Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προκλητική δήλωση Κούγια: Απαξιώνει θύματα και μάρτυρες, αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Δ. Λιγνάδη

Με μια προ­κλη­τι­κή γρα­πτή δήλω­ση, στην οποία επι­χει­ρεί να απα­ξιώ­σει ηθι­κά τους καταγ­γέλ­λο­ντες, ο Αλέ­ξης Κού­γιας ανα­κοί­νω­σε ότι ανα­λαμ­βά­νει την υπε­ρά­σπι­ση του τέως καλ­λι­τε­χνι­κού Διευ­θυ­ντή του Εθνι­κού Θεά­τρου Δημή­τρη Λιγνάδη.

Ανα­φε­ρό­με­νος στη δικο­γρα­φία ο κ. Κού­γιας κάνει λόγο για «χοντρο­κομ­μέ­να ψέμα­τα από ανα­ξιό­πι­στες προ­σω­πι­κό­τη­τες», χρη­σι­μο­ποιώ­ντας μια εξό­χως επι­κίν­δυ­νη και φασί­ζου­σα λογι­κή προ­κει­μέ­νου να απα­ξιώ­σει τα φερό­με­να ως θύμα­τα του Δ. Λιγνά­δη αλλά και τους μάρ­τυ­ρες κατη­γο­ρί­ας. Κάνει λόγο για «επαγ­γελ­μα­τί­ες ομο­φυ­λό­φι­λους», ανθρώ­πους που έχουν «ως επάγ­γελ­μα την επ’ αμοι­βή συνύ­παρ­ξή τους με άλλους ομο­φυ­λό­φι­λους», αμφι­σβη­τώ­ντας επί της ουσί­ας το δικαί­ω­μα αυτών των ανθρώ­πων να καταγ­γέλ­λουν βια­σμούς και απάν­θρω­πες συμπε­ρι­φο­ρές που έχουν τελε­στεί ενα­ντί­ον τους ή ενα­ντί­ον τρί­των προσώπων.

Δεν προ­κα­λεί εντύ­πω­ση ότι ο εν λόγω δικη­γό­ρος (συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης — θυμί­ζου­με- του δολο­φό­νου του Αλέ­ξη Γρη­γο­ρό­που­λου) προ­σπα­θεί να υπο­βαθ­μί­σει την κοι­νω­νι­κή θέση και υπό­στα­ση μειο­νο­τή­των, ατό­μων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοι­νό­τη­τας, κλπ. Θυμί­ζου­με ότι ο ίδιος δικη­γό­ρος, σχο­λιά­ζο­ντας σε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή τα εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα τον Ιού­λη του 2019, είχε φτά­σει στο σημείο να πει ότι η ψήφος των Ρομά, των ομο­φυ­λό­φι­λων, των φυλα­κι­σμέ­νων και άλλων μειο­νο­τή­των έχει μικρό­τε­ρη αξία από αυτήν άλλων κοι­νω­νι­κών ομάδων!

Επι­πλέ­ον, με την δήλω­ση του, ο κ. Κού­γιας προ­σπα­θει να «πετά­ξει τη μπά­λα στην εξέ­δρα», κάνο­ντας λόγο για κατα­σκευα­σμέ­νη υπό­θε­ση που έχει ως στό­χο την υπουρ­γό Πολι­τι­σμού Λ. Μενδώνη.

Ολό­κλη­ρη η γρα­πτή δήλω­ση του Αλ. Κού­για έχει ως εξής:

«Πριν από λίγη ώρα έλα­βα στα χέρια μου τα αντί­γρα­φα της δικο­γρα­φί­ας, η οποία σχη­μα­τί­στη­κε από την Εισαγ­γε­λία Αθη­νών εις βάρος του κορυ­φαί­ου ηθο­ποιού, σκη­νο­θέ­τη και πρώ­ην διευ­θυ­ντού του Εθνι­κού Θεά­τρου της Ελλά­δος, κυρί­ου Δημή­τρη Λιγνά­δη. Ανέ­με­να ότι το περιε­χό­με­νο της δικο­γρα­φί­ας θα είχε απο­δει­κτι­κά στοι­χεία που θα δικαιο­λο­γού­σαν την άσκη­ση ποι­νι­κής δίω­ξης για το αδί­κη­μα του βια­σμού κατά συρ­ροή εις βάρος του, καθώς και της εκδό­σε­ως εντάλ­μα­τος συλ­λή­ψε­ως, δια­δι­κα­στι­κή πρά­ξη, η οποία προ­βλέ­πε­ται για ακραί­ες περι­πτώ­σεις, όταν οι Εισαγ­γε­λείς και οι Δικα­στές πιθα­νο­λο­γούν δύο προϋποθέσεις:

1) η πρώ­τη είναι ο δρά­στης να κατη­γο­ρεί­ται για μία παρά­νο­μη συμπε­ρι­φο­ρά που γίνε­ται τώρα και

2) η δεύ­τε­ρη να πιθα­νο­λο­γεί­ται σφό­δρα είτε η εξα­φά­νι­σή του είτε η ανα­χώ­ρη­σή του στο εξωτερικό.

Με δυσά­ρε­στη έκπλη­ξή μου δια­πί­στω­σα ότι η δικο­γρα­φία δεν περιέ­χει τίπο­τα από αυτά, που έχω συνη­θί­σει σχε­δόν πέντε δεκα­ε­τί­ες να δια­πι­στώ­νω ότι υπάρ­χουν, όταν ενερ­γο­ποιού­νται δια­δι­κα­σί­ες, όπως αυτές που ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν αστρα­πιαί­ως εις βάρος του κυρί­ου Λιγνάδη.

Στη δικο­γρα­φία υπάρ­χουν δύο μηνύ­σεις γραμ­μέ­νες από δικη­γό­ρους. Ο ένας μηνυ­τής ζει μόνι­μα στη Σου­η­δία και ο άλλος δηλώ­νει ότι ήταν μοντέ­λο, οι οποί­οι μάλι­στα στην ουσία δεν περι­γρά­φουν τίπο­τα εις βάρος του κυρί­ου Λιγνά­δη και μόλις δια­βά­σεις αυτά που περι­γρά­φουν, αντι­λαμ­βά­νε­σαι ότι είναι χοντρο­κομ­μέ­να ψέμα­τα από ανα­ξιό­πι­στες προ­σω­πι­κό­τη­τες. Όσον αφο­ρά τους δήθεν μάρ­τυ­ρες που δήθεν επι­βε­βαιώ­νουν γεγο­νό­τα, πρό­κει­ται για «επαγ­γελ­μα­τί­ες» ομο­φυ­λό­φι­λους, οι οποί­οι ως επάγ­γελ­μα έχουν την επ’ αμοι­βή συνύ­παρ­ξή τους με αντί­στοι­χους ομο­φυ­λό­φι­λους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομο­λο­γεί ότι ήταν αθε­ρά­πευ­τα ερω­τευ­μέ­νη και είχε σεξουα­λι­κή σχέ­ση με τον κύριο Λιγνά­δη, ενώ ήταν δεσμευ­μέ­νη, και της οποί­ας η προ­σω­πι­κό­τη­τα είναι γνω­στή στο χώρο του θεά­τρου, λεπτο­μέ­ρειες της οποί­ας θα ανα­δεί­ξου­με με το απο­λο­γη­τι­κό μας υπό­μνη­μα και όσα θα απο­λο­γη­θού­με στην κυρία Ανα­κρι­τή. Σημειω­τέ­ον ότι όλοι οι δήθεν παθό­ντες και δήθεν βια­σθέ­ντες που κατα­θέ­τουν πριν την οια­δή­πο­τε πρά­ξη, την οποία δήθεν ονο­μά­ζουν βια­σμό, είχαν δήθεν ερω­τι­κές σχέ­σεις με τον κύριο Λιγνά­δη επί μακρό χρο­νι­κό διάστημα.

Εκπλήσ­σο­μαι πώς με αυτό το προ­α­να­κρι­τι­κό και ανα­κρι­τι­κό υλι­κό παρα­βιά­σθη­κε τόσο ακραία το τεκ­μή­ριο αθω­ό­τη­τας εις βάρος του δυστυ­χούς σήμε­ρα εντο­λέ­ως μου, ασκή­θη­κε ποι­νι­κή δίω­ξη σε βάρος του, χωρίς να κλη­θεί να δώσει εξη­γή­σεις στον κύριο Εισαγ­γε­λέα και εξε­δό­θη ένταλ­μα συλ­λή­ψε­ως χωρίς τις νόμι­μες προ­ϋ­πο­θέ­σεις και με μία εντε­λώς παρά­νο­μη διαδικασία.

Είμαι σχε­δόν πέντε δεκα­ε­τί­ες συνή­γο­ρος υπε­ρα­σπί­σε­ως, γνω­ρί­ζω ότι δυστυ­χώς πολ­λές φορές κατα­σκευά­ζο­νται με σκο­πι­μό­τη­τα ποι­νι­κές υπο­θέ­σεις, που τις περισ­σό­τε­ρες φορές είναι το μέσο επι­χει­ρη­μα­τι­κών και πολι­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων (υπό­θε­ση του αεί­μνη­στου Βρέν­τζου τρεις ημέ­ρες πριν τις εκλο­γές του 2004, υπό­θε­ση Ριχάρ­δου παρα­μο­νές εκλο­γών του 2019 κ.ά) και θέλω να κατα­στή­σω γνω­στό σε όλους ότι αυτή η υπό­θε­ση με αυτή τη νομι­κή βαρ­βα­ρό­τη­τα εις βάρος Έλλη­να πολί­τη έχει στό­χο την κυρία Μεν­δώ­νη, η οποία είναι η μόνη αρμό­δια Υπουρ­γός για την απε­μπλο­κή της τερά­στιας επεν­δύ­σε­ως στο Ελλη­νι­κό, ώστε να ξεπε­ρα­στούν οι σκό­πε­λοι των δήθεν αρχαιο­λο­γι­κών ευρη­μά­των και να ολο­κλη­ρω­θεί επι­τέ­λους αυτή η τερά­στια επένδυση.

Αυτο­νό­η­το είναι ότι απο­δέ­χο­μαι την εντο­λή του κυρί­ου Δημή­τρη Λιγνά­δη να είμαι συνή­γο­ρός του και εύχο­μαι η κυρία 19η Τακτι­κή Ανα­κρι­τής και η κυρία ή ο κύριος Εισαγ­γε­λέ­ας που θα γνω­μο­δο­τή­σει, να έχουν το σθέ­νος να αντέ­ξουν σε αυτή την πρω­το­φα­νή, απάν­θρω­πη και κόντρα στις συν­θή­κες της δίκαι­ης δίκης επί­θε­ση εις βάρος του εντο­λέ­ως μου και να μη γίνουν υπο­χεί­ρια ταπει­νών πολι­τι­κών και επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Αύριο θα παρου­σια­στού­με με τον κύριο Λιγνά­δη στις 12 το μεση­μέ­ρι ενώ­πιον της κυρί­ας Ανα­κρι­τού και θα ζητή­σω ανα­βο­λή της απο­λο­γί­ας του για την Πέμ­πτη 25.2.2021, ώστε να μου δοθεί ο χρό­νος μαζί με τους συνερ­γά­τες μου να προ­ε­τοι­μά­σου­με ένα επαρ­κές απο­λο­γη­τι­κό υπόμνημα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο