Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο προπονητής ιστιοπλοΐας — Πώς ερμηνεύονται νομικά δηλώσεις του για την ηλικία της αθλήτριας

Εξη­γή­σεις για τις βαρύ­τα­τες κατη­γο­ρί­ες που του κατα­λο­γί­ζο­νται καλεί­ται να δώσει την Πέμ­πτη το πρωί στον ανα­κρι­τή ο 38χρονος προ­πο­νη­τής που καταγ­γέλ­λε­ται για βια­σμό αθλή­τριας όταν αυτή ήταν 11 χρο­νών, έπει­τα από προ­θε­σμία που ζήτη­σε και έλα­βε σήμερα.

Ο κατη­γο­ρού­με­νος είναι αντι­μέ­τω­πος με τρεις κακουρ­γη­μα­τι­κού χαρα­κτή­ρα πρά­ξεις εκ των οποί­ων οι δύο, σύμ­φω­να με τη δίω­ξη που ασκή­θη­κε ενα­ντί­ον του, αφο­ρούν ανή­λι­κο θύμα. Το κατη­γο­ρη­τή­ριο που συντά­χθη­κε σε βάρος του αφο­ρά βια­σμό κατ΄ εξα­κο­λού­θη­ση, απο­πλά­νη­ση ανη­λί­κου κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση και κατά­χρη­ση σε ασέλ­γεια, πρά­ξεις που απο­τε­λούν βαριά εγκλή­μα­τα κατά της γενε­τή­σιας ελευ­θε­ρί­ας, σύμ­φω­να με τον Ποι­νι­κό Κώδικα.

Σύμ­φω­να με όσα έχει δηλώ­σει δημό­σια ο 38χρονος, δεν είχε ερω­τι­κή σχέ­ση με τη σήμε­ρα 20χρονη αθλή­τρια, όταν εκεί­νη ήταν 11 χρο­νών αλλά κάποια χρό­νια αργό­τε­ρα. Ισχυ­ρί­ζε­ται, επί­σης, ο κατη­γο­ρού­με­νος πως δεν υφί­στα­ται θέμα βια­σμού, καθώς σχε­τί­στη­κε ερω­τι­κά με την θέλη­ση της αθλή­τριας η οποία μάλι­στα, σύμ­φω­να με όσα ανα­φέ­ρει ο κατη­γο­ρού­με­νος, ήθε­λε να φύγουν μαζί από το σπί­τι της. Απο­χω­ρώ­ντας από τα δικα­στή­ρια, συνο­δεία αστυ­νο­μι­κών, ο κατη­γο­ρού­με­νος είπε στους δημο­σιο­γρά­φους που τον ανέ­με­ναν να κάνουν υπο­μο­νή για να μάθουν και «την υπό­λοι­πη αλή­θεια».

   Οι ισχυ­ρι­σμοί που προ­βά­λει ο 38χρονος θα αξιο­λο­γη­θούν από τη Δικαιο­σύ­νη. Από τις δηλώ­σεις του στα Μέσα Ενη­μέ­ρω­σης, νομι­κοί εκτι­μούν πως η υπε­ρά­σπι­σή του με πρώ­το στοι­χείο την άρνη­ση του βια­σμού , θα δομη­θεί στη βάση πως η όποια συμπε­ρι­φο­ρά του αφο­ρού­σε μεν ανή­λι­κο αλλά άνω των 12 ή και 14 ετών. Να σημειω­θεί πως σε περι­πτώ­σεις που η σεξουα­λι­κή βία στρέ­φε­ται σε βάρος ανη­λί­κων, ο νόμος προ­βλέ­πει δια­φο­ρε­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση στις περι­πτώ­σεις που το θύμα είναι κάτω των 12 ετών, πιο ήπια για εκεί­νες που το θύμα είναι μετα­ξύ 12 και 14 ετών και εντε­λώς άλλη όταν το θύμα έχει συμπλη­ρώ­σει το 14ο έτος της ηλι­κί­ας του. Συγκε­κρι­μέ­να, στην πρώ­τη περί­πτω­ση το ανή­λι­κου έως 12 ετών προ­βλέ­πε­ται κάθειρ­ξη, στην περί­πτω­ση που το θύμα είναι μετα­ξύ 12 και 14 ετών κάθειρ­ξη μέχρι 10 ετών και τέλος στην περί­πτω­ση που έχει συμπλη­ρω­θεί το 14ο έτος, ο δρά­στης τιμω­ρεί­ται με φυλά­κι­ση του­λά­χι­στον δύο ετών. Σύμ­φω­να με νομι­κούς “η συναί­νε­ση ή και η πρω­το­βου­λία του ανη­λί­κου” δεν απο­τε­λεί λόγο για την άρση του άδι­κου χαρα­κτή­ρα της πράξης.

   Ο 38χρονος βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος με τη Δικαιο­σύ­νη έπει­τα από την κατά­θε­ση της ίδιας της αθλή­τριας και των γονιών της, οι οποί­ες “άνοι­ξαν” τον δρό­μο για την ποι­νι­κή δίω­ξη και σύλ­λη­ψή του, καθώς για τις περι­πτώ­σεις αυτών των αδι­κη­μά­των απαι­τεί­ται έγκλη­ση από την πλευ­ρά του θύματος.

Ο 38χρονος υπο­στη­ρί­ζει πως είχε σχέ­ση με τη νεα­ρή αθλή­τρια όχι ενό­σω αυτή ήταν 11 χρο­νών, αλλά μεγα­λύ­τε­ρη. Αρνεί­ται κάθε πρά­ξη βια­σμού υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως όχι μόνο υπήρ­χε συναί­νε­ση του θύμα­τος αλλά και έγκρι­ση της μητέ­ρας του κορι­τσιού, η οποία τον προ­έ­τρε­πε να παντρευ­τεί την κόρη της.

Σήμε­ρα, κατά την μετα­γω­γή του, όταν ρωτή­θη­κε από δημο­σιο­γρά­φους αν επι­θυ­μεί να δηλώ­σει κάτι, ο 38χρονος απά­ντη­σε ανα­φε­ρό­με­νος σε πρό­σω­πο της οικο­γέ­νειας του θύμα­τος λέγο­ντας: «να πεί­τε στον Σπύ­ρο να ψάξει τη μάνα του, τη γυναί­κα του και την κόρη του, να ψάξει τι γίνε­ται σπί­τι του».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο