Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προθεσμία για να απολογηθεί πήρε ο πρωταγωνιστής του λιντσαρίσματος του Ζακ Κωστόπουλου — Η απαράδεκτη δικογραφία

Η γεμά­τη ερω­τή­σεις και καμία ασφα­λή απά­ντη­ση, πλην του θανά­του του Ζακ Κωστό­που­λου, δικο­γρα­φία οδή­γη­σε σε νέα προ­θε­σμία της απο­λο­γί­ας του κοσμη­μα­το­πώ­λη της οδού Γλάδ­στω­νος που κατη­γο­ρεί­ται για θανα­τη­φό­ρα σωμα­τι­κή βλάβη.

Μία προ­θε­σμία που έδω­σε ο ανα­κρι­τής της υπό­θε­σης, αφού ο φάκε­λος που χει­ρί­ζε­ται “πάσχει από σοβα­ρό­τα­τες ελλεί­ψεις”, ενώ ακό­μη παρα­μέ­νουν αδιευ­κρί­νι­στες οι αιτί­ες που οδή­γη­σαν στον θάνα­το του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου .

Ο κοσμη­μα­το­πώ­λης οδη­γή­θη­κε, υπό δρα­κό­ντεια μέτρα ασφα­λεί­ας, στα δικα­στή­ρια της Ευελ­πί­δων με τους αστυ­νο­μι­κούς να τον συνο­δεύ­ουν μέχρι την πόρ­τα του ανα­κρι­τι­κού γρα­φεί­ου. Η νέα προ­θε­σμία για την απο­λο­γία δόθη­κε από τον ανα­κρι­τή για αύριο στις 10 το πρωί. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, από τον φάκε­λο απου­σιά­ζουν ουσιώ­δη στοι­χεία και μαρ­τυ­ρί­ες, γεγο­νός που καταγ­γέλ­λε­ται από χθες από την πλευ­ρά της Πολι­τι­κής Αγω­γής, αν και η υπό­θε­ση προ­κά­λε­σε τερά­στιες αντι­δρά­σεις στην κοι­νή γνώ­μη, όταν δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε το οπτι­κό υλι­κό για όσα συνέ­βη­σαν την Παρα­σκευή στην οδό Γλάδ­στω­νος. Υλι­κό που μόνο απο­τρο­πια­σμό προ­κα­λεί. Η εικό­να του εγκλω­βι­σμέ­νου, που είναι προ­φα­νές ότι είναι ανή­μπο­ρος να αντι­δρά­σει, να δέχε­ται κλο­τσιές στο κεφά­λι από τον ιδιο­κτή­τη του κοσμη­μα­το­πω­λεί­ου και έναν άνδρα ακό­μα, συνι­στά πρά­ξη βαρ­βα­ρό­τη­τας και είναι κατα­δι­κα­στέα. Ο 33χρονος κλει­δώ­θη­κε μέσα στο κατά­στη­μα υπό συν­θή­κες οι οποί­ες ερευ­νώ­νται. Υπάρ­χει ανα­φο­ρά ότι μπή­κε στο κατά­στη­μα όχι για να κλέ­ψει αλλά για να προ­στα­τευ­θεί από καβγά στο απέ­να­ντι μαγα­ζί που καθό­ταν με παρέα.

Σε βάρος του 73χρονου, οι εισαγ­γε­λι­κές αρχές έχουν ασκή­σει ποι­νι­κή δίω­ξη για τα αδι­κή­μα­τα της θανα­τη­φό­ρας σωμα­τι­κής βλά­βης που είναι κακουρ­γη­μα­τι­κού βαθ­μού και για το πλημ­μέ­λη­μα της επι­κίν­δυ­νης σωμα­τι­κής βλά­βης.

Χθες, εν τω μετα­ξύ οι ιατρο­δι­κα­στές Νίκος Καλο­γρηάς και Σουλ­τά­να Μαρια­νού από το δημό­σιο και ο Σ. Τσα­ντί­ρης που ορί­σθη­κε από την οικο­γέ­νεια του θύμα­τος, που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν την νεκρο­ψία — νεκρο­το­μή στη σορό του 33χρονου άνδρα ανα­κοί­νω­σαν πως «η αιτία θανά­του του είναι απροσ­διό­ρι­στη». Μάλι­στα, όπως ανέ­φε­ραν οι ιατρο­δι­κα­στές το θύμα αν και έφε­ρε κακώ­σεις αυτές δεν δικαιο­λο­γούν από μόνες τους το θάνα­το. Πλέ­ον, οι απα­ντή­σεις ανα­μέ­νο­νται από τις ιστο­λο­γι­κές και τοξι­κο­λο­γι­κές εξε­τά­σεις, που ωστό­σο, απαι­τούν χρό­νο για να υπάρ­ξουν απο­τε­λέ­σμα­τα.  Πάντως, η δικη­γό­ρος της οικο­γέ­νειας του 33χρονου έχει χαρα­κτη­ρί­σει προ­σω­ρι­νή αιτία θανά­του το σχε­τι­κό ιατρο­δι­κα­στι­κό πόρι­σμα, ενώ, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, πρέ­πει να διε­ρευ­νη­θεί το οξύ εγκε­φα­λι­κό οίδη­μα που έφε­ρε ο 33χρονος.

Παράλ­λη­λα, εντύ­πω­ση προ­κα­λεί το γεγο­νός ότι υπάρ­χουν στοι­χεία που κατα­δει­κνύ­ουν ότι αν δεν υπήρ­χε το βίντεο, ο ξυλο­δαρ­μός του 33χρονου θα ήταν σαν να μην είχε γίνει ποτέ. Στα έγγρα­φα της δικο­γρα­φί­ας που σχη­μα­τί­στη­κε για την υπό­θε­ση και δια­βι­βά­στη­κε στον εισαγ­γε­λέα και από εκεί στον ανα­κρι­τή, δεν κατα­γρά­φε­ται που­θε­νά, ούτε και από τις κατα­θέ­σεις των αυτο­πτών μαρ­τύ­ρων, το περι­στα­τι­κό της ομα­δι­κής επί­θε­σης. Ανα­φέ­ρε­ται μόνο η κατά­σχε­ση του μαχαι­ριού, το οποίο φέρε­ται να εντό­πι­σε η Αστυ­νο­μία μέσα στο κοσμη­μα­το­πω­λείο, δεν υπάρ­χει όμως έκθε­ση έρευ­νας μέσα στο μαγα­ζί, ούτε ανα­φέ­ρε­ται αν υπήρ­χαν κάμε­ρες στον εσω­τε­ρι­κό χώρο και οπτι­κό υλι­κό από αυτές.

Σε δηλώ­σεις της η συνή­γο­ρος της οικο­γέ­νειας του 33χρονου, Αννυ Παπαρ­ρού­σου, ανα­φέ­ρει πως πρό­κει­ται για δικο­γρα­φία στο­χευ­μέ­νη απο­κλει­στι­κά πάνω στο νεκρό. Ανα­φέ­ρο­νται, δηλα­δή, σε αυτήν τα αδι­κή­μα­τα που κατά την Αστυ­νο­μία διέ­πρα­ξε ο νεκρός. Εξάλ­λου, χτες το βρά­δυ προ­σή­χθη στην αστυ­νο­μία 55χρονος που φέρε­ται ως ο δεύ­τε­ρος ύπο­πτος της επίθεσης.

Εντύ­πω­ση προ­κα­λεί και το γεγο­νός ότι ο Ζακ Κωστό­που­λος παρε­λή­φθη από το ΕΚΑΒ και μετα­φέρ­θη­κε στο νοσο­κο­μείο με χει­ρο­πέ­δες, όπως επί­σης χτυ­πή­θη­κε και από τους αστυ­νο­μι­κούς πριν του περά­σουν τις χει­ρο­πέ­δες.  Οι αστυ­νο­μι­κοί που κλή­θη­καν στο περι­στα­τι­κό, ούτε εκτί­μη­σαν σωστά τα δεδο­μέ­να ούτε ανα­ζή­τη­σαν στοι­χεία, ούτε διε­ρεύ­νη­σαν όπως ορί­ζει ο νόμος την όλη υπόθεση.

Την ίδια ώρα, οι αστυ­νο­μι­κές αρχές προ­χώ­ρη­σαν  στην ταυ­το­ποί­η­ση και σύλ­λη­ψη του δεύ­τε­ρου ατό­μου, ηλι­κί­ας 55 ετών, που έχει κατα­γρα­φεί σε βίντεο να χτυ­πά τον Ζακ, ενώ εκεί­νος προ­σπα­θεί να βγει από το κοσμη­μα­το­πω­λείο. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, πρό­κει­ται για κατα­στη­μα­τάρ­χη στην περιο­χή της Ομό­νοιας, ο οποί­ος φέρε­ται να έχει παρα­δε­χθεί ότι χτύ­πη­σε τον Κωστό­που­λο, προ­κει­μέ­νου «να προ­στα­τεύ­σει τον εαυ­τό του, την περιου­σία του και τον κοσμηματοπώλη».

Τέλος, σήμε­ρα συγ­γε­νείς και φίλοι θα πουν το τελευ­ταίο αντίο στον Ζακ στην Ιτέα Φωκίδας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο