Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Προβάδισμα Μπάιντεν — Ο Τραμπ καταγγέλλει νοθεία και προσφεύγει στα δικαστήρια

Δύο ημέ­ρες μετά τις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές, με το απο­τέ­λε­σμα ακό­μη αβέ­βαιο, και το ενδια­φέ­ρον στρέ­φε­ται στις ελά­χι­στες Πολι­τεί­ες που θα μπο­ρού­σαν να δώσουν, ακό­μη και σήμε­ρα, τη νίκη στον Δημο­κρα­τι­κό Τζο Μπάι­ντεν, την ώρα που οι Ρεπου­μπλι­κά­νοι έχουν ξεκι­νή­σει δικα­στι­κές μάχες, με τη στή­ρι­ξη, σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις, των δια­δη­λώ­σε­ων των υπο­στη­ρι­κτών τους.

Μέχρι σήμε­ρα το πρωί ο Μπάι­ντεν έχει εξα­σφα­λί­σει 253 ή 264 μεγά­λους εκλέ­κτο­ρες, ανα­λό­γως του αν συμπε­ρι­λη­φθεί και η Αρι­ζό­να στις Πολι­τεί­ες τις οποί­ες έχει ήδη κερ­δί­σει. Δύο μεγά­λα αμε­ρι­κα­νι­κά μέσα, το Fox και το Associated Press τον θεω­ρούν ήδη νικη­τή εκεί, ωστό­σο τα υπό­λοι­πα εκτι­μούν ότι το απο­τέ­λε­σμα είναι ακό­μη αβέ­βαιο, για­τί τις τελευ­ταί­ες ώρες ο Τραμπ κλεί­νει την ψαλί­δα και απο­μέ­νουν ακό­μη να κατα­με­τρη­θούν χιλιά­δες ψηφο­δέλ­τια. Σε κάθε περί­πτω­ση, ο Μπάι­ντεν χρειά­ζε­ται 6 ή 17 μεγά­λους εκλέ­κτο­ρες για να φτά­σει στον «μαγι­κό αριθ­μό» των 270 και θα μπο­ρού­σε να τους εξα­σφα­λί­σει στη Νεβά­δα (6), την Τζόρ­τζια (16) ή την Πεν­σιλ­βά­νια (20), ακό­μη και σήμερα.

Ο Τζο Μπάι­ντεν διεύ­ρυ­νε ελα­φρά το προ­βά­δι­σμά του επί του Ντό­ναλντ Τραμπ στη Νεβά­δα, σύμ­φω­να με τα νεό­τε­ρα στοι­χεία που ανα­κοί­νω­σε η Πολι­τεία αυτή, προ­κα­λώ­ντας την αντί­δρα­ση του Ρεπου­μπλι­κα­νού υπο­ψη­φί­ου, που έκα­νε λόγο για νοθεία και προ­α­νήγ­γει­λε προ­σφυ­γή στη δικαιοσύνη.

Με κατα­με­τρη­μέ­νο το 89% των ψήφων, ο Τραμπ συγκε­ντρώ­νει ποσο­στό 48,5% και ο Μπάι­ντεν 49,4%, με τη δια­φο­ρά πλέ­ον να έχει ανέλ­θει σε περί­που 11 χιλιά­δες ψήφους, σύμ­φω­να με την εται­ρεία δημο­σκο­πή­σε­ων «Edison Research».

Στην κομη­τεία Κλαρκ, όπου βρί­σκε­ται η μεγα­λύ­τε­ρη πόλη, το Λας Βέγκας, ο υπο­ψή­φιος των Δημο­κρα­τι­κών προη­γεί­ται με ποσο­στό 53,1%, ένα­ντι 45,2% για τον Ρεπου­μπλι­κά­νο απερ­χό­με­νο πρόεδρο.

Μετά από αυτή την εξέ­λι­ξη, το επι­τε­λείο του Τραμπ ανα­κοί­νω­σε ότι θα υπο­βά­λει αγω­γή στο Λας Βέγκας την Πέμ­πτη, απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει η κατα­μέ­τρη­ση των λεγό­με­νων «παρά­νο­μων ψήφων» στη Νεβά­δα, ισχυ­ρι­ζό­με­νο ότι έχει απο­δεί­ξεις ότι άτο­μα που έχουν πεθά­νει και μη κάτοι­κοι έχουν ψηφί­σει στις εκλο­γές! Μάλι­στα πρό­σθε­σε ότι τις σχε­τι­κές απο­δεί­ξεις θα παρου­σιά­σει σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που θα δώσει αργό­τε­ρα σήμερα.

Αν ο Μπάι­ντεν κερ­δί­σει τη Νεβά­δα, θα εξα­σφα­λί­σει άλλους 6 εκλέ­κτο­ρες και θα κάνει ένα ακό­μη σημα­ντι­κό βήμα για την προ­ε­δρία, παρό­τι ο Τραμπ έχει το προ­βά­δι­σμα σε τρεις άλλες πολιτείες.

Στην Τζόρ­τζια, με κατα­με­τρη­μέ­νο το 98% των ψήφων, ο Τραμπ προη­γεί­ται με ποσο­στό 49,5%, ένα­ντι 49,2% του Μπάι­ντεν. Στη Βόρεια Καρο­λί­να, με κατα­με­τρη­μέ­νο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ παρα­μέ­νει μπρο­στά με 50%, ένα­ντι 48,6% του Μπάι­ντεν, ενώ ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος δια­τη­ρεί το προ­βά­δι­σμα και στην Πεν­σιλ­βά­νια, με ποσο­στό 50,3% ένα­ντι 48,4% του Μπάι­ντεν, με κατα­με­τρη­μέ­νο το 92% των ψήφων.

Στην Πεν­σιλ­βά­νια (20 μεγά­λοι εκλέ­κτο­ρες), με κατα­με­τρη­μέ­νο το 91% των ψήφων, ο Τραμπ προη­γεί­ται με ποσο­στό 50,4% ένα­ντι 48,3%, σύμ­φω­να με την εται­ρεία δημο­σκο­πή­σε­ων Edison Research. Απο­μέ­νουν να κατα­με­τρη­θούν περί­που 700.000 ψήφοι ακό­μη, όλες τους επιστολικές.

Οι τοπι­κές αρχές ελπί­ζουν ότι θα κατα­φέ­ρουν να ολο­κλη­ρώ­σουν την κατα­μέ­τρη­ση μέχρι αύριο, Παρασκευή.

Στη Βόρεια Καρο­λί­να (15 μεγά­λοι εκλέ­κτο­ρες), με κατα­με­τρη­μέ­νο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ έχει προ­βά­δι­σμα 77.000 ψήφων (ποσο­στό 50,1% ένα­ντι 48,7% του Μπάι­ντεν). Όμως στην Πολι­τεία αυτή γίνο­νται δεκτές και οι επι­στο­λι­κές ψήφοι που έχουν ταχυ­δρο­μη­θεί το αργό­τε­ρο μέχρι την ημέ­ρα των εκλο­γών (3 Νοεμ­βρί­ου), εφό­σον φτά­σουν στα χέρια των αρχών μέσα σε διά­στη­μα 9 ημερών.

Ο Τραμπ απεί­λη­σε με περαι­τέ­ρω νομι­κές ενέρ­γειες ενά­ντια σε απο­τε­λέ­σμα­τα των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών και σε άλλες πολι­τεί­ες. «Θα κινη­θού­με νομι­κά για εκλο­γι­κή απά­τη σε όλες τις πρό­σφα­τες Πολι­τεί­ες που ο Μπάι­ντεν ανα­κοί­νω­σε ότι κέρ­δι­σε» έγρα­ψε ο Τραμπ σε tweet, χωρίς να ανα­φέ­ρει συγκε­κρι­μέ­νες Πολι­τεί­ες ή περι­πτώ­σεις που για τον ίδιο να συνι­στούν εκλο­γι­κή νοθεία.

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο