Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πραξικόπημα στη Βολιβία: Αντιδράσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

Οι εξε­λί­ξεις στην Βολι­βία προ­κά­λε­σαν ανά­μει­κτες αντι­δρά­σεις σε άλλες χώρες της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής. Ο πρό­ε­δρος της Βενε­ζου­έ­λας Νικο­λάς Μαδού­ρο κατα­δί­κα­σε «κατη­γο­ρη­μα­τι­κά» το «πρα­ξι­κό­πη­μα» το οποίο εκτυ­λίσ­σε­ται στη Βολι­βία. «Κατα­δι­κά­ζου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά το πρα­ξι­κό­πη­μα ενα­ντί­ον του αδελ­φού προ­έ­δρου Έβο Μορά­λες» ανέ­φε­ρε ο Μαδού­ρο, καλώ­ντας σε «κινη­το­ποί­η­ση, για να απαι­τη­θεί να προ­φυ­λα­χθεί η ζωή των αυτο­χθό­νων βολι­βια­νών λαών», θυμά­των του «ρατσι­σμού».

Σε ανά­λο­γο κλί­μα, ο εκλεγ­μέ­νος πρό­ε­δρος της Αργε­ντι­νής Αλμπέρ­το Φερ­νά­ντες χαρα­κτή­ρι­σε μέσω Twitter «πρα­ξι­κό­πη­μα» την εξέ­λι­ξη. «Στη Βολι­βία έγι­νε πρα­ξι­κό­πη­μα με τη συντο­νι­σμέ­νη δρά­ση βίαιων πολι­τών, στε­λε­χών της αστυ­νο­μί­ας, τα οποία στα­σί­α­σαν, και την παθη­τι­κό­τη­τα του στρα­τού. Πρό­κει­ται για ένα πρα­ξι­κό­πη­μα ενα­ντί­ον του προ­έ­δρου Έβο Μορά­λες, ο οποί­ος είχε προ­κη­ρύ­ξει νέα εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία» ανέ­φε­ρε ο Φερ­νά­ντες, ο οποί­ος θα ανα­λά­βει τα καθή­κο­ντά του τη 10η Δεκέμβρη.

Για «βίαιο και άναν­δρο πρα­ξι­κό­πη­μα της δεξιάς ενα­ντί­ον της δημο­κρα­τί­ας στη Βολι­βία» έκα­νε λόγο και ο πρό­ε­δρος της Κού­βας, Μιγκέλ Ντί­ας — Κανέλ και έκρι­νε ότι «όλος ο κόσμος πρέ­πει να κινη­το­ποι­η­θεί, για να υπε­ρα­σπί­σει τη ζωή και την ελευ­θε­ρία του Έβο», προ­σθέ­το­ντας την ετι­κέ­τα #EvoNoEstasSolo («Έβο, δεν είσαι μόνος»).

Η διπλω­μα­τία της Χιλής ανα­κοί­νω­σε ότι ανη­συ­χεί για τη δια­κο­πή της εκλο­γι­κής δια­δι­κα­σί­ας στη Βολι­βία και κάλε­σε να υπάρ­ξει άμε­ση και ειρη­νι­κή λύση στην κρί­ση στη χώρα, με ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιο­ποί­η­σε, ενώ η Κολομ­βία ζήτη­σε χθες «έκτα­κτη σύγκλη­ση» του διαρ­κούς συμ­βου­λί­ου του Οργα­νι­σμού Αμε­ρι­κα­νι­κών Κρα­τών (ΟΑΚ), για να συζη­τη­θούν οι εξε­λί­ξεις στη Βολιβία.

Η Μπο­γκο­τά θέλει να συγκλη­θεί εκτά­κτως το όργα­νο αυτό «για να ανα­ζη­τη­θούν λύσεις στην περί­πλο­κη θεσμι­κή κρί­ση» που έχει ενσκή­ψει στη Βολι­βία, ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Κολομ­βί­ας σε ανα­κοί­νω­σή του.

Φήμες για ένταλμα σύλληψης του Μοράλες

Λίγο νωρί­τε­ρα, ο Λουίς Φερ­νά­ντο Καμά­τσο, ηγέ­της της αντι­πο­λί­τευ­σης, ανέ­φε­ρε πως έχει εκδο­θεί ένταλ­μα σύλ­λη­ψης, ενώ ο Μορά­λες κατήγ­γει­λε το «παρά­νο­μο» ένταλ­μα αυτό και ότι «βίαιες ομά­δες» επι­τέ­θη­καν στο σπί­τι του.

Στη συνέ­χεια, ωστό­σο, ο επι­κε­φα­λής της αστυ­νο­μί­ας της χώρας δια­βε­βαί­ω­σε πως δεν έχει εκδο­θεί σχε­τι­κό ένταλ­μα σύλληψης.

Εξάλ­λου, η πρε­σβεύ­τρια της Βενε­ζου­έ­λας στη Λα Πας Κρι­σμπε­λί Γκον­σά­λες ανα­κοί­νω­σε ότι η πρε­σβεία της χώρας κατα­λή­φθη­κε από «κου­κου­λο­φό­ρους» στο «ABI», το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων της Βολιβίας.

«Εφο­δια­σμέ­νοι με δυνα­μί­τη, κου­κου­λο­φό­ροι δια­δη­λω­τές με ασπί­δες κατέ­λα­βαν την πρε­σβεία της Βενε­ζου­έ­λας στη Βολι­βία. Είμα­στε καλά και σε ασφα­λές σημείο, αλλά θέλουν να δια­πρά­ξουν σφα­γή. Βοη­θή­στε μας να καταγ­γεί­λου­με αυτή τη βαρ­βα­ρό­τη­τα» είπε η διπλω­μά­τισ­σα στο πρακτορείο.

volivia25

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο