Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρεσβεία ΗΠΑ: Η υποστήριξή της Ελλάδας είναι καθοριστική για την επίτευξη των στόχων μας στην περιοχή!!!

Σε μια συγκυ­ρία που η ανη­συ­χία του λαού χτυ­πά κόκ­κι­νο από την εμπλο­κή της χώρας μας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, χρη­σι­μο­ποιού­με­νη ως ορμη­τή­ριο φονι­κών επι­δρο­μών και σε απέ­ρα­ντο ΝΑΤΟι­κό στρα­τό­πε­δο από την Αλε­ξαν­δρού­πο­λη μέχρι την Κρή­τη, έρχε­ται η εκπρό­σω­πος της λυκο­συμ­μα­χί­ας, αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία να ομο­λο­γή­σει όσα η συγκυ­βέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ προ­σπα­θεί να συγκαλύψει:

«Θεω­ρού­με την Ελλά­δα ως πυλώ­να στα­θε­ρό­τη­τας στην περιο­χή. Η υπο­στή­ρι­ξή της είναι καθο­ρι­στι­κή για την επί­τευ­ξη των κοι­νών στό­χων μας εξω­τε­ρι­κής πολι­τι­κής στην περιο­χή» ομο­λο­γεί η πρε­σβεία των ΗΠΑ. Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε για την 18η Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κή Επι­τρο­πή Υψη­λού Επι­πέ­δου (HLCC), που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στην Αθή­να, η αμε­ρι­κά­νι­κη πρε­σβεία ανα­φέ­ρει πως συζη­τή­θη­καν οι ευκαι­ρί­ες για την προ­ώ­θη­ση της διμε­ρούς αμυ­ντι­κής συνερ­γα­σί­ας τους προ­σε­χείς μήνες, καθώς και η εθνι­κή αμυ­ντι­κή στρα­τη­γι­κή των ΗΠΑ και οι ελλη­νι­κές από­ψεις για τις προ­κλή­σεις περι­φε­ρεια­κής ασφά­λειας και η συνε­χής και ισχυ­ρή διμε­ρής αμυ­ντι­κή συνερ­γα­σία. Επί­σης, συζη­τή­θη­καν θέμα­τα κοι­νού στρα­τη­γι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, όπως η στα­θε­ρο­ποί­η­ση της Ανα­το­λι­κής και Νότιας Πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ, οι κοι­νές επι­χει­ρή­σεις της ευρω­α­τλα­ντι­κής συμ­μα­χί­ας και οι ευκαι­ρί­ες εμβά­θυν­σης της συνερ­γα­σί­ας στη Μέση Ανα­το­λή και την Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Ανα­δει­κνύ­ο­ντας τη σημα­σία της συνά­ντη­σης αυτής, η αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία τονί­ζει πως πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε σημα­ντι­κή χρο­νι­κή στιγ­μή δεδο­μέ­νων των πολυά­ριθ­μων περι­φε­ρεια­κών προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τω­πί­ζου­με από κοι­νού. Η προη­γού­με­νη συνά­ντη­ση της HLCC πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το καλο­καί­ρι του 2016 στην Ουά­σιγ­κτον» επι­ση­μαί­νει και προ­σθέ­τει: «Εκφρά­σα­με τη βαθύ­τα­τη εκτί­μη­σή μας για τη δέσμευ­ση της Ελλά­δας στη διμε­ρή μας σχέ­ση μέσω της φιλο­ξε­νί­ας της Αμε­ρι­κα­νι­κής Ναυ­τι­κής Ευκο­λί­ας Σού­δας, μιας πλατ­φόρ­μας κρί­σι­μης σημα­σί­ας για την επί­τευ­ξη των κοι­νών μας στό­χων για την άμυ­να και ασφά­λεια στην περιοχή».

Επί­σης, η αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά ευχα­ρί­στη­σε την Ελλά­δα «καθώς συνε­χί­ζει να εκπλη­ρώ­νει τη δέσμευ­σή της προς το ΝΑΤΟ και επεν­δύ­ει του­λά­χι­στον το 2% του ΑΕΠ για άμυ­να ετησίως».

Επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής πλευ­ράς στη συνά­ντη­ση ήταν οι βοη­θοί υφυ­πουρ­γοί Άμυ­νας για την Ευρω­παϊ­κή Πολι­τι­κή και Πολι­τι­κή του ΝΑΤΟ Τόμας Γκό­φους και Εξω­τε­ρι­κών για Ευρω­παϊ­κές και Ευρα­σια­τι­κές Υπο­θέ­σεις Τζό­να­θαν Κόεν.

***

«Μ’ ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, που συνε­χί­ζει την πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, η Ελλά­δα συμ­με­τέ­χει, για λογα­ρια­σμό του ελλη­νι­κού κεφα­λαί­ου, στο σχε­δια­ζό­με­νο έγκλη­μα και μάλι­στα ως σημαιο­φό­ρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτό κάνει όταν ανα­βαθ­μί­ζει και επε­κτεί­νει τις ξένες βάσεις στην Ελλά­δα, όταν συμ­με­τέ­χει σε ΝΑΤΟι­κές στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις που συνι­στούν “πρό­βα πολέμου”.

Τώρα χρειά­ζε­ται να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Να μη χρη­σι­μο­ποι­η­θεί η Ελλά­δα ως ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στών. Να μην παρα­σχε­θεί καμία διευ­κό­λυν­ση, σε έδα­φος, νερό και αέρα. Να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και να επι­στρέ­ψουν οι Έλλη­νες στρα­τιώ­τες από απο­στο­λές εκτός συνόρων.

Να δυνα­μώ­σει η κοι­νή πάλη και αλλη­λεγ­γύη των λαών ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο και το σύστη­μα που τον γεν­νά» (από την ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ).

Σαν έτοι­μοι από και­ρό… Με των λαών το αίμα τα σύνο­ρα χαράζουν

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο