Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία στην Τ. Μέι δίνουν τα exit polls

Οι Συντη­ρη­τι­κοί της Τερέ­ζα Μέι χάνουν την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία, σύμ­φω­να με τις πρώ­τες προ­βλέ­ψεις που βασί­ζο­νται στο exit poll που μετέ­δω­σαν τα βρε­τα­νι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης μετά το τέλος της ψηφοφορίας.

Οι Τόρις εξα­σφα­λί­ζουν 314 έδρες, ένα­ντι 330 εδρών που κατεί­χαν στην απερ­χό­με­νη Βου­λή των Κοι­νο­τή­των, ενώ το Εργα­τι­κό Κόμ­μα του Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν εξα­σφα­λί­ζει 266 έδρες , ενι­σχύ­ο­ντας την κοι­νο­βου­λευ­τι­κή του δύνα­μη κατά 32 έδρες, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις Ipsos/MORI.

Ο πρώ­ην υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τζορτζ Οσμπορν δήλω­σε ότι η πρό­βλε­ψη του exit poll , αν απο­δει­χθεί ακρι­βής, είναι «απο­λύ­τως κατα­στρο­φι­κή για την Τερέ­ζε Μάι και το Συντη­ρη­τι­κό Κόμμα».

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα θα γίνουν γνω­στά το πρωί.

Τα σενάρια

Πριν τις εκλο­γές, η Μέι στη Βου­λή των Κοι­νο­τή­των διέ­θε­τε πλειο­ψη­φία, με μόλις όμως 330 έδρες από τις 650. Το Bloomberg ωστό­σο εξη­γεί τι θα συμ­βεί σε πέντε σενά­ρια, μετα­ξύ των οποί­ων συμπε­ρι­λαμ­βά­νει την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία των Συντη­ρη­τι­κών, αλλά και την πλειο­ψη­φία των Εργατικών.

Σενάριο πρώτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 100+ έδρες

Αν στό­χος των εκλο­γών είναι να απο­κτή­σει η Μέι μια «απόρ­θη­τη θέση για τα επό­με­να πέντε χρό­νια», τότε αυτό θα μετρού­σε ως μία ολο­κλη­ρω­μέ­νη απο­στο­λή και θα έκλει­νε τα στό­μα­τα των επι­κρι­τών της που την κατη­γό­ρη­σαν για ανε­παρ­κή από­δο­ση στην προ­ε­κλο­γι­κή εκστρατεία.

Σε περί­πτω­ση επα­λή­θευ­σης αυτού του σενα­ρί­ου, η Μέι μπο­ρεί να εφαρ­μό­σει τη δική της εκδο­χή του Brexit, γνω­ρί­ζο­ντας ότι οι επερ­χό­με­νοι βου­λευ­τές των Τόρις θα πρέ­πει να είναι πιστοί σε αυτή. Ναι, έχει προει­δο­ποι­ή­σει ότι είναι πρό­θυ­μη να απο­μα­κρυν­θεί από μια «κακή» συμ­φω­νία και ότι ο έλεγ­χος της μετα­νά­στευ­σης απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τα, αλλά μία μεγα­λύ­τε­ρη πλειο­ψη­φία τής δίνει επί­σης χώρο να κάνει συμ­βι­βα­σμούς σε ζητή­μα­τα όπως τα χρή­μα­τα, ώστε να κερ­δί­σει ένα μετα-Brexit εμπο­ρι­κό πακέ­το και μία μετα­βα­τι­κή περίοδο.

«Με αυτή την πλειο­ψη­φία το κόμ­μα μπο­ρεί να πει “λάθη έγι­ναν, αλλά το απο­τέ­λε­σμα είναι πολύ θετι­κό”», δήλω­σε ο Wyn Grant, καθη­γη­τής Πολι­τι­κών Επι­στη­μών στο Πανε­πι­στή­μιο Warwick University. «Κάνει ένα σκλη­ρό Brexit πολύ πιο πιθα­νό», συμπλήρωσε.

Σενάριο δεύτερο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με 50+ έδρες

Αυτό θα είναι ένα απο­γοη­τευ­τι­κό απο­τέ­λε­σμα για την «ομά­δα της Τερέ­ζα Μέι» και θα κατα­στή­σει την κυρία Μέι ευά­λω­τη απέ­να­ντι σε μια αμφι­σβή­τη­ση της ηγε­σί­ας της κατά τη διάρ­κεια των δύο ευαί­σθη­των χρό­νων των πολύ­πλο­κων δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων για την έξο­δο της Βρε­τα­νί­ας από την Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Όσον αφο­ρά στο σχέ­διό της για το Brexit, σε αυτή την περί­πτω­ση θα βρι­σκό­ταν στο έλε­ος των ευρω­σκε­πτι­κι­στών που ακο­λου­θούν σκλη­ρή γραμ­μή, περιο­ρί­ζο­ντας το περι­θώ­ριό της να κάνει τις παρα­χω­ρή­σεις που η ΕΕ μπο­ρεί να ζητή­σει για μία εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία ή για την μετα­βα­τι­κή περί­ο­δο. Από την άλλη, οι Ευρω­παί­οι αξιω­μα­τού­χοι μπο­ρεί να διαι­σθαν­θούν την αδυ­να­μία της και να επι­διώ­ξουν να τη χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν ενα­ντί­ον της.

«Οτι­δή­πο­τε λιγό­τε­ρο από μια πλειο­ψη­φία των 50 εδρών μοιά­ζει με στοί­χη­μα που δεν έχει απο­πλη­ρω­θεί και θα ήταν λιγό­τε­ρο πιθα­νό να δια­γω­νι­στεί (σ.σ.: η Μέι) στις επό­με­νες εκλο­γές», δήλω­σε ο Andrew Russell, καθη­γη­τής Πολι­τι­κών Επι­στη­μών στο Πανε­πι­στή­μιο του Μάντσεστερ.

Σενάριο τρίτο: Πλειοψηφία Συντηρητικών με λιγότερες από 10 έδρες

Αν η χώρα ξυπνή­σει το πρωί της Παρα­σκευ­ής με τη Μέι σε χει­ρό­τε­ρη θέση από αυτή που ήταν όταν ανα­κοί­νω­σε τις εκλο­γές, οι μέρες της στην εξου­σία θα μοιά­ζουν μετρη­μέ­νες. Θα εξα­κο­λου­θεί να χρειά­ζε­ται την υπο­στή­ρι­ξη των βου­λευ­τών που έκα­ναν καμπά­νια για το Brexit, μειώ­νο­ντας την πιθα­νό­τη­τα να εξο­μα­λύ­νει την έξο­δο πραγ­μα­το­ποιώ­ντας συναλ­λα­γές με την ΕΕ.

Με την αξιο­πι­στία της να έχει δεχθεί πλήγ­μα στη Βρε­τα­νία, οι δια­πραγ­μα­τευ­τές στις Βρυ­ξέλ­λες θα μπο­ρού­σαν να προ­σπα­θή­σουν να εκμε­ταλ­λευ­τούν τη θέση της στη χώρα, γνω­ρί­ζο­ντας ότι μπο­ρούν να πάρουν περισ­σό­τε­ρα από αυτά που θέλουν ή ότι πιθα­νό­τα­τα θα αντι­με­τω­πί­σουν έναν δια­φο­ρε­τι­κό αντί­πα­λο σύντομα.

«Μπο­ρεί να επα­νέλ­θει από αυτό; Όχι. Θα μοιά­ζει με τραυ­μα­τι­σμέ­νο ζώο», δήλω­σε ο Steven Fielding, καθη­γη­τής Πολι­τι­κών Επι­στη­μών στο Πανε­πι­στή­μιο του Νότιγ­χαμ. «Ο κόσμος θα αντι­δρά­ει σε αυτό, θα κάνει ερω­τή­σεις για την ηγε­σία της. Δεν είναι μία ήττα σε αριθ­μούς, αλλά δεν είναι εντο­λή», συνέχισε.

Σενάριο τέταρτο: Καμία πλειοψηφία

Αυτό το σενά­ριο ανοί­γει την πόρ­τα για μία πιθα­νή συμ­μα­χία κομ­μά­των ώστε να πάρουν αρκε­τές έδρες για να αντι­κα­τα­στή­σουν την κυβέρ­νη­ση των Συντη­ρη­τι­κών ‑η «συμ­μα­χία του χάους» που η Μέι προει­δο­ποί­η­σε επα­νει­λημ­μέ­νως τους ψηφο­φό­ρους να απορ­ρί­ψουν. Για το Brexit, πιθα­νό­τα­τα σημαί­νει ότι πρέ­πει να ξεχά­σου­με τις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις που ξεκι­νούν τη μεθε­πό­με­νη εβδο­μά­δα, καθώς η πολι­τι­κή τάξη της χώρας θα βυθι­στεί σε μια εσω­τε­ρι­κή κρί­ση, με τις δύο πλευ­ρές να προ­σπα­θούν να σχη­μα­τί­σουν έναν συνασπισμό.

«Θα υπάρ­ξει κατάρ­ρευ­ση», λέει ο Russel, καθη­γη­τής Πολι­τι­κών Επι­στη­μών στο Πανε­πι­στή­μιο του Μάν­τσε­στερ. «Θα σήμαι­νε κι άλλες εκλο­γές μέσα σε μερι­κούς μήνες και ολό­κλη­ρη η στρα­τη­γι­κή του Brexit θα κατέρ­ρεε».

Οι πιθα­νό­τη­τες ενός πιο ήπιου Brexit θα αυξη­θούν σε αυτή την περί­πτω­ση, καθώς η Μέι θα ήταν απί­θα­νο να οδη­γή­σει τους Τόρις σε άλλες εκλο­γές και ο Κόρ­μπιν θα προ­σπα­θού­σε να σχη­μα­τί­σει κυβέρ­νη­ση με τους φιλο­ευ­ρω­παί­ους Φιλε­λεύ­θε­ρους Δημο­κρά­τες. Ξαφ­νι­κά, η επι­λο­γή της δια­μο­νής στην ενιαία αγο­ρά και η άρση της μετα­νά­στευ­σης θα γίνουν εύλογες.

Οι κίν­δυ­νοι είναι ότι στις αγο­ρές ενδε­χο­μέ­νως να κυριαρ­χή­σει η αβε­βαιό­τη­τα, ενώ οι δια­φο­ρές μετα­ξύ των κομ­μά­των θα κατα­στή­σουν δυσκο­λό­τε­ρη την επί­τευ­ξη μιας συμ­φω­νί­ας με την ΕΕ.

Σενάριο πέμπτο: Πλειοψηφία των Εργατικών

Αυτό θα ήταν ένα σοκ, το οποίο θα μπο­ρού­σε να αλλά­ξει ριζι­κά την κατεύ­θυν­ση του Brexit. O Κόρ­μπιν έχει πει ότι δέχε­ται το απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος, αν και κατά και­ρούς έχει απο­φύ­γει να είναι τόσο σαφής. Σε μια άμε­ση βρα­χυ­πρό­θε­σμη βάση, οι συνο­μι­λί­ες ενδέ­χε­ται να μετα­τε­θούν. Οι κυβερ­νή­σεις της ΕΕ ενδέ­χε­ται επί­σης να πει­σθούν να καθυ­στε­ρή­σουν την ημε­ρο­μη­νία εξό­δου της Βρε­τα­νί­ας από τον Μάρ­τιο του 2019, για να δώσουν χρό­νο στον Κόρ­μπιν να προ­χω­ρή­σει σε κάποιον σχε­δια­σμό. «Το Brexit θα καθυ­στε­ρή­σει, ενώ οι Εργα­τι­κοί θα εργα­στούν πάνω στο τι στο καλό θα κάνουν», δήλω­σε ο Grant, καθη­γη­τής Πολι­τι­κών Επι­στη­μών στο Πανε­πι­στή­μιο Warwick University.

Aν και ο Kόρ­μπιν έχει δημιουρ­γή­σει ομά­δα Brexit ‑και ο Keir Starmer θα είναι πιο φιλι­κό πρό­σω­πο στο τρα­πέ­ζι των δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων από τον David Davis- το ερώ­τη­μα είναι πώς θα σχη­μα­τί­σει κυβέρ­νη­ση, με δεδο­μέ­νο πόσοι πολ­λοί από τους βου­λευ­τές του ήθε­λαν να φύγει πριν από έναν χρόνο.

Μετά από μια περί­ο­δο αβε­βαιό­τη­τας, οι αγο­ρές ‑σε περί­πτω­ση επα­λή­θευ­σης αυτού του σενα­ρί­ου- ενδέ­χε­ται τελι­κά να ανα­συ­ντα­χθούν στην προ­ο­πτι­κή μιας κυβέρ­νη­σης που θέλει να δια­τη­ρή­σει τα οφέ­λη της ενιαί­ας αγο­ράς, να εγγυ­η­θεί τα δικαιώ­μα­τα των πολι­τών της ΕΕ που ζουν στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο από την «πρώ­τη μέρα» και να μην κάνει τον έλεγ­χο της μετα­νά­στευ­σης «κόκ­κι­νη γραμ­μή» όπως η Μέι.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο