Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προς το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ – Θέσεις — 2ο κείμενο

Σε θέση μάχης οι Οργα­νώ­σεις ΚΚΕ-ΚΝΕ με το 2ο κεί­με­νο των Θέσε­ων της ΚΕ για το 21ο Συνέ­δριο υπό μάλης ήδη έχουν ξεχυ­θεί σε χώρους δου­λειάς και γει­το­νιές, εργο­στά­σια και για­πιά, μεγά­λα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα και νοσο­κο­μεία, γρα­φεία και άλλες υπη­ρε­σί­ες, Μέσα Μετα­φο­ράς, καρά­βια, συνοι­κί­ες, δρό­μοι, πάρ­κα και πολ­λά ακό­μα σημεία σε κάθε μικρή και μεγά­λη πόλη σε όλη τη χώρα.
Θέμα του κει­μέ­νου που κυκλο­φο­ρεί με τον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου» είναι

«Η σημερινή διεθνής πραγματικότητα και το πολιτικό – στρατιωτικό πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου.
Η κατάσταση στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα και η δράση του ΚΚΕ. Οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία και στο αστικό πολιτικό σύστημα».

KKE 21 SYNEDRIO Συνέδριο Ρίζος Rizos theseis Θέσεις 2

ℹ️   Το «Ατέ­χνως» όπως έκα­νε και με το πρώ­το κεί­με­νο, θα το ανα­δη­μο­σιεύ­σει αμέ­σως μόλις ανέ­βει επί­ση­μα (από το ΜΜΕ του ΚΚΕ) ηλεκτρονικά

Προς το παρόν μια παρου­σί­α­ση «σε τίτλους» (όπως παρα­στα­τι­κά φαί­νε­ται και στη φωτο κεφαλίδας)–για όσους ανα­γνώ­στες μας αδη­μο­νούν και δεν έχουν ακό­μη πάρει  το Ριζοσπάστη.
Το κεί­με­νο είναι διαρ­θρω­μέ­νο σε έξη (6) κεφά­λαια και 41 συνο­λι­κά ενό­τη­τες, που περι­λαμ­βά­νουν ανα­λυ­τι­κά όλες τις πλευ­ρές του υπό εξέ­τα­ση θέματος

  1. κεφ. Α -
    Η σημε­ρι­νή διε­θνής πραγματικότητα
  2. Η νέα διε­θνής οικο­νο­μι­κή κρίση
  3. Ανι­σό­με­τρη εκδή­λω­ση της κρί­σης και όξυν­ση των ανταγωνισμών
  4. Εκδή­λω­ση της κρί­σης στην ΕΕ
  5. (…)
    η αντι­φα­τι­κό­τη­τα που χαρα­κτη­ρί­ζει αντι­κει­με­νι­κά την πορεία της ευρω­ζώ­νης και της ΕΕ αντανακλάται…
  6. η από­φα­ση της ΕΕ να προ­χω­ρή­σει, για πρώ­τη φορά, σε κοι­νό δανει­σμό για να δώσει επι­δο­τή­σεις σε κρά­τη — μέλη απο­τε­λεί βήμα προς την κατεύ­θυν­ση εμβά­θυν­σης της ενο­ποί­η­σης της ΕΕ.
  7. Η αστι­κή δια­χεί­ρι­ση της νέας κρίσης
  8. Καμιά πρό­τα­ση αστι­κής δια­χεί­ρι­σης, κεϊν­σια­νή ή νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη, δεν μπο­ρεί να ματαιώ­σει, να ακυ­ρώ­σει τις νομο­τέ­λειες της καπι­τα­λι­στι­κής παρα­γω­γής, την αναρ­χία και την ανι­σο­με­τρία της, την αντίθεση …
  9. κεφ Β -
    Το διε­θνές πολι­τι­κο-στρα­τιω­τι­κό πλαί­σιο του σύγ­χρο­νου κόσμου
    Σφο­δροί αντα­γω­νι­σμοί απ’ άκρη σ’ άκρη της υδρογείου -
    Η περιο­χή μας
  10. Η μάχη ΗΠΑ — Κίνας για την πρω­το­κα­θε­δρία στο ιμπε­ρια­λι­στι­κό σύστημα
  11. Ο ΝΑΤΟι­κος σχε­δια­σμός και η δια­πά­λη στο εσω­τε­ρι­κό του
  12. Η ένω­ση του κεφα­λαί­ου στην Ευρώ­πη — η ΕΕ
  13. Νέες πολι­τι­κές, διπλω­μα­τι­κές — στρα­τιω­τι­κές συμ­μα­χί­ες και η απο­χώ­ρη­ση από παλιές
  14. Στρα­τιω­τι­κή ισχύς συνέ­χι­ση της πολι­τι­κής με βίαια μέσα
  15. Η συμ­με­το­χή της αστι­κής τάξης της Ελλά­δας στους ανταγωνισμούς
  16. Ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις
    Οι κίν­δυ­νοι πολε­μι­κής ανα­μέ­τρη­σης και η «συνεκ­με­τάλ­λευ­ση»
  17. Για το Κυπριακό
  18. Κεφ. Γ
    Η κατά­στα­ση στο διε­θνές κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα (ΔΚΚ) και η δρά­ση του ΚΚΕ
    Σε ποια φάση βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα στο ΔΚΚ
  19. Ιδε­ο­λο­γι­κά — πολι­τι­κά ζητή­μα­τα που απαι­τούν την προ­σο­χή μας
  20. Πρω­το­βου­λί­ες και δρά­σεις όπου συμ­με­τέ­χει το Κόμμα
    Ευρω­παϊ­κή Κομ­μου­νι­στι­κή Πρω­το­βου­λία — η διε­θνής κομ­μου­νι­στι­κή επιθεώρηση
  21. Διε­θνείς και περι­φε­ρεια­κές συναντήσεις
    Κοι­νές τοποθετήσεις
  22. Στή­ρι­ξη και ανά­πτυ­ξη της διε­θνι­στι­κής δράσης
  23. Η δια­δι­κα­σία της επα­να­στα­τι­κής ανασυγκρότησης
  24. Κεφ. Δ
    Εξε­λί­ξεις στην εγχώ­ρια οικονομία
    Από την ασθε­νι­κή ανά­καμ­ψη στη νέα επι­βρά­δυν­ση και τη μετε­ξέ­λι­ξη της σε βαθιά κρί­ση της καπι­τα­λι­στι­κής οικονομίας
  25. Η κυβερ­νη­τι­κή οικο­νο­μι­κή πολι­τι­κή μετά την τυπι­κή λήξη των μνημονίων
  26. Οι επι­πτώ­σεις από τη γενι­κό­τε­ρη δανεια­κή επι­βά­ρυν­ση της χώρας
  27. Η παρού­σα κρί­ση και οι επι­πτώ­σεις της στους διά­φο­ρους κλά­δους της οικονομίας
  28. Οι προ­σαρ­μο­γές στη δια­χεί­ρι­ση της αστι­κής οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής στις συν­θή­κες της νέας διε­θνούς κρίσης
  29. Η επι­δο­μα­τι­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης σε συν­θή­κες lockdown
  30. Επι­τά­χυν­ση του ψηφια­κού μετασχηματισμού
  31. Κεφ Ε
    Οι εξε­λί­ξεις στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστημα
  32. Για την «ψηφια­κή διακυβέρνηση»
  33. Για τη δημο­τι­κή και περι­φε­ρεια­κή διοίκηση
  34. Κεφ Στ
    Οι πολι­τι­κές δυνά­μεις στην Ελλά­δα- Νέα Δημοκρατία
  35. Συρι­ζα – Προ­ο­δευ­τι­κή Συμμαχία
  36. ΚιΝαλ – ΠΑΣΟΚ
  37. Ο οπορ­του­νι­στι­κός χώρος
  38. Ο ακρο­δε­ξιάς — εθνι­κι­στι­κός φασι­στι­κός χώρος
  39. Η αστι­κή τάξη παίρ­νει μέτρα για τη στα­θε­ρο­ποί­η­ση του συστήματος
  40. Έντα­ση της κατα­στο­λής και του αυταρχισμού
  41. Το ΚΚΕ με συνέ­πεια στο πλευ­ρό του λαού

KKE 21 SYNEDRIO Συνέδριο theseis Θέσεις 2 1Όπως ανα­φέ­ρε­ται εισα­γω­γι­κά, στο διά­στη­μα που μεσο­λά­βη­σε από το 20ό Συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος, οξύν­θη­κε η βασι­κή αντί­θε­ση κεφα­λαί­ου — εργα­σί­ας, ενι­σχύ­θη­κε η ανι­σο­με­τρία ανά­με­σα στα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη, διευ­ρύ­νε­ται αντι­κει­με­νι­κά το χάσμα ανά­με­σα στον πλού­το που συγκε­ντρώνεται σε μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και τη σχε­τι­κή και από­λυ­τη φτώ­χεια την οποία βιώ­νει η πλειο­ψη­φία των εργαζομένων.

  • Οι νέες τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες, που παρου­σιά­ζο­νται ως «4η βιομη­χανική επα­νά­στα­ση», αντί να απε­λευ­θε­ρώ­νουν τους εργα­ζό­με­νους, αντί να αξιο­ποιού­νται για τη διευ­ρυ­νό­με­νη ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών, γίνο­νται στα χέρια του κεφα­λαί­ου εργα­λείο για έντα­ση της εκμετάλλευσης.
  • Μια σει­ρά από στοι­χεία βεβαιώ­νουν την αύξη­ση ορι­σμέ­νων εκδη­λώ­σε­ων του παρα­σι­τι­σμού του συστή­μα­τος (ναρ­κω­τι­κά, πορ­νεία, εγκλη­μα­τι­κό­τη­τα κ.ά.).

Τα προη­γού­με­να χρό­νια ανα­δεί­χτη­καν ιδιαί­τε­ρα οι αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις της καπι­τα­λι­στι­κής ανά­πτυ­ξης στο περιβάλλον.
Οι ιμπε­ρια­λι­στι­κές συγκρού­σεις και οι πόλε­μοι ενί­σχυ­σαν τις προ­σφυ­γι­κές ροές.

Όλες αυτές οι εξε­λί­ξεις πιστο­ποιούν ότι ο καπι­τα­λι­σμός είναι ένα σύστη­μα ιστο­ρι­κά ξεπε­ρα­σμέ­νο, επι­βε­βαιώ­νουν ότι, παρά τον αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό δυνά­μεων, η επο­χή μας είναι επο­χή περά­σμα­τος από τον καπι­τα­λι­σμό στον σοσια­λι­σμό — κομ­μου­νι­σμό.

  • Η εκδή­λω­ση της νέας βαθιάς διε­θνούς οικο­νο­μι­κής κρί­σης και η φανε­ρή αδυ­να­μία των δημό­σιων συστη­μά­των Υγεί­ας στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδη­μίας στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα φωτί­ζουν τη σήψη και τις οξύ­τα­τες αντιθέ­σεις του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος, παρά την επέ­κτα­σή του μετά τη νίκη της αντε­πα­νά­στα­σης στα τέλη του 20ού αιώνα.
  • Η αύξη­ση της μακρό­χρο­νης ανερ­γί­ας και του βαθ­μού εκμε­τάλ­λευ­σης της εργα­τι­κής τάξης, η ενί­σχυ­ση της τάσης σχε­τι­κής και από­λυ­της εξα­θλί­ω­σης, η αδυ­να­μία αξιο­ποί­η­σης των σύγ­χρο­νων επι­στη­μο­νι­κών δυνα­το­τή­των προ­στασίας της υγεί­ας των λαϊ­κών δυνά­με­ων, των μορ­φω­τι­κών ανα­γκών τους κ.ά., ανα­δει­κνύ­ουν την όξυν­ση της βασι­κής αντί­θε­σης ανά­με­σα στο κεφά­λαιο και την εργα­σία και γενι­κό­τε­ρα του συνό­λου των κοι­νω­νι­κών αντιθέσεων.
  • Στο έδα­φος της νέας διε­θνούς κρί­σης δυνα­μώ­νει ο αντα­γω­νι­σμός μετα­ξύ ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­μα­χιών, αλλά και μετα­ξύ καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών στο εσω­τε­ρι­κό των συμ­μα­χιών, για τον έλεγ­χο των αγο­ρών, των ενερ­γεια­κών πη­γών και των δρό­μων μετα­φο­ράς, δια­μορ­φώ­νο­ντας εστί­ες κιν­δύ­νου πολεμι­κής ανα­μέ­τρη­σης από την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, την Αφρι­κή, τη ΝΑ Ασία έως την Αρκτική.
  • Τα χρό­νια που πέρα­σαν έγι­νε φανε­ρό ότι συσ­σω­ρεύ­ε­ται δυσα­ρέ­σκεια που πολ­λές φορές εκφρά­ζε­ται με ξεσπά­σμα­τα λαϊ­κής οργής και αγανάκτη­σης ακό­μα και σε ισχυ­ρά καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη. Ως τέτοια μπο­ρού­με να ση­μειώσουμε τις απερ­γί­ες και κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στην πολι­τι­κή Μακράν, στη Γαλ­λία, τις δια­δη­λώ­σεις με αφορ­μή τη δολο­φο­νία του Φλόιντ, στις ΗΠΑ. Στο βαθ­μό, βεβαί­ως, που δεν υπάρ­χει συγκρο­τη­μέ­νο κομ­μου­νι­στι­κό κόμ­μα, εργα­τι­κό ‑ταξι­κά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νο κίνη­μα- κυριαρ­χούν ο αποπροσανα­τολισμός και η ενσω­μά­τω­ση σε αντα­γω­νι­ζό­με­νους σχε­δια­σμούς τμη­μά­των της αστι­κής τάξης. Αυτοί οι αντα­γω­νι­σμοί εκφρά­στη­καν και πρό­σφα­τα με την υπο­κι­νού­με­νη από δυνά­μεις του Ντ. Τραμπ εισβο­λή στο Καπι­τώ­λιο της Ουά­σιγ­κτον, με αφορ­μή την κυβερ­νη­τι­κή εναλ­λα­γή στις ΗΠΑ. Η λεγά­με­νη «επι­στρο­φή στην ομα­λό­τη­τα» δεν πρό­κει­ται να αντι­με­τω­πί­σει αυτούς τους αντα­γω­νι­σμούς, ούτε πολύ περισ­σό­τε­ρο τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα που βιώ- νουν τόσο ο αμε­ρι­κα­νι­κός λαός όσο και οι λαοί όλου του κόσμου, εξαι­τί­ας της πολι­τι­κής δια­χρο­νι­κά όλων των κυβερ­νή­σε­ων των ΗΠΑ, Ρεπου­μπλι­κα­νών και Δημοκρατικών.
  • Παρ’ όλα αυτά, οι λαϊ­κές κινη­το­ποι­ή­σεις σε μια σει­ρά κα­πιταλιστικά κρά­τη δεν πρέ­πει να υπο­τι­μη­θούν ως στοι­χεία που φανε­ρώ­νουν δυνα­τό­τη­τες για την ανά­πτυ­ξη του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος στο μέλλον.

Διακίνηση Θέσεις ΚΕ 21ο Συνέδριο 2

ΤΟ ΚΚΕ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Το ΚΚΕ όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια στά­θη­κε με συνέ­πεια στο πλευ­ρό του λαού, σε κάθε μικρό και μεγά­λο πρόβλημα.
Στα­θε­ρά απο­κα­λύ­πτει
τον αδιέ­ξο­δο και αντι­λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα όλων των εκδο­χών της αστι­κής κυβερ­νη­τι­κής δια­χεί­ρι­σης, συγκρού­ε­ται με τις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές των αστι­κών κομ­μά­των και των κυβερ­νή­σε­ών τους, του κρά­τους τους και των μη­χανισμών του, μηδέ της Δημο­τι­κής και Περι­φε­ρεια­κής Διοί­κη­σης εξαιρουμένης.

Μαχη­τι­κά οι εκπρό­σω­ποί του υπε­ρα­σπί­ζο­νται τα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­τι­κών λαϊ­κών δυνά­με­ων και μέσα στο ελλη­νι­κό Κοι­νο­βού­λιο και στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο και στα Δημο­τι­κά και Περι­φε­ρεια­κά Συμ­βού­λια, βρί­σκο­νται καθη­με­ρι­νά στους δρό­μους του αγώ­να. Το ΚΚΕ απο­κα­λύ­πτει τον ψευ­δε­πί­γρα­φο χαρα­κτή­ρα της «εθνι­κής ομο­ψυ­χί­ας» που συγκα­λύ­πτει τις ασυμ­φι­λί­ω­τες ταξι­κές αντι­θέ­σεις που υπάρ­χουν μέσα στην κοινωνία.

Έχει ατα­λά­ντευ­το μέτω­πο στον αστι­κό εθνι­κι­σμό και τον αστι­κό κοσμο­πο­λι­τι­σμό, στην κρα­τι­κή βία και κατα­στο­λή, στην πολι­τι­κή περιο­ρι­σμού των λαϊ­κών δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των κι ελευ­θε­ριών, στον φα­σισμό ως γνή­σιο τέκνο του καπιταλισμού.

Ενό­ψει του 21ου Συνε­δρί­ου του ΚΚΕ, η Κεντρι­κή Επι­τρο­πή του απευ­θύ­νει στον λαό, στους εργα­ζό­με­νους, μισθω­τούς και αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους βιοπαλαι­στές, στους νέους και τις νέες, τις γυναί­κες των λαϊ­κών δυνά­με­ων, ένα πλα­τύ κά­λεσμα αγω­νι­στι­κής συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ, μέσα στους καθη­με­ρι­νούς αγώ­νες, στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα, σε όλες τις πολι­τι­κές μάχες.

Απευ­θύ­νε­ται σε όλους και όλες όσοι ανα­γνω­ρί­ζουν στο ΚΚΕ την αξιό­πι­στη και μαχη­τι­κή δύνα­μη για τα συμ­φέ­ρο­ντά τους, ανε­ξάρ­τη­τα από το τι ψήφι­ζε ο καθέ­νας και η καθε­μιά μέχρι σήμε­ρα. Απευ­θύ­νε­ται στα μέλη και στε­λέ­χη του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ να πρω­τοστατήσουν σε αυτήν την προ­σπά­θεια, να κάνουν πλα­τιά γνω­στές τις θέσεις του ΚΚΕ, να γίνουν ακό­μα πιο στα­θε­ρά τα βήμα­τα στην πολύ­πλευ­ρη και ολό­πλευ­ρη ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα βρί­σκε­ται στην πρώ­τη γραμ­μή, ώστε οι καθη­με­ρι­νοί αγώ­νες να οδη­γούν στην ενί­σχυ­ση του ταξι­κά προ­σα­να­το­λι­σμέ­νου εργα­τι­κού κινή­μα­τος, σε μαζι­κή συμ­με­το­χή στα εργα­τι­κά σωμα­τεία, στους φορείς των αυτοαπασχολού­μενων επαγ­γελ­μα­τιών, των αγρο­τών, του ριζο­σπα­στι­κού γυναι­κεί­ου κινή­μα­τος, των μαθη­τών, των φοι­τη­τών. Να δυνα­μώ­νει η κοι­νή δρά­ση, η κοι­νω­νι­κή συμ­μα- χία σε αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή — αντι­μο­νο­πω­λια­κή κατεύ­θυν­ση, η σύγκρου­ση με τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να ανοί­γει ο δρό­μος για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρβαρότητας.

Η προ­ο­πτι­κή αυτή όχι μόνο δεν απο­κό­βει αλλά κάνει ακό­μα πιο ισχυ­ρή την πάλη για όλα τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα, για να δια­μορ­φω­θούν προϋπο­θέσεις πραγ­μα­τι­κής επί­λυ­σής τους. Πολύ περισ­σό­τε­ρο, που η άνο­δος της παρα­γωγικότητας της εργα­σί­ας, η ανά­πτυ­ξη της τεχνο­λο­γί­ας και της επι­στή­μης μπο­ρούν να εξα­σφα­λί­σουν τη ριζι­κή βελ­τί­ω­ση της ζωής του λαού και την αντιμετώ­πιση των κοι­νω­νι­κών προβλημάτων.

Όλες οι εξελίξεις αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο ότι η οργάνωση της οικο­νομίας με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος, η εξουσία στα χέρια μιας κοινωνικής μειοψηφίας, των εκπροσώπων των μονοπωλιακών ομίλων, γίνονται εμπόδια για την κοινωνική πρόοδο κι ευημερία.

Αναδεικνύουν την αναγκαιότητα του σοσι­αλισμού — κομμουνισμού, δηλαδή της εργατικής εξουσίας για τη θεμελίωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας και όλων των υπηρεσιών, με κριτήριο μόνο τη διευρυνόμενη ικανοποίηση όλων των κοινωνικών αναγκών.

21ο Συνέδριο ΚΚΕ 21 synedrio KKE poster Ριζοσπάστης Rizospastis

🔺  Το επόμενο Σ|Κ με το Ριζοσπάστη το τρίτο κείμενο

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο