Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προειδοποίηση ΠΟΥ για κίνδυνο νέου κύματος της επιδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021

Ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Υγεί­ας επι­μέ­νει στην χρή­ση μάσκας κατά τις οικο­γε­νεια­κές συγκε­ντρώ­σεις των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς στην Ευρώ­πη, προει­δο­ποιώ­ντας για «αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο» νέου κύμα­τος της επι­δη­μί­ας Covid-19 στις αρχές του 2021.

«Υπάρ­χει αυξη­μέ­νος κίν­δυ­νος για νέα έξαρ­ση τις πρώ­τες εβδο­μά­δες και τους πρώ­τους μήνες του 2021», με δεδο­μέ­νη την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας Covid-19 στην Ευρώ­πη, σύμ­φω­να με την ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, η οποία συνι­στά «τη χρή­ση μάσκας και την τήρη­ση των μέτρων κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης» κατά τις γιορτές.

«Μπο­ρεί να φαί­νε­ται ενο­χλη­τι­κή η χρή­ση μάσκας και η τήρη­ση των μέτρων κοι­νω­νι­κής απο­στα­σιο­ποί­η­σης παρου­σία φίλων και μελών της οικο­γέ­νειας, αλλά αυτό συμ­βάλ­λει σε μεγά­λο βαθ­μό στην δια­τή­ρη­ση της ασφά­λειας και της καλής υγεί­ας», τονί­ζει ο ΠΟΥ.

Και συμ­βου­λεύ­ει: «Στο μέτρο του δυνα­τού, οι συγκε­ντρώ­σεις πρέ­πει να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους. Εάν πραγ­μα­το­ποι­η­θούν σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους, είναι σημα­ντι­κός ο περιο­ρι­σμός του αριθ­μού των προ­σκε­κλη­μέ­νων και ο καλός αερι­σμός για τον περιο­ρι­σμών των κινδύνων».

Η ευρω­παϊ­κή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περι­λαμ­βά­νει 53 χώρες, ανά­με­σά τους και την Ρωσία, έχει κατα­γρά­ψει περισ­σό­τε­ρα από 22 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα και περί τους 500.000 θανά­τους από την έναρ­ξη της παν­δη­μί­ας, σύμ­φω­να με τον πίνα­κα επο­πτεί­ας της εξέ­λι­ξης της παν­δη­μί­ας που καταρ­τί­ζει ο διε­θνής οργανισμός.

Κατά την διάρ­κεια των τελευ­ταί­ων 7 ημε­ρών, κατα­γρά­φη­καν περί το 1,7 εκα­τομ­μύ­ριο κρού­σμα­τα και περισ­σό­τε­ροι από 34.500 θάνατοι.

Καθώς πλη­σιά­ζουν οι γιορ­τές των Χρι­στου­γέν­νων, νέα πακέ­τα περιο­ρι­στι­κών μέτρων τίθε­νται σε ισχύ από σήμε­ρα σε πολ­λές ευρω­παϊ­κές χώρες για τον έλεγ­χο του επι­πέ­δου των κρου­σμά­των της Covid-19 που κρί­νε­ται ανη­συ­χη­τι­κό, με το κλεί­σι­μο, για παρά­δειγ­μα, των κατα­στη­μά­των στην Γερ­μα­νία και των παμπ και των εστια­το­ρί­ων στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο