Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προγράμματα «οικονομικής βοήθειας» του ΟΗΕ στους πρόσφυγες και «στήριξη του πιεζόμενου τραπεζικού κλάδου»

Μετά απ’ αυτά που συμ­βαί­νουν τις τελευ­ταί­ες ώρες στη Συρία με τις νέες στρα­τιές προ­σφύ­γων, το να θυμη­θού­με τα «εν οίκω» φαντά­ζει παρω­νυ­χί­δα ‑μπο­ρεί και να είναι έτσι τού­τη τη στιγμή.
Αλλά κάπο­τε και αυτή η τρα­γω­δία «θα πάρει τέλος» και τότε οι θύτες, οι δολο­φό­νοι των λαών, θα ανα­λά­βουν τα λεγό­με­να προ­γράμ­μα­τα «οικο­νο­μι­κής βοή­θειας», που θεω­ρη­τι­κά είναι της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας του ΟΗΕ, αλλά αυτό γίνε­ται μέσω «δια­χει­ρι­στών», που το κατι­τίς τους είναι αστρο­νο­μι­κό (μιλά­με για το νόμι­μο, για­τί το «κάτω απ’ το τρα­πέ­ζι» είναι ακαθόριστο)
Από την άπο­ψη αυτή είναι άκρως επί­και­ρο το παρακάτω
Υπάρ­χει συγκε­κρι­μέ­νο πρό­γραμ­μα «χρη­μα­το­δό­τη­σης» ‑για κάθε χώρα ξεχω­ρι­στά, στην περί­πτω­σή μας, έχει το όνο­μα «ESTIA», που απο­τε­λεί ‑λένε, «Ένα νέο κεφά­λαιο στη ζωή των προ­σφύ­γων στην Ελλά­δα». Αν μπεί­τε στο link θα τρί­βε­τε τα μάτια σας: Το αίσχος των «Μόρια» έχει αντι­κα­τα­στα­θεί, με χαμο­γε­λα­στές φατσού­λες καλο­ταϊ­σμέ­νων και καλο­ντυ­μέ­νων παι­διών, με ευτυ­χείς γονείς και άφθο­να στα­τι­στι­κά για τις άρι­στες συν­θή­κες κράτησης.

ESTIA

Επει­δή σε αρκε­τά σημεία συνα­ντή­σα­με τον όρο «προ­πλη­ρω­μέ­νες κάρ­τες» είπα­με να το ψάξου­με παρα­πά­νω και ιδού ‑περι­λη­πτι­κά τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευνας:
Η πρό­θε­ση ‑ας το πού­με έτσι «αθώα» είναι νε έχουν οι πρό­σφυ­γες κάποια «δικά» τους χρή­μα­τα για την ικα­νο­ποί­η­ση στοι­χειω­δών ανα­γκών στις δομές φιλο­ξε­νί­ας (πχ. να τρώ­νε που και που σαν άνθρω­ποι, δεδο­μέ­νου ότι το παρε­χό­με­νο φαΐ συχνά δεν τρώ­γε­ται…) Παράλ­λη­λα ‑αυτό δε λέγε­ται αλλά εξυ­πα­κού­ε­ται, αυτά τα χρή­μα­τα (τα ποσά θα τα δού­με παρα­κά­τω), θα πάνε στο 100% στις κατά τόπους δικές μας «τοπι­κές κοι­νω­νί­ες» που βρί­σκο­νται κοντά στις δομές από τις αγο­ρές που ανα­γκα­στι­κά θα πραγ­μα­το­ποιού­νται εκεί
Το πρό­γραμ­μα «οικο­νο­μι­κής βοή­θειας» των προ­σφύ­γων ξεκί­νη­σε τον Απρί­λιο του 2017, με αρχι­κούς ωφε­λού­με­νους 33.000 πρό­σφυ­γες / μήνα: τα χρή­μα­τα εισπράτ­το­νται μόνο από συγκε­κρι­μέ­να ΑΤΜ, απο­κλει­στι­κά μέσω ειδι­κής κάρτας.
Σύμ­φω­να με στοι­χεία της Ύπα­της Αρμο­στεί­ας, μιλά­με για περισ­σό­τε­ρα από 130.000 «ωφε­λού­με­νους». Τα στοι­χεία για τον 1ο μήνα είναι 15.153 κάρ­τες για την υπο­στή­ρι­ξη 33.595 προ­σφύ­γων, και το συνο­λι­κό ποσό των χρη­μά­των που δια­τέ­θη­καν ανέρ­χε­ται σε 3.300.000€. Από τότε κάθε μήνα και πιο πολλά.
Και για να σας λυθεί η απο­ρία των μεγε­θών κάθε «επι­λέ­ξι­μος» παίρ­νει 90€, αν στη δομή του γίνε­ται δια­νο­μή φαγη­τού και 150€ αν δεν παρέ­χε­ται φαγη­τό (για οικο­γέ­νειες τα ποσά είναι «αστρο­νο­μι­κά 190€ εάν είναι 3μελής, 290€ η 5μελής, 330€ για 7μελή ή μεγαλύτερη).
Τα νού­με­ρα που μπο­ρεί­τε να δεί­τε στα στα­τι­στι­κά του «ESTIA»: Θέσεις |> 25.404, αριθ­μός φιλο­ξε­νού­με­νων προ­γράμ­μα­τος στέ­γα­σης |> 21.616, δικαιού­χοι (από τον Νοέμ­βριο 2015) |> 60.175 (και στο «ψητό»), δικαιού­χοι βοή­θειας με προ­πλη­ρω­μέ­νες κάρ­τες (Αύγου­στος 2019) |> 74.349, αθροι­στι­κός αριθ­μός δικαιού­χων με προ­πλη­ρω­μέ­νες κάρ­τες (Απρ 2017 — Αύγ 2019) |>… μπλα-μπλα |> συνο­λι­κά, έχουν δοθεί 127.550.000€

ESTIA
Τη διαί­ρε­ση δεν την κάνουν …να την κάνου­με εμείς 127.550.000€ / 128.621 = 991,67€ … [ Απρ 2017 — Αύγ 2019 = 8+12+8 = ] σε 28 μήνες = 35,39€ pro capite (κατά κεφα­λή που λέμε…)
Αυτή όμως είναι η μία πλευ­ρά, υπάρ­χει και μια δεύ­τε­ρη

(η είδη­ση)
Την Παρα­σκευή 13-Σεπ-2019, ο (…) βρι­σκό­ταν σε ένα υπο­κα­τά­στη­μα της Alpha Bank στην Λέσβο, όπου ζει και διδά­σκει Συστη­μι­κή Θεω­ρία και Πλη­ρο­φο­ρι­κή στο πανε­πι­στή­μιο Αιγαί­ου, όταν παρα­τή­ρη­σε τρεις πρό­σφυ­γες να δεί­χνουν να ταλαι­πω­ρού­νται από την ανα­μέ­τρη­σή τους με ένα ΑΤΜ.
«Ηλι­κια­κά ήταν μετα­ξύ 25–35 ετών», λέει ο ίδιος, προ­σθέ­το­ντας πως συνα­ντά συχνά πρό­σφυ­γες, είτε από τον καταυ­λι­σμό της Μόριας είτε από κάποια άλλη δομή, στο υπο­κα­τά­στη­μα της τρά­πε­ζας. «Τα χρή­μα­τα εμφα­νί­ζο­νται στον λογα­ρια­σμό τους συγκε­κρι­μέ­νη ημέ­ρα. Οι οδη­γί­ες του μηχα­νή­μα­τος είναι στα αγγλι­κά και επει­δή συνή­θως οι περισ­σό­τε­ροι αγγλι­κά δεν γνω­ρί­ζουν, βλέ­πεις συχνά ολό­κλη­ρες παρέ­ες στα ΑΤΜ. Κάποιος από όλους τους θα γνω­ρί­ζει αγγλι­κά, οπό­τε εκεί­νος παίρ­νει την κάρ­τα του καθε­νός και σηκώ­νουν με την σει­ρά τα χρή­μα­τά τους».
Οι τρεις πρό­σφυ­γες που συνά­ντη­σε εκεί­νη την ημέ­ρα δεν γνώ­ρι­ζαν αγγλι­κά. Καθώς περί­με­νε από πίσω τους στην ουρά, κι έβλε­πε πως τα λεπτά περ­νού­σαν δίχως να μπο­ρούν να βγά­λουν άκρη, απο­φά­σι­σε να παρέμ­βει. Είδε πως προ­σπα­θού­σαν να σηκώ­σουν 90 ευρώ έκα­στος ‑τόσα τους είχαν πει πως αντι­στοι­χού­σαν στον καθέ­να τους. Το μηχά­νη­μα ωστό­σο ειδο­ποιού­σε πως για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της συναλ­λα­γής απαι­τού­νταν χρέ­ω­ση 2,5€.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπο­ρού­σαν να σηκώ­σουν τα χρή­μα­τά τους ‑θα έπρε­πε να επι­λέ­ξουν την «τυπο­ποι­η­μέ­νη» πιο κοντι­νή ανά­λη­ψη (80€ για­τί ως γνω­στό τα ΑΤΜ δε δίνουν ούτε ψιλά, ούτε 5ευρα).
Οι τρά­πε­ζες χρε­ώ­νουν, εν γνώ­ση της Ύπα­της: «Έχου­με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ωφε­λού­με­νους πως από κάποια (sic!) ΑΤΜ επι­βάλ­λε­ται χρέ­ω­ση».
ΣΣ |> Και μάλι­στα η χρέ­ω­ση ποι­κίλ­λει ανά­λο­γα με την τρά­πε­ζα (2.5€ σε Alpha και Eurobank, 2.6€ ευρώ Εθνι­κή, 3.0€ Τρά­πε­ζα Πει­ραιώς κοκ)
Να πάμε πάλι στους λογα­ρια­σμούς (απλά μαθη­μα­τι­κά τόσο Χ τόσο = Το…οοο…σοοο!): Του­λά­χι­στον 100.000€ το προ­μή­θεια στις τρά­πε­ζες Χ 28 μήνες (μουα­γιέ και κάτι παρα­πά­νω περί­που για­τί αρχι­κά ήταν λιγό­τε­ροι οι «ωφε­λού­με­νοι») κάπου 2.500.000€ (ολο­γρά­φως δύο εκα­τομ­μύ­ρια πεντα­κό­σιες χιλιά­δες), κάποιος τα υπο­λό­γι­σε σε πάνω από 1.200.000€ σε ετή­σια βάση, άρα κοντά στα 3.000.000€
Και μάλ­λον πρέ­πει να έχει δίκιο για­τί, οι περισ­σό­τε­ροι πρό­σφυ­γες δεν παίρ­νουν μαζε­μέ­να αυτά που δικαιού­νται ανά μήνα ‑για προ­φα­νείς λόγους ασφά­λειας, αλλά σε δύο — τρεις δόσεις, οπό­τε η προ­μή­θεια είνα Χ2, ή Χ3 …

Εάν, λοι­πόν, θέσου­με το κατώ­τα­το όριο ανα­λή­ψε­ων ανά κάρ­τα στις δύο, το ελά­χι­στο μηνιαίο ποσό που κατα­λή­γει στις τρά­πε­ζες είναι 200.000

Πάντως ‑σημείο γρα­φής κι αυτό, το 2016 για την ανά­θε­ση του έργου η Ύπα­τη Αρμο­στεία πραγ­μα­το­ποί­η­σε διε­θνή δια­γω­νι­σμό (στο δια­γω­νι­σμό πήραν μέρος και ελλη­νι­κές τρά­πε­ζες), «σε συμ­φω­νία με τα κρι­τή­ρια και τις δια­τά­ξεις που διέ­πουν τις ανά­λο­γες ανα­θέ­σεις οργά­νων του ΟΗΕ» (;;)
Τη «δου­λειά» την πήρε «πάρο­χος συμ­φε­ρό­ντων Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου» -«τεχνι­κο­οι­κο­νο­μι­κά συμ­φε­ρό­τε­ρη και πιο κατάλ­λη­λη προ­σφο­ρά»

Τελι­κά μπο­ρεί το σχέ­διο να μπει και στην υπη­ρε­σία των νέων σχε­δί­ων της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης για «στή­ρι­ξη του πιε­ζό­με­νου τρα­πε­ζι­κού κλάδου»

Όπως δίδα­ξε ο Σύρι­ζα και η ΝΔ εφαρ­μό­ζει κατά γράμ­μα… «μαζεύ­ουν λίγα από πολ­λούς», για­τί το «πολ­λά από λίγους», αντί­κει­ται στο νέον «ανα­πτυ­ξια­κό νομοσχέδιο»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο