Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προκηρύχθηκε ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός «ανάπλασης» του Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης

(Κατά τα λεγό­με­να των δια­χει­ρι­στών της ΔΕΘ Helexpo) …

Έγι­νε ένα σημα­ντι­κό βήμα προς την ανά­πλα­ση του Εκθε­σια­κού Κέντρου της Θεσ­σα­λο­νί­κης καθώς προ­κη­ρύ­χθη­κε Διε­θνής Αρχι­τε­κτο­νι­κός Δια­γω­νι­σμός για την ανά­πλα­ση του Εκθε­σια­κού Κέντρου της συμπρωτεύουσας.

Πρό­κει­ται –λένε, για ένα έργο που θα πρω­τα­γω­νι­στή­σει στην πόλη, συμ­βάλ­λο­ντας στην ανα­συ­γκρό­τη­ση του μητρο­πο­λι­τι­κού κέντρου της.

ΔΕΘ Helexpo

«Ο Διε­θνής Αρχι­τε­κτο­νι­κός Δια­γω­νι­σμός, ο οποί­ος προ­κη­ρύ­χθη­κε, σύμ­φω­να με τις αρχές για αρχι­τε­κτο­νι­κούς δια­γω­νι­σμούς της UNESCΟ και θα τεθεί υπό την αιγί­δα της Διε­θνούς Ένω­σης Αρχι­τε­κτό­νων, έχει ως στό­χο τον σχε­δια­σμό ενός φιλι­κού προς το περι­βάλ­λον και υπερ­σύγ­χρο­νου, εμβλη­μα­τι­κού, Εκθε­σια­κού και Συνε­δρια­κού Κέντρου με τα υψη­λό­τε­ρα πρό­τυ­πα, καθώς και τη βέλ­τι­στη λει­τουρ­γι­κό­τη­τα των εγκα­τα­στά­σε­ων του, σε συν­δυα­σμό με ένα αστι­κό πάρ­κο πρα­σί­νου για χρή­ση από τους πολίτες.

ΔΕΘ Helexpo

Το νέο συγκρό­τη­μα Εκθε­σια­κών και Συνε­δρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων μαζί με το Επι­χει­ρη­μα­τι­κό Κέντρο ανα­μέ­νε­ται να δια­δρα­μα­τί­σουν σημα­ντι­κό ρόλο στην οικο­νο­μία της Θεσ­σα­λο­νί­κης, συμ­βάλ­λο­ντας στη μετα­τρο­πή του σε διε­θνή επι­χει­ρη­μα­τι­κό και του­ρι­στι­κό προ­ο­ρι­σμό.
Το έργο περι­λαμ­βά­νει και τη δημιουρ­γία ενός ανοι­χτού χώρου πρά­σι­νου 60 περί­που στρεμ­μά­των, κατάλ­λη­λου για ανα­ψυ­χή και υπαί­θριες πολι­τι­στι­κές και εκθε­σια­κές χρήσεις»

ℹ️  Η προ­θε­σμία για την υπο­βο­λή των προ­τά­σε­ων είναι έως τον Μάιο του 2021.
ℹ️ Τα ενδια­φε­ρό­με­να αρχι­τε­κτο­νι­κά γρα­φεία σε όλο τον κόσμο μπο­ρούν να ενη­με­ρω­θούν από την ιστο­σε­λί­δα www.thessaloniki-confexpark.gr.

Πηγή: ΔΕΘ-HELEXPOinfo Ατέχνως

Θυμί­ζου­με, πως εν μέσω παν­δη­μί­ας υπο­γρά­φη­κε το «μνη­μό­νιο συνερ­γα­σί­ας» μετα­ξύ του δήμου Θεσ­σα­λο­νί­κης και της ΔΕΘ — Helexpo, στο πλαί­σιο εκτέ­λε­σης του έργου ανά­πλα­σης της ΔΕΘ, που εγκρί­θη­κε κατά πλειο­ψη­φία από τους συνή­θεις «πρό­θυ­μους» στο ΔΣ Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ κ.λπ.), βάζο­ντας «ταφό­πλα­κα» στο αίτη­μα να απο­δο­θεί ο χώρος για τις πιε­στι­κές ανά­γκες του λαού

🆘  Η εξέ­λι­ξη αυτή εντάσ­σε­ται στο πλαί­σιο της πολι­τι­κής παρά­δο­σης του δημό­σιου χώρου στα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και έρχε­ται σε μια περί­ο­δο που δρο­μο­λο­γού­νται ανά­λο­γες εξε­λί­ξεις για το παρα­λια­κό μέτω­πο της πόλης, την ανά­πλα­ση του περι­βάλ­λο­ντος χώρου του γηπέ­δου ΠΑΟΚ στην Τού­μπα κ.λπ.

ℹ️  Με βάση το σχέ­διο, θα ανε­γερ­θεί ξενο­δο­χείο στη συμ­βο­λή των οδών Εγνα­τία με Αγγε­λά­κη, το επι­χει­ρη­μα­τι­κό κέντρο θα κατα­σκευα­στεί δίπλα στο ξενο­δο­χείο επί της Εγνα­τί­ας, ενώ το Συνε­δρια­κό Κέντρο «Ι. Βελ­λί­δης» θα μετα­φερ­θεί επί της Γ’ Σεπτεμβρίου.
Θα παρα­μεί­νουν (καταρ­χήν) τα κτί­σμα­τα που στε­γά­ζουν το Παλαί Ντε Σπορ, τον Πύρ­γο του ΟΤΕ, το Μακε­δο­νι­κό Μου­σείο Σύγ­χρο­νης Τέχνης, το κτί­ριο που έχτι­σε η «Esso Pappas» και η αψί­δα της νότιας εισόδου.

🔻  Οι σύμ­βου­λοι της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» κατα­ψή­φι­σαν το «μνη­μό­νιο συνερ­γα­σί­ας» και ανέ­δει­ξαν ότι «η συγκε­κρι­μέ­νη από­φα­ση δεσμεύ­ει για δεκα­ε­τί­ες την έκτα­ση της ΔΕΘ, στην καρ­διά της πόλης, για επι­χει­ρη­μα­τι­κά κέντρα, ξενο­δο­χείο, μαγα­ζιά, τρά­πε­ζες.

Υπο­τί­θε­ται ότι “αντα­πο­δί­δει” κάποιο τμή­μα στο δήμο για τη δημιουρ­γία πάρ­κου και χώρου πρα­σί­νου, που όμως όχι μόνο είναι ελά­χι­στος, αλλά ούτε καν τυπι­κά κατο­χυ­ρώ­νε­ται η λει­τουρ­γία του αυτή.

Μπο­ρεί να αλλά­ξει οπο­τε­δή­πο­τε και να μετα­τρα­πεί σε καζί­νο, ή ό,τι άλλο απαι­τή­σει ο κάθε επενδυτής.

Με τη δια­χεί­ρι­ση του χώρου απο­κλει­στι­κά στη ΔΕΘ ΑΕ, την ευχέ­ρειά της να τον “ανοι­γο­κλεί­νει” στο κοι­νό και την ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­σή του ανά­λο­γα με το εκθε­σια­κό πρό­γραμ­μά της». 🔻🔻

Τόνισαν ότι ο λαός της πόλης δεν χρειάζεται ένα ακόμα επιχειρηματικό κέντρο αλλά την επείγουσα ικανοποίηση πραγματικών λαϊκών αναγκών, που στραγγαλίζονται στις γειτονιές και το κέντρο της πόλης.

Και πρό­τει­ναν: Την αξιο­ποί­η­ση με ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο του χώρου της ΔΕΘ σε συν­δυα­σμό με τις γει­το­νι­κές εκτά­σεις του ανε­πι­θύ­μη­του και επι­κίν­δυ­νου ΝΑΤΟι­κού στρα­τη­γεί­ου (Γ’ Σώμα Στρα­τού), του πρώ­ην 424 στρα­τιω­τι­κού νοσο­κο­μεί­ου, του συνοι­κι­σμού της Αγ. Φωτει­νής που συγκρο­τούν τον άξο­να παρα­λία — ΔΕΘ — Πανε­πι­στή­μιο — Σέιχ Σου.

Την ανά­πλα­ση συνο­λι­κά του χώρου με τη δημιουρ­γία χώρου πρα­σί­νου και ανα­ψυ­χής με διαρ­κή ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση δημο­τών και επι­σκε­πτών.

Με αθλη­τι­κές και πολι­τι­στι­κές εγκα­τα­στά­σεις που είναι σχε­δόν ανύ­παρ­κτες στην πόλη.

Με αξιο­ποί­η­ση τμη­μά­των του ενιαί­ου χώρου για σχο­λι­κή στέ­γη, παι­δι­κούς σταθ­μούς (που κλεί­νουν κυρί­ως λόγω έλλει­ψης χώρου).

Για φοι­τη­τι­κή εστία, σε μια φοι­τη­τού­πο­λη με εστί­ες για ελά­χι­στους φοι­τη­τές και σε άθλια κατά­στα­ση, ενώ τα ενοί­κια έχουν εκτο­ξευ­τεί ως απο­τέ­λε­σμα του σχε­δια­σμού του­ρι­στι­κο­ποί­η­σης της πόλης, με μόνους κερ­δι­σμέ­νους τους ξενοδόχους.

Για νέους χώρους στάθ­μευ­σης αλλά και μετε­πι­βί­βα­σης επι­βα­τών της αστι­κής συγκοι­νω­νί­ας σε μικρά, ευέ­λι­κτα, δωρε­άν λεω­φο­ρεία για κίνη­ση στο κέντρο της πόλης, δίνο­ντας ανά­σα στο «τραύ­μα» του κυκλο­φο­ρια­κού που σαπί­ζει με τη συνε­χι­ζό­με­νη απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση του ΟΑΣΘ.

Για την έντα­ξη του χώρου της ΔΕΘ στις ανά­γκες του συστή­μα­τος πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας σε περί­πτω­ση φυσι­κών καταστροφών.

Thessakoniki Park

Εξάλ­λου δεν το κρύ­βουν |> Thessaloniki one of the most important trade and business hubs in the Balkans, due to its extensive port …ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους εμπο­ρι­κούς και επι­χει­ρη­μα­τι­κούς κόμ­βους στα Βαλ­κά­νια, λόγω του εκτε­τα­μέ­νου λιμα­νιού (κλπ)

Ας μην ξεχνά­με και τα «υπό την αιγί­δα» των απα­ντα­χού Διε­θνών Ενώ­σε­ων Αρχι­τε­κτό­νων … Ολυ­μπια­κά έργα και «δώρα» Calatrava, το «Μητρο­πο­λι­τι­κό» Πάρ­κο Ελλη­νι­κού κλπ κλπ

ΔΕΘ Helexpo TEE

Σε ρόλο αβα­ντα­δό­ρου το ΤΕΕ «όλων» των μηχανικών…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο