποίο περι­λαμ­βά­νει τέσ­σε­ρις τόμους

- Στις 5 Νοεμ­βρί­ου, θα γίνουν τα εγκαί­νια της μεγά­λης έκθε­ση ντο­κου­μέ­ντων και αρχεια­κού υλι­κού στο πολι­τι­στι­κό κέντρο “Μελί­να Μερ­κού­ρη” στο Θησείο.

- Στις 23–24-25 Νοεμ­βρί­ου θα διε­ξα­χθεί η Διε­θνή Συνά­ντη­ση των Κομ­μου­νι­στι­κών Κομ­μά­των, εδώ, στην Αθή­να, απ΄ όπου και ξεκί­νη­σαν οι Διε­θνείς Συνα­ντή­σεις, με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ

- Στις 25 Νοεμ­βρί­ου, στο ΣΕΦ, μεγά­λη πολι­τι­κή — πολι­τι­στι­κή εκδή­λω­ση γιορ­τα­σμού των 100 χρό­νων, αντί­στοι­χα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη στις 9 Δεκέμ­βρη στο Παλαί ντε Σπορ

- Στις 15–16 Δεκεμ­βρί­ου, θα γίνει το 5ο επι­στη­μο­νι­κό συνέ­δριο λογο­τε­χνί­ας με θέμα: “Η συνά­ντη­ση της νεο­ελ­λη­νι­κής λογο­τε­χνί­ας με το εργα­τι­κό κίνη­μα και την κομ­μου­νι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία από τα τέλη του 19ου αιώ­να ως το μεσοπόλεμο”.

- Θα προη­γη­θούν 2 λογο­τε­χνι­κοί περί­πα­τοι στην Αθή­να, η θεα­τρι­κή παρά­στα­ση “το Φως που καί­ει” του Κώστα Βάρ­να­λη και η συναυ­λία του Θάνου Μικρού­τσι­κου, στο έργο του Νίκου Καβ­βα­δία στις 8 Δεκεμβρίου.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο