Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προαναγγελία των νέων αντεργατικών «εμβληματικών πρωτοβουλιών» για το 2020

Την προ­σή­λω­ση της κυβέρ­νη­σης στη συνέ­χι­ση και κλι­μά­κω­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής με «νέες εμβλη­μα­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες», όπως τις χαρα­κτη­ρί­ζουν, κορω­νί­δα των οποί­ων θα είναι τα νέα αντια­σφα­λι­στι­κά χτυ­πή­μα­τα, δηλα­δή η παρα­πέ­ρα θωρά­κι­ση του νόμου — λαι­μη­τό­μου του Κατρού­γκα­λου και η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση σε πρώ­τη φάση των επι­κου­ρι­κών συντά­ξε­ων, ανέ­δει­ξε η χτε­σι­νή συνά­ντη­ση στο Μαξί­μου του πρω­θυ­πουρ­γού Κυρ. Μητσο­τά­κη με την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο πλαί­σιο του κύκλου επα­φών του πρω­θυ­πουρ­γού με τους υπουρ­γούς για την περι­βό­η­τη «εξα­μη­νιαία αξιο­λό­γη­ση του κυβερ­νη­τι­κού έργου».

Η ίδια συνά­ντη­ση επι­βε­βαί­ω­σε επί­σης ότι στο επί­κε­ντρο της αντερ­γα­τι­κής επί­θε­σης, την οποία συνε­χί­ζει η κυβέρ­νη­ση ΝΔ από εκεί που την έφτα­σε η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ, βρί­σκο­νται τα παρα­πέ­ρα χτυ­πή­μα­τα στις Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις και τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση.

νόμος Κατρούγκαλου-Βρούτση

Θωράκιση του νόμου — λαιμητόμου και ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, στο ενη­με­ρω­τι­κό σημεί­ω­μα που διέ­νει­με το Μαξί­μου, πρώ­το — πρώ­το στη λίστα με τις «κύριες δρά­σεις» του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας για το 2020 βρί­σκε­ται το «νέο ασφα­λι­στι­κό σύστη­μα και νέο σύστη­μα επι­κου­ρι­κής ασφά­λι­σης». Ο ίδιος ο πρω­θυ­πουρ­γός στη συνά­ντη­ση υπο­γράμ­μι­σε: «Νομί­ζω ότι είμα­στε μπρο­στά και σε νέες εμβλη­μα­τι­κές πρω­το­βου­λί­ες, με σημα­ντι­κό­τε­ρη την κατά­θε­ση του νέου ασφα­λι­στι­κού νομο­σχε­δί­ου εντός των επό­με­νων βδο­μά­δων, για το οποίο έχου­με μιλή­σει αναλυτικά…».

Οι τοπο­θε­τή­σεις αυτές επι­βε­βαιώ­νουν ότι ανε­ξάρ­τη­τα από τους χρο­νι­κούς ελιγ­μούς που φαί­νε­ται ότι επι­λέ­γει, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ προ­ε­τοι­μά­ζει στο­χο­προ­ση­λω­μέ­να το νέο διπλό αντια­σφα­λι­στι­κό χτύπημα:

  • Με το νομο­σχέ­διο που βρί­σκε­ται επί θύραις για τον ΕΦΚΑ, θωρα­κί­ζει τον νόμο — λαι­μη­τό­μο του Κατρού­γκα­λου, ισχυ­ρο­ποιεί την εφαρ­μο­γή του, παρα­με­ρί­ζο­ντας και τα όποια νομι­κά εμπό­δια είχαν προκύψει.
  • Με άλλο νομο­σχέ­διο μέσα στο 2020 (ήδη το σχε­τι­κό πόρι­σμα της Επι­τρο­πής έχει παρα­δο­θεί στο υπουρ­γείο Εργα­σί­ας), προ­χω­ρά και η ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της επι­κου­ρι­κής ασφά­λι­σης, με τις εισφο­ρές των ασφα­λι­σμέ­νων να παρα­δί­δο­νται στο χρη­μα­τι­στη­ρια­κό τζόγο.

Νόμος Κατρούγκαλου Βρούτση

✔️  Με τον νέο νόμο για τον ΕΦΚΑ και με ορι­σμέ­νες επι­μέ­ρους προ­σαρ­μο­γές ως προ­πέ­τα­σμα καπνού, όπως η αύξη­ση των συντε­λε­στών ανα­πλή­ρω­σης μόνο για όσους ασφα­λι­σμέ­νους κατα­φέρ­νουν να συγκε­ντρώ­σουν πάνω από 30 χρό­νια (9.000 μέρες ασφά­λι­σης), η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ επι­διώ­κει να στα­θε­ρο­ποι­ή­σει όλες τις τερά­στιες περι­κο­πές και ανα­τρο­πές του νόμου Κατρού­γκα­λου και όλων των προη­γού­με­νων αντια­σφα­λι­στι­κών χτυ­πη­μά­των. Εφαρ­μό­ζο­ντας στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εξα­σφα­λί­ζει για δεκα­ε­τί­ες μπρο­στά ότι το σύστη­μα θα δίνει συντά­ξεις πτω­χο­κο­μεί­ου, κατα­δι­κά­ζο­ντας ιδιαί­τε­ρα τις νέες γενιές. Κατο­χυ­ρώ­νει τη διαρ­κή μεί­ω­ση της κρα­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, σύμ­φω­να με τον στό­χο που έμπαι­νε και από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση, όπως και τη μεί­ω­ση των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών των επι­χει­ρή­σε­ων, την ίδια ώρα που επι­φέ­ρει αύξη­ση εισφο­ρών για τη συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία των ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών επι­στη­μό­νων και αγροτών.
✔️  Αντί­στοι­χα, η «ενο­ποί­η­ση» ΕΦΚΑ — ΕΤΕΑΕΠ και η δημιουρ­γία του e‑ΕΦΚΑ, που προ­βλέ­πει επί­σης ο νέος νόμος, γίνο­νται για να διευ­κο­λυν­θεί η προ­ώ­θη­ση της ιδιω­τι­κής επι­κου­ρι­κής σύντα­ξης και να αντι­με­τω­πι­στεί το «κόστος μετά­βα­σης», που έτσι κι αλλιώς θα φορ­τω­θεί σε συντα­ξιού­χους και ασφα­λι­σμέ­νους. Σε αυτήν τη βάση θα έρθει και η επό­με­νη «εμβλη­μα­τι­κή πρω­το­βου­λία» που ιεραρ­χεί η κυβέρ­νη­ση για φέτος, το νομο­σχέ­διο για την επι­κου­ρι­κή ασφά­λι­ση, το οποίο από το 2021 θα παρα­δώ­σει τις επι­κου­ρι­κές στα αρπα­χτι­κά του χρη­μα­τι­στη­ρια­κού τζό­γου, χωρίς να δίνει καμία εγγύ­η­ση για το ύψος της επι­κου­ρι­κής σύνταξης.

Σταθερά στο στόχαστρο τα συνδικάτα και το απεργιακό δικαίωμα

Στις «κύριες δρά­σεις» του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας για το 2020 περι­λαμ­βά­νε­ται επί­σης η κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης στη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, κάνο­ντας λόγο για… «εκσυγ­χρο­νι­σμό του συν­δι­κα­λι­στι­κού πλαι­σί­ου», όπως κομ­ψά παρου­σιά­ζε­ται η κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης του κεφα­λαί­ου και του κρά­τους του στα συν­δι­κά­τα και στο απερ­για­κό δικαίωμα.

✔️  Σε συνέ­χεια της απερ­γο­κτό­νας διά­τα­ξης Αχτσιό­γλου του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έφε­ρε με τον λεγό­με­νο «ανα­πτυ­ξια­κό» νόμο νέες δια­τά­ξεις για τον ασφυ­κτι­κό­τε­ρο έλεγ­χο των συν­δι­κά­των από το αστι­κό κρά­τος και την εργο­δο­σία, με τα «ηλε­κτρο­νι­κά μητρώα» φακε­λώ­μα­τος των συν­δι­κά­των, τις «ηλε­κτρο­νι­κές ψηφο­φο­ρί­ες» για την υπο­νό­μευ­ση της λει­τουρ­γί­ας και της δρά­σης των συν­δι­κά­των κ.ά.
Η προ­α­ναγ­γε­λία περαι­τέ­ρω «εκσυγ­χρο­νι­σμού του συν­δι­κα­λι­στι­κού πλαι­σί­ου» επι­βε­βαιώ­νει τη συνέ­χεια της επί­θε­σης στα συν­δι­κα­λι­στι­κά δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, με τον πρω­θυ­πουρ­γό και τα κυβερ­νη­τι­κά στε­λέ­χη να έχουν ήδη προ­α­ναγ­γεί­λει νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις παρα­πέ­ρα χτυ­πή­μα­τος του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος με επι­βο­λή «προ­σω­πι­κού ασφα­λεί­ας» σε επι­χει­ρή­σεις με «κοι­νω­νι­κό ενδιαφέρον»!

«Κύριες δράσεις» για το 2020 που «κουμπώνουν» στα προηγούμενα χτυπήματα

Ο αντι­λαϊ­κός προ­γραμ­μα­τι­σμός του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας για το 2020 έρχε­ται να «κου­μπώ­σει» στα αντερ­γα­τι­κά χτυ­πή­μα­τα που ήδη πρό­λα­βε να προ­σθέ­σει η κυβέρ­νη­ση στο β’ εξά­μη­νο του 2019, όπως έκα­νε με τη θέσπι­ση εξαι­ρέ­σε­ων και όρων που δια­σφα­λί­ζουν ότι ακό­μα και όταν υπο­γρά­φο­νται κλα­δι­κές Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας, θα παρε­μπο­δί­ζε­ται η επέ­κτα­σή τους στο σύνο­λο του κλά­δου, όπως έγι­νε πρό­σφα­τα με την κλα­δι­κή ΣΣΕ στον Επι­σι­τι­σμό — Τουρισμό.

Την πολι­τι­κή χτυ­πή­μα­τος των Συλ­λο­γι­κών Συμ­βά­σε­ων και των μισθών με εργα­λείο τον νόμο Βρού­τση — Αχτσιό­γλου για τον κατώ­τα­το μισθό θα συμπλη­ρώ­σει το σχέ­διο για ανα­ζω­πύ­ρω­ση των γνω­στών προ­γραμ­μά­των «ενερ­γη­τι­κών πολι­τι­κών απα­σχό­λη­σης», τα οποία απο­τε­λούν ένα επι­πλέ­ον κανά­λι ενί­σχυ­σης των επι­χει­ρή­σε­ων με φτη­νό εργα­τι­κό δυνα­μι­κό αλλά και στα­θε­ρό όπλο στα χέρια επι­χει­ρή­σε­ων και κυβερ­νή­σε­ων για την ανα­κύ­κλω­ση της ανερ­γί­ας και την παρα­πέ­ρα εμπέ­δω­ση της τερά­στιας «ευε­λι­ξί­ας» στην αγο­ρά εργασίας.

Στην ίδια κατεύ­θυν­ση, εξα­σφά­λι­σης νέων προ­νο­μί­ων στη μεγα­λο­ερ­γο­δο­σία εντάσ­σε­ται και η ανα­φε­ρό­με­νη «κύρια δρά­ση» του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας για τη δημιουρ­γία του λεγό­με­νου «Λευ­κού Μητρώ­ου Επι­χει­ρή­σε­ων», οι οποί­ες υπό το πρό­σχη­μα της τήρη­σης της αντερ­γα­τι­κής «νομι­μό­τη­τας» θα τυγ­χά­νουν πρό­σθε­των απαλ­λα­γών και ενισχύσεων.

ΚΚΕ logo

Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη πάρει «άριστα» από κεφάλαιο — ΔΝΤ — ΕΕ

Σε ανα­κοί­νω­σή του για τη συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού με την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει τα εξής:

«Η σημε­ρι­νή συνά­ντη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού με την ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας είχε τυπι­κό χαρα­κτή­ρα, καθώς η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και του υπουρ­γεί­ου έχει ήδη αξιο­λο­γη­θεί, εγκρι­θεί και επι­βρα­βευ­τεί από τον ΣΕΒ και τις άλλες εργο­δο­τι­κές ενώ­σεις, έχει ήδη περά­σει με άρι­στα τις εξε­τά­σεις του ΔΝΤ, της ΕΕ.

Η κυβέρ­νη­ση βαθαί­νει την επί­θε­ση, αφού δια­τη­ρεί και επε­κτεί­νει νόμους και κυβερ­νη­τι­κές δια­τά­ξεις της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης του ΣΥΡΙΖΑ, που καθο­ρί­ζουν και παγιώ­νουν τους μισθούς σε άθλια, χαμη­λά επί­πε­δα, δια­μορ­φώ­νουν νομο­θε­τι­κά τον κατώ­τε­ρο μισθό, δίνουν χώρο και παρα­πέ­ρα κίνη­τρα, ώστε να δυνα­μώ­νει η εργο­δο­τι­κή ασυ­δο­σία, περιο­ρί­ζουν δρα­στι­κά τη δυνα­τό­τη­τα επέ­κτα­σης των κλα­δι­κών Συμ­βά­σε­ων με πλη­θώ­ρα εξαι­ρέ­σε­ων και όρων προς όφε­λος των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Κι όλα αυτά συνο­δεύ­ο­νται με κατα­στο­λή, με μέτρα ευθεί­ας παρέμ­βα­σης στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, με τον περιο­ρι­σμό του απερ­για­κού δικαιώματος.

Το νέο σχέ­διο για το Ασφα­λι­στι­κό μπο­ρεί κάλ­λι­στα να ονο­μα­στεί νόμος Κατρού­γκα­λου-Βρού­τση, για­τί δια­τη­ρεί στην ουσία την κεντρι­κή αρχι­τε­κτο­νι­κή του νόμου Κατρού­γκα­λου, διορ­θώ­νο­ντας μόνο τα όποια νομι­κά κενά υπήρ­χαν και τον καθι­στού­σαν προ­βλη­μα­τι­κό. Απο­τε­λεί κορύ­φω­ση της αντια­σφα­λι­στι­κής επί­θε­σης, ενσω­μα­τώ­νει όλες τις μέχρι σήμε­ρα ανα­τρο­πές σε βάρος των ασφα­λι­σμέ­νων και των συντα­ξιού­χων. Τα επι­κοι­νω­νια­κά τρικ της κυβέρ­νη­σης δεν μπο­ρούν να κρύ­ψουν ότι παρα­δί­δει το Ασφα­λι­στι­κό στα νύχια των ασφα­λι­στι­κών εται­ρειών, στον τζό­γο και τις τράπεζες.

Μόνη προοπτική για το λαό είναι η πάλη του για Δημόσια, Καθολική, Υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, Συλλογικές Συμβάσεις με σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ — ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ — ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Σε ετοιμότητα για ισχυρή απεργιακή απάντηση

Την ίδια ώρα που η κυβέρ­νη­ση προ­α­ναγ­γέλ­λει την κλι­μά­κω­ση της αντερ­γα­τι­κής επί­θε­σης, Ομο­σπον­δί­ες, Εργα­τι­κά Κέντρα και Συν­δι­κά­τα, σε συντο­νι­σμό με οργα­νώ­σεις συντα­ξιού­χων, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και αγρο­το­κτη­νο­τρό­φων, συνε­χί­ζουν το πλα­τύ τους άνοιγ­μα για την ενη­μέ­ρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων, δίνουν τη μάχη για την προ­ε­τοι­μα­σία της απερ­για­κής τους απά­ντη­σης, με αιχ­μή την πάλη ενά­ντια στο νέο αντια­σφα­λι­στι­κό νομοσχέδιο.

Στην κατεύ­θυν­ση ενί­σχυ­σης του απερ­για­κού μετώ­που, ήδη απο­φά­σεις για απερ­γία έχουν πάρει τα Εργα­τι­κά Κέντρα Αρτας, Αγρι­νί­ου, Βόρειου Συγκρο­τή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου, Θεσπρω­τί­ας, Ζακύν­θου, Ιωαν­νί­νων, Λαμί­ας, Λάρι­σας, Πάτρας, οι Ομο­σπον­δί­ες Εργα­ζο­μέ­νων στο Φάρ­μα­κο (ΟΕΦΣΕΕ), Μισθω­τών Τύπου και Βιο­μη­χα­νί­ας Χάρ­του, Εργα­ζο­μέ­νων Γάλα­κτος — Τρο­φί­μων — Ποτών, Λογι­στών, και δεκά­δες σωμα­τεία σε όλη τη χώρα.

Σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στις κινη­το­ποι­ή­σεις καλούν επί­σης Ομο­σπον­δί­ες και δεκά­δες Σωμα­τεία αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων και μικρών ΕΒΕ, αντα­πο­κρι­νό­με­να στο σχε­τι­κό κάλε­σμα που έχει απευ­θύ­νει η ΟΒΣΑ, ενώ τη δρα­στη­ριό­τη­τά τους ξεδι­πλώ­νουν πανελ­λα­δι­κά οι Συνερ­γα­ζό­με­νες Συντα­ξιου­χι­κές Οργανώσεις.

Στο μετα­ξύ συνε­χί­ζο­νται και οι συσκέ­ψεις και συνε­λεύ­σεις που οργα­νώ­νουν σωμα­τεία και φορείς:

  • Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων Ενέρ­γειας Αττι­κής — Βοιω­τί­ας — Εύβοιας — Κοριν­θίας καλεί σε εκλο­γο­α­πο­λο­γι­στι­κή συνέ­λευ­ση σήμε­ρα Πέμ­πτη, στις 7 μ.μ., στα γρα­φεία του (Αρι­στο­τέ­λους 11–15, 5ος όροφος).
  •  Το Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων Επι­σι­τι­σμού — Του­ρι­σμού Νομού Λάρι­σας οργα­νώ­νει Εκλο­γο­α­πο­λο­γι­στι­κή Γενι­κή Συνέ­λευ­ση αύριο Παρα­σκευή, στις 6 μ.μ., στο Εργα­τι­κό Κέντρο.
  • Το Εργα­τι­κό Κέντρο Βόρειου Συγκρο­τή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου πραγ­μα­το­ποιεί σύσκε­ψη — συζή­τη­ση επί­σης αύριο Παρα­σκευή, στις 6.30 μ.μ.
  • Ο Σύλ­λο­γος Υπαλ­λή­λων — Εμπο­ρο­ϋ­παλ­λή­λων Ν. Λάρι­σας προ­χω­ρά σε Εκλο­γο­α­πο­λο­γι­στι­κή Γενι­κή Συνέ­λευ­ση την Κυρια­κή 26/1, στις 11 π.μ. στο Εργα­τι­κό Κέντρο (Εργα­τι­κής Πρω­το­μα­γιάς 6).
  • Ο Κερ­κυ­ραϊ­κός Σύν­δε­σμος Ιδιω­τι­κών Υπαλ­λή­λων καλεί σε Γενι­κή Συνέ­λευ­ση επί­σης την Κυρια­κή 26/1, στις 6 μ.μ. στο Εργα­τι­κό Κέντρο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο